| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Avtomatizacija stiskanja jedra odvodnika na hidravlični stiskalnici : diplomsko delo
Žiga Šetar, 2020, diplomsko delo

Opis: Tema diplomskega dela izhaja iz praktičnega usposabljanja v podjetju Izoelektro, d. o. o. Diplomsko delo obravnava avtomatizacijo stiskanja jedra odvodnika na hidravlični stiskalnici, poudarek je na samem načrtovanju konstrukcije za avtomatizacijo, ki je dovolj preprosta, da ga lahko izdelamo sami. V programskem paketu SolidWorks smo najprej pripravili CAD-model predlagane rešitve, sledila je izdelava tehniške dokumentacije, na koncu pa smo s pomočjo tehniških katalogov izdelkov izbrali ustrezne standardne elemente ter elektro in pnevmatske elemente za načrtovano konstrukcijo. Predlagano avtomatizacijo na hidravlični stiskalnici smo testirali in jo glede na rezultate delovanja ustrezno izboljševali. Izdelano konstrukcijo smo testirali v praksi. Izkazala se je kot učinkovita rešitev. Ustrezno je bila prilagodljiva različnim višinam jeder odvodnika, s čimer smo zagotovili kontrolirano kakovostno izdelavo, skrajšal se je čas izdelave in razbremenili smo delavce.
Ključne besede: odvodnik prenapetosti, avtomatizacija, hidravlična stiskalnica, 3D-modeliranje
Objavljeno v DKUM: 01.10.2020; Ogledov: 493; Prenosov: 101
.pdf Celotno besedilo (2,58 MB)

2.
Krmilje hidravlične stiskalnice z vidika varnega delovanja
Boštjan Petrič, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obsega povzetek varnostnih standardov in predpisov, ki jih je potrebno upoštevati pri načrtovanju in izdelavi strojev, da dosežemo ustrezno stopnjo varnosti. Na začetku sta opisana Direktiva 2006/42/ES (Direktiva o strojih) ter standard SIST EN 693:2001+A2:2011, kateri se uporablja pri načrtovanju hidravličnih stiskalnic. Pomembno je, da za vsak stroj opravimo oceno tveganja s katero identificiramo nevarnosti, ki so povezane z delovanjem stroja, ter s pomočjo te ocene postopno odpravljamo potencialne nevarnosti. Na koncu naloge je predstavljena implementacija varnostnih standardov na praktičnem primeru hidravlične stiskalnice, ki smo jo načrtovali in izdelali v podjetja Oprema Ravne d.o.o., s poudarkom na varni zasnovi hidravličnega krmilja.
Ključne besede: Direktiva 2006/42/ES, standard SIST EN 693, hidravlična stiskalnica, varnost.
Objavljeno v DKUM: 05.07.2016; Ogledov: 1672; Prenosov: 311
.pdf Celotno besedilo (3,94 MB)

3.
HORIZONTALNE BALIRKE – MOŽNE HIDRAVLIČNE REŠITVE
Robert Jurca, 2016, diplomsko delo

Opis: Horizontalne balirke so namenjene baliranju večjih količin odpadnega materiala. Balirke poganja hidravlični sistem, ki mora zagotavljati visoko zmogljivost in potisno silo s čim nižjo pogonsko močjo za pogon dveh glavnih funkcij, to sta predstiskanje s pokrovom in stiskanje z glavnim stiskalnim valjem, ter vračanje obeh v izhodiščni položaj. Da bo zmogljivost balirke čim višja, morata biti ti dve funkciji opravljeni v čim krajšem času. V diplomskem delu so obravnavane različne rešitve hidravličnega dela pogonskih enot in različne rešitve hidravličnega krmilja balirke. Posamezne rešitve so časovno ovrednotene, navedene so prednosti in slabosti posamezne rešitve. Končna rešitev hidravličnega sistema, ki predvideva uporabo regulacijske črpalke, dodatne črpalke s konstantno iztisnino, ter krmilne enote z »varčno« in zaporedno vezavo, je sicer nekaj dražja, a je čas delovanja bistveno krajši od osnovne rešitve. S tem je tudi dosežen osnovni cilj diplomskega dela.
Ključne besede: hidravlična stiskalnica, hidravlični valj, črpalka, potni ventil, proporcionalni ventil, krmilni blok, pretok, tlak
Objavljeno v DKUM: 04.07.2016; Ogledov: 1689; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (3,02 MB)

4.
Konstruiranje stiskalnice za preoblikovanje pločevine strešne kritine
Mario Čuček, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo prikazuje proces snovanja stiskalnice za preoblikovanje pločevine strešne kritine. Glavni cilj diplomske naloge je bil koncipirati, konstruirati in izdelati stiskalnico z ustreznim orodjem za preoblikovanje pločevine, katera omogoča izdelavo novega modela kovinske strešne kritine. Začetna poglavja podajajo analizo obstoječih modelov kritin, predstavitev oblike in zahtev novega modela kritine, ter opis izbrane konceptne rešitve. Ta poglavja predstavljajo smernice vsebinskega dela diplomske naloge, v katerem so najprej določene potrebne preoblikovalne sile, nato pa konstruirani, dimenzionirani in izdelani posamezni sestavni deli stiskalnice. Rezultati so opisani v zadnjih poglavjih diplomskega dela, prikazujejo pa jih CAD model stiskalnice, modeliran s programskim paketom Pro/ENGINEER, sestavljena in testirana stiskalnica, ter prvi izdelani paneli strešne kritine.
Ključne besede: kovinske strešne kritine, preoblikovanje pločevine, upogibna sila, strižna sila, preoblikovalna orodja, hidravlična stiskalnica, hidravlični cilindri, škarjasti mehanizem
Objavljeno v DKUM: 02.07.2015; Ogledov: 2086; Prenosov: 233
.pdf Celotno besedilo (4,19 MB)

Iskanje izvedeno v 0.09 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici