| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
NAPOTITEV JAVNIH USLUŽBENCEV V SLOVENSKA DIPLOMATSKA PREDSTAVNIŠTVA IN KONZULATE
Jožica Bračun Bokor, 2010, diplomsko delo

Opis: To diplomsko delo skuša predstaviti javne uslužbence, ki v okviru Ministrstva za zunanje zadeve opravljajo diplomatsko službo v diplomatskih predstavništvih in konzulatih ter njihove pravice in obveznosti, ki se nekoliko razlikujejo od ureditve za ostale javne uslužbence. V diplomskem delu je predstavljen delovnopravni položaj diplomatov, med njimi tudi položaj veleposlanikov, strokovno tehničnih javnih uslužbencev in ostalih javnih uslužbencev, ki so napoteni v diplomatska predstavništva in konzulate na podlagi Zakona o zunanjih zadevah. V delu se ugotavlja specifika postopkov in problemov, tegobe diplomatske službe ter se primerja ureditev skozi zakonodajne spremembe. Diplomsko delo skuša ugotoviti ali sedanja pravna ureditev javnim uslužbencem v diplomatskih predstavništvih in konzulatih zagotavlja dobre pogoje za kvalitetno, predano in učinkovito delo na delovnem mestu ter ali ureditev zagotavlja prijazne razmere tudi za družinske člane, ki z njimi bivajo v tujini. Diplomsko delo analizira organiziranost in delovanje diplomacij v nekaterih državah članicah EU, in sicer na Nizozemskem, Irskem in v Avstriji ter jo primerja z ureditvijo v Sloveniji. Na koncu diplomsko delo predstavi še Evropsko službo za zunanje delovanje in kakšen pomen bo ta imela za slovenske diplomate.
Ključne besede: diplomacija, Ministrstvo za zunanje zadeve, notranja in zunanja služba, diplomat, strokovno tehnični javni uslužbenec, veleposlanik, diplomatsko predstavništvo in konzulat, gospodarska diplomacija
Objavljeno: 29.09.2010; Ogledov: 1884; Prenosov: 294
.pdf Celotno besedilo (537,17 KB)

2.
MODEL INSTITUCIONALNE PODPORE INTERNACIONALIZACIJE SLOVENSKIH PODJETIJ V RAZMERAH DINAMIČNEGA SPREMINJANJA GLOBALNE EKONOMIJE
Črt Vedenik, 2011, magistrsko delo

Opis: Poznavanje zgodovine predstavlja osnovno znanje, ki je potrebno za razumevanje sodobnega sveta. Skozi zgodovino smo bili priča vzponom in padcem imperijev ter številnim drugim dramatičnim spremembam, ki so oblikovale svetovno ureditev. Ta ima ključen vpliv tako na vsakodnevno življenje, kot tudi na gospodarstvo, kar obravnavamo v Poglavju 2. Nato se posvečamo globalizaciji, ki ni pojav, značilen za zadnjih 20 let, temveč je prisoten že skozi vso zgodovino. Prinaša določena vprašanja in izzive, kar obravnavamo v Poglavju 3. Sodobna ureditev sveta spodbuja države, da pomagajo tekmovati podjetjem v mednarodni menjavi. Ta vprašanja obravnavamo v Poglavju 4. V Poglavju 5 predstavimo Slovenijo, posebno pozornost pa namenjamo programom institucionalne podpore internacionalizaciji podjetij v Sloveniji. Nekatere izmed teh programov proučimo v Poglavju 6 in podamo nekaj napotkov za nadaljnji razvoj le-teh. V Poglavju 7 pa se znova posvetimo napovedim spreminjajoče se svetovne ureditve, kako naj se ji podjetja prilagodijo in kaj nam prinaša vzpon novega svetovnega reda.
Ključne besede: Ključne besede: svetovna ureditev, mala in srednje velika podjetja, globalizacija, internacionalizacija, institucionalna podpora internacionalizaciji, diplomacija, gospodarska diplomacija, Republika Slovenija, Avstralija, nov svetovni red, strateški trgi.
Objavljeno: 28.06.2011; Ogledov: 2343; Prenosov: 210
.pdf Celotno besedilo (3,24 MB)

3.
GOSPODARSKA DIPLOMACIJA - PRIMERJAVA MED SLOVAŠKO IN SLOVENIJO
Tadeja Leskovar, 2011, delo diplomskega seminarja/zaključno seminarsko delo/naloga

Opis: V delu diplomskega seminarja smo obravnavali področje gospodarske diplomacije, ki je del zunanje politike države in ima opravka z mednarodnimi odnosi med državami. Zato smo v začetku opredelili zunanjo politiko in razložili še odločanje ter sredstva zunanje politike. Sledi definiranje mednarodnih odnosov, skupaj z nekaterimi teorijami na tem področju. Eno izmed sredstev zunanje politike in mednarodnih odnosov je tudi diplomacija, ki predstavlja osrednjo temo seminarja. Najprej smo podali nekaj definicij, nato dodali kratek pregled razvoja diplomacije, na koncu pa še nekatere posamezne podvrste diplomacije. Ena izmed teh je tudi gospodarska diplomacija, ki v osnovi deluje na bilateralni ravni med državami, čeprav mnogi v to kategorijo uvrščajo tudi aktivnosti na multilateralni ravni. Na kratko se v petem poglavju dotaknemo vprašanja stanja gospodarske diplomacije v finančni in gospodarski krizi, nato pa sledi še poglavje, kjer primerjamo državi Slovenijo ter Slovaško. Najprej ugotavljamo, kakšno je gospodarsko sodelovanje med državama, nato opisujemo gospodarski diplomaciji obeh držav ter na koncu ugotavljamo še, kolikšno je sodelovanje med obema gospodarskima diplomacijama.
Ključne besede: Ključne besede: zunanja politika, mednarodni odnosi, diplomacija, gospodarska diplomacija, slovensko-slovaški gospodarski odnosi.
Objavljeno: 16.11.2011; Ogledov: 1548; Prenosov: 122
.pdf Celotno besedilo (891,60 KB)

4.
GOSPODARSKA DIPLOMACIJA - PRIMERJAVA MED SLOVENIJO IN ŠVICO
Žiga Černčič, 2012, diplomsko delo

Opis: V delu diplomskega seminarja smo predstavili področje zunanje politike, katere naloga je predstavljanje države v mednarodnem okolju. Nato smo predstavili pojem diplomacija, ki je veščina oz. veda, ki se ukvarja z izvajanjem zunanje politike. Diplomacijo smo razdelili na več vrst in predstavili akterje, ki se ukvarjajo s posamezno vrsto diplomacije, podrobneje smo predstavili gospodarsko diplomacijo, njene naloge, funkcije. Njena osnovna naloga je zastopanje interesov in ciljev domačih podjetij na tujih trgih. Ugotovili smo tudi, da ima gospodarska diplomacija še posebej veliki pomen v času finančne in gospodarske krize. V kriznih časih lahko pravilni (proti)krizni ukrepi na področju gospodarske diplomacije zmanjšajo negativni vpliv krize. Na koncu smo predstavili ekonomsko sodelovanje med Slovenijo in Švico, nato pa še predstavili slovensko in švicarsko gospodarsko diplomacijo in ju med seboj primerjali.
Ključne besede: zunanja politika, diplomacija, gospodarska diplomacija, slovenska gospodarska diplomacija, švicarska gospodarska diplomacija
Objavljeno: 20.12.2012; Ogledov: 1208; Prenosov: 106
.pdf Celotno besedilo (1,15 MB)

5.
PREDSTAVITEV SLOVAŠKEGA GOSPODARSTVA IN GOSPODARSKEGA SODELOVANJA MED SLOVENIJO IN SLOVAŠKO
Domen Meža, 2013, diplomsko delo

Opis: V delu diplomskega seminarja smo podrobno predstavili Slovaško vse od njene osamosvojitve pa do danes, razvoj njenega gospodarstva ter njeno rast. S tem mislimo predvsem na privatizacijo gospodarstva, vstop države v EU in gospodarske panoge. Govorili smo tudi o enotni davčni stopnji in o razlogih za davčno reformo. Omenili pa smo tudi druge reforme, ki jih na Slovaškem izvajajo že zadnjih nekaj let ter o reformah, ki jih bodo še izvedli. Govorili smo tudi o tujih investicijah na Slovaškem in zakaj investirati na Slovaško. Opredelili smo pojem diplomacije, gospodarske diplomacije in slovenske diplomacije na Slovaškem. Spoznali smo gospodarsko sodelovanje med Slovenijo in Slovaško in s pomočjo kazalnikov razvitosti posamezne države prišli do ugotovitve, katera država je bolj razvita in da je to v tem trenutku Slovenija. Pri tem smo si pomagali s primerjavo gibanja BDP na prebivalca, gibanja BDP na prebivalca po paritetni skupni moči, realno stopnjo rasti BDP, stopnjo inflacije ter primerjavo držav v zvezi z izvozom in uvozom. Nenazadnje pa smo državi primerjali v blagovni menjavi in prišli do zaključka, da trenutno Slovenija več izvozi na Slovaško kot uvozi iz nje, kar nam je samo potrdilo naše teze.
Ključne besede: Ključne besede: gospodarstvo, tuje investicije, diplomacija, gospodarska diplomacija, kazalnik razvitosti
Objavljeno: 30.10.2013; Ogledov: 828; Prenosov: 51
.pdf Celotno besedilo (768,54 KB)

6.
(Ne)namerne nekonsistentnosti v diplomatskem pravu
Boštjan Udovič, 2012, izvirni znanstveni članek

Opis: Članek se ukvarja z vprašanjem progresivnega razvoja in posebnosti diplomatskega prava. V njem se avtor osredotoča na vprašanje 42. člena Dunajske konvencije o diplomatskih odnosih (in povezanih členov) ter "pravnih praznin", ki se pojavljajo pri razumevanju določb tega (in povezanih členov). Temeljna ugotovitev avtorja je, da nekonsistentnosti v Dunajski konvenciji o diplomatskih odnosih niso odraz namenske relativizacije posamičnih določb mednarodnopravnega dokumenta, ampak bolj odsev varoval, ki so bile pridane k 42. členu te konvencije.
Ključne besede: diplomatsko pravo, Dunajska konvencija o diplomatskih odnosih, gospodarska diplomacija
Objavljeno: 01.08.2018; Ogledov: 97; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (214,80 KB)

Iskanje izvedeno v 0.12 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici