| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 2 / 2
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Energetska izraba ostankov fermentacije v trdnem stanju
Eva Gradišnik, 2025, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo preučili možnosti energetske izrabe konopljinih pogač, ki so ostanek po fermentaciji v trdnem stanju (SSF) z glivo Thermomyces lanuginosus. Namen raziskave je bil ovrednotiti vpliv biološke predobdelave in temperature pirolize na sestavo biomase ter kakovost produktov termične obdelave. Pirolizo smo izvedli pri 300 °C in 700 °C v inertni atmosferi ter analizirali nastale trdne in tekoče produkte. Rezultati kažejo, da se je z višanjem temperature masni izkoristek zmanjšal, medtem ko so se zgornja kurilna vrednost, delež aromatskih struktur in vsebnost fiksnega ogljika povečali. Biološka obdelava je prispevala k znižanju vsebnosti hlapnih snovi in povečanju pepela, kar kaže na razgradnjo organske komponente biomase. Termogravimetrična analiza, izvedena v kisikovi in dušikovi atmosferi ter sklopljena s FTIR spektroskopijo, je pokazala sprembo v reaktivnosti biološko obdelanih vzorcev, z nižjo začetno temperaturo razgradnje in manjšimi izpusti hlapnih spojin. FTIR analiza je potrdila razgradnjo lignoceluloznih struktur ter večjo prisotnost aromatskih skupin pri višjih temperaturah pirolize. Ugotovili smo, da biološka predobdelava vpliva na sestavo biomase in lastnosti produktov pirolize, kar odpira možnosti za optimizacijo procesa energetske izrabe lignoceluloznih ostankov.
Ključne besede: energetska izraba, piroliza, ostanki fermentacije, termogravimetrična analiza, gorivne lastnosti
Objavljeno v DKUM: 12.09.2025; Ogledov: 0; Prenosov: 20
.pdf Celotno besedilo (3,12 MB)

2.
Primerjava lastnosti produktov pridobljenih s hidrotermalno karbonizacijo in torefikacijo : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa I. stopnje
Matej Zazijal, 2023, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo želeli primerjati postopka hidrotermalne karbonizacije in torefikacije ter lastnosti končnih produktov. Surovini, ki smo ju toplotno obdelali, sta bili papirni in biološki mulj iz papirne industrije. Preverili smo tudi, kakšen je efekt predhodne obdelave mulja z alkoholnim kisom. Hidrotermalno karbonizacijo smo izvedli pri 250 °C z različnima reakcijskima časoma, in sicer 2 h in 4 h. Torefikacijo smo izvedli v atmosferi z dušikom in atmosferi z ogljikovim dioksidom, pri čemer smo vzorce enkrat segreli do 250 °C, drugič pa do 350 °C. Analiza plinov, ki so se sproščali med torefikacijo, je pokazala, da je ogljikov dioksid tisti plin, ki nastaja v največji meri. Iz elementne analize je razvidno, da se delež ogljika v toplotno obdelanih vzorcih poveča, razmerje H/C in O/C pa se zmanjša. Razmerje goriva je dosti večje pri vzorcih, obdelanih s torefikacijo. Toplotna obdelava zviša kurilno vrednost. Nakisani vzorci so imeli po večini višjo kurilno vrednost. Z višjo temperaturo in daljšim časom obdelave praviloma dobimo oglje, ki ima višjo kurilno vrednost in energijsko gostoto. Največje masne in energijske izkoristke smo dobili pri torefikaciji na 250 °C, na izkoristek pa sta najbolj vplivala temperatura torefikacije in vrsta obdelovanega materiala. Glede na FTIR-spektre sklepamo, da so se celuloza, hemiceluloza in lignin med toplotno obdelavo v večini razgradili. Izmerili smo tudi vrednost pH in prevodnost ter določili vsebnost nutrientov v procesnih tekočinah, ki smo jih dobili s hidrotermalno karbonizacijo.
Ključne besede: termična obdelava, torefikacija, hidrotermalna karbonizacija, odpadki papirne industrije, analiza plinov, gorivne lastnosti
Objavljeno v DKUM: 15.01.2025; Ogledov: 0; Prenosov: 77
.pdf Celotno besedilo (3,67 MB)

Iskanje izvedeno v 0.02 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici