| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
ANALIZA PROCESOV IZDELAVE KOVINSKIH OBELEŽIJ
Miran Skutnik, 2009, diplomsko delo

Opis: V uvodnem delu so opisani splošni postopki, ki so se uporabili pri izdelavi obeležja. Predstavljeno je tudi podjetje, kjer sem opravljal obvezno prakso in samo diplomsko delo. V naslednjih poglavjih je opisan in prikazan celoten potek izdelovanja obeležja. Vsak postopek je prikazan pisno in slikovno. V zadnjem poglavju pa je zapisan sklep diplomskega dela.
Ključne besede: postopek izdelave UM-FS obeležja, graviranje, peskanje, termična obdelava.
Objavljeno: 06.04.2009; Ogledov: 1713; Prenosov: 197
.pdf Celotno besedilo (4,04 MB)

3.
Razvoj namiznega CNC rezkalnega stroja
Nejc Hostinger, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo se ukvarjali z razvojem prototipa CNC-obdelovalnega stroja. Stroj je namenjen obdelavi manj trdih materialov, kot so les, plastika, aluminij, baker, medenina, cibatool, stiropor itd. Uporablja se lahko za različne simulacije, izdelavo različnih kalupov, napisov in manjših strojnih delov. Za razvoj lastnega stroja smo se odločili zaradi potrebe po stroju, ki je cenovno dostopen, kakovosten in uporaben. Stroj je v celoti izdelan po naših idejnih načrtih: od oblike do delovnih dimenzij stroja, ležajev, krmilja, pogonov itd. Potek izdelave je na slikovit način predstavljen skozi celotno diplomsko delo. Na podlagi lastnih izkušenj in ugotovljenih metod je prikazana izbira določenih vgradnih komponent, opisani so njihovi osnovni podatki in funkcije ter njihova primerjava. Razviti stroj ustreza bistvenim zahtevam za izdelavo prototipa.
Ključne besede: rezkanje, graviranje, vrtanje, CNC-vodenje, CNC-stroj
Objavljeno: 27.10.2015; Ogledov: 1108; Prenosov: 149
.pdf Celotno besedilo (3,95 MB)

4.
Zasnova svečanega priznanja Ivana Munde
Primož Skutnik, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava zasnovo svečane plakete Ivana Munde. Sprva bomo natančneje opisali vse uporabljene postopke, ki se bodo uporabljali pri izdelavi. V nadaljevanju pa je opisano snovanje, konstruiranje in izdelovanje svečane ter njene rešitve. V zadnjem delu diplome sledi fizična predstavitev plakete, rezultati, ki smo jih dobili pri izdelavi in sklep.
Ključne besede: odlikovanje, priznanje, hidravlično stiskanje, tlačno litje, graviranje, vektorska slika, CorelDraw, grafično oblikovanje
Objavljeno: 14.04.2015; Ogledov: 720; Prenosov: 100
.pdf Celotno besedilo (3,54 MB)

5.
Zasnova fleksibilnega robotskega sistema z uporabo metode vitkega podjetništva
Borut Želodec, 2016, magistrsko delo

Opis: Pri ugotavljanju potreb aranžerskih in oblikovalskih podjetij sta v tej magistrski nalogi opisana poslovni model in tehnološka rešitev. Poslovni model je grajen po metodi vitkega podjetništva in zajema devet sektorjev, ki se morajo med seboj skladati, da lahko poslovni model logično deluje. Poslovni model navaja rešitev potreb oblikovalskih in aranžerskih podjetij v obliki robotske celice z možnostjo rezkanja. Po pridobitvi kupca v okviru projekta 350 let rudarstva v Mežici je v magistrski nalogi opisan celoten postopek izdelave lesenih cokel, ki jih je kupec naročil. Konec zajema obrazložitev vseh problemov med izdelavo cokel, stroške in ceno izdelave ter možnosti izboljšav in priprave k izvajanju takšne izdelave.
Ključne besede: Robotika, vitko podjetništvo, poslovni model, robotska celica, KUKA, cokle, rezkanje, graviranje
Objavljeno: 29.02.2016; Ogledov: 694; Prenosov: 105
.pdf Celotno besedilo (3,17 MB)

6.
RAČUNALNIŠKO PODPRT MODEL ZA IZBIRO PRI NAKUPU LASERSKEGA SISTEMA ZA GRAVIRANJE IN REZANJE
Tanja Gajšek, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomska naloga obravnava razvoj odločitvenega modela za izbiro najprimernejšega laserskega sistema za graviranje in rezanje. Odločitveni model, realiziran z orodjem DEXi bo služil kot pomoč pri predstavitvi in prodaji laserskih sistemov v podjetju K-print d.o.o. Na trgu je veliko ponudnikov cenejših laserskih sistemov. Odločitveni model omogoča, da strankam transparentno predstavimo prednosti laserskih sistemov, ki jih prodajamo v podjetju, v primerjavi s cenejšimi sistemi, ki jih nudijo konkurenčna podjetja. Ker prodajamo sisteme z različnimi lastnostmi, smo razvili tri modele za tri najpogosteje prodajane tipe laserskih sistemov. Vse tri modele bo lahko naš prodajni komercialist lahko uporabljal tudi v praksi, kot pomoč pri prodaji.
Ključne besede: Dex-i, večparametrsko odločanje, odločitveni model, laserski sistemi za graviranje, označevanje in rezanje.
Objavljeno: 28.06.2016; Ogledov: 473; Prenosov: 52
.pdf Celotno besedilo (1,94 MB)

7.
Izdelava CNC-stroja za lasersko graviranje
Primož Palir, 2019, diplomsko delo

Opis: Pri izdelavi laserskega gravirnega CNC-stroja smo se srečali s konstruiranjem in tudi izdelavo stroja. Zaradi kompleksnosti delovanja stroja je bilo treba najprej narediti virtualni model, nato pa smo lahko izdelali fizični stroj. Stroj deluje na principu gibanja mostu, zato smo potrebovali zelo toga vodila v smeri x osi, kar zahteva močnejšo in težjo konstrukcijo. Elektronika oziroma krmilni del skrbi za vodenje motorjev in upravljanje ukazov, ne smemo pa pozabiti tudi na končna stikala, ki skrbijo za varnost stroja ter delavca. Elektronika je vgrajena v ločeno omarico, saj na samem stroju ni prostora zaradi gibanja mostu stroja. Za preizkus delovanja smo uporabili vektorsko sliko oziroma napis, ki smo ga nato s programskim paketom GRBL verzije 1.1 uporabili za programiranje izdelave izdelka.
Ključne besede: CNC-stroj, lasersko graviranje
Objavljeno: 11.11.2019; Ogledov: 115; Prenosov: 27
.pdf Celotno besedilo (2,32 MB)

Iskanje izvedeno v 0.12 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici