| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 46
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
Dinamična analiza proporcionalnega potnega hidravličnega ventila : diplomsko delo
Aleksander Narad, 1992, diplomsko delo

Ključne besede: hidravlika, regulacije, matematični modeli
Objavljeno: 26.07.2007; Ogledov: 1725; Prenosov: 0

6.
IZVEDBA KONSTRUKCIJE HIDRAVLIČNEGA CEPILNIKA ZA DRVA
Tomaž Ciglar, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava izvedbo konstrukcije hidravličnega cepilnika za drva. Za osnovo konstrukcije je bil uporabljen hidravlični cilinder s potisno silo 20 ton. Izveden je bil trdnostni izračun sestavnih delov. Za konstruiranje posameznih elementov hidravličnega cepilnika, je bil uporabljen računalniški 3D konstrukcijski program Solidworks Student Design Kit. To je program, ki je primeren za oblikovanje enostavnih, kot tudi zelo zapletenih oblik posameznih strojnih elementov in elementov konstrukcije, ki jih nato združimo v sestav z možnostjo spreminjanja in dimenzioniranja po meri. Elemente sem sestavljal v sestav sproti, da sem lažje prilagajal dimenzije posameznih elementov. Nato sem določil material posameznega elementa. Večina elementov je iz osnovnega konstrukcijskega jekla S235JR, razen objemno kontrolnih rok, ki so iz aluminija in distančnikov, ki so iz medenine. Na osnovi gostote materiala sem s pomočjo programa izračunal maso celotne konstrukcije. Trdnostna kontrola konstrukcije je bila izvedena po metodi končnih elementov (MKE). V računalniškem programu je bila izvedena simulacija obremenitve. Največja obremenitev 121.3 MPa se je pojavila na stičišču nosilne cevi in nosilca cilindra, kar pomeni, da izbrani material, konstrukcijsko jeklo S235JR z dopustno napetostjo, ki znaša 235 N/mm2, ustreza in da bo konstrukcija prenesla obremenitev 20 ton.
Ključne besede: Cepilnik, konstrukcija, hidravlika.
Objavljeno: 05.11.2009; Ogledov: 5579; Prenosov: 1186
.pdf Celotno besedilo (2,01 MB)

7.
POSTOPEK IZBIRE PRIMERNE HIDRAVLIČNE TEKOČINE
Marko Uršič, 2009, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je, da uvodoma predstavi pomen hidravlične tekočine, njeno funkcijo in naloge, ter poda pregled vrst tekočin, ki se uporabljajo na posameznih področjih. Diplomska naloga predstavlja postopek izbire primerne hidravlične tekočine, kasneje predstavljen za konkreten stroj. Na osnovi poznavanja vgrajenih hidravličnih komponent in njihovih lastnosti ter priporočil proizvajalcev komponent, je izvršena izbira najprimernejše tekočine domačega proizvajalca. Predmet naloge je prav tako zasnovati primeren sistem za filtriranja hidravlične tekočine. Na realnem primeru je prikazan pomen in postopek pravilne izbire hidravlične tekočine in primernega filtrirnega sistema, ki skupaj kot celota zagotavljata dolgo in zanesljivo delovanje hidravlične naprave.
Ključne besede: Hidravlika, hidravlične komponente, izbira tekočine, filtrirni sistem
Objavljeno: 08.01.2010; Ogledov: 1892; Prenosov: 446
.pdf Celotno besedilo (15,98 MB)

8.
PREDLOG UREDITVE REKE BOLSKE V BRODEH NA VRANSKEM
Saša Jokanović, 2010, diplomsko delo

Opis: V prvem delu diplomske naloge smo pripravili kratek opis povodja Bolske. Navedene so osnovne, topografske in hidrografske lastnosti povodja ter kratek opis hidrografske mreže povodja. V nadaljevanju je podrobneje obravnavan odsek Bolske v Brodeh na Vranskem. Podan je podroben opis obstoječega stanja na odseku, kjer prihaja do večjih erozij priobalnih zemljišč. Predstavili smo osnove hidravlike pri računanju enodimenzionalnega toka. Izdelali smo hidravlični računski model odseka s pomočjo programa HEC-RAS, verzija 4.0. Opisali in določili smo vse potrebne podatke, ki jih potrebujemo pri računanju gladin s programom HEC-RAS. Izvedli smo račun gladin pri stalnem enakomernem toku za pretoke s povratnimi dobami 2, 5 in 10 let. Našteli smo tri možne strategije urejanja odseka. Glede na smernice o urejanju vodotokov smo določili kot najboljšo možno strategijo lokalne ureditve. Predstavili smo način sonaravnega urejanja vodotokov. S hidravličnim izračunom smo pridobili podatke o hitrosti vode, strižnih napetostih, višini gladin ipd. Določili smo lokalne ukrepe in jih predstavili v tehničnem poročilu in grafičnih prilogah. Nato smo ponovno izvedli hidravličen izračun z novimi pogoji. Rezultat je prikazal, da smo s predvidenimi ukrepi izboljšali varnost brežin in priobalnih zemljišč. Pretočnost korita na obravnavanem odseku se ni zmanjšala.
Ključne besede: hidravlika, hidravlični računski model, HEC-RAS, sonaravno urejanje vodotokov
Objavljeno: 29.03.2010; Ogledov: 2486; Prenosov: 368
.pdf Celotno besedilo (10,27 MB)

9.
REKONSTRUKCIJA HIDRAVILČNEGA SISTEMA NATEZNO RAVNALNEGA STROJA
Samo Stiplovšek, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo govori o reševanju problema nesinhronosti gibanja čeljusti in varovanju vpetja hidravličnih valjev, ki odpirata in zapirata čeljusti. Problem se pojavlja na t.i. natezno ravnalnem stroju ob uporabljanju čeljusti za vpenjanje profilov in med uporabo stroja med ravnanjem. Nesinhrono gibanje čeljusti je posledica trenj in postavitve čeljusti. Varovanje vpetja pa je potrebno zaradi pretrgov profilov med ravnanjem. Pri tem namreč nastane tlačni udar, ki posredno uniči vpenjalni del valja. Problem se rešuje eksperimentalno, na hidravličnem delu stroja z dograditvijo hidravličnih komponent, ki bodo preprečevale uničenje ušes vpetja valja. Podobno velja za problem nesinhronega gibanja čeljusti, ki se enako reši z vgradnjo komponent, ki omogočajo sinhrono gibanje. Uspešnost rešitve se bo pokazala čez čas, saj je potrebno pred tem znižati maksimalni obratovalni tlak zapiranja čeljusti. Ta pripomore k manjšim tlačnim konicam in zagotovi dobro delovanje varnostnega ventila.
Ključne besede: hidravlika, nesinhrono gibanje, varovanje hidravličnih valjev, natezno ravnalni stroj
Objavljeno: 05.07.2010; Ogledov: 1577; Prenosov: 263
.pdf Celotno besedilo (8,85 MB)

10.
REKONSTRUKCIJA POGONA ELEVATORJA CENTRIRNE NAPRAVE
Andrej Gomivnik, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo posega na področje vzdrževanja hidravlične pogonske tehnike, rekonstrukcijo dvižne naprave in zamenjava pogonskega sistema. Reševanje problema se navezuje na rekonstrukcijo pogona elevatorja centrirne naprave, katera služi za izdelavo vpenjalnih izvrtin za stružnico. Pogon je izveden s hidromotorjem, preko zobnikov in zobatih letev. Zaradi visokih obremenitev in vplivov nečistoč, je pogon podvržen veliki obrabi in posledično nenatančnosti. Problem nenatančnosti predstavlja velik problem, saj nam ekscentričnost pri vpenjanju obdelovanca velikih izmer predstavlja preobremenitev ležajev, preveliko obrabo orodja in višek odpadnega materiala. Diplomsko delo se nanaša na izvedbo pogona z dvema hidravličnima valjema, katerih sinhronizacija je izvedena z rotacijskim delilnikom toka. Določili smo vse potrebne komponente, katere smo tudi opisali in podali potrebne smernice za vgradnjo le-teh. Izvedba sistema je namenjena za potrebe podjetja Impol.
Ključne besede: rekonstrukcija, rotacijski delilnik, vzdrževanje, sinhronizacija gibanja, hidravlika
Objavljeno: 24.08.2010; Ogledov: 1758; Prenosov: 118
.pdf Celotno besedilo (2,47 MB)

Iskanje izvedeno v 0.09 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici