| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 15
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
OPIS IN UPORABA FREKVENČNEGA PRETVORNIKA OMRON V 1000
Rok Viher, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je predstavljen frekvenčni pretvornik znamke OMRON V1000 in zamenjava le — tega z obstoječim frekvenčnim pretvornikom OMRON SYSDRIVE 3G3IV v hidravličnem sistemu vodenja. Na kratko je opisana uporaba in delovanje frekvenčnih pretvornikov na splošno, podana je specifikacija, ter instalacijsko okolje frekvenčnega pretvornika OMRON V1000. Nato je opisano parametriranje oz. programiranje pretvornika na dva načina in sicer direktno preko procesnega terminala in s pomočjo programskega paketa CX — Drive, ki je podrobneje opisan. Povezava računalnik frekvenčni pretvornik poteka preko serijske komunikacije RS — 232. Na koncu je predstavljeno še delovanje frekvenčnega pretvornika v hidravličnem sistemu vodenja, ter primerjava s starim frekvenčnim pretvornikom.
Ključne besede: frekvenčni pretvornik, regulacija nivoja, hidravlični sistem, avtomatizacija
Objavljeno: 31.01.2012; Ogledov: 2080; Prenosov: 636
.pdf Celotno besedilo (8,28 MB)

6.
NADGRADNJA KRMILNIKOV PORAZDELJENEGA VODENJA HIDRAVLIČNEGA SISTEMA
Jure Štefl, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obsega opis in predstavitev laboratorijskega hidravličnega sistema. Delo je osredotočeno zgolj na programabilna logična krmilnika. Podrobno je opisano njihovo ožičenje, naslavljanje ter komponente krmilnikov. Narejeno je tudi prenaslavljanje nekaterih vhodov in izhodov zaradi napačne programske kode na krmilnikih. Na koncu sledi tudi opis spominske kartice, ki služi za varnost pred izgubo podatkov iz samega krmilnika.
Ključne besede: krmilnik, programabilni logični krmilnik - PLK, hidravlični sistem, porazdeljen sistem vodenja
Objavljeno: 16.09.2011; Ogledov: 1347; Prenosov: 154
.pdf Celotno besedilo (2,10 MB)

7.
ZASNOVA UNIVERZALNE DVIŽNE MIZE
Samoel Uran, 2011, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu je prikazano snovanje univerzalne hidravlične dvižne mize, ki služi kot pripomoček pri delu in omogoča boljše ergonomske pogoje za delavca. V prvem delu so predstavljene različne izvedbe dvižnih miz, razdeljene so glede na vrsto pogona in primere uporabe v različnih proizvodnih procesih. Osrednji del predstavlja modeliranje konstrukcije dvigala. Na podlagi zahtev delovanja, je zasnovan hidravlični sistem, ter izračunani podatki potrebni za izbiro primernih komponent. Opisan je tudi električni sistem, ki je pogoj za pravilno delovanje hidravlike. Na koncu je predstavljena nadgradnja osnovne izvedbe v smislu mobilne enote.
Ključne besede: dvižna miza, hidravlični sistem, hidravlični pogon
Objavljeno: 13.10.2011; Ogledov: 1983; Prenosov: 389
.pdf Celotno besedilo (1,78 MB)

8.
Posodobitev hidravličnega sistema vertikalnih cepilnikov drv
Simon Tominšek, 2012, diplomsko delo

Opis: Dandanes se ljudje čedalje bolj obračamo k alternativnim in obnovljivim virom energije. Med slednje sodita tudi les in biomasa. Da bi priprava lesa za ogrevanje hiš bila čim bolj fizično enostavna, smo razvili različne stroje in pripomočke. Med slednje sodijo tudi cepilniki drv. Eden od njih, in sicer vertikalni cepilnik drv, je tudi obravnavan v tem diplomskem delu. Opisan je celotni hidravlični sistem na omenjenemu cepilniku, ki je tudi predmet raziskave. V ta namen so bile opravljene temeljite meritve in preizkusi, ki so dali pomembne podatke o karakteristikah hidravličnega sistema. Pridobljeni podatki so bili ustrezno obdelani in na podlagi slednjih smo prišli do ugotovitev, kako celoten hidravlični sistem posodobiti, da bo cepilnik drv dajal optimalne rezultate. Tako smo cepilnik posodobili ter v praksi preverili ujemanje izračunanih rezultatov. V diplomskem delu je zajeto tudi poglavje o hidravličnih oljih, ki so pomemben element hidravličnega sistema. Predstavljeno pa je tudi samo podjetje SICO d. o. o, sicer znano po laserskem razrezu, a se je pred letom dni odločilo, da bo del proizvodnje preusmerilo tudi na končne izdelke kot so cepilniki drv. Izdeluje več vrst cepilnikov, z različnimi možnostmi pogona, kot je elektromotor, kardanski pogon ali kombinacijo obeh. Prav zaradi omenjenega novega izdelka podjetja, v katerem sem tudi zaposlen, sem se odločil razvojno pot predstaviti v diplomskem delu.
Ključne besede: hidravlika, hidravlični sistem, cepilniki drv, posodobitev.
Objavljeno: 23.05.2012; Ogledov: 1878; Prenosov: 320
.pdf Celotno besedilo (4,24 MB)

9.
IZDELAVA PROJEKTA »IZGRADNJA PRIMARNEGA CEVOVODA ŠMARTNO OB PAKI – REČICA« S POMOČJO APLIKATIVNE PROGRAMSKE OPREME
Domen Bastič, 2011, diplomsko delo

Opis: Pri izdelavi projektne dokumentacije projektanti v praksi uporabljamo veliko različne aplikativne programske opreme. Zaradi razmeroma velike ponudbe na trgu se podjetja pri nabavi le-te odločajo glede na njihove potrebe, finančne zmožnosti ter znanja ljudi, ki bodo te programe uporabljali. V diplomskem delu je predstavljen projekt »Izgradnja primarnega cevovoda Šmartno ob Paki – Rečica«, ki smo ga izdelali v Komunalnem podjetju Velenje d.o.o. Projekt je izdelan s pomoč aplikativne programske opreme (Manifold, Epanet, Autocad Civil 3D), ki je predstavljena v prvem delu. Namen diplomskega dela je najti dobre in slabe lastnosti ter ustreznost uporabljene programske opreme pri izdelavi dejanskega projekta.
Ključne besede: vodovodni sistem, hidravlični model, aplikativna programska oprema, projektiranje cevovoda
Objavljeno: 17.11.2011; Ogledov: 1844; Prenosov: 149
.pdf Celotno besedilo (3,55 MB)

10.
Konstruiranje in izdelava hidravličnega cepilnika drv
Rok Kumar, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema opis razvoja cepilnikov drv, konstruiranje, izdelavo ter preizkušanje samega cepilnika. Cepilnik je bil konstruiran s pomočjo programskega paketa Autodesk Inventor Professional 2012. Za osnovne dele cepilnika so bili uporabljeni: jekleni profil I 160, hidravlični cilinder s potisno silo 16 ton, elektromotor nazivne moči 5 kW, hidravlična črpalka 25 cm3, hidravlični ventil 02P40, ter cilinder za pobiralno mizo. S pomočjo omenjenega programa sem skonstruiral cepilnik po svojih idejah, obenem pa sem želel izboljšati in poenostaviti delo s cepilnikom, zato sem mu dodal hidravlično pobiralno mizo. Pri konstruiranju sem upošteval, da mora biti izdelek : enostaven za uporabo, zanesljiv, ergonomičen hkrati pa mora biti vzdrževanje hitro in enostavno. Pri preizkusu sem dognal, da je cepilnik skonstruiran po mojih predpostavkah, enostaven za uporabo, delovanje pa je brezhibno.
Ključne besede: Konstruiranje, hidravlični sistem, cepilnik.
Objavljeno: 20.11.2012; Ogledov: 7457; Prenosov: 1565
.pdf Celotno besedilo (3,29 MB)

Iskanje izvedeno v 0.25 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici