SLO | ENG

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 11
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
PRIMERJAVA KLAVNIH LASTNOSTI MED NAKLJUČNO IZBRANIMI BIKI IN BIKI IZ PROGENEGA TESTA
Marko Kračun, 2009, diplomsko delo

Opis: Cilj raziskave je bil spremljanje podatkov na klavni liniji za naključne skupine bikov po pasmah. Primerjali smo klavne lastnosti bikov iz progenega testa z naključno izbranimi biki na klavnih polovicah bikov različnih pasem v starostni kategoriji A. Poskus je bil opravljen v klavnici Celjskih mesnin in v Košakih. Po zakolu in tehtanju toplih polovic je bil trup razvrščen v klavni razred (mesnatost in zamaščenost). V hladilni komori smo opravili meritev dolžine trupa in prsne globine. Zaklanih je bilo največ bikov lisaste pasme (153), ostale pasme pa so zastopane 1 do 3 %. Največjo dolžino trupa in maso polovic so imeli biki pasme šarole (CHA),pri meritvi prsne globine ni bilo ugotovljenih večjih odstopanj med pasmami. Najmlajši v zakol oddani so bili pitanci lisaste pasme (LS-1 iz progenega testa). Biki mesnih pasem niso dosegali klavne pasemske zrelosti (datum zakola tik pred prekategorizacijo trupa v B razred).
Ključne besede: govedo / pitanje / klavne lastnosti / ocenjevanje mesa
Objavljeno: 22.12.2009; Ogledov: 1844; Prenosov: 167
.pdf Polno besedilo (601,68 KB)

3.
RASTNE IN KLAVNE LASTNOSTI UVOŽENIH BIKOV LISASTE PASME V SLOVENIJI
Aleš Petrena, 2010, diplomsko delo

Opis: V raziskavi smo analizirali podatke o rastnosti in klavnih kakovostih mladih bikov, starih do 24 mesecev. Podatki so vključevali starost ob zakolu, živo in toplo maso trupa, oceno konformacije in zamaščenosti po EUROP klasifikaciji, neto dnevni prirast (tople mase trupa) in dnevni prirast v obdobju pitanja. Z narejeno raziskavo med 2069 pitanci lisaste pasme, ki smo jih uvozili iz petih različnih držav (Madžarske, Romunije, Slovaške, Češke, Poljske), smo ugotovili, da je povprečna masa toplih polovic 373,5 kg, da maso tople polovice 320—420 kg dosega 73 % vseh pitancev. Več kot 85 % pitancev je razvrščenih v tretji (3) razred zamaščenosti. Po sistemu EUROP je 53 % pitancev v razredu R ter 38,7 % v razredu U. Povprečna intenzivnost pitanja je znašala 640 g/dan prirasta klavne mase. Najboljši neto prirast je bil 663 g/dan v letu 2004, pri starosti 567 dni in masi toplih polovic 373 kg. Sledilo je leto 2006, 648 g/dan prirasta tople mase pri starosti 580 dni, dosežena masa tople polovice je bila 372 kg. Leta 2005 je bilo 620 g/dan prirasta tople mase in kateri so pri starosti 609 dni dosegli maso toplih polovic 376 kg. Najboljši neto dnevni prirast 681 g/dan prirasta tople mase so dosegli biki iz Češke leta 2004. Najslabši prirast 571 g/dan prirasta tople mase je bil leta 2005, dosežen z biki iz Romunije.
Ključne besede: govedo, rastnost, klavnost, lisasta pasma
Objavljeno: 16.06.2010; Ogledov: 1985; Prenosov: 209
.pdf Polno besedilo (302,90 KB)

4.
5.
Primerjava klavnih lastnosti med naključno izbranimi biki in biki iz progenega testa
Marko Kračun, 2009, diplomsko delo

Ključne besede: govedo, pitanje, klavne lastnosti, ocenjevanje mesa
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 274; Prenosov: 5
URL Polno besedilo (0,00 KB)

6.
Rastne in klavne lastnosti uvoženih bikov lisaste pasme v Sloveniji
Aleš Petrena, 2010, diplomsko delo

Ključne besede: govedo, rastnost, klavnost, lisasta pasma
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 243; Prenosov: 4
URL Polno besedilo (0,00 KB)

7.
Ocena investicije v izgradnjo hleva za krave molznice - študija primera
Andrej Jezernik, 2012, diplomsko delo

Ključne besede: hlevi za govedo, krave molznice, NSV, investicije
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 225; Prenosov: 13
URL Polno besedilo (0,00 KB)

8.
Vpliv naklona čistilne deske na čistočo rešetk v hlevu
Tomaž Strmšek, 2013, diplomsko delo

Ključne besede: hlevi za govedo, čistilci rešetk, pospešek, sila
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 297; Prenosov: 8
URL Polno besedilo (0,00 KB)

9.
MODELIRANJE ZNANJA ZA OCENO MLEČNEGA GOVEDA
Dejan Kralj, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi je predstavljen večkriterijski, hierarhični, kvalitativni model za pomoč pri odločanju, ki bo rejcem, pridelovalcem mleka, pomagal odločiti se, katere krave, bodisi zaradi prostorske stiske ali pa zgolj zaradi zmanjševanja obsega proizvodnje, izločiti iz črede. Model je razvit v skladu z metodologijo DEX in je implementiran s programskim orodjem DEXi. Preizkušen je na izbranem vzorcu goveda in kritično ovrednoten.
Ključne besede: večparametrsko odločanje, mlečno govedo, odločitveni model, DEX
Objavljeno: 24.02.2016; Ogledov: 442; Prenosov: 16
.pdf Polno besedilo (769,21 KB)

10.
An attempt to predict conformation and fatness in bulls by means of artificial neural networks using weight, age and breed composition information
Maja Prevolnik, Marjana Novič, Marjeta Čandek-Potokar, Martin Škrlep, Maria Font-I-Furnols, 2015, izvirni znanstveni članek

Opis: The present study aimed to predict conformation and fatness grades in bulls based on data available at slaughter (carcass weight, age and breed proportions) by means of counter-propagation artificial neural networks (ANN). For chemometric analysis, 5893 bull carcasses (n=2948 and n=2945 for calibration and testing of models, respectively) were randomly selected from the initial data set (n≈27000; one abattoir, one classifier, three years period). Different ANN models were developed for conformation and fatness by varying the net size and the number of epochs. Tested net parameters did not have a notable effect on models’ quality. Respecting the tolerance of ±1 subclass between the actual and predicted value (as allowed by European Union legislation for on-spot checks), the matching between the classifier and ANN grading was 73.6 and 64.9% for conformation and fatness, respectively. Success rate of prediction was positively related to the frequency of carcasses in the class.
Ključne besede: govedo, goveje meso, mastnost mesa, struktura mesa, klavna teža, ANN modeli, modeli za napovedovanje
Objavljeno: 24.07.2017; Ogledov: 41; Prenosov: 0
.pdf Polno besedilo (1,12 MB)

Iskanje izvedeno v 0.11 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici