| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 12
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
ANALIZA VPLIVNIH PARAMETROV HIDRODINAMIČNE AKSIALNE TESNILKE TURBINSKE GREDI
Tomaž Udovič, 2009, diplomsko delo

Opis: Hidrodinamična tesnilka gredi je obvezen del opreme vsake vodne turbine. Njena naloga je preprečiti vdor rečne vode v notranjost postrojenja med vrtečimi in mirujočimi se deli stroja na način, da z ustrezno konstrukcijo njenega mehanskega dela ter kontroliranim dovodom hladilne tekočine ustvarimo razmere za tesnjenje. Pogoji za ustrezno mazanje drsne površine so odvisni tako od hidroloških parametrov vodne turbine kot tudi od samega oblikovanja tesnilnega vložka. Pri diplomskem delu sem se usmeril na raziskavo: - kako konstrukcijsko oblikovati tesnilni vložek, da bo zagotovljen pogoj enakomernosti pritiska na drsno površino - kako doseči enakomernost in neprekinjenost dotoka ustrezne hladilne vode na drsno površino - kako se tlačne razmere na drsni površini tesnilke spreminjajo v prehodnih obratovalnih režimih vodne turbine (meritve na objektu) Cilj tega diplomskega dela je na osnovi analize rezultatov praktičnih meritev in teoretičnih izračunov opisati bistvene parametre aksialne hidrodinamične tesnilke v stacionarnih in ključnih prehodnih režimih obratovanja ter na osnovi teh določiti obliko ustreznega tesnilnega vložka.
Ključne besede: Hidrodinamična aksialna tesnilka gredi, Hidravlični stroji, vodne turbine, pulzacija tlaka, konstruiranje
Objavljeno: 21.12.2009; Ogledov: 2024; Prenosov: 225
.pdf Celotno besedilo (4,94 MB)

4.
TRDNOSTNI PRERAČUN OSI IN GREDI PO DIN 743
Rok Plevnik, 2010, diplomsko delo

Opis: Eden od najpogostejših problemov inženirjev v konstrukcijskih oddelkih je določevanje koeficienta varnosti za določeno konstrukcijo. Trdnostni preračun osi in gredi po standardu DIN 743 zajema napotke in enačbe za določevanje koeficienta varnosti na kritičnih prerezih osi in gredi. Standard zajema dva kriterija: varnost glede na plastično deformacijo gradiva in varnost glede na trajno dinamično trdnost gradiva. V diplomskem delu je natančno preučen potek izračuna koeficienta varnosti in veličin, ki nanj vplivajo po obeh kriterijih. Prav tako so preučene lastnosti gradiv za osi in gredi. Sledi primerjava standarda z obstoječimi postopki in analiza rezultatov treh računskih primerov, pri katerih je bil uporabljen standard. Na koncu so predstavljene še smernice za nadaljnje delo na tem področju.
Ključne besede: osi, gredi, trdnostni preračun, koeficient varnosti, DIN 743
Objavljeno: 11.08.2010; Ogledov: 7230; Prenosov: 1159
.pdf Celotno besedilo (3,66 MB)

5.
Vležajenje bobna pralnega stroja
Peter Zobec, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je določena in ustrezno preračunana gred bobna pralnega stroja. Glavna obremenitev na gred izvira iz neenakomerne razporeditve perila v bobnu pralnega stroja, kar povzroča pri višjih vrtljajih velike centrifugalne sile, ki upogibno obremenjujejo gred. Na podlagi materialnih podatkov in maksimalnega upogibnega momenta je določen minimalni premer gredi. Gred je tudi ustrezno trdnostno preračunana na prehodih iz večjega na manjši premer. Za določitev ležajev je sprva izračunana srednja ekvivalentna dinamična obremenitev. Obema ležajema je potem določena še življenjska doba. Dimenzionirana je tudi puša, ki služi za naslon enega od ležajev, ter predvidena oblika ohišja ležajnega sklopa.
Ključne besede: dimenzioniranje gredi, dimenzioniranje ležajev, pralni stroj
Objavljeno: 20.11.2012; Ogledov: 1424; Prenosov: 163
URL Povezava na celotno besedilo

6.
VPLIV RAZLIČNIH DEJAVNIKOV NA PORABO GORIVA PRI KOŠNJI S TRAKTORSKO KOSILNICO
Igor Pepelnak, 2012, diplomsko delo

Opis: Za rejce govejih živali predstavlja košnja trave eno ključnih opravil od pomladi do jeseni. Število košenj je odvisno od intenzivnosti kmetovanja, vendar predstavlja košnja trave časovno in stroškovno velik zalogaj za kmetovalca. Namen diplomskega dela je preučiti, kako moramo nastaviti parametre košnje, da bomo določeno površino pokosili v najkrajšem času in bomo za to porabili najmanj goriva, saj je le to iz dneva v dan dražje. V bločnem poljskem poizkusu smo preučevali, kako vpliva število vrtljajev motorja in priključne gredi na porabo goriva in ali se splača pred košnjo zamenjati nože na kosilnem grebenu kosilnice kljub relativno visoki ceni. Ob upoštevanju dobljenih izračunov lahko z gotovostjo trdimo, da ima spreminjanje vrtljajev motorja in priključne gredi manjši vpliv na porabo goriva kot zamenjava starih nožev kosilnega grebena kosilnice z novimi.
Ključne besede: Ključne besede: traktor / traktorska kosilnica / traktorska priključna gred / vrtljaji motorja traktorja / vrtljaji traktorske priključne gredi / poraba goriva
Objavljeno: 30.11.2012; Ogledov: 1514; Prenosov: 178
.pdf Celotno besedilo (8,77 MB)

7.
Tehnološka priprava za izdelavo gredi električne motorne žage.
Janez Thaler, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen postopek izdelave gredi motorne žage. Opisani so vsi proizvodni postopki s poudarkom na uporabi sodobnih CNC-tehnologij. Podrobno so predstavljene napredne numerično krmiljene stružnice in tehnološka priprava za struženje gredi. Na podlagi poznanih obdelovalnih procesov je v zaključku predlagana izboljšava proizvodnega procesa s ciljem izboljšati zanesljivost procesa in znižati stroške izdelave.
Ključne besede: CNC-tehnologije, NC-programiranje, struženje, izdelava gredi, napredne stružnice
Objavljeno: 04.04.2013; Ogledov: 1772; Prenosov: 451
.pdf Celotno besedilo (3,99 MB)

8.
GREGOR GOJMIR KREK IN NJEGOV ZBOROVSKI OPUS
Simon Šubic, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu sta uvodoma predstavljena življenje in delo Gojmirja Kreka ter njegovo delovanje na različnih področjih. Gojmir Krek je po poklicu bil pravnik, deloval pa je tudi kot skladatelj, urednik, glasbeni pisec in kritik. Podrobneje je Krekovo delo predstavljeno na področju uredništva in glasbene kritike, prav tako njegov glasbeni opus, poseben poudarek pa smo namenili analizi skladb iz njegovega zborovskega opusa, ki so bile objavljene v glasbeni reviji Novi akordi. Diplomsko delo je metodološko zasnovano na dveh med seboj dopolnjujočih se načelih: na zgodovinski analizi virov ter analizi skladb iz Krekovega zborovskega opusa.
Ključne besede: GREGOR GOJMIR KREK ZBOROVSKI OPUS NOVI AKORDI JOSIP IPAVEC EMIL ADAMIČ ANTON LAJOVIC JANKO RAVNIK BARČICA BLAGOR JIM BRATJE, V KOLO SE VSTOPIMO IDILA KAKOR BELA GOLOBICA KANGLICA POVEJTE VE PLANINE SLIKA SRBSKA NARODNA STUDENČEK TAM NA VRTNI GREDI VABILO ZVEČER
Objavljeno: 08.07.2013; Ogledov: 1548; Prenosov: 90
.pdf Celotno besedilo (788,31 KB)

9.
10.
Numerična analiza deformacijskega stanja poligonskih zvez pesta in gredi
Klemen Jezernik, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena primerjava analitičnega in numeričnega načina preračuna poligonskih zvez. Analitičen preračun temelji na teoretično-empiričnih enačbah iz standarda, medtem ko je numeričen preračun narejen z metodo končnih elementov v programu Abaqus FEA. Preračuni so bili narejeni z dvema standardnima oblikama poligonske zveze (tri- in štiristranska konfiguracija) enakega nazivnega premera. Primerjava je pokazala, da numerični rezultati dobro sovpadajo z analitičnim, razen na majhnem območju v bližini robov, kjer se lahko numerična napaka zanemari.
Ključne besede: strojni elementi, poligonske zveze pesta in gredi, analiza napetostnega stanja, metoda končnih elementov
Objavljeno: 14.12.2015; Ogledov: 744; Prenosov: 47
.pdf Celotno besedilo (2,41 MB)

Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici