| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Razvoj grafičnega pogona za upodabljanje vokslov : diplomsko delo
Tilen Koren, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obsega izdelavo grafičnega pogona za upodabljanje vokslov s poudarkom na prilagojenih algoritmih metode metanja žarkov. Namen je prikazati omejitve in preučiti tehnike razvoja z metodo metanja žarkov na grafičnih procesnih enotah za realno-časovne aplikacije. Metoda metanja žarkov je uporabljena zaradi prepričljivejših rezultatov upodabljanja. Zaradi počasne operacije iskanje presečišč pri metodi metanja žarkov, z trikotniškimi modeli, so v pogonu uporabljeni vokselski modeli. Rezultati so pokazali, da z uporabo vokselskih modelov dosežemo nad šestdeset slik na sekundo pri majhnem številu modelov.
Ključne besede: voksel, grafični pogon, metanje žarkov, mehke sence, grafična procesna enota
Objavljeno v DKUM: 18.10.2021; Ogledov: 608; Prenosov: 60
.pdf Celotno besedilo (1,31 MB)

2.
Uporaba grafičnih pogonov za prvoosebne simulacije
Srečko Šmerc, 2019, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi smo najprej na kratko predstavili grafični pogon Unity3D in program Blender. Nato smo razložili, kaj je modeliranje z uporabo agentov ter kje se uporablja. Pokazali smo izdelavo posameznih elementov v programu Blender, ki smo jih kasneje združili v stavbo. Za tem je prikazana izdelava simulacije evakuacije v grafičnem pogonu Unity3D, njeno delovanje ter nato tudi testiranje le-te.
Ključne besede: Grafični pogon Unity3D, simulacija, varnost, agent
Objavljeno v DKUM: 18.02.2019; Ogledov: 1682; Prenosov: 112
.pdf Celotno besedilo (2,48 MB)

3.
OCENA FOTO-REALISTIČNEGA OSVETLJEVANJA V GAFIČNIH POGONIH MENTAL RAY IN V-RAY
Pal Kosi, 2014, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je razčlenitev in analiza osvetlitve dveh vodilnih grafičnih pogonov na področju računalniške grafike, to sta V-Ray in Mental Ray. Primarni cilj je ugotoviti, kateri grafični pogon je primernejši za upodabljanje specifičnih 3D scen. Na podlagi primerjalne analize praktičnih primerov smo ugotovili, da oba grafična pogona učinkovito izvedeta direktno osvetlitev. Nadaljnji testi so pokazali, da je pri izvedbi natančne osvetlitve na podlagi slike in visoko kakovostne indirektne osvetlitve primernejši grafični pogon V-Ray. Opozarjamo pa na dejstvo, da naše ugotovitve niso aplikativne na vse primere, temveč veljajo za primere, podobne tem, ki so opisani v diplomskem delu.
Ključne besede: fotorealizem, osvetlitev, grafični pogon, Mental Ray, V-Ray
Objavljeno v DKUM: 06.11.2015; Ogledov: 1310; Prenosov: 82
.pdf Celotno besedilo (3,72 MB)

4.
DOGODKOVNO VODENJE BLAC MOTORJA
Robert Horvat, 2013, doktorska disertacija

Opis: Doktorska disertacija prikazuje primer zelo robustne izvedbe tokovne regulacije BLAC motorja, izvedene po principu nelinearnega vodenja. Zaradi zahteve po zelo visoki dinamiki, in pretežni uporabi logičnih operacij, bo sistem izveden na FPGA električnem vezju. Osnova bo dvonivojska histerezna tokovna regulacija, ki jo odlikujejo robustnost, visoka dinamika in enostavna izvedba, kot tudi visoko in nekontrolirano število preklopov, ki predstavlja največjo pomanjkljivost te metode. Izvedba dogodkovnega vodenja ohranja vse odlike histerezne regulacije, hkrati pa močno zmanjša število preklopov. Takšen način tokovne regulacije zagotavlja sinusno komutacijo izvedeno s tabelo na FPGA, ki jo definira estimirana vrednost napetostnega sektorja. Dogodkovni princip tokovne regulacije zagotavlja strogo konvergenco po določilih Lyapunove funkcije. Dogodkovno vodenje omogoča tudi prediktivno vodenje, osnovano na kriterijski funkciji kvadratičnega pogreška.
Ključne besede: sinhronski motor, dogodkovno vodenje, tokovna regulacija, elektromotorni pogon, BLAC vodenje, BLDC vodenje, grafični vmesnik, končni avtomat stanj, FPGA, nadzor, emulacija mehanskega bremena, PLL filter
Objavljeno v DKUM: 12.04.2013; Ogledov: 1928; Prenosov: 209
.pdf Celotno besedilo (9,46 MB)

5.
IMPLEMENTACIJA VEČIGRALNOSTI V IGRAH Z GRAFIČNIM POGONOM OGRE
Rok Grabrovec, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava računalniške igre, natančneje implementacijo večigralnosti v le-teh, s pomočjo grafičnega pogona OGRE 3D. Za OGRE smo se odločili predvsem zaradi nizkega nivoja programiranja, ki ga omogoča orodje. OGRE ne vsebuje vizualnega urejevalnika, ki ga ima večina modernih grafičnih pogonov (Unreal Development Kit, Unity, itd.). V prvem delu diplomske naloge je na kratko povzeta zgodovina računalniških iger. V nadaljevanju sledi opis tehnologij, ki smo jih uporabili za izdelavo večigralske igre. Glavni del diplomske naloge vsebuje opis postopka izdelave igre, ki je razdeljen na izdelavo ogrodja, ki skrbi za izrisovanje 3D oblik, vhode/izhode in posebne učinke, ter postopek implementacije večigralstva.
Ključne besede: računalniške videoigre, objektno orientiran grafični pogon, večigralstvo
Objavljeno v DKUM: 18.12.2012; Ogledov: 1211; Prenosov: 118
.pdf Celotno besedilo (3,38 MB)

6.
GRAFIČNI POGON xENGINE
Aljoša Ošep, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: Tema diplomske naloge so grafični pogoni za sodobne računalniške igre. Naloga vsebuje pregled splošne arhitekture grafičnih pogonov in opis nekaterih modernih tehnologij, s katerimi razvijalci dosegajo fotorealistične grafične efekte. V nadaljevanju sledi opis pogona xEngine — njegove arhitekture in delovanja, podani pa so tudi kratki primeri dela s pogonom.
Ključne besede: Ključne besede: Grafični pogon, 3D grafika, xEngine, OpenGL, računalniške igre
Objavljeno v DKUM: 06.12.2010; Ogledov: 2063; Prenosov: 154
.pdf Celotno besedilo (2,11 MB)

Iskanje izvedeno v 3.47 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici