| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Varovanje prireditev v gostinskih lokalih : diplomsko delo visokošolskega študijskega programa Varnost in policijsko delo
Blaž Šolinc, 2018, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo se ukvarja s temeljnimi pojmi in zakonodajo, ki ureja področje zasebnega varovanja, posebej pa se osredotoča na varovanje prireditev v gostinskih lokalih. Teoretično se naloga v osnovi opira na aktualno zakonodajo s področja varovanja, predvsem Zakon o zasebnem varovanju, Zakon o javnih zbiranjih in Uredbo o obveznem organiziranju službe varovanja na javnih prireditvah, pri tem pa predstavi ukrepe varnostnikov pri varovanju ter sam način varovanja na prireditvah v gostinskih lokalih. Diplomsko delo daje posebej velik pomen varnostnemu načrtu kot temeljnemu dokumentu in osnovi za izvedbo varovanja, ki vsebuje oceno stopnje tveganja, program varovanja ter načrt fizičnega varovanja, in ga skozi elemente, zapisane v zakonodaji, tudi natančno opiše. Vsebuje tudi predstavitev in analizo konkretnega načrta za varovanje v gostinskem lokalu, ki ga varuje zasebno varnostna družba, ter intervju z direktorjem te družbe in tremi zaposlenimi – varnostniki. Namen intervjujev je ugotoviti, kako pomemben je za uspešno opravljanje varovanja načrt varovanja. V sklepnem delu naloga potrdi predpostavko, da je varnostni načrt temeljni dokument in – pripravljen strokovno, skrbno in temeljito – osnova vsakega dobro izvedenega varovanja. S tem se strinjajo tudi sogovorniki v empiričnem delu naloge, ki zakonska in strokovna izhodišča, na katerih temelji koncept varovanja prireditev (v gostinskih lokalih), ocenjujejo kot dobra in ustrezna, pri tem pa na podlagi izkušenj kot eno od pomembnih predpostavk za kakovostno opravljeno storitev varovanja posebej izpostavljajo timsko delo in možnost prenosa izkušenj z bolj izkušenih varnostnikov na tiste, ki so šele začeli opravljati to fizično in psihično zahtevno delo.
Ključne besede: zasebno varovanje, gostinski lokali, javne prireditve, varnostni ukrepi, načrt varovanja, varnostniki, diplomske naloge
Objavljeno v DKUM: 12.04.2019; Ogledov: 2100; Prenosov: 295
.pdf Celotno besedilo (939,43 KB)

2.
Nepooblaščeno zbiranje poslovnih podatkov gostinskih lokalov preko Wi-Fi : magistrsko delo
Vladimir Mačužić, 2018, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu raziskujemo pojav in razvoj Wi-Fi tehnologije in kibernetske kriminalitete ter potrebo po učinkovitih varnostnih nastavitvah računalniških sistemov z namenom preprečevanja nepooblaščenega dostopanja do poslovnih podatkov. V magistrskem delu je prikazana problematika varnosti Wi-Fi tehnologije in varnostnih nastavitev računalniških sistemov gostinskih lokalov, ki uporabnikom predstavljajo dodatno tveganje za nepooblaščeno dostopanje do poslovnih podatkov. V delu so predstavljeni ukrepi in rešitve za izboljšanje varnosti Wi-Fi tehnologije in varnostnih nastavitev računalniških sistemov. Predstavljeni so tudi načini ozaveščanja uporabnikov glede kibernetske kriminalitete in varnosti, ki bodo uporabnikom omogočili bolj rigorozno nastavitev varnostnih protokolov, ter percepcije kibernetskega prostora kot vse bolj razvijajočega se segmenta, polnega inovativnih groženj. S študijem in analiziranjem literature smo opisali in predstavili Wi-Fi tehnologijo ter njene varnostne slabosti. Prav tako smo predstavili kibernetsko kriminaliteto, nepooblaščene vdore v računalniške in druge informacijske sisteme ter akterje, ki izvajajo nepooblaščene vdore. Z analitično metodo smo predstavili trenutno stanje moderne Wi-Fi tehnologije in varnosti ter prikazali najbolj znane primere nepooblaščenih vdorov v zadnjih letih. Nadalje smo s pomočjo kvantitativne metode oziroma ankete prišli do spoznanj, da so potrebni dodatni varnostni mehanizmi in ozaveščanje uporabnikov z namenom vzpostavitve učinkovite digitalne varnosti. S pomočjo raziskovanja potrebe po boljši ozaveščenosti lastnikov gostinskih lokalov glede kibernetske varnosti in neučinkovitih varnostnih mehanizmov le-teh pričakujemo, da bodo lastniki gostinskih lokalov kibernetske grožnje razumeli kot realne in vseprisotne.
Ključne besede: brezžična omrežja, Wi-Fi, podatki, poslovni podatki, nepooblaščeni vdori, informacijska varnost, gostinski lokali, magistrska dela
Objavljeno v DKUM: 04.05.2018; Ogledov: 1329; Prenosov: 188
.pdf Celotno besedilo (3,92 MB)

3.
Mnenja potrošnikov o ekološki hrani v gostinskih lokalih
Sanja Brumec, 2017, diplomsko delo/naloga

Opis: Povpraševanje po ekološko pridelanih živilih iz leta v leto raste. Tudi dejstvo, da je od prehranjevalnih navad odvisno naše zdravje in da kakovosti živil ne gre meriti le po zunanjih temveč predvsem po notranjih lastnostih, kot je na primer odsotnost škodljivih snovi, je med ljudmi zmeraj bolj razširjeno. Na policah trgovin niso ekološki pridelki nič več nekaj nenavadnega: ponudba je široka. Situacija pa je nekoliko drugačna v gostinskih lokalih, kjer je med številnimi le peščica ponudnikov s certificirano ekološko ponudbo. V diplomski nalogi smo med potrošniki v gostinskih lokalih s pomočjo anketnih vprašalnikov želeli izvedeti, kakšne so prehranjevalne navade, kaj vpliva na odločitve glede nakupa živil, kaj jim je pomembno pri izbiri lokalov, v katerih se prehranjujejo, ter kakšno je splošno znanje glede ekoloških živil in označevanja ekološke ponudbe. Kar 72 % izmed 50 anketirancev je mnenja, da so ekološka živila bolj zdrava. Menimo, da bi bilo smotrno, da bi se tudi ponudniki bolj izobraževali in ozaveščali o ekoloških živilih in njihovem pomenu ter jih v večji meri vključevali v svojo ponudbo.
Ključne besede: ekološka živila, gostinski lokali, prehranjevalne navade, gastronomija
Objavljeno v DKUM: 23.08.2017; Ogledov: 1679; Prenosov: 178
.pdf Celotno besedilo (1,07 MB)

4.
Izsiljevanje gostinskih lokalov v centru Ljubljane : magistrsko delo
Rok Konečnik, 2016, magistrsko delo

Opis: Izsiljevanje je pojav, ki je močno prisoten v naši družbi, čeprav se tega niti ne zavedamo. Ljudje smo si med seboj različni in pogosto pride do situacij, ko je ena oseba močnejša od druge oz. se znajde v položaju, ki ji daje prednost, pa naj bo to zaradi fizične, situacijske ali katerekoli druge okoliščine. V takšnih trenutkih se močnejša oseba znese nad šibkejšo, bodisi za denar, usluge ali kakšno drugo dobrino ravno s pomočjo izsiljevanja. Gostinski lokali in njihovi lastniki so gotovo ena izmed tistih skupin, ki je najpogosteje podvržena izsiljevanju. Zaradi strahu, sramu in občutka nemoči se lastniki gostinskih lokalov malokdaj opogumijo in temu uprejo. Zato se izsiljevanje težko zazna, izjemno redko pa se izsiljevanje gostinskih lokalov tudi prijavi policiji. Eden glavnih razlogov je, da izsiljevanje večino časa poteka v zelo zaprtem krogu in da sta edina vpletena v ta odnos tisti, ki izsiljuje, in tisti, ki je žrtev izsiljevanja. Izsiljevanje lahko prihaja iz različnih virov in na različnih ravneh. Lahko se izvaja s strani posameznika, skupine ali kriminalne organizacije, posledice pa vplivajo tako na posameznika kot tudi na celotno državo. Predvsem kriminalne organizacije z izsiljevanjem podjetnikov dušijo gospodarski razvoj, molzejo denar iz državne blagajne ter zastrupljajo zakonito gospodarstvo in s tem vplivajo na celotno družbo. Pomemben je tudi vpliv medijev na zaznavo izsiljevanja. Mediji so tisti, ki zbirajo, objavljajo in ponujajo informacije, pri tem pa pomembno vplivajo na dojemanje, opozarjanje in reševanje problematike izsiljevanja. Magistrsko delo predstavlja problematiko izsiljevanja, definicije izsiljevanja in učinke, ki jih ima izsiljevanje na posameznika in državo, obravnava gostinske lokale kot področje, ki je še posebej dovzetno za izsiljevanje, ter poizkuša analizirati stanje izsiljevanja gostinskih lokalov v centru Ljubljane. Magistrsko delo opozarja tudi na vpliv medijev na zaznavo in reševanje problematike izsiljevanja ter na delo policije v boju proti izsiljevanju gostinskih lokalov.
Ključne besede: kazniva dejanja, izsiljevanje, gostinski lokali, Ljubljana, kriminalne združbe, organizirana kriminaliteta, magistrska dela
Objavljeno v DKUM: 03.01.2017; Ogledov: 2226; Prenosov: 275
.pdf Celotno besedilo (498,88 KB)

Iskanje izvedeno v 0.09 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici