| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Parametrično modeliranje in trdnostna analiza hidravlične dvižne mize : diplomsko delo
Rene Peklar, 2022, diplomsko delo

Opis: Podjetje, kjer sem opravljal prakso se ukvarja z razvojem in konstruiranjem hidravličnih dvižnih miz. Trenutno podjetje razpolaga zgolj z določenimi vhodnimi parametri (višina in širina). Ker se v praksi zahteve strank razlikujejo, je v tem diplomskem delu predstavljeno parametrično modeliranje hidravlične dvižne mize. Postopek parametričnega modeliranja in konstrukcijska preglednica sta bila narejena v programskem paketu Solidworks. Prikazanih je 5 konfiguracij z različnimi vhodnimi parametri. Prikazana je tudi numerična simulacija in možna nadgradnja, ki bi izboljšala izdelek.
Ključne besede: hidravlična dvižna miza, parametrično modeliranje, vhodni parametri, konstruiranje, trdnostna analiza
Objavljeno v DKUM: 30.08.2022; Ogledov: 641; Prenosov: 109
.pdf Celotno besedilo (2,61 MB)

2.
Hidrološko hidravlična analiza porečja potoka Vugišinec za potrebe dimenzioniranje zadrževalnika : magistrsko delo
Boris Slamek, 2020, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je hidrološko hidravlična analiza dela vodotoka narejena na podlagi hidroloških podatkov, pridobljenih z začasne meteorološke postaje, in geodetskih podatkov, izmerjenih na terenu. Geodetski podatki so obdelani s pomočjo programa AutoCAD Civil 3D in preneseni v programe HEC-HMS in HEC-RAS, kjer je narejena hidrološko hidravlična analiza porečja potoka Vugrišinec za potrebe dimenzioniranja zadrževalnika. Namen magistrskega dela je določitev poplavne površine opazovanega porečja potoka Vugrišinec in določitev potrebne dimenzije hidravličnih konstrukcij za doseganje zadovoljive varnosti pred poplavami.
Ključne besede: površinski vodotoki, hidrološko hidravlična analiza, HEC-RAS, poplavne površine
Objavljeno v DKUM: 23.11.2020; Ogledov: 1116; Prenosov: 211
.pdf Celotno besedilo (41,21 MB)

3.
Vizualizacija odseka vodotoka za namene hidrološko hidravlične presoje
Irena Antolin, 2018, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je izdelana hidrološko hidravlična analiza odseka vodotoka na podlagi geodetskih podatkov pridobljenih s posnetka LIDAR ter po klasičnih geodetskih metodah na terenu. Geodetski podatki so obdelani s pomočjo programa AutoCAD Civil 3D in preneseni v program HEC-RAS, kjer je izvedena hidrološko hidravlična analiza na primeru Hočkega potoka. Namen magistrskega dela sta prikaz obdelave geodetskih podatkov in njihova uporaba v hidrološko hidravličnih presojah ter 3D-prikaz pridobljenih rezultatov.
Ključne besede: hidrologija, LIDAR, AutoCAD Civil 3D, hidravlična analiza, HEC-RAS
Objavljeno v DKUM: 23.03.2018; Ogledov: 2035; Prenosov: 270
.pdf Celotno besedilo (4,34 MB)

4.
Hidrološko-hidravlična študija odseka vodotoka Lučnica v naselju Luče s programom HEC-RAS 2D
Anja Črep, 2017, magistrsko delo

Opis: V magistrski nalogi so predstavljene hidravlične analize vodotoka Lučnica ob primeru pojava visokih voda (Q10, Q100). Analize so narejene s pomočjo programa HEC-RAS, ki omogoča preračune stalnega in nestalnega toka, pri tem pa nudi podporo tako 1D kot 2D ter kombiniranim 1D/2D modelom. V ta namen so v okviru naloge narejene mnoge hidravlične analize. Namen magistrske naloge je tako prikazati rezultate analiz na različnih modelih, jih med seboj primerjati in predpostaviti, ali nam analize dajejo realne in zadovoljive rezultate za obravnavan vodotok.
Ključne besede: hidrologija, tok s prosto gladino, hidravlična analiza, HEC-RAS
Objavljeno v DKUM: 26.04.2017; Ogledov: 3398; Prenosov: 450
.pdf Celotno besedilo (4,64 MB)

5.
Inteligentni sistem za oddaljeno spremljanje stanja mineralnih hidravličnih olj
Vito Tič, 2013, doktorska disertacija

Opis: Doktorska naloga obravnava široko področje spremljanja stanja hidravličnih tekočin skozi njihov delovni življenjski cikel, pri čemer izpostavlja in podrobneje obravnava problem kvantitativnega ocenjevanja stanja mineralnih hidravličnih olj ter njihove preostale uporabne dobe. Pri uveljavljanju različnih metod in sistemov spremljanja stanja v industrijskem okolju je ključnega pomena njihova praktičnost in uporabnost, zato se doktorska naloga osredotoča na aplikativni razvoj inteligentnega sistema oz. modela za oceno stanja olja in njegove preostale življenjske oz. uporabne dobe, ki zmore samostojno, brez pomoči izkušenega strokovnjaka, preučiti fizikalno-kemične lastnosti hidravlične tekočine in podati informacijo o stopnji njene ustreznosti. Za oceno stanja olja, in njegove preostale uporabne dobe, je v disertaciji predlagan hibridni matematični model, zasnovan na osnovi predhodno pridobljenih podatkov pospešenega staranja olja. Ustreznost izdelanega hibridnega modela je najprej potrjena na bazi podatkov pospešenega staranja hidravlične tekočine, na podlagi katere je bil model tudi izdelan. V nadaljevanju prikazana implementacija modela na realnem industrijskem sistem pa prikazuje praktično uporabnost razvitega sistema, saj je izdelan model sposoben uspešno in dovolj natančno oceniti stanje in preostalo uporabno dobo olja že po prvi tretjini njegove življenjske dobe.
Ključne besede: hidravlična tekočina, mineralno olje, analiza olja, spremljanje stanja, senzorji, umetna inteligenca, preostala uporabna doba
Objavljeno v DKUM: 12.07.2013; Ogledov: 2670; Prenosov: 362
.pdf Celotno besedilo (7,81 MB)

6.
HIDRAVLIČNA ANALIZA VODOVODNEGA SISTEMA REČICA
Rok Jamnikar, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava hidravlične razmere na vodovodnem sistemu Rečica. Pri tem je poudarek predvsem na analizi tlačnih in pretočnih razmer s pomočjo uporabe ustreznega programskega orodja. Vsebina dela je razdeljena na teoretični in praktični del. Teoretični del zajema znanja, potrebna za ustrezno vzpostavitev hidravličnega modela, izračune ter analizo hidravličnih razmer, medtem ko se v praktičnem delu osredotočim na konkretno zasnovo vodovodnega sistema Rečica. Na podlagi zasnove vodovodnega sistema so izvedeni hidravlični preračuni in nadaljnje analize rezultatov — tlačne in pretočne razmere na sistemu. Po opravljeni hidravlični analizi sem povzel poglavitno problematiko delovanja bodočega vodovodnega sistema. Kot idejno zasnovo sem podal tehnično in ekonomsko najbolj sprejemljivo varianto, za katero sem oblikoval hidravlični model in analiziral dobljene rezultate.
Ključne besede: vodovodni sistem, hidravlično modeliranje, hidravlične simulacije, stroški izgradnje, Epanet, hidravlična analiza
Objavljeno v DKUM: 13.12.2010; Ogledov: 2848; Prenosov: 364
.pdf Celotno besedilo (28,82 MB)

7.
8.
9.
10.
Iskanje izvedeno v 1.45 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici