1. Metodologija vrednotenja nepremičnin za primer gostinskega lokala v MariboruŽan Kovačič, 2024, magistrsko delo Opis: Ocenjevanje vrednosti nepremičnin je izkazovanje mnenja o vrednosti nepremičnine na podlagi pravilne uporabe načinov, metod in postopkov, ki so potrebni za strokovno in objektivno ocenitev nepremičnine. Mednarodni standardi ocenjevanja vrednosti natančno določajo tri glavne načine ocenjevanja vrednosti nepremičnin. To so način tržnih primerjav, na donosu zasnovan način in nabavnovrednostni način. Vsak način sestavlja ena ali več metod, ki jih lahko ocenjevalec nepremičnin uporabi za oceno vrednosti. Z oceno vrednosti, ki jo izdela pooblaščeni ocenjevalec vrednosti nepremičnin, se potencialne stranke srečajo ob različnih priložnostih. Najpogosteje po oceni vrednosti nepremičnine povprašujejo ob nakupu ali prodaji nepremičnine, za računovodsko poročanje, pri likvidaciji ali prisilni poravnavi podjetja, v postopku dedovanja ali pa za namen odmere različnih davkov. Ocenjevalec, pooblaščen za vrednotenje nepremičnin, je fizična oseba, ki je za opravljanje nalog pooblaščenega ocenjevalca vrednosti nepremičnin pridobila dovoljenje Slovenskega inštituta za revizijo.
V sklopu magistrske naloge je na primeru gostinskega lokala v Mariboru predstavljen postopek ocene vrednosti nepremičnine po metodi primerljivih poslov, metodi diskontiranega denarnega toka, metodi neposredne kapitalizacije in metodi množiteljev. Pri ocenjevanju smo upoštevali MSOV in slovenske standarde ocenjevanja vrednosti. Ob upoštevanju trenutnih razmer trga poslovnih nepremičnin in analize poslovanja nepremičnine smo izračunali ocenjeno vrednost gostinskega lokala. Ključne besede: gostinski lokal, način tržnih primerjav, na donosu zasnovan način, metoda primerljivih prodaj, metoda neposredne kapitalizacije Objavljeno v DKUM: 08.10.2024; Ogledov: 0; Prenosov: 32
Celotno besedilo (2,52 MB) |
2. Zadovoljstvo študentov s prehrano in storitvijo v Gostilni BrbončicaAnita Höferle, 2016, diplomsko delo/naloga Opis: Namen diplomskega dela je ugotoviti splošno zadovoljstvo študentov s ponudniki hrane na študentske bone in zadovoljstvo študentov s prehrano in storitvijo v Gostilni Brbončica. Prav tako je namen pridobiti mnenje študentov o okusu, svežini in raznovrstnosti hrane ter njihove predloge za pestrejšo ponudbo. Diplomsko delo je razdeljeno na teoretični del in empirični del. Cilj v teoretičnem delu je pregled relevantne literature na temo zagotavljanja kakovosti ponudbe in privabljanja gostov ter ugotavljanja njihovega zadovoljstva. Empirični del naloge smo posvetili zbiranju podatkov o splošnem zadovoljstvu študentov s ponudniki hrane na študentske bone in o zadovoljstvu študentov s prehrano ter storitvijo v gostilni Brbončica. Podatke smo zbrali z anketnim vprašalnikom. Ugotovili smo, da se 47 odstotkov študentov prehranjuje na študentske bone 3- do 4-krat tedensko, v Gostilni Brbončica pa le 31 odstotkov. Ugotovili smo tudi, da se manj kot 1-krat na teden v gostinskih lokalih prehranjujejo 4 odstotki študentov, v Gostilni Brbončica pa 35 odstotkov. Rezultati so pokazali, da kakovost in raznovrstnost hrane nista najpomembnejša dejavnika, ki vplivata na izbor gostinskega lokala. Takšnega mnenja je bilo 18 odstotkov študentov. Ugotavljamo, da so študentje pretežno zelo zadovoljni s prehrano (68 odstotkov jih je bilo zelo zadovoljnih) in s storitvijo (64 odstotkov jih je bilo zelo zadovoljnih) v Gostilni Brbončica. Splošen vtis o Gostilni Brbončica je zadovoljiv, takšnega mnenja je bilo 45 odstotkov anketiranih. Ključne besede: kakovost, študentski boni, zadovoljstvo študentov, prehrana, gostinski lokal Objavljeno v DKUM: 14.11.2016; Ogledov: 1058; Prenosov: 85
Celotno besedilo (1,03 MB) |
3. Interpretacija mariborskih Benetk : projektna naloga univerzitetnega študijskega programa 1. stopnjeGregor Tollazzi, 2016, diplomsko delo Opis: Diplomska naloga se ukvarja z interpretacijo nekdanje bastije in kasnejšega stanovanjskega objekta mariborskih Benetk, ki se je nekoč nahajal v najstarejšem mestnem predelu, na Lentu. Predstavi se širše in ožje območje Lenta; po zbranih podatkih, izvedenih analizah in ostalih načinih raziskovanja, se objektu izpostavijo glavne lastnosti in se ga primerno času in prostoru interpretira v naravno okolje.
V projektni nalogi me zanima predvsem, ali lahko zgradbi, ki je imela različne vloge in je skozi čas spreminjala videz, tudi v današnjem času zagotovimo njeno skladanje z okolico in družbeno funkcijo, hkrati pa uresničimo avtentičnost, trajnostnost in razumljivost novonastalega objekta; na ta način bi lahko dosegli nekdanjo slavo oz. ikoničnost porušene stavbe. Novi objekt predstavlja sodobno arhitekturo s spoštovanjem do zgodovine in tradicije. Ključne besede: rekonstrukcija, interpretacija, Benetke, Maribor, gostinski lokal Objavljeno v DKUM: 03.10.2016; Ogledov: 1277; Prenosov: 261
Celotno besedilo (3,61 MB) |