| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 9 / 9
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Zavedanje mladostnikov glede nevarnosti spletnega socialnega inženiringa
Urša Pagon, 2021, diplomsko delo

Opis: Mladostniki odraščajo v dobi modernih komunikacijskih tehnologij, ki se razvijajo iz dneva v dan. Prav zato je njihovo zaupanje v te tehnologije in svetovni splet veliko, morda celo preveliko. Zaradi tega je naš cilj izvesti raziskavo, v sklopu katere bomo proučili, koliko mladostniki vedo o spletnem socialnem inženiringu ter v kolikšni meri se zavedajo izpostavljenosti in nevarnosti tovrstnih napadov. Diplomsko delo sestoji iz dveh delov. V teoretičnem delu smo podali teoretične osnove s področja informacijske varnosti. Opredelili smo kaj je socialni inženiring, njegove vrste, ter motive napadalcev. Posebej smo se osredotočili na spletni socialni inženiring. Opisane so tudi vrste napadalcev in posledice napadov. V raziskovalnem delu smo si postavili raziskovalna vprašanja o zavedanju mladostnikov glede nevarnosti spletnega socialnega inženiringa. S pomočjo namensko pripravljenega vprašalnika smo izvedli raziskavo. Prejete anketne vprašalnike smo uredili, statistično obdelali, ter rezultate ustrezno predstavili. Rezultati raziskave kažejo, da je stopnja ozaveščenosti glede spletnega socialnega inženiringa proučevane populacije razmeroma nizka. Statistično značilnih razlik ni bilo moč potrditi niti glede na posamezno starostno skupino (14-19 let in 20-25 let) niti glede na spol anketirancev.
Ključne besede: socialni inženiring, mladostniki, internet, grožnja, informacijska varnost
Objavljeno: 06.08.2021; Ogledov: 122; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (2,86 MB)

2.
Inkriminacija posilstva v Sloveniji in ustreznost novih modelov soglasja kot alternative modela prisile
David Božič, 2020, magistrsko delo

Opis: V magistrski diplomski nalogi obravnavam starejši in sodobni pogled spolnega kazenskega prava, v katerem je osrednja pozornost tako z vidika zakonodaje, teorije kot slovenske sodne prakse s posameznimi primerjalnopravnimi pogledi namenjena posilstvu kot najhujši obliki kaznivega dejanja zoper spolno nedotakljivost. Pozornost je na začetku usmerjena v kratek zgodovinski pregled, ker zgodovinsko gledano model prisile sega vse do časa rimskega prava, ko je bilo prisilno spolno nožnično občevanje stuprum violentum zajeto v relativno široko zastavljenem kaznivem dejanju, imen. nasilno zadovoljevanje spolnega nagona, do najpomembnejših zakonikov germanskih dežel, ki so pomembno vplivali na normativno ureditev kazenskega prava pri nas. V teoriji spolnega kazenskega prava, predvsem po zaslugi nemških kazenskopravnih dogmatikov v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, je pojem spolna samoodločba posameznika ali kar spolna samoodločba eden najvidnejših. Ta kot fenomen v zadnjih desetletjih zelo opazno prodre v ospredje kazenskopravnih dobrin spolnih kaznivih dejanj. Zdi se, da v veljavnem slovenskem Kazenskem zakoniku (KZ-1) funkcijo spolne samoodločbe posameznika opravlja pojem spolne nedotakljivosti, vendar je izraz nedotakljivost neustrezen, ker vsebinsko precej po nepotrebnem na pojmovni ravni vnaša v zakonodajo nekakšno tabuizacijo prav pri spolnosti, kar z vidika harmoničnosti, sistemskosti in logičnosti posebnega dela preseneča in moti, ker zakonodajalec pri drugih osebnih dobrinah ne govori o nedotakljivosti. Tradicionalno spolno kazensko pravo, ki temelji na modelu prisile, za obstoj kaznivega dejanja zahteva, da storilec žrtev prisili k spolnemu občevanju ali drugemu spolnemu ravnanju tako, da uporabi silo in ji zagrozi z neposrednim napadom na življenje ali telo. Prisilno ravnanje storilca mora biti na ustrezen način psevdokavzalno povezano s spolnim ravnanjem (zgodovinsko starejše »fizično nasilje« imenovano sila in zgodovinsko mlajša »grožnja [s fizičnim nasiljem]«). Model prisile od žrtve zahteva, da se storilcu upira, kjer mora biti odpor resen in ne posledica sramu ali družbeno pričakovane oblike upiranja, poznane tudi kot »simbolično upiranje«. V nasprotnem primeru kaznivo dejanje ni podano. Takšno upiranje od žrtve zahteva, da se še huje izpostavi nevarnosti, čeprav že od začetka ve, da jo bo storilec fizično nadvladal. Konvencija Sveta Evrope o preprečevanju in boju proti nasilju nad ženskami in nasilju v družini, t. i. Istanbulska konvencija, zahteva, da postane pomanjkanje soglasja »center« pravnih definicij posilstva in ostalih oblik spolnega nasilja ter tako opustijo zahtevo po uporabi (fizične) sile. Novejša modela soglasja zato zagotavljata neposredno varstvo spolne avtonomije z zahtevo po zavrnitvi (model »ne pomeni ne«) ali privolitvi (model »ja pomeni ja«). Modela ne zahtevata sile, s katero je mogoče zlomiti odpor žrtve, vendar so ti slogani lahko zavajajoči in pretirano poenostavljajo kompleksno teorijo.
Ključne besede: spolno kazensko pravo, spolni delikti, spolna samoodločba, posilstvo, spolno prisiljenje, nasilje, grožnja, privolitev
Objavljeno: 18.06.2020; Ogledov: 508; Prenosov: 246
.pdf Celotno besedilo (1,32 MB)

3.
Prisilne poroke kot varnostna grožnja
Klemen Kocjančič, 2019, strokovni članek

Opis: Namen: Članek predstavlja analizo prisilnih porok v kontekstu varnostnega ogrožanja Združenega kraljestva, s poudarkom na primeru Velike Britanije, na naslednjih kazalnikih: kakšne so pojavne oblike prisilnih porok, kakšen je njihov namen ter s kakšnimi mehanizmi in instrumenti sta država in družba odgovorili na ta problem. Članek se osredotoča tudi na prisilne poroke kot del trgovine z ljudmi in kot nacionalnovarnostni problem. Metode: Uporabljene so metode analize in interpretacije primarnih in sekundarnih virov (zakonodaja, znanstveni in poljudni članki, poročila) ter deskriptivna in zgodovinska metoda. Ugotovitve: Problematika prisilnih porok je relevantna za varnostno politiko Združenega kraljestva, saj ogroža varnost na več ravneh (posameznik, država, svet). Britanci so zato ustanovili specializirane državne institucije ter spremenili zakonodajo. Analiza je pokazala, da večino primerov prisilnih porok predstavljajo prisilne poroke iz etnično-kulturnega vzroka. V zadnjem času pa narašča število primerov medetničnih prisilnih porok, katerih osnovni namen je kršenje migracijske zakonodaje. Predstavljen je tudi aktualen širši družbeni odziv, viden predvsem v ustanovitvi nevladnih organizacij, ki poudarjajo problematiko ter pomagajo tako žrtvam kot tudi državnim institucijam. Omejitve/uporabnost raziskave: Prispevek je omejen zaradi uporabe maloštevilnih (tujih) virov, vseeno pa predstavlja izhodišče za nadaljnje preučevanje. Izvirnost/pomembnost prispevka: O prisilnih porokah v slovenski strokovni in znanstveni literaturi ni veliko napisanega, zato članek predstavlja boljši vpogled v to tematiko (na primeru druge države) in razmislek o domačih razmerah.
Ključne besede: islam, prisilne poroke, versko nasilje, trgovina z ljudmi, varnostna grožnja, varnost, zlorabe vere, študija primera, Združeno kraljestvo
Objavljeno: 16.05.2020; Ogledov: 343; Prenosov: 27
URL Povezava na celotno besedilo
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
INFORMACIJSKA VARNOST RAČUNOVODSKEGA SERVISA
Barbara Hebar, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi sem poskusila zajeti zatečeno stanje v večjem številu predvsem manjših računovodskih servisov in pogojev v katerih ti izvajajo svojo dejavnost. Posebej sem se osredotočila na grožnje in tveganja, s katerimi se soočajo pri izvajanju dejavnosti v obliki zunanjega izvajanja storitve – outsourcinga. Diplomska naloga je sestavljena iz teoretičnega dela in raziskovalnega dela. V teoretičnem delu sem poskusila dovolj natančno povzeti relevantna področja, ki so potrebna in pomembna za razumevanje tako računovodstva, računovodenja, kot poslovanja gospodarskih družb s poudarkom na potrebi zagotavljanja varnosti in omejevanja tveganj pri poslovanju. Eden od poudarkov je tudi na tem kako slednje vpliva na pogodbeni odnos med naročnikom in izvajalcem stroritve računovodstva. V raziskovalnem delu sem prek postavljanja vprašanj v primerljivo velikih računovodskih servisih opravila razgovore ter prejete odgovore in prakso strnila v zatečeno stanje kot sem ga predstavila v diplomskem delu. Pri tem sem zatečeno stanje primerjala z zakonskimi zahtevami, standardi in priporočili (dobro prakso) strokovnih združenj doma (primer ZRS – Zveza Računovodij Slovenije) in po svetu. Ugotovila sem, da velja tako med naročniki in izvajalci storitve zunanjega računovodstva v obliki outsourcinga nezadostno varnostno zavedanje, v nekaterih primerih nezadostno poznavanje predmetne zakonodaje, standardov in dobre prakse.
Ključne besede: - računovodstvo - outsourcing - grožnja - tveganje - varnost - informacija
Objavljeno: 25.07.2016; Ogledov: 466; Prenosov: 46
.pdf Celotno besedilo (438,85 KB)

5.
Varna uporaba mobilnih naprav v poslovnem okolju
Tomaž Drnovšek, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo obravnava problematiko zagotavljanja informacijske varnosti pri uporabi mobilnih naprav v poslovnem okolju. V diplomskem delu skušamo predstaviti priporočila za izbor, izvajanje in uporabo tehnologije za varno upravljanje mobilnih naprav v poslovnem okolju skozi njihov celotni življenjski cikel.
Ključne besede: Mobilna naprava, grožnja varnosti, informacijska varnost, zaščita, poslovno okolje.
Objavljeno: 20.04.2016; Ogledov: 643; Prenosov: 86
.pdf Celotno besedilo (1,67 MB)

6.
OCENA TVEGANJ INFORMACIJSKEGA SISTEMA V BOLNICI GOLNIK
Žiga Trdina, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi sem izvedel oceno tveganj informacijskega sistema v bolnišnici Golnik – Kopa. Glavni namen naloge je predstaviti ključna področja s strani informacijskega sprejema pacienta ter povečanju ozaveščenosti glede sistema upravljanja in varovanja informacij. Prvi del naloge opisuje bolnišnico in oddelek medicinske in poslovne informatike, kjer sem tudi zaposlen. V drugem delu so zajete teoretične osnove, metode ter postopki standardizacije ISO/IEC 27000, na podlagi katerih je bila narejena konča ocena tveganja. V zaključku diplomske naloge sem iz dobljenih rezultatov podal varovalne ukrepe, ki bi v prihodnje lahko služili pri boljšemu poslovanju podjetja.
Ključne besede: - grožnja, - varovalni ukrepi, - varnost, - standardi v IT, - ocena tveganj.
Objavljeno: 04.06.2012; Ogledov: 1389; Prenosov: 264
.pdf Celotno besedilo (1,00 MB)

7.
ANALIZA VARNOSTI INFORMACIJSKEGA SISTEMA V PODJETJU LEK STORITVE
Tanja Kuhar, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je izvedena analiza varnosti informacijskega sistema v podjetju Lek Storitve. Naloga je razdeljena na dva dela, teoretičnega in praktičnega. Teoretični del zavzema osnovne pojme s področja informacijske varnosti. V praktičnem delu diplomskega dela je izvedena kvalitativna analiza tveganja v skladu s standardom ISO/IEC 27005:2008, ki podpira zahteve glede sistema za upravljanje varnosti informacij iz standarda ISO/IEC 27001. Na podlagi rezultatov analize tveganja so podani predlogi za povečanje varnosti informacijskega sistema v podjetju Lek Storitve.
Ključne besede: - informacijski sistem, - varnost, - dobrina, - grožnja, - analiza tveganja, - varovalni ukrepi.
Objavljeno: 06.05.2010; Ogledov: 2624; Prenosov: 231
.pdf Celotno besedilo (702,38 KB)

8.
OCENA TVEGANJ ZA INFORMACIJSKI SISTEM USTAVNEGA SODIŠČA RS
Gregor Repar, 2010, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava področje varnosti informacijskega sistema s poudarkom na oceni tveganj Ustavnega sodišča RS. V prvem delu so podane teoretične osnove varovanja informacij. Opisana je družina standardov ISO/IEC 27000 in sistem upravljanja in varovanja informacij. V drugem delu je najprej opisana metodologija ocene tveganj in predstavitev organizacije. Sledi opis izvedbe ocene tveganj Ustavnega sodišča. Na podlagi rezultatov je predstavljena analiza, kateri so podana priporočila in predlogi nujnih izboljšav. V zaključku so prikazane še možnosti za nadaljevanje tega dela ter pogled v prihodnost.
Ključne besede: grožnja, informacijski sistem, varnostni ukrepi, varnost, ocena tveganj
Objavljeno: 04.05.2010; Ogledov: 2899; Prenosov: 549
.pdf Celotno besedilo (1,01 MB)

9.
Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici