| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 13
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
Vizualizacija odseka vodotoka za namene hidrološko hidravlične presoje
Irena Antolin, 2018, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je izdelana hidrološko hidravlična analiza odseka vodotoka na podlagi geodetskih podatkov pridobljenih s posnetka LIDAR ter po klasičnih geodetskih metodah na terenu. Geodetski podatki so obdelani s pomočjo programa AutoCAD Civil 3D in preneseni v program HEC-RAS, kjer je izvedena hidrološko hidravlična analiza na primeru Hočkega potoka. Namen magistrskega dela sta prikaz obdelave geodetskih podatkov in njihova uporaba v hidrološko hidravličnih presojah ter 3D-prikaz pridobljenih rezultatov.
Ključne besede: hidrologija, LIDAR, AutoCAD Civil 3D, hidravlična analiza, HEC-RAS
Objavljeno v DKUM: 23.03.2018; Ogledov: 1170; Prenosov: 192
.pdf Celotno besedilo (4,34 MB)

2.
Hidrološko-hidravlična študija odseka vodotoka Lučnica v naselju Luče s programom HEC-RAS 2D
Anja Črep, 2017, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi so predstavljene hidravlične analize vodotoka Lučnica ob primeru pojava visokih voda (Q10, Q100). Analize so narejene s pomočjo programa HEC-RAS, ki omogoča preračune stalnega in nestalnega toka, pri tem pa nudi podporo tako 1D kot 2D ter kombiniranim 1D/2D modelom. V ta namen so v okviru naloge narejene mnoge hidravlične analize. Namen magistrske naloge je tako prikazati rezultate analiz na različnih modelih, jih med seboj primerjati in predpostaviti, ali nam analize dajejo realne in zadovoljive rezultate za obravnavan vodotok.
Ključne besede: hidrologija, tok s prosto gladino, hidravlična analiza, HEC-RAS
Objavljeno v DKUM: 26.04.2017; Ogledov: 2444; Prenosov: 285
.pdf Celotno besedilo (4,64 MB)

3.
IDEJNA ZASNOVA REGULACIJE POTOKA LAHOMNICA NA OBMOČJU POPLAVNE OGROŽENOSTI
Nataša Jurgelj, 2016, diplomsko delo

Opis: Z diplomskim delom želimo prikazati idejno zasnovo regulacije potoka Lahomnica, ki vsebuje predlog izboljšave pretočnosti, razlivnih con, kar bi zagotovilo tamkajšnjim prebivalcem, ki živijo ob neposredni bližini potoka varnost pred pogostimi pojavi poplav, hkrati bodo prikazane možnosti za nadaljnji prostorski razvoj. V začetnih poglavjih so podrobno opisane splošne lastnosti poplav, zgodovina poplav in škode, ki jih je povzročila Lahomnica. V osrednjem delu bomo prikazali z načrti idejno zasnovo regulacije vodotoka Lahomnica, ki je bila izvedena s pomočjo računalniškega programa AutoCAD.
Ključne besede: regulacija, poplave, urejanje vodotokov, poplavna ogroženost, potok Lahomnica, Lahomno, hidrologija
Objavljeno v DKUM: 03.11.2016; Ogledov: 1295; Prenosov: 85
.pdf Celotno besedilo (7,04 MB)

4.
Interdiscpilinarna [!] meritev prenosa suspendiranih trdnih delcev v izbranih profilih na rekah Dravi in Muri (projekt DRA-MUR-CI)
Ludvik Trauner, Bojana Dolinar, Renata Jecl, Matjaž P. Nekrep, Janja Kramer Stajnko, Gregor Podlogar, Boštjan Kovačič, Rok Kamnik, 2012, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Opis: V okviru bilateralnega projekta DRA-MUR-CI med Slovenijo in Avstrijo (Čezmejna vodarska iniciativa za reki Drava in Mura) potekajo meritve koncentracije in sestave suspendiranega materiala, ki ga obe reki prenašata na svoji poti. Na izbranih prečnih prerezih se v določenih časovnih obdobjih opravijo različne primerjalne meritve ter analiza vzorcev. Interdisciplinarne meritve izvajajo strokovnjaki s področja geotehnike, hidrotehnike in geodezije. V prispevku so podani izbrani rezultati meritev na dveh prečnih profilih reke Drave in enem profilu reke Mure. Prikazane so sočasne vrednosti za parametre, kot so: izmerjene vrednosti pretokov in hitrosti vode ter koncentracije z analizo sestave suspendiranih trdnih delcev. Na osnovi teh vrednosti je na FG UM razvit inovativni model za simulacijo prenosa suspendiranih trdnih delcev v izbranih profilih na obeh rekah. Rezultati prikazanega raziskovalnega projekta DRA-MUR-CI (2009-2013) predstavljajo uspešno nadaljevanje predhodnih raziskovalnih del v okviru večih projektov: WRM-Knet Water (2005-2010), RIP Kostak (2006-2007), HE Boštanj (2007-2009), ČHE Kozjak (2007-2009) in omogočajo z nadaljevanjem raziskovanj zanesljivo določanje in simuliranje časovno odvisne obtežbe s suspendiranimi materiali in bilance le-teh na celotni trasi obeh rek.
Ključne besede: hidrologija, geodetske meritve, geotehnika, suspendirani material, lebdeče plavine
Objavljeno v DKUM: 10.07.2015; Ogledov: 1033; Prenosov: 53
URL Povezava na celotno besedilo

5.
DONAT MG - OD NEKOČ DO DANES
Katja Drofenik, 2014, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je prikazati Donat Mg skozi zgodovino in v sedanjosti, in sicer skozi oči gradbenikov. Za pridobivanje naravne mineralne vode potrebujemo tudi gradbeništvo. Od gradbeništva so odvisne vrtine, izkopi, cevovodi itd. V diplomskem delu so opisani postopki vrtanja, vodnjaki, izdelavo vodovodnih omrežij, polaganja cevovodov, vzdrževanje le-teh, polnjenje same vode itd.
Ključne besede: mineralna voda, slatina, Donat, vrelec, vodnjak, vrtina, gradbeništvo, hidrologija
Objavljeno v DKUM: 26.11.2014; Ogledov: 2083; Prenosov: 361
.pdf Celotno besedilo (7,71 MB)

6.
OCENA HIDROENERGETSKEGA POTENCIALA NA PODROČJU OBČINE PLEVLJA IN PROJEKT MHE VOLODER
Bojan Dragaš, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sem predstavil postopek za izgradnjo male hidroelektrarne na področju občine Pljevlja. Male hidroelektrarne sem predstavil kot zaminive projekte za vlaganje, kot projekte, ki ne vplivajo negativno na okolje, ampak imajo lahko pozitivem vpliv na okolje in in služijo tudi drugim namenom okoljevarstva. Predstavil sam osnovne dele in postopke, ki jih je treba izpolniti za uresničitev ideje oziroma projekta izdradnje male hidroelektrarne. Poleg zakonodaje sem predstavil potrebne ekonomske izračune, ki najbolj vplivajo na izvedbo takšnega projekta.
Ključne besede: male hidroelektrarne, turbine, Voloder, Pljevlja, hidrologija
Objavljeno v DKUM: 14.10.2013; Ogledov: 1460; Prenosov: 138
.pdf Celotno besedilo (3,95 MB)

7.
Izbor turbinskega agregata HE Markovci
Mario Kneževič, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je analizirana izbira tipa turbinskega agregata za hidroelektrarno Markovci. Izhodišče za izbor turbine so bile hidrološke in geološke razmere vodotoka reke Drave na jezu v Markovcih. Z uporabo statistične analize energetskih in geometrijskih parametrov obstoječih vgrajenih vodnih turbin v brezdimenzijski obliki je izbrana cevna turbina za majhne padce s fiksnimi lopaticami gonilnika in vodilnika. Natančneje so obravnavani osnovni parametri gonilnika kot glavni parameter pretočnega trakta turbine. Predlagana je tudi oprema turbine in generatorja.
Ključne besede: hidroelektrarna, hidrologija, cevna turbina, gonilnik, vodilne lopatice
Objavljeno v DKUM: 23.05.2012; Ogledov: 2184; Prenosov: 276
.pdf Celotno besedilo (2,98 MB)

8.
Kvaliteta vode v akumulacijskih jezerih na reki Pesnici : diplomsko delo
Tinka Markoli, 2012, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je ugotoviti v kolikšni meri so akumulacijska jezera na reki Pesnici onesnažena. Na reki Pesnici je pet akumulacijskih jezer: Perniško jezero, jezero Pristava, jezero Komarnik, Radehovško jezero in Trojiško jezero. Jezerski vodi sem merila nekatere parametre, ki sem jih kasneje tudi primerjala z veljavnimi standardi za vodo v Sloveniji.
Ključne besede: geografija, hidrologija, akumulacijska jezera, voda, kvaliteta, Pesnica, umetna jezera, diplomska dela
Objavljeno v DKUM: 14.05.2012; Ogledov: 1912; Prenosov: 314
.pdf Celotno besedilo (1,69 MB)

9.
Prenova baze hidroloških podatkov : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija
Dragica Krašovec, 2005, diplomsko delo

Ključne besede: hidrologija, informacijski sistem, baza podatkov
Objavljeno v DKUM: 31.03.2008; Ogledov: 6747; Prenosov: 88

10.
Iskanje izvedeno v 0.16 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici