| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 23
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
KONKURENČNE LASTNOSTI GRADBENIH MATERIALOV V MONTAŽNI GRADNJI
Vesna Rizman, 2016, diplomsko delo

Opis: Danes živimo v informacijskem svetu. Poplava informacij je tolikšna, da je današnji kupec izgubljen. Zaradi tega, naš življenski projekt, kot je izgradnja lastnega doma, predstavlja vedno večji izziv. Naš namen je bil s konkretno primerjavo izbranih gradbenih materialov preveriti bistvene lastnosti, ki vplivajo na mikroklimo in varnost v bivalnih prostorih. Najpomembnejša faktorja sta zdravje in ugodje ljudi v prostorih. Zaradi tega smo podrobneje raziskali pojav vlažnosti v stenah montažne gradnje. Vlažnost se med drugim lahko pojavi tudi kot posledica difuzije vodne pare skozi steno objekta. Ta nastane zaradi temperaturne razlike med zunanjo in notranjo temperaturo. Daljša izpostavljenost vlagi lahko pripelje do nastanka plesni, ki negativno vpliva na zdravje ljudi. Osnova za delo nam je bila direktiva 31/2010/EU, Pravilnik PURES 2010; Uradni list RS, št. 52/10. Pravilnik obravnava toplotno zaščito, določa sanacije stavb in podaja minimalne zahteve za energetsko učinkovitost. V pravilniku je nedvoumno zabeleženo, da je za neoporečen zrak v nizkoenergetskih in pasivnih hišah nujno potreben rekuperator. Primerjali smo tudi zrakotesnost stavb, ki je določen po Blowerjevem testu. Analizo našega dela smo združili v primerjalni matriki. Nedvoumen rezultat našega dela nam je podal preračun treh referenčnih sten, pri katerih smo uporabili najpogostejše materiale za preračun difuzije in posledično pojava rosenja stene. Dovoljena kondenzirana vlažnost v steni stavbe in sam cikel sušenja je določen v Pravilniku o toplotni zaščiti in učinkoviti rabi energije v stavbah. Poglavje marketing rešuje vprašanje, na kakšen način lahko ponudniki montažnih gradenj pomagajo kupiti svoj bivalni prostor.
Ključne besede: gradbeni materiali, montažna gradnja, izolacijske lastnosti materialov, konkurenčna prednost, PIMS analiza, komuniciranje s tržiščem
Objavljeno: 27.09.2016; Ogledov: 907; Prenosov: 81
.pdf Celotno besedilo (9,44 MB)

2.
NADOMESTNA GRADNJA HLEVA – ŠTUDIJA PRIMERA
Božena Brunšek Krk, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomsko delo obravnava nadomestno gradnjo hleva – študija primera. V prvem delu smo predstavili postopke za pridobitev gradbenega dovoljenja, različne sisteme reje krav ter pogoje za izgradnjo hleva. V okviru rezultatov smo predstavili stari hlev s sistemom na privez in novi hlev za rejo prostih goved na kmetiji Berdnik. Analizirali smo nadomestno gradnjo hleva s sistemom reje prostih goved in poskušali ugotoviti, ali je izgradnja le-tega zadostila vsem zahtevam, zakonodaji in željam lastnikov. Izvedli smo tudi analizo materiala, ki je bil uporabljen pri gradnji, ter ugotovili, da se živali v betonsko-leseni konstrukciji hleva dobro počutijo, so zdrave in vitalne. Prav tako smo podali ocenjeno vrednost investicije.
Ključne besede: hlev, nadomestna gradnja, gradbeni materiali, govedo
Objavljeno: 24.06.2016; Ogledov: 1012; Prenosov: 127
.pdf Celotno besedilo (5,16 MB)

3.
Učni načrt
Niko Torelli, Mojca Knez, Gabrijela Dolenšek, Gorazd Lojen, Bojan Lutman, Ladislav Kosec, Bojan Bučar, 2010, slovar, enciklopedija, leksikon, priročnik, atlas, zemljevid

Ključne besede: srednje šole, učni programi, gradbeni materiali
Objavljeno: 21.12.2015; Ogledov: 616; Prenosov: 22
URL Povezava na celotno besedilo

4.
Izboljšanje stika med cementno malto in kontinuiranimi ogljikovimi vlakni
Andrej Ivanič, Samo Lubej, 2009, izvirni znanstveni članek

Opis: Najpomembnejši parameter, ki vpliva na lastnosti vlaknastih cementnih kompozitov, je kvaliteta vezi v stični coni med matrico in vlakni. Članek obravnava vpliv mikrosilike in superplastifikatorja na povečanje trdnosti stika med cementno malto in snopičem kontinuiranih ogljikovih vlaken. Analiza mikrostrukture z elektronskim vrstičnim mikroskopom je pokazala, da je dodatek mikrosilike zmanjšal poroznost in količino CH kristalov in tako utrdil stično cono in ojačal vpetje vlaken. Dodatek superplastifikatorja je sicer izboljšal obdelovalnost sveže malte, kar pa ni bistveno vplivalo na izboljšanje kvalitete vpetja. Trdnost stika je bila kvantitativno ovrednotena z rezultati izvlečnih testov,ki so pokazali, da se z dodatkom kombinacije mikrosilike in superplastifikatorja doseže največje izboljšanje stika med cementno matrico in ogljikovimi vlakni.
Ključne besede: gradbeni materiali, cementni kompoziti, trdnost stika, kontinuirana ogljikova vlakna
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 720; Prenosov: 14
URL Povezava na celotno besedilo

5.
6.
Zasnova hiše na Goričkem iz naravnih gradbenih materialov
Sanja Červek, 2014, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V projektni nalogi smo izdelali idejno zasnovo hiše iz naravnih materialov na izbrani lokaciji na Goričkem. Opisali smo značilnosti tipične goričke hiše v preteklosti ter naravne materiale, ki so bili takrat na tem območju najpogosteje v uporabi. Raziskali smo tudi principe ekološke gradnje. Pri izdelavi zasnove smo določena dognanja implementirali v predvideno novo gradnjo, zato je konstrukcija hiše sestavljena iz lesa, slame in ilovice. Zasnovana je za starejši, umetniško naravnan par. Sestavljena je iz treh posameznih enot, da ugodi vsem njunim potrebam.
Ključne besede: lesena gradnja, hiša iz slame, naravni gradbeni materiali, les, slama, ilovica, ekološka gradnja
Objavljeno: 11.09.2014; Ogledov: 1410; Prenosov: 187
.pdf Celotno besedilo (43,60 MB)

7.
VPLIV POSPEŠENEGA STARANJA NA TOPLOTNO IZOLACIJSKE LASTNOSTI PLOŠČ IZ EKSPANIRANEGA IN EKSTRUDIRANEGA POLISTIRENA
Marko Osovnikar, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo obravnavali nekatere fizikalne lastnosti toplotnoizolacijskih plošč EPS in XPS. Cilj raziskave je, da z metodo pospešenega staranja, ki bo obsegala cikliranje v klimatski komori – 30 ciklov pri temperaturi od -20 °C do 40 °C ter nasičeni relativni vlagi, primerjamo vrednost toplotne prevodnosti pred in po cikliranju. Namen raziskave je ugotoviti kolikšna je sprememba vrednosti toplotne prevodnosti med novimi proizvodi iz EPS in staranimi. Če se vrednost toplotne prevodnosti s staranjem poveča, to v gradbeni praksi pomeni zmanjšanje toplotne učinkovitosti gradbene konstrukcije. Na EPS in XPS vzorcih smo opazovali mikrostrukturo in makrostrukturo vzorcev ter določali njihovo vodovpojnost.
Ključne besede: gradbeni materiali, polistiren, toplotna prevodnost, staranje materiala, toplotnoizolacijski materiali
Objavljeno: 22.08.2014; Ogledov: 1250; Prenosov: 231
.pdf Celotno besedilo (6,77 MB)

8.
RECIKLAŽA IN PONOVNA UPORABA GRADBENIH MATERIALOV
Natalija Ternik, 2013, diplomsko delo

Opis: Zakonodaja Republike Slovenije zajema tudi področje gradbenih odpadkov in podaja smernice, kako zbirati, ločevati, deponirati in predelovati odpadke, nastale pri gradbenih delih. Stopnja uporabe recikliranih izdelkov je zaradi nepoznavanja možnosti reciklaže in ponovne uporabe gradbenih materialov ter posledično nezaupanja v kvaliteto takšnih proizvodov v Sloveniji nizka. Osrednja tematika te diplomske naloge je predstavitev možnosti reciklaže in ponovne uporabe nekaterih materialov za gradnjo. V tem kontekstu bomo predstavili načela in smernice trenutno aktualne teme »Trajnostni razvoj« in »Zelena gradnja«. Omenili bomo nekaj načinov uporabe odpadnih stranskih proizvodov v smislu nadomeščanja okolju neprijaznih materialov in zmanjševanja porabe naravnih virov. Spoznanja o reciklaži in ponovni uporabi lesa bomo uporabili na konkretnem primeru konstruiranja pohištva iz starega ladijskega poda.
Ključne besede: reciklaža, ponovna uporaba, gradbeni materiali, trajnostni razvoj, zelena gradnja
Objavljeno: 24.06.2013; Ogledov: 2156; Prenosov: 506
.pdf Celotno besedilo (4,89 MB)

9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.31 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici