| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Razvoj koncepta gretja segmentalnega orodja na valjarskem stroju za toplo valjanje aluminijastih surovcev
David Fijavž, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je na kratko predstavljeno podjetje Unior, d. d., v sodelovanju s katerim sem opravljal nalogo. Poleg tega je na kratko opisano utopno kovanje, še posebej kovanje aluminija. Za slednjega je predstavljena tudi ustrezna faza na kovaški liniji, ki jo uporabljajo v podjetju. Drugi del zajema moja raziskava, primerjava in izbira grelcev, s katerimi se bo grelo segmentno orodje. Na koncu je opisan postopek razvoja in modeliranja ohišja ter nosilca, v katerih bodo grelci.
Ključne besede: razvoj, utopno kovanje, gretje, valjarna naprava, modeliranje, CATIA, ohišje, nosilec
Objavljeno v DKUM: 30.09.2022; Ogledov: 62; Prenosov: 15
.pdf Celotno besedilo (4,46 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

2.
Možnosti za toplotno integracijo in izkoriščanje odpadne toplote pri procesih mešanja : magistrsko delo
Ana Jurgec, 2022, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo prikazuje analizo procesa mešanja v podjetju, ki se ukvarja s proizvodnjo pralnih sredstev in drugih kemičnih proizvodov za čiščenje. Tehnološki proces je sestavljen iz več korakov, vse od skladiščenja in kontrole prispelih surovin do pakiranja in kontrole končnih izdelkov ter njihove odpreme. Osrednji proces poteka v mešalnih posodah, kjer se preko kače v plašču vsebina v mešalcu greje oz. hladi. Pri mešanju lahko pride bodisi do sproščanja toplote in je potrebno hlajenje ali pa je za pripravo surovin potrebno dodatno gretje. V proizvodnem procesu podjetja skupno poteka proizvodnja po približno 220 recepturah, ki se izvajajo po določenem urniku. Glavni cilj magistrske naloge je bil za določeno obdobje oceniti, koliko energije je potrebno za gretje oz. hlajenje pri procesu mešanja. Iz ocene porabe energije za določeno obdobje se je izkazalo, da so potrebe po hlajenju veliko večje kot po gretju. Glede na specifiko obravnavanega šaržnega procesa se je vpeljava toplotne integracije procesa izkazala za manj možno. V nadaljevanju smo se zato osredotočili na iskanje možnosti za izkoriščanje odpadne toplote, ki jo odvede hladivo ter raziskali priložnosti za izboljšanje učinkovitosti hlajenja in posledično tudi zmanjšanja stroškov. Na podlagi pridobljenih podatkov, ocen energetskih bilanc ter z uporabo literature smo predlagali nekaj potencialnih rešitev in smernic za izboljšave procesa oz. nadaljnje korake optimizacije proizvodnje. Možnosti uvedbe novosti smo tudi preučili in ovrednotili njihovo uporabnost za proces. Pridobljeni podatki so za podjetje zelo koristni, saj so med analizo pridobili natančnejše podatke, ki dodatno koristijo pri poznavanju in razumevanju procesa.
Ključne besede: šaržni procesi, toplotna integracija, izkoriščanje odpadne toplote, hlajenje, gretje
Objavljeno v DKUM: 27.06.2022; Ogledov: 209; Prenosov: 27
.pdf Celotno besedilo (2,09 MB)

3.
Prenova letala Boeing 727 v gostinski lokal - klimatizacija in prezračevanje
Filip Tratnjek, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava načrtovanje, izvedbo oziroma predelavo in zagon klimatizacijsko/prezračevalnega sistema na stoječem letalu. Za boljše razumevanje: letalo tipa Boeing 727(ki velja za večje potniško letalo in lahko prevaža približno 150 potnikov) je bilo razstavljeno in pripeljano v Avstrijo (Graz) iz združenih držav Amerike, da bo služilo kot luksuzna restavracija na strehi prestižnega hotela Novapark. Poleg sestave celotnega letala iz delov v celoto je tu potrebna tudi prenova notranjega dela za potrebe restavracije in klimatizacije oziroma prezračevanja. Vsebina diplomske naloge zajema obnovitvena dela prezračevanja in klimatizacije, ki sem jih opravil s pomočjo podjetja Klima center Tratnjek. Sama izvedba je bila precej zahtevna, saj lastnik letala ni želel večjih vizualnih sprememb na letalu, še posebej v notranjem delu, kjer je restavracija. Diplomsko delo je sestavljeno iz dveh delov, in sicer prvi del je načrt in montaža prezračevanja, ki lahko tudi dogreva ali hladi, drugi del pa je sestavljen iz načrtovanja in izvedbe montaže klimatske naprave, ki služi izključno za ogrevanje ali hlajenje letala.
Ključne besede: klimatizacija, gretje, hlajenje, prezračevanje, regulacija, Boeing 727
Objavljeno v DKUM: 01.06.2022; Ogledov: 191; Prenosov: 34
.pdf Celotno besedilo (1,79 MB)

4.
Izbor načina gretja mleka za malo sirarno : diplomsko delo
Tilen Novak, 2022, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je zastavljeno vprašanje o načinu gretja mleka v mali sirarni. Primerja se sistem gretja z elektriko in kombinirani sistem gretja na vročo vodo iz peči ter gretja na elektriko v drugi fazi gretja. V izračunu je upoštevan strošek nadgradnje sirarskega kotla in strošek nadgradnje toplovodne inštalacije v hiši. Ugotovljeno je, da se nadgradnja v kombinirani sistem povrne v petih letih. Nadgradnja se ocenjuje kot smiselna, saj se lahko pridobljena energija iz lesne biomase še poceni.
Ključne besede: gretje, izbor gretja, mala sirarna
Objavljeno v DKUM: 24.05.2022; Ogledov: 265; Prenosov: 19
.pdf Celotno besedilo (2,08 MB)

5.
ENERGETSKA SANACIJA OBJEKTOV NA LOKACIJI TERM PTUJ
Jernej Šemrov, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je prikazan projekt obnove 11 objektov na lokaciji Term Ptuj. Projekt obsega izračune toplotne obremenitve objektov pred in po energetski sanaciji. Energetska sanacija vključuje spremembo zunanjega ovoja, dodatno izoliranje streh in menjavo stavbnega pohištva. Prikazane so možne izboljšave trenutnega stanja objektov. V diplomsko nalogo je vključena tudi sanacija dovoda in menjava ogrevalnega sistema. Izračuni so narejeni ročno in s programskim paketom Knaufinsulation Energija 2014. Izračuni temeljijo na standardu SIST EN 12831 in pravilniku PURES. Vključena je subvencija iz Eko sklada, prikazana je vrednost investicije in vračilna doba le-te.
Ključne besede: energetska sanacija, toplotne izgube, potrebna toplota za gretje, obnova objektov
Objavljeno v DKUM: 25.10.2016; Ogledov: 1388; Prenosov: 192
.pdf Celotno besedilo (7,10 MB)

6.
SISTEM ZA KRMILJENJE TALNEGA GRETJA NA SONČNO ENERGIJO Z UPORABO KOLEKTORJEV
Mihael Sklepić, 2014, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je izdelava nizkocenovnega elektronskega krmilnega sistema za ogrevanje prostora s talnim ogrevanjem.Glaven del sistema je mikrokrmilnik na katerega bode povezana ostala periferija. Sistem bo omogočal nadzor in vpogled v podatke (temperature) na zaslonu, na katerem bo možno prek uporabniškega vmesnika spreminjati pogoje delovanja sistema. Spreminjanje pogojev in nadzor bo možen tudi na daljavo s pomočjo mobilnega telefona, saj bo sistem opremljen z GSM/GPRS modulom. Kot pogoje za vklop in izklop črpalk ter krmiljenje mešalnega ventila oz. regulacijo bomo uporabili meritve temperature, ki jih bomo zajemali s pomočjo temperaturnih senzorjev.
Ključne besede: sistem, krmiljenje, talno gretje, mešalni ventil
Objavljeno v DKUM: 25.02.2015; Ogledov: 1062; Prenosov: 153
.pdf Celotno besedilo (2,68 MB)

7.
RAZVOJ TERMOELEKTRIČNEGA GENERATORJA V KAVNIH AVTOMATIH
Matej Kramer, 2013, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljena uvedba termoelektričnega generatorja (Peltier element) v kavni avtomat. V našem primeru bo raziskovalno delo potekalo vzporedno z razvojem novega produkta. S termoelektričnim generatorjem bomo segrevali površino in hkrati ohlajali paro. S hladilnikom bomo kondenzirali paro, ki nastaja kot posledica priprave napitka. Naš cilj je optimalno segrevanje skodelic kave in optimalna kondenzacija pare. Analizirali bomo obstoječe stanje, preučili paro, toploto, materiale in ostale potrebne veličine. Izdelali bomo prototipni model (risanje, merjenje, izdelava) in izvedli meritve. Pozneje lahko model uvedemo v vsak nov kavni avtomat naše znamke. Izvedli bomo potrebne izračune in izdelali vezje z indikatorjem. Rezultate in izračune bomo analizirali ter primerjali s praktičnimi preizkusi.
Ključne besede: para, termoelektrični generator, Peltier, gretje, hlajenje, model, temperatura, meritve, termočlen
Objavljeno v DKUM: 11.10.2013; Ogledov: 2546; Prenosov: 123
URL Povezava na celotno besedilo

8.
GRETJE POTNIŠKE KABINE V ELEKTRIČNEM VOZILU
Janko Sivka, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je prikazan problem ogrevanja v električnih vozilih ter njegova rešitev na konkretnem primeru vozila predelanega na baterijski pogon. Ogrevanje je izvedeno s pomočjo tekočine, ki jo ogrevamo z električnimi grelci. Črpamo jo skozi izmenjevalnik toplote v kabini in s tem ogrevamo zrak. Potek ogrevanja je krmiljen s pomočjo mikroprocesorja v potniškem prostoru. Interakcija med voznikom ter mikrokrmilnikom je izvedena s pomočjo LCD prikazovalnika, tipk ter potenciometra.
Ključne besede: Gretje, električni avtomobil, mikrokrmilnik
Objavljeno v DKUM: 20.09.2013; Ogledov: 1869; Prenosov: 218
.pdf Celotno besedilo (3,42 MB)

9.
PRIMERJAVA KLASIČNO OGREVANE HIŠE S PASIVNO HIŠO
Gorazd Dobaj, 2009, diplomsko delo

Opis: Z primerjavo klasične in pasivne hiše sem želel doseči, da bi se investitorji lažje odločali za gradnjo pasivnih in nizkoenergijskih objektov, saj v tem primeru zadostijo večjim interesnim skupinam. Podjetjem, ki se s tem ukvarjajo, se odpirajo nova delovna mesta, okolje pa posredno manj onesnažujemo z izpusti CO2. Kar pa je najbolje, lastnik ki živi v takem okolju je bolj zadovoljen. Zmanjšana je poraba energije, investicija pa se povrne v zadovoljivem roku.
Ključne besede: ogrevanje, prezračevanje, gretje sanitarne tople vode, nizkoenergijska hiša, pasivna hiša
Objavljeno v DKUM: 01.09.2009; Ogledov: 2443; Prenosov: 610
.pdf Celotno besedilo (2,67 MB)

10.
PRERAČUN NIZKOENERGETSKEGA OBJEKTA Z UPORABO ZALOGOVNIKA ENERGIJE
Matej Kramar, 2009, diplomsko delo

Opis: Nenačrtovana in eksplicitna rast porabe energentov je in bo pomembno zaznamovala vsakdanjo, nenasitno človekovo potrebo po energiji. Spremembe je mogoče čutiti na vseh področjih družbenega življenja. Bodisi v avtomobilski industriji z državnim in internim subvencioniranjem k nakupu tehnično dovršenega prevoznega sredstva, ali v gradnji in rekonstrukciji stavb z raznimi ekokrediti in javnimi finančnimi sredstvi. Celoten svet na novo spoznava alternativne vire energije. Toplotna črpalka, ki že obstaja skoraj dve stoletji, je končno dosegla primerno pozornost, in koriščenje sončne energije, ki je bo vedno več zaradi ironične rasti toplogrednih plinov, ter klimatska naprava so postali prioritetni dejavnik energije.
Ključne besede: Toplotna črpalka, solarna energija, zalogovnik energije, talno gretje, prezračevanje, sušilnica, učinkovita in racionalna raba energije v stavbah.
Objavljeno v DKUM: 13.05.2009; Ogledov: 3120; Prenosov: 471
.pdf Celotno besedilo (5,78 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici