SLO | ENG

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 12
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Računovodstvo gozdov : delo diplomskega seminarja
Andreja Repnik, 2009, diplomsko delo

Ključne besede: računovodstvo, gozdarstvo, gozdovi, gospodarjenje, vrednotenje, standardi, zgodovinski pregledi
Objavljeno: 30.05.2012; Ogledov: 529; Prenosov: 23
.pdf Celotno besedilo (253,40 KB)

3.
Lastniki gozdov in prodaja toplote iz lesa
Nike Krajnc, 2007, strokovna monografija

Ključne besede: lastniki gozdov, zasebni gozdovi, prodaja lesa, les za kurjavo
Objavljeno: 05.06.2012; Ogledov: 501; Prenosov: 14
URL Celotno besedilo (0,00 KB)

4.
Nizkoogljična družba v Sloveniji
Simon Petek, 2012, diplomsko delo

Opis: Pojem nizkoogljična družba je v Sloveniji med manj znanimi pojmi. Da bomo postali nizkoogljična družba, bo treba še veliko postoriti, na kar nas opozarjajo tudi strokovnjaki. Glede zmanjševanja izpustov toplogrednih plinov je bilo na globalnih podnebnih pogajanjih povedano že veliko. Ena prvih svetovnih zavez v zvezi s tem je Kjotski protokol, v katerem so se zavzeli za preprečitev nevarnega poseganja v podnebni sistem. Tako so v diplomskem delu predstavljena globalna podnebna pogajanja, predstavljeno pa je tudi, kako bomo prišli do nizkoogljične družbe. Slovenija ima kot majhna država in polnopravna članica Evropske unije odlične priložnosti in možnosti, da postane nizkoogljična družba, saj imamo veliko naravnih bogastev in obnovljivih energetskih virov. Obnovljivi viri energije, ki jih v Sloveniji lahko izkoriščamo, so sonce, veter, biomasa, energija vodotokov in geotermalna energija. Vsi ti viri so v diplomskem delu tudi predstavljeni. Velik problem med drugim predstavljajo odpadki, ki jih je treba ločevati in v največji možni meri tudi reciklirati. V diplomskem delu je predstavljen primer, kako za to skrbijo v občini Ormož. Slovenija je nadpovprečno gozdnata evropska država, zato je treba bolj izkoristiti les, ki nam je na voljo. V pričujočem delu je predstavljeno tudi varovanje okolja v avtomobilski industriji in vedno bolj popularni, vendar še vedno predragi električni avtomobili. V Sloveniji imamo tudi Center odličnosti nizkoogljičnih tehnologij, katerega namen je ustvarjanje novih tehnologij, ki bodo omogočile prehod Slovenije na nizkoogljično družbo. Pomembno vlogo pri prehodu na nizkoogljično družbo pa ima izobraževanje. Vsak posameznik si lahko izračuna svoj ogljični odtis, tako je tudi na podlagi anket izračunan povprečni ogljični odtis posameznika.
Ključne besede: nizkoogljična družba, podnebna pogajanja, alternativni viri energije, odpadki, gozdovi, ogljični odtis.
Objavljeno: 11.07.2012; Ogledov: 1549; Prenosov: 189
.pdf Celotno besedilo (3,22 MB)

5.
Nelegalno izsekavanje gozdov in trgovina z lesom : diplomsko delo univerzitetnega študija
Gašper Markelj, 2012, diplomsko delo

Opis: Nelegalno izsekavanje gozdov in trgovina z lesom je ena izmed vrst organizirane ekološke kriminalitete in je razširjena po celem svetu. Ta vrsta kriminalitete postaja vse večji problem, saj je v porastu glede na analizo primerov, ki sem jih pridobil od »Illegal-logging.info«. Negativen vpliv se kaže v vse pogostejših podnebnih ekstremih, izginjanju rastlinskih in živalskih vrst in tudi kot ekonomski problem držav, saj nekatere beležijo milijonske ali celo milijardne izgube. Če se nelegalnega izsekavanja in trgovine z lesom ne bo pravočasno začelo omejevati in zatirati, lahko predstavlja resno grožnjo tudi za sam obstoj človeka. Za učinkovito preganjanje in preprečevanje te vrste kriminalitete bo potrebno vzpostaviti ustrezno zakonodajo in mehanizme, tako na nacionalni kot tudi na mednarodni ravni. Vsekakor mora postati prioriteta dela policije, se pravi, enako pomembna kot so kazniva dejanja povezana z drogo. Res, da so dobički manjši, vendar je izsledljivost veliko težja v primerjavi z drogo. Poleg neustrezne zakonodaje in težke izsledljivosti je slabo tudi to, da pojem »nelegalnega izsekavanja gozdov in trgovine z lesom« v veliko državah ni opredeljen. Tudi v Sloveniji. Dobro kar je, so načrti in programi, na primer FLEGT, različni projekti, na primer pogozdovanje, in delovanje nevladnih organizacij. Optimizem pa vzbuja dejstvo, da so se stvari začele premikati v pravo smer in da je še nekaj časa za pravilne odločitve, ureditev zakonodaje ter spremembo miselnosti pri ljudeh za pozitiven rezultat.
Ključne besede: gozdovi, drevesa, sečnja, nezakonita sečnja, ekološka kriminaliteta, trgovina z lesom, diplomske naloge
Objavljeno: 09.10.2012; Ogledov: 1019; Prenosov: 106
.pdf Celotno besedilo (380,20 KB)

6.
Ekološka kriminaliteta in trgovina z lesom : diplomsko delo univerzitetnega študija
Sara Korpič, 2012, diplomsko delo

Opis: »Onesnaženost okolja in naravne nesreče, kot njegove delne posledice, predstavljajo enega najbolj pomembnih in zaskrbljujočih varnostnih problemov sodobne družbe. Ljudje so onesnaževanje sprejeli kot neprijetno dejstvo v življenju, glede katerega lahko naredijo bore malo ali nič« (Hanningan, 1995:1), kar pa pravzaprav ne drži. Ravno mi smo tisti, ki lahko preprečimo izčrpanost ekosistemov. Pod pojmom ekološka kriminaliteta se največkrat razume nelegalno kriminaliteto težke industrije in multinacionalnih korporacij, v klasičnih oblikah kriminalitete pa kot tihotapljenje živali in rastlin .Ta vrsta kriminalitete po navadi deluje v mejah zakonitega in tudi, ko to mejo prestopi, je to težko dokazati. Tako v svetu kot tudi v Sloveniji se srečujemo s številnimi definicijami pojma ekološka kriminaliteta, nekoliko manj pa smo seznanjeni s tem, kako se v ekološko kriminaliteto vključujejo organizirane kriminalne skupine. Velik problem te kriminalitete predstavljajo tudi številne žrtve, ki so zaradi dolgoročnih posledic pogosto dolgo časa neopazne. Nezakonita sečnja je pojav v svetu, ki škodi okolju, zmanjšuje biotske raznovrstnosti, zmanjšuje konkurenčnost zakonitih gozdarskih dejavnosti, povečuje letne emisije ogljikovega dioksida ter je tesno povezana s korupcijo, organiziranim kriminalom in nasilnimi konflikti. Posledično se nelegalna trgovina z lesom pojavlja kot odgovor na neučinkovito delo vladnih organizacij pri poskusu omejevanja ekološke kriminalitete. To je najbolj opazno predvsem v državah v razvoju kjer so mehanizmi za preprečevanje slabi in premalo upoštevani. V diplomski nalogi bi rada odgovorila na problem in vprašanja, ki sem jih zastavila, in ta so: ali je organizirana ekološka kriminaliteta dobro definirana v svetu in v Sloveniji; ali lahko razlog za razvoj ekološke kriminalitete do te stopnje iščemo predvsem v neozaveščenosti ljudi in ohlapnosti zakonov; kakšne so posledice nezakonite sečnje ter kakšni so dobički le-te, prikazala pa bi rada tudi povezavo med organiziranim kriminalom in trgovino z lesom..Navedla sem tudi zakone, ki urejajo področje ekološke kriminalitete in trgovine z lesom tako v Evropski uniji kot tudi v Sloveniji.
Ključne besede: ekološka kriminaliteta, trgovina z lesom, gozdovi, drevesa, sečnja, nezakonita sečnja, diplomske naloge
Objavljeno: 23.11.2012; Ogledov: 1084; Prenosov: 187
.pdf Celotno besedilo (654,89 KB)

7.
Italijanska gozdna straža : diplomsko delo univerzitetnega študija
Marko Mohorčič, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu so čim bolj strnjeno in pregledno predstavljeni italijanski gozdni stražniki (it. Corpo forestale dello stato), ki poleg državne policije, karabinjerjev, kaznilniške policije in finančne straže predstavljajo enega izmed petih stebrov italijanske nacionalne policije. Gre za posebno institucijo, ki si prizadeva varovati naravo in hkrati skrbeti za njeno neokrnjenost, v sebi združuje represivna policijska pooblastila z naravovarstveno-servisno dejavnostjo. Strnemo lahko, da so glavne naloge Gozdnih stražnikov v Republiki Italiji sledeče: vzdrževanje javnega rada in varnosti (posebej v naravnem okolju in na podeželju), nadzor ter preprečevanje okoljske kriminalitete, zaščita prostoživečih živali in gozdnega rastlinja, nadzor kmetijsko- gozdarske in okoljske zakonodaje, varovanje zaščitenih naravnih območij, ohranjanje naravnih rezervatov, varovanje voda pred onesnaženjem, pomoč pri gašenju gozdnih požarov ter raziskovalna dejavnost. Zaradi lažjega razumevanja in večje preglednosti je začetek diplomskega dela posvečen kratkemu opisu sistema zagotavljanja varnosti v Republiki Italiji, ki se popolnoma razlikuje od našega ter je razdeljen na policijo na državni in krajevni ravni, vojaško policijo ter elitne enote in posebne oddelke policijskih sil. Osrednji del dela je posvečen Gozdnim stražnikom, katerih začetki segajo v leto 1822. Takrat je namreč piemontski kralj Carlo Felice izdal listino Regie Patenti, s katero je ustanovil gozdarsko upravo. V diplomskem delu so opisane naloge, pooblastila ter funkcije Gozdnih stražnikov. Eno izmed podpoglavij diplomskega dela je posvečeno njihovemu sodelovanju z deželami (it. regione) in lokalnimi skupnostmi, kjer je na kratko opisana tudi deželna ureditev v Republiki Italiji. Osrednje poglavje predstavlja tudi njihovo organizacijo, pogoje zaposlovanja, sistem napredovanja, uniforme in oznake ter njihovo simboliko. Omenjeni pa so tudi najpomembnejši dogodki in spremembe zakonodaje, ki so vplivale na današnjo organizacijo in podobo Gozdne straže.
Ključne besede: varnostni sistemi, nacionalna varnost, narava, zaščita narave, varovanje okolja, gozdovi, gozdna straža, organizacija, šolanje, Italija, diplomske naloge
Objavljeno: 15.05.2013; Ogledov: 889; Prenosov: 87
.pdf Celotno besedilo (1,42 MB)

8.
Policijski vidik nezakonite sečnje dreves v Republiki Sloveniji
Sebastijan Barišić Jaman, 2014, diplomsko delo

Opis: Slovenija je dežela gozdov. Gozdovi pokrivajo 58,4 % površine naše države, zaradi česar se po gozdnatosti uvrščamo na tretje mesto v Evropski uniji. Prav zaradi te neizmerne bogatosti bi morala imeti tako posameznik kot celotna družba eno izmed določenih prioritet v življenju, skrb za naravo in njene dobrine. Med te dobrine naj bo uvrščen tudi gozd, ki ga sestavljajo drevesa in druga flora, dva sestavna dela našega življenja. Zaradi slabe finančne situacije se določeni posamezniki odločajo za izvršitev kaznivih dejanj na področju ekološke kriminalitete oziroma nezakonite sečnje dreves. Sicer v veliki večini primerov tovrstnih prekrškov ali kaznivih dejanj izvedejo ljudje z namenom pridobitve premoženjske koristi, posledično pa kot sekundarna posledica pride do uničenja in razvrednotenja okolja. Posamezniki ali organizirane združbe so pri izvršitvi nezakonite sečnje dreves zelo dobro organizirani, vloge posameznika so jasno določene, čas storitve pa je predčasno planiran glede na več dejavnikov. Namen diplomske naloge je predstaviti način preiskovanja tovrstnih kaznivih dejanj, kar je za policijo zelo oteženo. Kljub vsem okoliščinam morajo policisti ali kriminalisti storiti vse potrebno, da se na kraju sečnje dreves oziroma kaznivega dejanja zavarujejo sledovi in predmeti, ki bi pomagali pri odkritju in povezavi storilca tovrstnega dejanja s krajem kaznivega dejanja. Zaradi večje učinkovitosti pri preiskovanju kaznivih dejanj na področju tatvine lesa, uničevanja gozdov, nezakonite sečnje in trgovine z lesom slovenska policija tudi preko mednarodnega sodelovanja sodeluje v različnih projektih in mednarodnih operacijah. Vendar vse to ni dovolj. Kljub vloženim naporom v preiskovanje ekološke kriminalitete, predvsem na področju nezakonite sečnje dreves, se država do tega področja vede zelo mačehovsko. Gre za veliko problematiko, ki pa trenutno ni prioriteta v Republiki Sloveniji. Za učinkovitejše preiskovanje tovrstnih kaznivih dejanj je med vsemi ukrepi policije pomembno tudi sodelovanje z različnimi pristojnimi službami, kot so npr. državno tožilstvo, Zavod za gozdove, Davčna uprava Republike Slovenije, Ministrstvo za kmetijstvo in okolje ter drugi. Prav tako bi bilo treba spremeniti zakonodajo, tako na področju kaznovalne politike, na področju spremljanja, kontrole sečnje, kontrole izvora lesa in trgovine z lesom.
Ključne besede: gozdovi, drevesa, sečnja, nezakonita sečnja, ekološka kriminaliteta, trgovina z lesom, preiskovanje, dokazi, policija, mednarodno sodelovanje, diplomske naloge
Objavljeno: 19.01.2015; Ogledov: 643; Prenosov: 126
.pdf Celotno besedilo (1,13 MB)

9.
VLOGA PRAVA PRI POSEGANJU V GOZD IN GOZDNE POVRŠINE
Teja Šeško, 2014, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava dve težavi slovenskega gozdarstva, gospodarjenje z državnimi gozdovi in pretrganost gozdno – lesne verige. Na začetku je predstavljeno stanje slovenskih gozdov in lastniška struktura, nato pa gospodarjenje z državnimi gozdovi. Do koncesij, ki se podeljujejo za izkoriščanje državnih gozdov, se avtorica opredeli kritično. V delu opozarja na potrebo po spremembi zakonodaje. Na koncu so predstavljene težave lesnopredelovalne industrije in načrt, s katerim želi država ponovno oživiti to panogo. Delo prikazuje razvojne možnosti tega področja in ovire, ki mu stojijo na poti.
Ključne besede: gozdovi, koncesije, gozdno – lesna veriga
Objavljeno: 19.12.2014; Ogledov: 537; Prenosov: 111
.pdf Celotno besedilo (302,81 KB)

10.
Forests and water
L. S. Hamilton, N. Hassan, D. Lamb, S. Tognetti, N. Dudley, G. Greminger, S. Stolton, 2008

Opis: This study explains the role of forests in the hydrological cycle, with a particular focus on critical, "red flag" forest situations such as mountainous or steep terrain, river and coastal areas and swamp ecosystems, as well as the special case of mountainous small islands. It addresses the protection of municipal water supplies and emerging systems of payment for watershed services.--Publisher's description.
Ključne besede: gozdovi, voda
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 183; Prenosov: 2
URL Celotno besedilo (0,00 KB)

Iskanje izvedeno v 0.08 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici