| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 3 / 3
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Prenova procesov skladiščnega poslovanja
Tatjana Molka, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Da bi bilo podjetje uspešno, mora biti fleksibilno, učinkovito in oblikovano tako kot narekujejo procesi. Preživetje podjetij v globalnem tržnem okolju je v večji meri odvisno od tega, kako hitro se odzivajo na spremembe v okolju – le-te se dogajajo neprestano. Soočamo se z vse večjimi potrebami po pretoku večjih količin blaga s krajšimi dobavnimi roki, zato je vse več pritiskov na poslovanje skladišča oz. izvajanje skladiščnih procesov tako znotraj podjetja kot tudi iz okolja. V diplomskem delu smo želeli izboljšati pretočnost proučevanega skladišča, da bi se izognili zastojem v procesu. Smatramo, da so potrebne spremembe v načinu in organizaciji dela. Prenova procesov je pristop k boljšemu delovanju organizacijskega sistema, pomeni pa analizo, simulacijo ter spremembo obstoječe oblike procesov. Pri modeliranju procesov poslovanja je bil uporabljen program ArisExpress, ki nam omogoča predstavitev in členitev procesov skladiščnega poslovanja z vidika procesnega in dokumentarnega toka. Pripravili smo analizo in podali predlog za izboljšanje pretočnosti skladišča ter predstavili predlog za informacijsko nadgradnjo procesa znotraj okvirov informacijskega sistema, ki ga podjetje že ima. Za izboljšanje gospodarjenja z zalogami smo s pomočjo A-B-C analize blago analizirali po dveh kriterijih. Nadalje smo prikazali še primer analize z X-Y-Z metodo za pripravo ustreznega modela. Za izboljšanje pretočnosti skladišča predlagamo uvedbo več skladiščnih con. Čase, potrebne za izvajanje manipulacije blaga, skrajšamo z ustrezno razporeditvijo skladiščnih lokacij in s tem povečamo učinkovitost skladišča. Proces optimiziramo tako, da opredelimo ustrezne skladiščne lokacije, zato skrajšamo transportne poti in znižamo stroške ter izboljšamo dostopnost z mostnimi dvigali. Predstavljen predlog za prenovo je prikazan znotraj obstoječih procesov in podprt z rešitvijo SAP ERP, ki nam omogoča, da skladišče razdelimo na predlagana področja. Preučevali smo tudi zaloge blaga in podali predloge za smotrnejše gospodarjenje z zalogami. Postavke blaga razvrstimo znotraj skupin X,Y ter Z po tem, ko smo jih predhodno razvrstili v razrede A, B ter C. Ta metoda nam je v pomoč pri naročanju in obnavljanju zalog blaga.
Ključne besede: • proces • prenova procesov poslovanja • učinkovita organizacija • skladiščno poslovanje • modeliranje procesov z uporabo orodja ArisExpress • gospodarjenje z zalogami
Objavljeno: 04.10.2016; Ogledov: 454; Prenosov: 64
.pdf Celotno besedilo (5,92 MB)

2.
Skladiščenje in upravljanje zalog v podjetju Sgerm d.o.o.
Maja Firm, 2014, diplomsko delo/naloga

Opis: Marsikatero podjetje se srečuje s problemom velikosti zalog, saj se v skladiščih nahajajo obratna sredstva, ki so lahko velika ali majhna. Podjetja morajo poskrbeti za optimalne zaloge, ki bodo ob najnižjih stroških zagotavljale normalno prodajo izdelkov. Diplomsko delo obravnava upravljanje zalog v podjetju Sgerm, d. o. o., konkretno želimo rešiti problem upravljanja zalog z ustrezno metodo. Za dobro upravljanje zalog potrebujemo celotne podatke o gibanju zalog v podjetju, kakšna je njihova prodaja in nabava. V zalogah je vezan velik del sredstev, zato je upravljanje zalog zelo pomembna funkcija v podjetju Sgerm, d. o. o. Problem podjetja Sgerm, d. o. o., je neučinkovito upravljanje zalog, za kar obstaja več vzrokov. S pravilnim upravljanjem zalog bodo v podjetju skušali ohraniti optimalno količino zalog, zato bomo predlagali najučinkovitejšo metodo upravljanja z zalogami. Diplomsko delo je sestavljeno iz teoretičnega in iz praktičnega dela. V uvodu naloge smo opredelili problem, ki je predmet raziskave. Opredelili smo namen, cilje, osnovne trditve, predpostavke in omejitve dela ter metode raziskovanja samega problema. V prvem delu so obravnavane teoretične osnove skladiščenja in njegovih funkcij ter opredelitve zalog in njihova vloga v podjetjih. V drugem, praktičnem, delu diplomskega dela je opredeljeno obstoječe stanje podjetja Sgerm, d. o. o., v sklopu katerega je opisano skladiščno poslovanje in upravljanje zalog. Izračunan je tudi koeficient obračanja zalog in dnevi vezave zalog, s pomočjo katerih ugotovimo učinkovitost obvladovanja zalog. Glede na obstoječe stanje podjetja smo predlagali, da v podjetju neučinkovito obvladovanje zalog rešujejo z učinkovitejšim sistemom naročanja izdelkov ter na ta način optimirajo zalogo in odpravijo nekurantno zalogo. V zaključku smo povzeli ugotovitve in pogoje za uvedbo ter možnosti nadaljnjega razvoja.
Ključne besede: Skladiščenje, funkcije skladiščenja, zaloge, upravljanje z zalogami, gospodarjenje z zalogami.
Objavljeno: 22.08.2014; Ogledov: 1575; Prenosov: 234
.pdf Celotno besedilo (1,24 MB)

3.
Iskanje izvedeno v 0.1 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici