| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 37
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
Gozdna učna pot Pistrov grad
Metka Prohart, 2010, diplomsko delo

Opis: Otroci so vedno vedoželjni, le znati jih moramo motivirati. Že na začetku učne ure jih lahko motiviramo z zgodbo. Marija Montessori in tudi Anton Martin Slomšek, ki je živel in delal v Vuzenici in tukaj tudi napisal učbenik Blaže in Nežica v nedeljski šoli, sta nam še vedno lahko za vzgled za vzorno pedagoško delo. Slomšek je bil izredno nadarjen vzgojitelj, mojster slovenske govorjene in pisane besede in gledal je zelo daleč naprej v prihodnost. V diplomski nalogi sem pripravila učne aktivnosti za starost otrok od 6 do 14 let. Z otroci hodimo v naravo čim pogosteje. Temelj dobrega razumevanja pa je natančno opazovanje. Otroci pri svojem delu na Gozdni učni poti Pistrov grad pridobivajo znanje s pomočjo skiciranja rastlin in živali in pri tem uporabljajo naravoslovno fotografijo. Preskusijo se v igri. Otroci domače okolje spoznavajo kot naravni spomenik. Tudi sami raziskujejo naravoslovno kulturno zgodovinsko učno pot Pistrov grad in cenijo dela znamenitih Vuzeničanov. Spoznajo delo in življenje umetnika Oskarja von Pistorja in njegove družine. Dejavnosti na Gozdni učni poti Pistrov grad načrtujemo in izvajajmo vsaj dvakrat na mesec. Izvajamo jih lahko v vseh letnih časih in skoraj v vseh vremenskih razmerah. Otroke vodimo na Gozdno učno pot Pistrov grad tudi, kadar dežuje, sneži, je megleno ali sije sonce. Osnovni namen takšnega dela je tudi, da otrokom omogočimo konkretno doživljanje in zaznavanje okolja v katerem živijo in prav tako doživljanje velikih umetniških del s katerimi se soočijo v domačem okolju in nadalje v umetnostni galeriji. V diplomskem delu pripravim tudi izbor potencialnih učnih gesel za Gozdno učno pot Pistrov grad. Spoznavanje narave domačega okolja podkrepimo z otroci še z obiski botaničnega parka in zoološkega vrta ter obiskom različnih strokovnjakov
Ključne besede: narava, otroci, doživljanje in spoznavanje naravnih in kulturnih znamenitosti, Gozdna učna pot Pistrov Grad
Objavljeno: 18.01.2011; Ogledov: 2219; Prenosov: 294
.pdf Celotno besedilo (1,52 MB)

2.
REORGANIZACIJA LOGISTIKE LOČENEGA ZBIRANJA ODPADNE EMBALAŽE
Nina Kolenc, 2011, diplomsko delo

Opis: V današnjem času se po vsem svetu količina odpadne embalaže vedno veča. Vse več je izdelkov, ki po svoji uporabi niso podvrženi naravnemu procesu razpadanja in pa vse več je okolju nevarnih odpadkov. Ker prostora za odložitev teh odpadkov zmanjkuje, postaja strošek ravnanja z njimi vse večji. Vse družbe za ravnanje z odpadno embalažo ter vsi izvajalci javnih služb skušajo čimbolj usmerjati prebivalce k ločenemu zbiranju. Odgovorno ravnanje z odpadno embalažo je eden ključnih dejavnikov ohranjanja in varovanja okolja. V sedanjem času se količina odpadne embalaže ločeno zbira s pomočjo sistema zbiralnic oz. ekoloških otokov. Vendar s tem sistemom niso zagotovljene možnosti za popolno ločevanje embalaže od mešanih komunalnih odpadkov, tako sedanji sistem povzroča številne okoljske ter finančne težave pri fizičnih osebah, izvajalcih javnih služb ter družbah za ravnanje z odpadno embalažo. Skratka nastajajo številni nepotrebni stroški. Potrebno bi bilo uvesti nov sistem s ciljem preprečevanja nastajanja odpadkov, ločenega zbiranja na mestu nastanka, učinkovitejšim logističnim prevozom in obdelavo odpadkov pred odlaganjem ter tako preprečiti poleg obstoječih stroškov še dodatne stroške transporta in višje stroške končne dispozicije odlaganja odpadne embalaže.
Ključne besede: Komunalni odpadek, embalaža, odpadna embalaža, ločeno zbrana odpadna embalaža, ekološki otok, zbirni center Spodnji Stari Grad.
Objavljeno: 16.10.2011; Ogledov: 2221; Prenosov: 286
.pdf Celotno besedilo (1,46 MB)

3.
Revitalizacija gradu Branek v Branoslavcih
Klavdija Vnuk, 2015, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: V projektni nalogi je obravnavana revitalizacija gradu Branek v Branoslavcih. V prvem delu naloge so predstavljeni zgodovina gradu, spreminjanje njegove zasnove, uporabljeni materiali, namembnost in pomen gradu za širše okolje, v drugem delu pa je na podlagi analize predstavljena zasnovana rešitev revitalizacije gradu. Pred nekaj stoletji je bila vloga gradu pomembna in je del zgodovine območja Ljutomera. Danes je od nekdanjega prestižnega gradu ostala le kaka petina, na njegovo nekdaj pomembno vlogo pa opozarja samo še ime. S predlogom revitalizacije je v nalogi predstavljena rešitev, ki bi lahko ustavila postopno propadanje gradu ter mu z novo namembnostjo omogočila razvoj in ga s tem ohranila za prihodnje rodove.
Ključne besede: arhitektura, revitalizacija, grad Branek, Branoslavci
Objavljeno: 17.08.2015; Ogledov: 1266; Prenosov: 233
.pdf Celotno besedilo (8,81 MB)

4.
Revitalizacija spodnjega brestaniškega gradu
Neža Krošelj, 2015, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Projektna naloga obravnava predlog prenove spodnjega brestaniškega gradu imenovanega tudi Turn ali Flisov grad, ki je sestavni del grajskega kompleksa bolj znanega gradu Rajhenburg. Ovrednoteno je obstoječe stanje in izkoriščenost objekta s posameznimi obstoječimi vsebinami, podan je predlog revitalizacije gradu z novimi vsebinami, programom in fleksibilnimi enotami.
Ključne besede: Arhitektura, Turn pod Rajhenburgom, grad Brestanica, revitalizacija, Štajerska
Objavljeno: 17.08.2015; Ogledov: 907; Prenosov: 144
.pdf Celotno besedilo (45,04 MB)

5.
Nov model trženja turističnih storitev na primeru Blejskega gradu : magistrsko delo
Lea Ferjan, 2008, magistrsko delo

Ključne besede: Blejski grad, trženje, model trženja
Objavljeno: 04.06.2012; Ogledov: 971; Prenosov: 30

6.
INTERPOLACIJA NOVE STAVBE V KOMPLEKS RAZVALINE SREDNJEVEŠKEGA GRADU V FRAMU
Andrej Pohajda, 2012, diplomsko delo

Opis: Pričujoče diplomsko delo obravnava interpolacijo galerije v staro historično strukturo in sicer v kompleks razvaline srednjeveškega gradu v Framu z namenom bogatitve kulturne ponudbe naselja Fram in okolice. Podan je splošen opis razvoja gradu in njegove zgodovine. V nadaljevanju se predstavi razvoj gradnje gradov in utrdb na slovenskih tleh ter nekaj primerov, kar rezultira tri predvidene faze gradu Fram. Podan je pregled primerov interpolacij historičnih struktur, ki je služil kot osnova pri snovanju novega objekta. Diplomsko delo zaokrožuje arhitekturna zasnova galerije Fram.
Ključne besede: arhitektura, naselje Fram, grad Fram, interpolacija
Objavljeno: 24.09.2012; Ogledov: 1370; Prenosov: 190
.pdf Celotno besedilo (12,21 MB)

7.
ORIS ZGODOVINE PIŠEC DO KONCA 18. STOLETJA
Andreja Matijevc, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo z naslovom Oris zgodovine Pišec do konca 18. stoletja predstavlja pregled srednjeveške in zgodnje novoveške zgodovine kraja. Zgodovina župnije sv. Mihaela in zgodovina gospostva Pišece sta obravnavani v posebnih poglavjih in predstavljata jedro diplomskega dela. Grad Pišece je v srednjem veku predstavljal pomemben obrambni in upravni steber salzburške posesti v Posavju, kakor tudi mejne črte med Rimsko-nemškim cesarstvom in Hrvaško. V 13. in 14. stoletju so bili njegovi oskrbniki vitezi Pišeški. Od konca 16. stoletja do srede 20. stoletja je gospostvo Pišece imela v lasti rodbina Moscon, ki je utrdbeni grad spremenila v podeželsko graščino. Pišece so bile zaradi bližine gradu pomembne tudi na cerkvenoupravnem področju, saj je tu zgodaj nastala vikariatna podružnica videmske pražupnije, od katere se je nato odcepila samostojna župnija Pišece. Na koncu dela je podan natančen prepis petih reprodukcij novoveških dokumentov iz župnijske kronike iz časa med 1675 in 1796: darovnica mlinov, reverz o obnovi župnišča, dopis o kmečkem uporu, sodba in namera o pokopu ubitega barona in njegove žene.
Ključne besede: Župnija sv. Mihaela Pišece, župnijska kronika, gospostvo Pišece, grad Pišece, vitezi Pišeški, rodbina Moscon.
Objavljeno: 10.12.2012; Ogledov: 2019; Prenosov: 273
.pdf Celotno besedilo (5,67 MB)

8.
Prenova gradu Cmurek
Ana Simonič, 2013, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Diplomsko delo obravnava revitalizacijo oziroma obnovo gradu Cmurek, ki se nahaja na Tratah. Namen diplomskega dela je predlagati in predstaviti model obnove gradu in vpliv tega na okolico. Diplomsko delo je sestavljeno iz dveh delov: iz analitičnega, kjer je predstavljena zgodovina ter arhitekturna analiza, in iz projektnega dela, kjer so prikazane same spremembe. Grad Cmurek že desetletja sameva in prav zaradi tega sem si v diplomski nalogi zastavila cilj, da temu nekoč čudovitemu gradu, s pomočjo nove programske sheme in z modernimi dizajni, ponovno povrnemo nekdanji status. S tem se ne doseže samo preporod gradu, temveč celotne okolice, tvorijo pa se s tem tudi močne vezi med ljudmi, ki prebivajo v tej lokalni skupnosti.
Ključne besede: obnova, Cmurek, grad, arhitektura, revitalizacija
Objavljeno: 06.09.2013; Ogledov: 2809; Prenosov: 364
.pdf Celotno besedilo (108,78 MB)

9.
OPREMA GRADU MURETINCI
Karmen Muhič, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo Oprema gradu Muretinci je bilo napisano kot sistematičen pregled opreme grajske kapele svete Ane v križniškem gradu v Muretincih. Predstavljena je kratka zgodovina gradu v Muretincih, njegova arhitektura in oprema, ki spada v kapelo. Želeli smo ugotoviti, v kakšnem stanju je kapela danes, kako je bila opremljena ob izgraditvi, kako se je skozi stoletja spreminjala, koliko inventarja je ohranjenega iz baročnega obdobja, v katerem je bila kapela zgrajena in v kakšnem stanju je njena oprema sedaj. Pregledali smo stare fotografije in druge vire, s pomočjo katerih smo ugotovili, katera umetniška dela so del inventarja kapele. Kapelo in inventar smo fotografirali, opisali in opredelili sedanje stanje kapele in inventarja. Skozi raziskovanje smo prišli do zaključkov da so se ohranila vsa pomembna umetniška dela, med katera spadajo oltar, pripadajoča kiparska in slikarska dela ter dve sliki. Ugotovili smo, da je kapela z opremo v postopku restavriranja, in je skupaj z inventarjem, ki se je ohranil, v zelo dobrem stanju. Žal pa smo ugotovili, da je nekaj inventarja izgubljenega, posebej velja omeniti kiparska dela z oltarja.
Ključne besede: Grad Muretinci, nemški viteški red, baročna oprema kapele, baročno kiparstvo, baročno slikarstvo
Objavljeno: 20.09.2013; Ogledov: 1551; Prenosov: 119
.pdf Celotno besedilo (1,98 MB)

10.
MOŽNOSTI RAZVOJA IN FINANCIRANJA TURIZMA V OBČINI GORNJI GRAD
Benja Bele, 2014, diplomsko delo

Opis: V delu diplomskega seminarja smo obravnavali financiranje in razvoj turizma v občini Gornji Grad. Predstavili smo stališče turizma na splošno ter opisali razmere v Sloveniji. V nadaljnji raziskavi smo opredelili obstoječe stanje turizma v občini Gornji Grad. Preučili smo možnosti financiranja turizma na splošno ter ga primerjali z financiranjem turizma v občini Gornji Grad. Prav tako smo preučili možnosti razvoja turizma na splošno ter primerjali z razmerami v tej občini. Za pomoč pri raziskavi smo uporabili anketni vprašalnik, s katerim smo dobili informacije od občanov te občine. Ugotovili smo, da še obstajajo možnosti razvoja in razcveta turizma v tej občini, ter da je še veliko neizkoriščenih možnosti financiranja. Zato smo podali ugotovitve, da bo potrebno na področju turizma še veliko postoriti, da bodo razmere za turiste in druge obiskovalce privlačne. Če bi izboljšali ponudbo storitev, ki jih turisti potrebujejo, to so predvsem nočitvene in gostinske sposobnosti, bi pridobili večje število turistov, ter bi lahko na tem področju pričakovali večje dobičke.
Ključne besede: turizem, turistično društvo, financiranje turizma, razvoj turizma, naravne in kulturne danosti, občina Gornji Grad
Objavljeno: 11.07.2014; Ogledov: 1160; Prenosov: 95
.pdf Celotno besedilo (1,29 MB)

Iskanje izvedeno v 0.27 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici