| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Ukrepi pri poškodovancu v hemoragičnem šoku v predbolnišničnem okolju
Nina Omahen, 2020, diplomsko delo

Opis: Šokovno stanje predstavlja eno izmed okoliščin, ki ob poškodbi ogroža življenje poškodovanca. Pomembno je, da s pravilnimi ukrepi dosežemo stabilizacijo vitalnih funkcij, ki ne povzročajo dodatne škode ob šokovnem stanju poškodovanca. Pri hemoragičnem šoku je treba biti pozoren na izgubo krvi, tako notranje kot zunanje krvavitve. Naloga medicinske sestre v predbolnišničnem okolju je, da mora dobro poznati in prepoznati klinične znake, ki se pojavljajo pri poškodovancu v hemoragičnem šoku in temu ustrezno ukrepati.
Ključne besede: šok, hemoragični šok, hipovolemični šok, znaki šoka, krvavitev
Objavljeno: 30.10.2020; Ogledov: 155; Prenosov: 47
.pdf Celotno besedilo (751,48 KB)

2.
Tekočinsko zdravljenje hemoragičnega šoka
Tamara Lepan, 2013, diplomsko delo

Opis: Zdravljenje s tekočinami je pomemben vidik nadzora poškodovancev s hemoragičnim šokom, zato je namen diplomskega dela predstaviti fiziologijo in patologijo hemoragičnega šoka, opisati vrste tekočin za nadomeščanje izgube krvi, ter vpliv tekočin na vitalne funkcije poškodovancev. Katero tekočino uporabiti je bila tema že večletnih razprav, vendar je še vedno premalo dokazov, ki bi dale prednost eni tekočini pred drugo. Vsaka vrsta tekočine ima svoje prednosti kot tudi slabosti, s preobremenitvijo s tekočinami lahko poškodovancu povzročimo več škode kot koristi. Zato smo tudi podrobneje opisali tekočine, kot so koloidi (albumin, želatini, dekstran in hidroksietilni škrob) v nasprotju s kristaloidi (natrijev klorid in Ringerjev laktat), njihove lastnosti in strukturo. Izvedena je bila kvantitativna raziskava s pomočjo vprašalnika in protokolov. Rešenih je bilo 30 anket na eni izmed Prehospitalnih enot Reševalne postaje po Sloveniji, z namenom ugotoviti splošno znanje zdravstvenega osebja (diplomirane medicinske sestre/zdravstveniki, tehniki zdravstvene nege) o hemoragičnemu šoku, ter izvedeti kako pogosto se srečajo s poškodovancem s sliko hemoragičnega šoka na terenu. Z vpogledom njihovih protokolov smo poskušali zbrati podatke o učinkih različnih vrst tekočin na spremembe v vitalnih funkcijah poškodovancev.
Ključne besede: Krvavitev, hemoragični šok, nadomeščanje tekočin, kristaloidi, koloidi, hipertonična-hiperonkotska raztopina, spremljanje šoka.
Objavljeno: 11.12.2013; Ogledov: 1921; Prenosov: 432
.pdf Celotno besedilo (1,33 MB)

3.
VIZUALNA OCENA IZGUBE KRVI MED HEMORAGIČNIM ŠOKOM
Iztok Lah, 2012, diplomsko delo

Opis: V obravnavi nujnih stanj je vizualna ocena izgube krvi izredno pomembna zaradi določanja smeri nadaljnjega zdravljenja. V diplomskem delu smo z eksperimentalno metodo raziskali, kakšne vzorce oblikuje kri, ki smo jo razlili po različnih podlagah. Za simulacijo smo uporabljali kri živalskega izvora. Prav tako smo iskali najboljši približek glede barve krvi iz sadnih sokov. Barvo smo ocenjevali po RAL in NCS lestvicah. V drugem delu raziskave smo na vzorcu 30 študentov izvedli anketo, s katero so študentje ocenjevali izgubo živalske krvi. Rezultati kažejo, da kri ne oblikuje pravilnih krožnih vzorcev, kot smo prvotno domnevali. Najbolj nepravilne oblike kri zavzema na laminatu in toplem podu, sledila je asfaltna podlaga. Pri simulaciji izgube 1500 ml, smo izmerili največje pravokotno polje, dimenzije 132 x 108 cm na toplem podu, v katero lahko umestimo vzorec, ki je nastal pri izgubi krvi. Na podlagi finega gramoza smo pri simulaciji izgube 1500 ml, izmeril najmanjše polje dimenzij 26 x 18 cm. Največjo površino zavzame kri pri izgubi 1500 ml na laminatu, najmanjšo površino pa zavzame pri izgubi 100 ml na finem gramozu. Za enostavno simulacijo krvi predlagamo jagodni sok (barva RAL 3000), ki je glede barve najbolj podoben krvi (barva RAL 3020). Študentje statistično signifikantno podcenjujejo visoke izgube krvi (p<0,001), po drugi strani pa so pri manjših izgubah krvi njihove ocene precenjene (p<0,001). Pri vizualni oceni je treba biti pozoren predvsem pri visokih izgubah krvi, ki so lahko nepravilno ocenjene, zelo pa moramo biti pozorni na podlago, na katero se steka kri.
Ključne besede: hemoragični šok, ocena izgube krvi, nadomeščanje, krvavitev, simulacija
Objavljeno: 29.10.2012; Ogledov: 1507; Prenosov: 231
.pdf Celotno besedilo (10,89 MB)

Iskanje izvedeno v 0.07 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici