| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpliv treniranja do koncentrične odpovedi na razvoj repetitivne moči v potisku s prsmi : diplomsko delo
Luka Kotnik, 2023, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bil ugotoviti, kako treniranje do koncentrične odpovedi vpliva na razvoj repetitivne moči v potisku s prsmi. V raziskavi je sodelovalo deset posameznikov, starih 18–25 let. Repetitivna moč je bila merjena dvakrat, in sicer pred raziskavo in po njej. Na prvem treningu je bil izmerjen maksimum osmih ponovitev v obeh skupinah, da smo določili izhodiščno moč vsakega posameznika. V vseh sledečih trenažnih enotah smo spremljali napredek eksperimentalne skupine, ki je trenirala do odpovedi. Kontrolno skupino pa smo omejili na tri ponovitve 8-ponovitvenega maksimuma, izmerjenega na prvem treningu, in jim to fiksirali. Na zadnjem treningu smo spet izmerili maksimum osmih ponovitev obeh skupin in primerjali rezultate. Repetitivna moč je bila merjena s pomočjo vaje potiska s prsmi. Raziskava je potekala trideset dni, posamezna trenažna enota pa je potekala na pet dni. Ugotovljeno je bilo, da so posamezniki, ki so trenirali do odpovedi, imeli boljše adaptacije v razvoju repetitivne moči, kljub temu pa so posamezniki, ki niso trenirali do odpovedi, razvili tudi izboljšave v repetitivni moči. Obe skupini sta poročali o primerljivem občutku splošne izčrpanosti po treningu, eksperimentalna skupina pa je poročala tudi o večjem občutku utrujenosti takoj po maksimalni seriji.
Ključne besede: hipertrofija, koncentrična odpoved, repetitivna moč, potisk s prsmi
Objavljeno v DKUM: 24.02.2023; Ogledov: 425; Prenosov: 31
.pdf Celotno besedilo (1,32 MB)

2.
VPLIV ŠPORTNE MASAŽE NA IZBOLJŠANO GIBLJIVOST ZADNJIH STEGENSKIH MIŠIC OB TRENINGU HIPERTROFIJE SPODNJIH OKONČIN V FITNESU : diplomsko delo
Aja Kocbek, 2022, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja preizkus, v katerem je dokazan vpliv športne masaže na izboljšano gibljivost zadnjih stegenskih mišic ob treningu hipertrofije spodnjih okončin. V začetku so predstavljene motorične sposobnosti, anatomija človeka, pomen hipertrofije in pojem masaže. To so bila naša izhodišča, saj je bil za dokazovanje preizkusa potreben celostni pregled človeka in njegovega delovanja. Izhajali smo iz hipotez, da športna masaža pripomore k izboljšanju elastičnosti mišic, izboljšanju splošnega počutja, zniževanju ravni stresa, da imajo ženske v večini boljšo gibljivost v kolku kot moški in da se zaradi hipertrofije poveča mišični tonus, a je pri tem mišica še vedno dovolj elastična, neboleča in omogoča občutek lahkotnosti. Namen masaže je hitrejše okrevanje in regeneracija, preventiva pred poškodbami. Cilj diplomske naloge je na podlagi meritev in analiz rezultatov dokazati, da masaža pripomore k izboljšanju gibljivosti, s psihološkega vidika pa s pomočjo ankete ljudem dokazati pomembnost in učinkovitost masaže. V štiritedenskem preizkusu je sodelovalo 10 udeležencev s področja rekreativnega fitnesa, od katerih je bila le polovica deležna masaže enkrat na teden. V času eksperimenta so preizkušanci izvajali predpisan trening hipertrofije, za lažjo analizo in primerjanje rezultatov. Po končanem poskusu smo izvedli tri meritve gibljivosti in anketo, ki so potrdile zgoraj navedene hipoteze.
Ključne besede: gibljivost, hipertrofija, anatomija, športna masaža, antropometrija
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 500; Prenosov: 64
.pdf Celotno besedilo (2,29 MB)

3.
Vpliv hipertrofije na eksplozivno moč nog : diplomsko delo
Tim Levstik, 2021, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bil ugotoviti, kako hipertrofija vpliva na eksplozivno moč nog. V raziskavi so sodelovali štirje trenirani posamezniki, stari 23 let. Eksplozivna moč nog je bila merjena dvakrat, in sicer prvič en teden pred začetkom raziskave in drugič en teden po koncu raziskave, merjena je bila s pomočjo sonožnega skoka v daljino z mesta. Raziskava je potekala štiri tedne, treningi so potekali trikrat tedensko. Sodelujoči so v raziskavi izvajali počep, ekstenzijo kolena, izpadni korak in mrtvi dvig. Ugotovljeno je bilo, da hipertrofija ni imela negativnega vpliva na eksplozivno moč nog.
Ključne besede: hipertrofija, eksplozivna moč, fitnes
Objavljeno v DKUM: 13.12.2021; Ogledov: 673; Prenosov: 194
.pdf Celotno besedilo (2,04 MB)

4.
Program vadbe za ektomorfne tipe
Haris Crnolić, 2020, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je ustvariti program vadbe, s katerim želimo doseči cilj povečanje mišične mase pri ektomorfnih tipih ljudi. Ker sem ektomorf tudi sam, sem želel v diplomski nalogi predstaviti posebnosti, s katerimi se ektomorfi srečujemo v procesu pridobivanja mišične mase, in poskusil ustvariti trenažni postopek, ki bi olajšal ta proces. V uvodu smo se osredotočili na pomembne dejavnike, ki vplivajo na trenažni postopek. Opisali smo delovanje mišic ter pojem moči in to povezali s procesom mišične hipertrofije. Zajeli smo tudi prehrano in vse skupaj navezali na značilnosti ektomorfnih ljudi. Na koncu smo prikazali program vadbe, ki temelji na podlagi opisanih načel in komponent trenažnega postopka. Vadbeni program je sestavljen iz dveh makrociklov in traja 8 tednov. Program sta izvajala posameznika stara 17 in 18 let, ki se po konstituciji uvrščata med ektomorfne tipe ljudi. Končna analiza programa je pokazala, da sta s programom uspešno dosegla cilj povečanja mišične mase; poleg povečanja obsegov telesnih segmentov sta pridobila tudi na moči.
Ključne besede: pridobivanje mišične mase, program vadbe, hipertrofija, ektomorf, prehrana
Objavljeno v DKUM: 27.07.2020; Ogledov: 1089; Prenosov: 177
.pdf Celotno besedilo (3,20 MB)

5.
Vplivi zahodne diete na eksokrini del trebušne slinavke
Janja Zorin, 2018, magistrsko delo

Opis: Sodobni trendi, kot so industrializacija, ekonomski razvoj in globalizacija trgovskih tokov, so prispevali k hitrim spremembam življenjskega sloga in prehranjevalnih navad (Burgos et al., 2015). Zahodno dieto imenujemo tudi standardna ameriška prehrana. Zanjo sta značilna povečan vnos živil z visoko vsebnostjo maščob in sladkorja ter pretirano uživanje rdečega mesa, rafiniranih žitaric in mlečnih izdelkov z visoko vsebnostjo maščob (Odermatt, 2011). Zanimalo nas je, ali zahodna dieta, poleg tega da povzroča debelost, vpliva tudi na notranje organe, natančneje na trebušno slinavko. Trebušno slinavko, z drugim imenom pankreas, na histološki ravni sestavljajo tako eksokrine kot tudi endokrine žleze, zaradi česar ima dve popolnoma različni, a zelo komplementarni funkciji: i) proizvodnjo encimov, pomembnih pri prebavi hrane, in ii) izločanje hormonov, potrebnih za uravnavanje homeostaze glukoze in drugih energijsko bogatih molekul (Danielsson et al., 2014). V magistrski nalogi smo pokazali, da zahodna dieta vpliva na eksokrini del pankreasa. S svetlobno in z elektronske mikroskopijo smo ugotovili, da je v strukturi in ultrastrukturi tkiva veliko razlik. Na slikah svetlobne mikroskopije smo opazili, da so v tkivu miši, hranjenih z zahodno dieto, vakuole v primerjavi s kontrolno skupino mnogo številnejše. Prav tako so bile v tkivu eksperimentalnih miši nekrotične celice in lipidne kaplje. V programu Python smo dokazali hipertrofijo celic pri tkivu miši, hranjenih z zahodno dieto. Na podlagi rezultatov na ultrastrukturni ravni smo potrdili hipotezo, da je v eksokrinem delu trebušne slinavke miši, hranjenih z zahodno dieto, vidna avtofagija. V tkivu so bili vidni številni avtofagosomi, avtolizosomi, rezidualna telesa in avtofagne vakuole. Z elektronskim mikroskopiranjem acinarnih celic eksperimentalnih miši smo opazili tudi napihnjene mitohondrije. Mnogi izmed njih so bili v fazi razpada. To lahko povežemo z dejstvom, da so napihnjeni mitohondriji tudi ena od glavnih značilnosti nekrotične celične smrti (Niemann & Rohrbach, 2016).
Ključne besede: trebušna slinavka, zahodna dieta, hipertrofija, acinarna celica, tkivo
Objavljeno v DKUM: 12.10.2018; Ogledov: 1568; Prenosov: 147
.pdf Celotno besedilo (11,42 MB)

Iskanje izvedeno v 0.82 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici