| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 12
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpliv telesnih mer in postave na konstruiranje temeljnega kroja hlač
Anja Firbas, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo se osredotoča na raziskavo vpliva telesnih mer in postave na konstruiranje temeljnega kroja ženskih hlač. V ta namen smo izmerili potrebne glavne in proporcionalne telesne mere petdesetih žensk, starosti med 20 in 40 let. Izvedli smo primerjavo izmerjenih in izračunanih proporcionalnih mer. Na podlagi razlike med merama obsega bokov in obsega pasu smo razvrstili merjeno žensko populacijo v tri tipe postav, za katere smo konstruirali temeljni kroj hlač na podlagi izmerjenih in izračunanih proporcionalnih mer. Ugotovili smo, da se izmerjene in izračunane proporcionalne mere razlikujejo. To se odraža tudi v prileganju temeljnega kroja hlač vsem trem tipom postav. Boljše prileganje hlač je doseženo na podlagi konstruiranja kroja hlač z izmerjenimi proporcionalnimi telesnimi merami, predvsem na podlagi proporcionalnih mer globine sedala in skupne dolžine sedala.
Ključne besede: ženske hlače, konstruiranje temeljnega kroja, telesne mere, postava telesa
Objavljeno v DKUM: 20.10.2015; Ogledov: 1436; Prenosov: 72
.pdf Celotno besedilo (2,66 MB)

2.
Primerjava temeljnih krojev moških hlač konstruiranih z različnimi konstrukcijskimi sistemi
Katja Sahernik, 2014, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljeni dva nemška, angleški in italijanski konstrukcijski sistemi. Podani so načini merjenja telesnih mer, izračuni proporcionalnih mer in konstruiranje temeljnega kroja moških hlač za posamezni sistem. Prikazana je tudi primerjava temeljnih krojev moških hlač konstruiranih po merah testne osebe nemškega, angleškega in italijanskega konstrukcijskega sistema z nemškim konstrukcijskim sistemom imenovanim System M. Müller & Sohn.
Ključne besede: konstrukcijski sistem, konstrukcija oblačil, moške hlače, telesne mere.
Objavljeno v DKUM: 03.04.2014; Ogledov: 1532; Prenosov: 189
.pdf Celotno besedilo (7,22 MB)

3.
FUNKCIONALNE HLAČE ZA PARAPLEGIKE
Teja Prah, 2013, diplomsko delo

Opis: V prosti prodaji oblačil za ljudi s posebnimi potrebami ni mogoče kupiti. K ljudem s posebnimi potrebami spadajo tudi paraplegiki, kateri se vsakodnevno srečujejo z raznovrstnimi težavami. Ena od teh težav so tudi primerna oblačila za sedeč položaj. Namen diplomske naloge je bil izdelati prototip funkcionalnih hlač za paraplegike. V ta namen smo izvedli anketiranje paraplegikov in jih opazovali pri vsakodnevnih dejavnostih. Tako smo z upoštevanjem njihovih želja in potreb razvili in preizkusili kroj funkcionalnih hlač za testno osebo ženskega spola. Pri tem smo upoštevali estetski videz in izbor primernih tekstilij za izdelavo hlač, predvsem pa smo se posvetili izdelavi primernega kroja ob upoštevanju funkcionalnih zahtev hlač za sedeči položaj.
Ključne besede: ženske hlače, konstruiranje in modeliranje, paraplegija
Objavljeno v DKUM: 17.10.2013; Ogledov: 1190; Prenosov: 122
.pdf Celotno besedilo (2,15 MB)

4.
Elementi kakovosti videza moških hlač
Helena Žnidarič, 2010, diplomsko delo

Opis: V okviru diplomskega dela je obravnavana tematika zagotavljanja kakovosti videza moških hlač. V ta namen so predstavljeni elementi kakovosti videza izdelanih hlač, ki ob ustrezni usposobljenosti izvajalcev, pravilni izbiri tehnološke opreme in metod dela omogočajo zagotavljanje ustrezne kakovosti izdelave in kontrole. Pomemben prispevek predloženega dela so opredeljeni elementi kakovosti izdelave in kakovosti videza izdelanih hlač, kjer so za posamezne elemente kakovosti jasno opredeljene lastnosti potrebne tehnološke opreme, metode dela in izvedba, tehnološke zahteve izdelave ter kakovostne zahteve. Poleg opisnega dela predstavlja pomemben del gradiva skrbno zbran slikovni material, ki dopolnjuje tako metode dela kot tehnološke zahteve izdelave in kakovostne zahteve videza izdelanih hlač.
Ključne besede: oblačila, kakovost, zagotavljanje kakovosti, moške hlače
Objavljeno v DKUM: 11.02.2011; Ogledov: 1790; Prenosov: 114
.pdf Celotno besedilo (9,44 MB)

5.
OBLIKOVANJE IN RAZVOJ KOLEKCIJE OBLAČIL ZA PROSTI ČAS
Mateja Blagovič, 2009, diplomsko delo

Opis: Oblačila za prosti čas so oblačila, za katere je značilno ohlapno prileganje, udoben kroj, mehkost, lahkotnost in enostavno vzdrževanje. Pogosto so to oblačila iz pletiv. Oblačila za prosti čas so se razvila iz oblačil za šport. Kvaliteta prostega časa je zelo pomembna, zato je tudi pomembno kako se bomo počutili v oblačilih, ki jih oblečemo ob tej edinstveni priložnosti dneva, ko se lahko sprostimo. Zato je bil namen diplomske naloge izdelati kolekcijo oblačil za prosti čas ter izvesti njihovo konstruiranje in modeliranje. Pri tem smo upoštevali tudi estetski izgled oblačil in predlagali barvne kombinacije ter primerne tekstilije za njihovo izdelavo. V nalogi smo se posvetili izdelavi krojev, ki omogočajo udobno prileganje oblačil in pri tem dali prednost harem hlačam ter kimono rokavu.
Ključne besede: oblačila za prosti čas, konstruiranje in modeliranje oblačil, harem hlače, kimono rokav
Objavljeno v DKUM: 16.10.2009; Ogledov: 3035; Prenosov: 326
.pdf Celotno besedilo (2,72 MB)

6.
7.
8.
9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici