| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 23
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Vrednotne orientacije skozi življenje
Janek Musek, Petra Lešnik Musek, Kristijan Musek Lešnik, 1993, izvirni znanstveni članek

Opis: V psihologiji je še vedno dokaj pomanjkljivo raziskano vprašanje, kako se oblikujejo vrednotne usmeritve v odvisnosti od starosti in razvojne dobe. V raziskavi smo skušali ugotoviti, kako ocenjujejo pomembnost glavnih osebnih vrednot in vrednotnih kategorij osebe v različnih starostnih obdobjih odraslosti. Pri tem smo izhajali iz hipoteze, da obstajajo tudi na področju vrednot razvojne težnje in hierarhije, ki zajemajo glavne kategorije vrednot. Rezultati raziskave so pokazali, da v odrasli dobi s starostjo relativno upadapomen hedonskih in potenčnih vrednot, ne upada pa pomen moralnih vrednot in narašča pomen izpolnitvenih vrednot. Na ravni vrednotnih makrousmeritev lahko ugotovimo upadanje pomena dionizičnih in naraščanje pomena apoloničnih vrednot. Ti rezultati v grobem potrjujejo obstoj razvojne hierarhije vrednot, ki vodi od hedonskih in potenčnih (dionizičnih) vrednot k moralnim in izpolnitvenim (apolonskim) vrednotam.
Ključne besede: vrednote, vrednotne usmeritve, kategorija vrednot, razvojna hierarhija vrednot
Objavljeno: 19.03.2020; Ogledov: 384; Prenosov: 10
URL Povezava na celotno besedilo

2.
Revizija informacijskega sistema v izbranem podjetju
Nina Pulko, 2019, magistrsko delo

Opis: Informacijski sistem je v današnjem tehnološko razvitem času za podjetje ključnega pomena. Vse prednosti, ki jih je prinesla računalniška in telekomunikacijska tehnologija so prinesle tudi vse večje možnosti zlorabe in dostopa do zaupnih podatkov. Zaradi naraščanja računalniškega kriminala, nesreč in napak posameznikov na delovnem mestu se morajo podjetja vedno bolj posvečati varnosti in zaščiti informacijskega sistema in ga redno tudi pregledovati. V ta namen se je oblikovala posebna veja revizije, ki se ukvarja s preverjanjem zanesljivosti, učinkovitosti ter varnosti informacijskih sitemov. V Sloveniji omenjena veja napreduje in vedno bolj združuje znanja revizorjev in informatikov. V magistrskem delu bomo predstavili pojem informacijskega sistema, njegove značilnosti ter vrste. Predstavili bomo pojem revizije informacijskega sistema in njene začetke v Sloveniji ter opisali primer sodne prakse pri zlorabi informacijskega sistema. Pri reviziji je potrebno slediti določenim zakonskim podlagam in etičnim pravilom, ki jih bomo posebej predstavili. Z vidika standardov so v nalogo vključeni standardi skupine ISO/IES 27000 ter metodologiji COBIT in ITIL. V zaključku bo predstavljen primer revizije informacijskega sistema v izbranem podjetju X, ki bo temeljil na standardu ISO 17799, kateri se osredotoča predvsem na informacijsko varnost.
Ključne besede: revizija, informacijski sistem, varnost informacijskega sistema, standardi ISO, hierarhija pravil
Objavljeno: 25.11.2019; Ogledov: 535; Prenosov: 79
.pdf Celotno besedilo (1,39 MB)

3.
Zaporniška subkultura
Nejc Hribernik, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi predstavljamo raziskavo o prisotnosti zaporniške subkulture, neformalne hierarhične lestvice in neformalnega vodje v slovenskih zaporih. Zaporniška subkultura je posebna oblika subkulture, ki se pojavlja v zaporih, in jo opredeljujejo specifične norme, vrednote in neformalna pravila. Da bi pojav natančno preučili in opredelili, smo Januarja 2019 v treh slovenskih zavodih za prestajanje kazni zapora (Dob pri Mirni, Maribor in Celje) opravili raziskavo, v kateri smo s strukturiranimi intervjuji o problematiki povprašali tamkajšnjih petindvajset zaposlenih. Izsledki raziskave so pokazali, da v slovenskih zaporih nedvomno obstajajo zaporniška subkultura, neformalna hierarhija in neformalni vodja. S pomočjo strukturiranih intervjujev smo izpostavili značilnosti zaporniške subkulture ter kaj vse nanjo vpliva. Orisali smo neformalno hierarhično lestvico in prikazali značilnosti neformalnega vodje. Ugotovili smo tudi, da zaporniške subkulture ni mogoče povsem omejiti, saj je v večjem ali manjšem obsegu sestavni del kriminalnega življenja. Besedilo diplomskega dela torej ponuja širši vpogled v dogajanje v slovenskih zaporih, ki je nedvomno pomembna osnova za ustrezno reorganizacijo zapletenih zaporskih razmer in temelj razmisleka o vzpostavitvi takšnih pogojev bivanja, da bo »kaznovalna« institucija dejansko dosegla svoj osnovni namen.
Ključne besede: diplomske naloge, zapor, subkultura, hierarhija, pravosodni policist, obsojenec
Objavljeno: 01.08.2019; Ogledov: 661; Prenosov: 159
.pdf Celotno besedilo (1,30 MB)

4.
Posebnosti politike in njenega planiranja v družinskem podjetju
Leon Šterbal, 2018, diplomsko delo

Opis: Družinska podjetja delujejo na drugačen način, kot nedružinska, saj je zaradi družinskih vezi ohranjanje hierarhije in dobrih medsebojnih odnosov bolj zapleteno. Tudi vizija in poslanstvo se načeloma razlikujeta od tistih v nedružinskih podjetjih, saj je tukaj želja, da ostane podjetje v rokah družine skozi daljše časovno obdobje. Meje med poslovnim in družinskim življenjem morajo biti jasno začrtane, da lahko govorimo o uspešnem poslovanju. Poslovne zadeve je v družinskem podjetju potrebno postaviti pred interese družine pa naj bo to še tako težko. Družinska podjetja se vedno bolj uveljavljajo in začenjajo dominirati nedružinska podjetja, tako v številu kot v uspešnosti. Družinsko podjetje torej postaja pomembnejše iz dneva v dan, kljub temu pa še vedno nimamo enotne, uradno uveljavljene definicije tega pojma, saj se mnenja strokovnjakov razhajajo glede tega, kaj družinsko podjetje sploh predstavlja.
Ključne besede: podjetje, družina, vizija, poslanstvo, hierarhija, politika, nasledstvo
Objavljeno: 26.11.2018; Ogledov: 392; Prenosov: 49
.pdf Celotno besedilo (1,28 MB)

5.
Ravnanje s komunalnimi odpadki v občini ilirska bistrica
Marko Stanič, 2018, diplomsko delo/naloga

Opis: Ravnanje s komunalnimi odpadki lahko danes predstavlja nerešljiv problem, lahko pa tudi novo priložnost. Občina Ilirska Bistrica je po zaprtju odlagališča nenevarnih odpadkov v Jelšanah odvisna izključno od vožnje zbranih odpadkov na odlagališča po Sloveniji, trenutno v Tržič. V diplomskem delu želimo predstaviti pred nekaj leti uveden nov način ravnanja s komunalnimi odpadki v občini Ilirska Bistrica, kako na sistem ločenega zbiranja odpadkov gledajo občani, predvsem pa raziskati, kako bi lahko z dodatnimi ukrepi povečali učinkovitost ločevanja. Analiza trenutnega stanja je bila opravljena s pomočjo anketnega vprašalnika, ki je vseboval 13 vprašanj. Iz vsebine prejetih odgovorov ugotavljamo, da je bil sistem ločenega zbiranja odpadkov dobro sprejet in da je ostalo še nekaj neizkoriščenih možnosti, ki jih bo v bodoče treba izkoristiti.
Ključne besede: ravnanje s komunalnimi odpadki, hierarhija ravnanja z odpadki, občina Ilirska Bistrica
Objavljeno: 30.08.2018; Ogledov: 522; Prenosov: 66
.pdf Celotno besedilo (1,42 MB)

6.
Analiza dejavnikov učnega okolja na osnovi modela hierarhije potreb Abrahama Maslowa
Katja Košir, Katarina Habe, 2013, pregledni znanstveni članek

Opis: V prispevku analiziramo nekatere dejavnike učnega okolja z vidika enega izmed najbolj uveljavljenih modelov motivacije hierarhije potreb Abrahama Maslowa. Ta model lahko učitelju predstavlja smiselno orodje za analizo možnih dejavnikov manj ustrezne učenčeve učne prilagojenosti. Na posameznih ravneh potreb predstavljamo nekatere koncepte, ki predstavljajo dejavnike učnega okolja. Na ravni fizioloških potreb navajamo pregled raziskav, ki so preučevale ergonomske dejavnike učnega okolja. Na ravni potreb po varnosti opisujemo koncepta vodenja razreda in medvrstniškega nasilja ter predstavljamo nekatere ključne raziskovalne ugotovitve na obeh področjih. Na ravni potreb po sprejetosti in ljubezni analiziramo vidike pozitivne razredne klime ter opisujemo koncept socialne sprejetosti učencev. Znotraj potrebe po samospoštovanju in dosežkih umestimo sodobna spoznanja o oblikovanju učne samopodobe učencev. Koncept zanosa pa predstavljamo kot enega izmed ključnih dejavnikov, ki učitelju omogočajo uresničevanje potrebe po samouresničevanju ter spodbujanje osebnostnega razvoja učencev. Na osnovi pregleda raziskav na navedenih področjih izpeljemo nekaj priporočil, ki učitelju omogočajo učinkovito spodbujanje celostnega razvoja učencev.
Ključne besede: učno okolje, razredna klima, socialna sprejetost, učna samopodoba, dejavniki učnega okolja, hierarhija potreb Abrahama Maslowa, vodenje razreda, zanos
Objavljeno: 19.09.2017; Ogledov: 1602; Prenosov: 203
.pdf Celotno besedilo (698,36 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

7.
Medkulturnost protestantske književnosti
Dejan Kos, 2008, izvirni znanstveni članek

Opis: Prispevek obravnava učinke, ki jih je imela protestantska književnost na preoblikovanje stanovsko organiziranih kulturnih polj v drugi polovici 16. stoletja. Pri tem postavlja domnevo, da protestantizem na vseh ključnih ravneh literarnega polja (kriteriji literarnosti, koncepti identitete, družbene strukture, medijski dispozitivi) izkazuje težnje po preseganju stanovskih omejitev. Protestantska književnost potemtakem mehanizme med kulturnosti uporablja na način, ki spodbuja funkcionalno širitev družbenega prostora.
Ključne besede: protestantizem, medkulturnost, literarno polje, stanovska hierarhija, funkcionalna diferenciacija
Objavljeno: 29.05.2017; Ogledov: 693; Prenosov: 301
.pdf Celotno besedilo (206,43 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

8.
NAČRTOVANJE INDUSTRIJSKEGA RAČUNALNIŠKEGA SISTEMA
Primož Mumelj, 2016, diplomsko delo

Opis: V nalogi se avtor ukvarja s temeljnimi značilnostmi in temeljnimi spoznanji znanosti s področja vodenja procesov, s poudarkom na proizvodnih procesih, njihovega upravljanja ter z učinki, ki jih vpeljava sodobne informacijske tehnologije lahko doda k uspešnosti proizvodnega procesa. Spoznanja znanosti tako s področja upravljanja in vodenja procesov, kakor tudi znanosti s področja informacijske tehnologije, je avtor v nalogi apliciral tudi na konkreten proizvodni proces pri delodajalcu in predstavil pozitivne zaključke, ki bi jih vnos novih informacijskih tehnologij v ta proces imel.
Ključne besede: proizvodni proces, upravljanje proizvodnega procesa, hierarhija sistemov vodenja, industrijski računalniški sistem, ISA-95
Objavljeno: 22.09.2016; Ogledov: 649; Prenosov: 24
.pdf Celotno besedilo (1,55 MB)

9.
10.
PRENOVA KOMUNIKACIJSKEGA OMREŽJA VEČJEGA PODJETJA
Rudolf Küplen, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je na kratko opisano stanje komunikacijskega omrežja vecjega slovenskega podjetja, obenem pa so na kratko predstavljene potrebe omrežja. Omrežje pred prenovo ni bilo robustno in je ob izpadu ali okvari enega gradnika prenehalo delovati. Izpostavljene so težave omrežja, predstavljena rešitev prenove pa je razdeljena po slojih. V rešitvi so podrobneje predstavljeni vsi gradniki omrežja, pri cemer je vsak predstavljen modelno in konfiguracijsko. Prav tako je opisano delovanje protokolov, ki zagotavljajo nemoteno poslovanje podjetja tudi ob izpadu vec kljucnih komponent omrežja. Na koncu diplomske naloge so predstavljeni še nadzor in upravljanje omrežja ter priporocene nadgradnje v prihodnosti.
Ključne besede: omrežje podjetja, nadgradnja omrežja, omrežna redundanca, usmerjanje, preklapljanje, omrežna hierarhija, omrežni nadzor, vzdrževanje omrežja
Objavljeno: 22.11.2013; Ogledov: 1074; Prenosov: 38
URL Povezava na celotno besedilo

Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici