SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Numerična simulacija hidrokinetične vodne turbine v reki Muri
Matej Germek, 2015, diplomsko delo

Opis: V Evropski uniji gre razvoj predvsem v smeri samooskrbe z električno energijo iz obnovljivih virov energije. Ker ima Slovenija obveznost za 20 % povečati svojo energetsko učinkovitost, se delajo študije za izkoriščanje vodnih virov, kjer še niso zgrajene hidroelektrarne. V študije so vključene predvsem ravninske reke z majhnim padcem, kamor sodi tudi reka Mura. Za pridobivanje energije iz takšnih vodotokov, se v zadnjem času čedalje več uporabljajo turbine, ki bistveno manj posegajo v okolje in so postavljene prosto v tok. Z razvojem računalnikov so bile omogočene numerične simulacije celotnih HE sistemom, ki nam omogočajo razumevanje delovanja teh turbin. Z numeričnimi simulacijami je mogoče napovedati celotno obratovalno karakteristiko za določeno hitrost toka. V diplomskem delu smo izvedli izračun oziroma smo uporabili različne računske modele in primerjali njihove rezultate. Rezultati so pokazali, da lahko z uporabo različnih računskih modelov pričakujemo podobne rezultate.
Ključne besede: Numerična simulacija, Hidrokinetična vodna turbina, Darrieusov rotor.
Objavljeno: 14.12.2015; Ogledov: 622; Prenosov: 57
.pdf Celotno besedilo (3,63 MB)

2.
Numerična simulacija s tokom gnane kinetične turbine
Bojan Smogavec, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava časovno odvisno numerično simulacijo s tokom gnane hidrokinetične turbine. V diplomskem delu je izdelana numerična simulacija, kje se na podlagi predpisanega toka vode vzpostavi vrtenje rotorja hidrokinetične turbine. Znotraj dela sta bili izvedeni dve numerični simulaciji za različna pretoka vode in medsebojna primerjava obeh. Rezultati primerjave vrtilne hitrosti, navora na turbino in moči kažejo na konsistentnost rezultatov glede na različno podane robne pogoje obeh numeričnih simulacij. S pomočjo takih numeričnih simulacij lahko zelo učinkovito ugotavljamo odziv turbin na različne pogoje tokovnega polja reke in določamo, kako izboljšati karakteristike turbine na podlagi sprememb geometrije same turbine, kar je cenovno in časovno manj potratno, kot bi bila izvedba eksperimenta.
Ključne besede: računalniška dinamika tekočin, hidrokinetična turbina, turbulentni tok, s tokom gnana turbina
Objavljeno: 14.12.2015; Ogledov: 460; Prenosov: 57
.pdf Celotno besedilo (1,57 MB)

3.
Zasnova male hidrokinetične turbine
Nejc Vrbovšek, 2017, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je opisana zasnova male hidrokinetične turbine laboratorijske velikosti. Namen turbine je izvajanje meritev tehnoloških veličin. Poudarek pri delu je zasnova mehanizma za spreminjanje nastavnega kota lopatic. V diplomskem delu so prikazani štirje modeli mehanizma hidrokinetične turbine z različnimi variacijami za zagotavljanje spremembe nastavnega kota. Zasnova mehanizmov je izvedena po načelu modularne gradnje, kar omogoča izmenljivost delov in vrste mehanizma glede na potrebe meritev. Predstavljeni sta geometrija in funkcionalnost mehanizmov.
Ključne besede: hidrokinetična turbina, mehanizem, lopatice, model
Objavljeno: 06.10.2017; Ogledov: 259; Prenosov: 37
.pdf Celotno besedilo (2,31 MB)

Iskanje izvedeno v 0.04 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici