| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
POSTOPEK IZBIRE PRIMERNE HIDRAVLIČNE TEKOČINE
Marko Uršič, 2009, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je, da uvodoma predstavi pomen hidravlične tekočine, njeno funkcijo in naloge, ter poda pregled vrst tekočin, ki se uporabljajo na posameznih področjih. Diplomska naloga predstavlja postopek izbire primerne hidravlične tekočine, kasneje predstavljen za konkreten stroj. Na osnovi poznavanja vgrajenih hidravličnih komponent in njihovih lastnosti ter priporočil proizvajalcev komponent, je izvršena izbira najprimernejše tekočine domačega proizvajalca. Predmet naloge je prav tako zasnovati primeren sistem za filtriranja hidravlične tekočine. Na realnem primeru je prikazan pomen in postopek pravilne izbire hidravlične tekočine in primernega filtrirnega sistema, ki skupaj kot celota zagotavljata dolgo in zanesljivo delovanje hidravlične naprave.
Ključne besede: Hidravlika, hidravlične komponente, izbira tekočine, filtrirni sistem
Objavljeno: 08.01.2010; Ogledov: 1772; Prenosov: 434
.pdf Celotno besedilo (15,98 MB)

2.
Pregled stanja uporabe hidravličnih tekočin
Milan Kambič, Darko Lovrec, 2011, strokovni članek

Opis: Razvojni inženirji vlagajo ogromno naporov, časa in sredstev v iskanje hidravlične tekočine, ki bi bila blizu idealni hidravlični tekočini. Med drugim bi tako morala biti negorljiva, netoksična, imeti odlične mazalne lastnosti, temperaturno neodvisne fizikalno-kemijske lastnosti itd. V prispevku bo na kratko prikazan razvoj hidravličnih tekočin, kjer bomo spoznali različne vrste, ki jih danes uporabljamo za različne namene. V nadaljevanju pa bo poudarek na tistih težko vnetljivih hidravličnih tekočinah,ki imajo na tem področju vodilno vlogo oziroma od katerih veliko pričakujemo tudi v prihodnosti. Večina težko vnetljivih hidravličnih tekočin ima v primerjavi z mineralnim hidravličnim oljem slabše mazalne lastnosti, kar omejuje širšo uporabo tovrstnih tekočin. V zadnjih letih so to pomanjkljivost skušali reševati v dveh smereh, in sicer s hidravličnimi tekočinami HFC-E, kakršne so na primer tekočine serije Quintolubric 777, in s povečevanjem uporabe tekočin HFDU, kakršne so na primer tekočine serije Quintolubric 888. Ena od smeri razvoja so tudi biološko hitreje razgradljive hidravlične tekočine. Ker so tekočine serije Quintolubric 888 težko vnetljive, imajo odlične mazalne lastnosti, poleg tega pa so še biološko hitreje razgradljive, ni presenetljivo, da se že nekaj let zelo uspešno uporabljajo v metalurških obratih v Sloveniji in tudi drugod po svetu.
Ključne besede: hidravlične tekočine, mineralna olja
Objavljeno: 01.06.2012; Ogledov: 866; Prenosov: 29
URL Povezava na celotno besedilo

3.
Vpliv zraka na delovanje hidravlične naprave
Rok Potočnik, 2014, diplomsko delo

Opis: V svetu postajajo hidravlične naprave vse bolj nepogrešljiv člen pri delu. Potrebno je brezhibno delovanje celotne delovne enote, ki združuje hidravlično opremo nekega stroja za njeno popolno koriščenje. Različne analize okvar na hidravličnih napravah kažejo, kako pomembno je pravilno vzdrževanje hidravličnih naprav. Velik problem pri delovanju le-teh povzroča zrak v hidravličnem olju, katero se kot tlačna tekočina največkrat uporablja v hidravličnih napravah. Prisotnost zraka v olju pri določenih pogojih lahko povzroča veliko nezaželenih lastnosti, kot so npr. poslabšanje mazalne lastnosti olja, oksidacijo olja, pospešuje korozijo kovinskih delov, itd. V skladu s tem je za razumevanje delovanja hidravličnih naprav potrebno dobro poznavanje fizikalnih lastnosti in zakonitosti, kako in zakaj zrak pride v hidravlično napravo in v olje, ter kako ga iz njega odstraniti. Diplomsko delo obsega opis problema, kako pride zrak v hidravlični sistem ter dokaz le-tega na modelu rezervoarja in na realnem industrijskem agregatu.. Diplomsko delo obsega tudi študijo možnosti na kaj vse zrak v sistemu vpliva, ter prikaz poteka merjenje stisljivosti različnih mineralnih olj brez in z vključki zraka.
Ključne besede: hidravlične naprave, stisljivost tekočine, vpliv zraka
Objavljeno: 11.12.2014; Ogledov: 734; Prenosov: 148
.pdf Celotno besedilo (2,40 MB)

4.
5.
Implementacija sistema za on-line spremljanje stanja hidravličnih olj na osnovi PLK
Aljaž Čakš, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava tematiko on-line spremljanja stanja hidravličnih olj. Takšen način spremljanja stanja ima veliko prednosti pred klasičnimi laboratorijskimi analizami. Z ustrezno izvedenim sistemom za spremljanje stanja lahko namreč pravi čas odkrijemo spremembe stanja in tako bistveno podaljšamo življenjsko dobo hidravličnega agregata oz. njegovih posameznih komponent. Pozornost je namenjena uporabi sistema za on-line spremljanje stanja hidravlične tekočine nameščenem na hidravličnem agregatu. Najprej so opisani pomembni fizikalno-kemični parametri tekočine, nato pa sledi preučitev senzorjev in njihovih načinov povezovanja s krmilnikom. V obravnavanem primeru je uporabljen krmilnik Siemens S7-1200 in uporabniški vmesnik TP700. Naloga vključuje še povezavo enote s krmilno nadzornim sistemom.
Ključne besede: Hidravlične tekočine, nadzor stanja, on-line senzorji, PLK, HMI
Objavljeno: 27.10.2015; Ogledov: 619; Prenosov: 63
.pdf Celotno besedilo (1,93 MB)

6.
Ionske tekočine - hidravlične tekočine prihodnosti
Milan Kambič, Darko Lovrec, 2012, strokovni članek

Ključne besede: hidravlične tekočine, ionske tekočine
Objavljeno: 21.12.2015; Ogledov: 435; Prenosov: 15
URL Povezava na celotno besedilo

7.
Kombinirana testna naprava za hidravlične tekočine
Jan Weichardt, 2018, magistrsko delo

Opis: Cilj magistrske naloge je bil izdelati napravo, ki bo omogočala testiranje vpliva različnih hidravličnih tekočin na najpogosteje uporabljane hidravlične komponente, tako črpalke kot ventile. Kombinirana testna naprava mora biti zasnovana tako, da bo čim bolj učinkovito degradirala najbolj kritične dele hidravličnih komponent. V magistrski nalogi so uvodoma preučeni obstoječi testi in naprave, ki so v rabi za te namen in so jih zasnovali proizvajalci hidravličnih komponent. V nalogi je predstavljen lasten pristop k izvedbi testiranja, ki bo simuliral delovanje hidravličnega sistema v realnem industrijskem okolju. Obstoječe testne naprave so energetsko zelo potratne, saj uporabljajo pogonski sklop velikih moči, pri čemer je pozornost namenjena zgolj vplivu tekočine na hidravlično črpalko. Ostale komponente, kot npr. krmilni ventili, niso obravnavani. Krmilje naprave bo izvedeno s programirljivim logičnim krmilnikom, ki bo vse parametre nadziral, jih izpisoval in primerjal. Krmilje bo izvedeno tako, da bo prilagodljivo vsem vrstam testov. Zapisoval in izpisoval bo vse parametre, ki se bodo zaradi obrabe spremenili. Le tako bo ob končanem testu jasen pregled nad podatki. Rezultat magistrske naloge bo fizično izdelana kombinirana testna naprava za namensko staranje in testiranje hidravlične tekočine in komponent.
Ključne besede: Hidravlične tekočine, hidravlične komponente, mehanizmi obrabe, testna naprava, test
Objavljeno: 09.04.2018; Ogledov: 293; Prenosov: 48
.pdf Celotno besedilo (2,74 MB)

Iskanje izvedeno v 0.2 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici