| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 56
Na začetekNa prejšnjo stran123456Na naslednjo stranNa konec
1.
Izdelava dvižnega stojala za motorje : diplomsko delo
Rene Družovec, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je na kratko predstavljeno podjetje Tokam d.o.o., v sodelovanju s katerim sem opravljal nalogo. Poleg tega je na kratko opisan sam izdelek in zamisel dvižnega stojala za motorje. Za slednjega sta predstavljeni trdnostna analiza in preračuni. Drugi del zajema razvoj in izdelavo izdelka, postopke in dokumentacijo, ki je bila potrebna ob izdelavi. Na koncu naloge sledi še izračun cene končnega izdelka ter sklep.
Ključne besede: razvoj, konstruiranje, dvižno stojalo, hidravlika, modeliranje, prepromax
Objavljeno v DKUM: 05.10.2023; Ogledov: 189; Prenosov: 21
.pdf Celotno besedilo (4,19 MB)

2.
Nadgradnja stiskalnice za zastirke : magistrsko delo
David Lorenci, 2023, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je opisana obnova industrijske stiskalnice. Gre za obstoječi sistem, ki je potreben celotne nadgradnje. Izdelan je bil nov elektro načrt z ustreznimi komponentami, ki je ob enem zagotavljal ustrezno varnost. Stiskalnica je namreč po standardih objekt, kateremu se nameni najvišjo stopnjo varnosti in je potrebno preprečiti nenamerni stik stroja v obratovanju. Sledila je izdelava elektro omare s krmiljem, katero se je montiralo na samo stiskalnico. Za avtomatizirano vodenje se je izdelalo nov program za krmilnik. Prav tako je vključen nadzorni sistem in tehnično poročilo za celostni pregled obratovanja stroja.
Ključne besede: stiskalnica, SKADA, HMI, hidravlika, programirljivi logični krmilnik
Objavljeno v DKUM: 13.04.2023; Ogledov: 537; Prenosov: 53
.pdf Celotno besedilo (4,84 MB)

3.
Nadgradnja cepilnika drv z elektronskim krmiljenjem : diplomsko delo
Aleksander Završnik, 2022, diplomsko delo

Opis: V današnjem svetu si čedalje bolj prizadevamo, da bi uporabljali okolju prijazne vire energije. Za pridobivanje toplote so nam tako na voljo geotermalna energija, biomasa, rastlinska olja in les. Priprava lesa za ogrevanje je fizično zelo zahtevna, zato si pomagamo z različnimi napravami in pripomočki. Med njih spadajo tudi cepilniki drv. Eden od njih, in sicer horizontalni cepilnik, je tako obravnavan v tem diplomskem delu. Opisan je celotni hidravlični sistem na omenjenem stroju, ki je tudi predmet raziskave. Prav tako je predstavljena zamenjava ročno krmiljenih hidravličnih komponent z električno krmiljenimi in ostali elementi, ki jih ta sprememba prinaša. Za napravo je bila izdelana tudi primerna dokumentacija, ki vsebuje hidravlične in električne sheme uporabljenih komponent.
Ključne besede: hidravlika, nadgradnja, elektronika, cepilnik drv
Objavljeno v DKUM: 24.10.2022; Ogledov: 500; Prenosov: 71
.pdf Celotno besedilo (2,35 MB)

4.
Razvoj večnamenskega goseničarja za uporabo v vinogradništvu : diplomsko delo
Žan Sotošek, 2022, diplomsko delo

Opis: Danes živimo v časih, kjer tehnologija iz dneva v dan izboljšuje pogoje dela, predvsem kjer so težki delovni pogoji. Takšni pogoji lahko na ljudeh skozi čas pustijo določene vrste posledic, zato je še toliko bolj pomembno, da z implementacijo tehnologije odstranimo nevarnost za človeško življenje in olajšamo posamezniku delo. Prav takšne podobne pogoje pogosto srečamo v kmetijski panogi, kjer je še veliko dela narejenega ročno, kar pa zna biti včasih fizično naporno in tudi nevarno. Zato sem mnenja, da je treba razvoj novih strojev usmeriti v to smer na način, da se stvari nekoliko robotizirajo. Delo v vinogradu je lahko dokaj enostavno, če nam to dopušča sama lega vinograda, kar pomeni, da lahko vso delo opravimo strojno s pomočjo traktorske mehanizacije. V primeru, da pa je lega vinograda nekoliko bolj strma, pa se pojavi problem, saj je veliko dela še potrebno postoriti na roke. Sicer se na tržišču čedalje bolj pojavljajo tudi goseničarji, ki lahko odlično nadomestijo težko delo ljudi, vendar so še zaenkrat kar cenovno neugodna rešitev. Prav zato je glavni problem tega diplomskega dela v tem, da je potrebno razviti goseničarja, ki bo cenovno primeren slovenskemu kupcu, hkrati pa bo zadostoval vsem potrebnim standardom in bo zagotavljal visok nivo varnosti.
Ključne besede: goseničar, hidravlika, projektiranje
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 449; Prenosov: 50
.pdf Celotno besedilo (2,25 MB)

5.
Snovanje in izdelava hidravličnega agregata za hidravlično stiskalnico : diplomsko delo
Tomaž Rebernik, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen postopek snovanja hidravličnega agregata za poganjanje hidravlične stiskalnice. Opisane so osnove o hidravliki in stiskalnicah. Naloga največjo pozornost posveča teoretičnim izračunom. Ti služijo za izbor komponent, ki so opisane po posameznih sklopih. Izdelan je bil 3D model s kosovnico in hidravlično shemo. Agregat je zasnovan po zahtevah naročnika
Ključne besede: hidravlika, hidravlični agregat, stiskalnica, hidravlični valj
Objavljeno v DKUM: 19.09.2022; Ogledov: 478; Prenosov: 67
.pdf Celotno besedilo (1,70 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

6.
Konstruiranje in izdelava čelne hidravlike za traktor LS : diplomsko delo
Denis Stojnšek, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so predstavljene osnovne izvedbe čelnih hidravlik za traktorje ter na kratko opisano podjetje Lagerhof d.o.o. V nadaljevanju je predstavljen potek konstruiranja čelne hidravlike za traktor LS MT5.73 ter potrebni izračuni za dimenzioniranje le te. Predstavljeni so rezultati ter splošne ugotovitve. Modeliranje ter numerične analize so izvedene v programu SolidWorks
Ključne besede: čelna hidravlika, konstruiranje, metoda končnih elemtov, SolidWorks
Objavljeno v DKUM: 13.07.2022; Ogledov: 749; Prenosov: 262
.pdf Celotno besedilo (2,14 MB)

7.
Hidravlična analiza odseka reke Voglajne z računalniškim programom Aquaveo SMS (modul Tuflow) : diplomsko delo
Jernej Preložnik, 2021, diplomsko delo

Opis: Zaključno delo vsebuje hidrološko analizo odseka reke Voglajne s pomočjo računalniškega programa Aquaveo SMS (modul Tuflow). Obravnavan odsek reke se začne pri stacionaži km 10.4 + 45.31 (P86) in konča pri stacionaži km 11.1 + 17.51 (P98). V povprečju je reka globine 4 m in širine 10 m in skozi obravnavan odsek rahlo varira. Pred hidrološko analizo pa bo najprej opisano nekaj splošnega o hidrologiji ter predstavitev programa, s katerim bo izdelana hidrološka analiza. Za hidrološko analizo se je izvedla primerjava pridobljenih rezultatov z rezultati diplomskega dela z naslovom »Hidrološka analiza odseka reke Voglajne z računalniškim programom HEC-RAS« avtorja Cirila Obreze.
Ključne besede: poplave, obvladovanje tveganj, poplavne karte, rečna hidravlika
Objavljeno v DKUM: 30.09.2021; Ogledov: 988; Prenosov: 44
.pdf Celotno besedilo (41,79 MB)

8.
Hidravlična analiza odseka reke Voglajne z računalniškim programom HEC-RAS : diplomsko delo
Ciril Obreza, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava 650 m dolg odsek reke Voglajne med Šentjurjem in Štorami. Z računalniškim programom HEC-RAS smo izdelali hidrološko hidravlično analizo omenjenega odseka. Med izdelavo diplomskega dela smo se srečali tudi z računalniškim programom Aquaveo SMS in ugotovili, da se zaradi različnega principa delovanja programov rezultati razlikujejo.
Ključne besede: poplave, obvladovanje tveganj, poplavne karte, rečna hidravlika
Objavljeno v DKUM: 02.09.2021; Ogledov: 1149; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (28,62 MB)

9.
KONSTRUIRANJE HIDRAVLIČNEGA MEHANIZMA KOPALNE PLOŠČADI : diplomsko delo
Aljaž Motoh, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga je rezultat dela, ki sem ga opravljal na praktičnem usposabljanju pri podjetju Modic metal. Cilj naloge je bil skonstruirati in izdelati hidravlični mehanizem kopalne ploščadi za jahto Azimut 55. Modeliranje je potekalo v programskem paketu SolidWorks. Prikazan in opisan je celoten postopek dela, od spoznavanja lastnosti jahte, določitve zahtev v zahtevniku, izbire primernega materiala in primerne zaščite pred morsko vodo, izbire hidravličnih komponent,krmiljenja sistema, modeliranja, delovanja, načrtovanja montaže, pa vse do izdelave tehniške dokumentacije.
Ključne besede: Kopalna ploščad, konstruiranje, jahta, hidravlika, tehniška dokumentacija
Objavljeno v DKUM: 30.08.2021; Ogledov: 918; Prenosov: 121
.pdf Celotno besedilo (2,86 MB)

10.
Načrtovanje hidravličnega agregata za krmiljenje vodne turbine v hidroelektrarni : magistrsko delo
Matevž Lešnik, 2020, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi je predstavljen postopek načrtovanja hidravličnega agregata za potrebe regulacije vodne turbine v hidroelektrarni. Predstavljen je razvoj uporabe vodne energije skozi zgodovino in s tem povezan razvoj vodnih turbin. Opisane so glavne značilnosti vodnih turbin z vidika snovanja hidravličnega agregata, ki jih krmili. Predstavljene so prednosti in slabosti hidravlične energije in opisani so posamezni sklopi hidravličnega agregata. Največja pozornost je namenjena izračunu, potrebnemu za določitev komponent agregata ob upoštevanju projektnih zahtev kupca. Izdelana je bila kosovnica, hidravlična shema in izrisan je bil 3D model hidravličnega agregata.
Ključne besede: hidravlika, hidravlični agregat, načrtovanje, krmiljenje, vodna turbina
Objavljeno v DKUM: 04.11.2020; Ogledov: 929; Prenosov: 122
.pdf Celotno besedilo (2,22 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici