| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Nevarnosti dolgodelujočih peroralnih hipoglikemikov pri starostniku
Nataša Korez, 2010, diplomsko delo

Opis: Sladkorna bolezen je skupina presnovnih bolezni, njihova skupna značilnost pa je kronična hiperglikemija, ki nastane zaradi pomanjkljivega izločanja insulina ali njihovega pomanjkljivega delovanja in/ali obojega hkrati. Posledica je motena presnova ogljikovih hidratov, maščob in beljakovin. Glukoza je eno najpomembnejših goriv organizma. Od nje je odvisno pravilno delovanje mnogih organov in tkiv. Organizem ima na voljo več mehanizmov za natančno vzdrževanje glikemije v ozkih fizioloških mejah. Motnje v delovanju teh mehanizmov lahko sprožijo padec koncentracije glukoze pod normalno mejo in povzročijo hipoglikemijo, ki se lahko izrazi tudi z ustreznimi simptomi in znaki. Z diplomskim delom smo želeli ugotoviti, v kolikšni meri so starostniki v domu starejših, kjer bivajo, seznanjeni s sladkorno boleznijo in hipoglikemijo ter ali vedo, kakšne so nevarnosti uporabe pri zdravljenju s peroralnimi antidibetičnimi zdravili. Želeli smo ugotoviti, kdo jim nudi največ informacij in pomoči pri zdravljenju sladkorne bolezni in hipoglikemije. V raziskavi s pomočjo anketnega vprašalnika je sodelovalo trideset izbranih starostnikov, ki imajo sladkorno bolezen in se zdravijo z peroralnimi antidiabetičnimi zdravili v domu starejših. Ugotovili smo, da so anketirani starostniki premalo seznanjeni s preventivnimi ukrepi preprečevanja hipoglikemije ter da posamezniki o svojem zdravju in zdravljenju sladkorne bolezni sploh ne poznajo oz. ne vedo, da prejemajo peroralna antidiabetična zdravila za zdravljenje sladkorne bolezni.
Ključne besede: starostnik, sladkorna bolezen, hipoglikemija, zdravljenje, peroralna antidiabetična zdravila.
Objavljeno: 10.05.2010; Ogledov: 1781; Prenosov: 269
.pdf Celotno besedilo (13,98 MB)

2.
INTERVENCIJE NUJNE MEDICINSKE POMOČI V PRIMERU HIPOGLIKEMIJE NA OBMOČJU PTUJA OD 2008-2010
Iztok Kovačec, 2012, diplomsko delo

Opis: Izhodišča: Sladkorna bolezen je ena najpogostejših kroničnih bolezni, ki kot doživljenjska bolezen poslabša kakovost življenja bolnika, sproži invalidnost ali celo prezgodnjo smrt. Zato je urejenost sladkorne bolezni nujna za pacientovo dobrobit. Hipoglikemija je najpogostejša spremljevalka zdravljenja sladkorne bolezni in bolj ali manj pogosto nastaja tudi v vsakdanjem življenju. Za preprečevanje ponovitev hipoglikemij pri sladkornem bolniku je potrebno redno načrtovanje obrokov hrane, primerna telesna dejavnost, dosledno jemanje zdravil, izogibanje uživanju alkoholnih pijač. Namen: Namen diplomskega dela je v teoretičnem delu predstaviti sladkorno bolezen in njen najpogostejši akutni zaplet, hipoglikemijo. V empiričnem delu pa prestaviti pojavnost hipoglikemije pri sladkornih bolnikih na območju Ptuja v obdobju od 1.1. 2008 do 31.12.2010. Metode: Uporabili smo retrogradno analizo podatkov. Podatke smo pridobili ročno s preštevanjem. Za zbiranje podatkov smo uporabili dokumentirani obrazec “Protokol nujne intervencije”. Raziskavo smo izvedli v JZ ZD Ptuj v enoti NMP. V raziskovalni vzorec je bilo vključenih 68 intervencij s problematiko hipoglikemije. Rezultati in diskusija: Ugotovili smo, da je ekipa NMP JZ ZD PTUJ v obdobju od 1.1.2008 do 31.12.2010 opravila 2604 nujnih intervencij, od tega je v 68 primerih obravnavala hipoglikemijo. Ocenjujemo, da je intervencij zaradi omenjene problematike na območju Ptuja relativno malo (2,6% v treh letih), kar pripisujemu zelo dobremu sodelovanju sladkornih bolnikov z diabetičnim timom, svojci in prijatelji. Rezultati raziskave kažejo, da je potrebno skrbeti za kontinuirano izobraževanje sladkornih bolnikov, kajti le dobro poučen in pravilno usmerjen motiviran bolnik bo lahko uspešno sodeloval pri vodenju svoje bolezni. Zelo pomebno je tudi obveščanje in izobraževanje širšega dela prebivalstva o sladkorni bolezni, njenih zapletih in načinih pomoči pri hipoglikemiji.
Ključne besede: Sladkorna bolezen, hipoglikemija, dejavniki tveganja, izobraževanje, obveščanje, načini pomoči
Objavljeno: 18.05.2012; Ogledov: 1614; Prenosov: 160
.pdf Celotno besedilo (1,20 MB)

3.
Sladkorna bolezen in hipoglikemija
Nina Brdelak, 2013, diplomsko delo

Opis: Izhodišča. Sladkorna bolezen spremlja človeštvo že tisočletja. Ne gre le za eno bolezen, temveč za skupino presnovnih bolezni, ki jim je skupna zvišana raven krvnega sladkorja. Dolgotrajno zvišanje krvnega sladkorja poškoduje različne telesne organe: oči, avtonomno in periferno živčevje, ledvice, kardiovaskularni sistem in kožo. Zelo pogost akutni zaplet pri zdravljenju sladkorne bolezni pa je hipoglikemija. Zdravstvena vzgoja bolnikov in svojcev je temelj za dobro vodeno sladkorno bolezen brez akutnih zapletov in komplikacij, s tem pa tudi dosežemo večje zadovoljstvo bolnikov. Namen. Namen diplomskega dela je predstaviti sladkorno bolezen, natančneje predstaviti hipoglikemijo, ukrepe ob hipoglikemiji in zdravstveno vzgojo sladkornih bolnikov. Na osnovi študije primera želimo ugotoviti, kako naj bi bolnik s sladkorno boleznijo skrbel za samovodenje in samokontrolo sladkorne bolezni ter preprečevanje hipoglikemije. Raziskovalna metodologija. V diplomskem delu smo uporabili deskriptivno (opisno) metodo dela. Podatke empiričnega dela diplomskega dela smo zbrali s pomočjo kvantitativne tehnike, natančneje z intervjujem bolnika s sladkorno boleznijo tipa 1, ki je zdravljen z insulinom. Intervju je potekal s pomočjo delno strukturiranega vprašalnika. Podatke smo pridobili tudi na podlagi bolnikove medicinske dokumentacije. Na osnovi zbranih podatkov smo ugotovili potrebe po zdravstveni negi, določili negovalne diagnoze in izdelali načrt zdravstvene nege. Rezultati. Ugotovili smo, da se pri bolniku s sladkorno boleznijo tipa 1 pojavljajo naslednje negovalne diagnoze: neučinkovito obvladovanje terapevstkih predpisov (s strani prehranjevanja); neuravnovešena prehrana, več kot telo potrebuje, debelost; spanje, motnje spanja ter nevarnost poškodb. Sklep. Ne glede na to, kateri tip sladkorne bolezni ima bolnik, je najpomembnejše, da se nauči živeti s sladkorno boleznijo, skrbi za zdrav življenjski slog, pozna postopke zdravljenja in zna vzdrževati kakovostno raven življenja.
Ključne besede: sladkorna bolezen, hipoglikemija, zdravstvena vzgoja, zapleti sladkorne bolezni, zdravljenje, samokontrola.
Objavljeno: 27.09.2013; Ogledov: 2459; Prenosov: 639
.pdf Celotno besedilo (873,21 KB)

4.
Iskanje izvedeno v 0.09 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici