| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 50
Na začetekNa prejšnjo stran12345Na naslednjo stranNa konec
1.
Konstruiranje gonila za ladijski vlačilec
Zlatko Panić, 2018, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je izdelan preračun gonila za ladijski vlačilec. V uvodnem delu so predstavljeni ladijski vlačilci ter zahtevnik gonila ki ga moramo kostruirati. V njem so vključene vhodne in izhodne vrtilne hitrosti ter moč kot tudi zahtevana življenska doba gonila, sledi preračun zobniških parov v programskem paketu KISSSoft, za tem še sledi preračun gredi in moznikov. V programskem paketu CATIA smo naredili 3D modele uporabljenih delov in strojnih elementov. Sledijo še rezultati kje smo navedli rezultate ki smo jih dobili pri preračunu strojnih elemetov gonila, geometrijski podatki posamenih zobnikov in načrti gredi pa so prikazani v prilogah.
Ključne besede: konstruiranje, gonila, valjasti zobniki, gredi
Objavljeno: 30.10.2018; Ogledov: 769; Prenosov: 73
.pdf Celotno besedilo (2,59 MB)

2.
Didaktični pripomočki pri obravnavi gonil v osnovni šoli
Tina Orešnik, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja pregled učnih načrtov osnovne šole z vidika obravnave vsebin o gonilih in predloge učnih metod, ki omogočajo doseganje višjih kognitivnih, psihomotoričnih in vzgojnih ciljev. Pri pouku tehnike in tehnologije ter še prej naravoslovja in tehnike ni več dovolj, da učenec pogleda v učbenik in reši nalogo iz delovnega zvezka, ampak moramo znati učence motivirati, da s pomočjo različnih didaktičnih pripomočkov dosežejo želeni operativni cilj za določeno poglavje. S pomočjo konstrukcijskih sestavljank Fischertechnik bomo dosegli, da bodo učenci usvojili in doživeli pouk bolj realistično.
Ključne besede: gonila, zobniki, jermen, veriga, prestavno razmerje, didaktična oprema, konstrukcijske sestavljanke
Objavljeno: 11.11.2016; Ogledov: 876; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (1,84 MB)

3.
Animacije gonil v SketchUp-u za osnovno šolo
Patrick Pirš, 2015, magistrsko delo

Opis: Z magistrskim delom sem želel poglobiti svoje znanje o gonilih v osnovni šoli. Možnosti 3D risanja učencem omogočajo, da si gonila lažje predstavljajo. Gonila so pomemben del tehnike; z njimi učenci razumejo prenos gibanja in delovanje strojev, ki jih vsakodnevno uporabljajo. V času, ko je zanimanje za tehniko nekoliko upadlo, metoda animacij še bolj pritegne učence, predvsem tiste, ki imajo smisel za tehniko. S frontalnim poukom in reševanjem delovnega zvezka ne bomo uspeli doseči kakovostnega znanja, kot tudi ne dobrih rezultatov pri nacionalnem preverjanju znanja (NPZ). Pouk s pomočjo animacij nam bo olajšal delo, vendar v celoti izpolnjen delovni zvezek še ni ključ do uspeha. Problemsko zastavljen pouk z učbeniki in podatki s spleta bodo privedli do boljših rezultatov.
Ključne besede: gonila, zobniki, problemski pouk, animacije, prestavno razmerje
Objavljeno: 13.10.2015; Ogledov: 1161; Prenosov: 294
.pdf Celotno besedilo (3,18 MB)

4.
Numerično simuliranje površinske utrujenostne razpoke na zobeh zobnikov
Gorazd Fajdiga, Jože Flašker, Srečko Glodež, Zoran Ren, 2000, izvirni znanstveni članek

Opis: V tem prispevku je predstavljen dvodimenzijski računski model za simuliranje širjenja površinsko začetne utrujenostne razpoke v stičnem področju dveh zobnih bokov zobnikov. Diskretiziran model zoba zobnika je obremenjen s pravokotno obremenitvijo (Hertzov stični tlak), strižno obremenitvijo (trenje med zobnimi boki zobnikov) in dodatno stično silo, ki je posledica elastohidrodinamičnih (EHD) pogojev mazanja. Za določitev širjenja utrujenostne razpoke od začetne do kritične dolžine, ko se delček materiala odlomi od površine in povzroči nastanek jamice, je uporabljen postopek J-integrala v okviru metode končnih elementov. Primerjava računskih in eksperimentalnih rezultatov kaže, daje predstavljeni model primeren za spremljanje širjenja površinske utrujenostne razpoke pri stični obremenitvi in ga kot takega lahko uporabimo pri napovedovanju pojava jamičenja na stično obremenjenih elementih, kakor so zobniki, ležaji, kolesa itn.
Ključne besede: strojni elementi, zobniška gonila, lomna mehanika, utrujanje, jamičenje, mazanje, kontaktni problemi, dotikalne površine
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 795; Prenosov: 49
URL Povezava na celotno besedilo

5.
Identification of noise emmision of a gear unit
Aleš Belšak, Jurij Prezelj, 2007, objavljeni povzetek znanstvenega prispevka na konferenci

Ključne besede: zobniška gonila, izvori hrupa, vizualizacija izvorov hrupa, akustična analiza, časovno frekvenčna analiza, meritve
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 818; Prenosov: 40
URL Povezava na celotno besedilo

6.
Preračun zobniškega gonila mešalnega ventila
Žan Pfifer, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo se ukvarjali s preračunom obstoječega zobniškega gonila. S tem preračunom smo izračunali osnovne geometrijske podatke o zobniškem gonilu. Te podatke smo nato uporabili pri preračunu nosilnosti zobnega korena polimernih zobnikov. Dobljene rezultate smo analizirali in ugotovili, da so trije polimerni zobniki ustrezna zamenjava za obstoječe zobnike v gonilu. Ugotovitev, koliko polimernih zobnikov bo ustrezna zamenjava z že obstoječimi zobniki v gonilu, pa je bil tudi glavni cilj in namen te diplomske naloge.
Ključne besede: Zobniška gonila, polimerni zobniki, trdnostni preračun.
Objavljeno: 02.12.2013; Ogledov: 1365; Prenosov: 257
.pdf Celotno besedilo (2,18 MB)

7.
Razvoj gonila kuhalne enote espresso kavnega aparata
Rene Brdnik, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava razvoj gonila kuhalne enote za kavni aparat podjetja BSH Hišni aparati, d.o.o., ki bo na trg lansiran septembra 2015. Predstavljeno je delovanje kavnega aparata, kuhalna enote tretje generacije, ter razvoj gonila. Predstavljeni so vplivni parametri, določitev obremenitev elektromotorja, razlogi za izbiro materiala, ter preračun v programu KISSsoft. Predstavljen je tudi prototip gonila.
Ključne besede: espresso kavni aparat, zasnova gonila, polimerni zobniki, prototip gonila
Objavljeno: 21.10.2013; Ogledov: 1968; Prenosov: 65
URL Povezava na celotno besedilo

8.
Konstruiranje gonila in analiza ohišja reduktorja
Tine Pečelin, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo konstruirali gonilo za ladje, ki so vlačilci in gasilska ladja obenem. Na začetku smo napisali nekaj o osnovah konstruiranja gonil, jih predstavili, razvrstili in prikazali kako se teoretično preračunavajo gonila. Nato je sledilo konstruiranje gonila, natančneje zasnova, kako izdelat zahtevnik. Sledil je preračun našega gonila. Izhajali smo iz podatkov, ki so nam bili znani. Poznali smo medosno razdaljo gredi, vrtilne hitrosti in moči. Nato smo podatke vnesli v program za preračun zobnikov ZOBGON. Dobljene rezultate smo prikazali med seboj primerjali ter pokomentirali. Nekaj besed namenili izbiri mazalnemu sredstvu in izbrali način mazanja. V ohišje, iz katerega smo izhajali, smo izbrali ležaje in naredili preračun gredi. Ohišje katerega uporabljamo za gonilo, smo analizirali kako je sestavljeno in izdelano. V sklepnem delu smo dobljene rezultate ovrednotili in napisali nekaj o nadaljnjem razvoju našega gonila.
Ključne besede: valjasti zobniki, gonilo, konstruiranje gonila
Objavljeno: 17.10.2013; Ogledov: 2447; Prenosov: 398
.pdf Celotno besedilo (1,42 MB)

9.
STATISTIČNO SPREMLJANJE PROIZVODNJE GREDI POLŽEVEGA GONILA
Jure Rudman, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo posega na področje proizvodnih meritev in statističnega spremljanja proizvodnje. Predstavljen je tako teoretični del, na osnovi proučevanja literature, kot tudi praktični del, ki prikazuje uporabo v proizvodnji. Na praktičnem primeru sem prikazal proizvodne meritve in statistično spremljanje proizvodnje gredi polževega gonila v podjetju Riedl Tomaž s.p.. Omejil sem se na proces struženja, statistična analiza pa je izvedena le za najbolj kritične dimenzije na izdelku. Osredotočil sem se na raziskavo proizvodnega procesa s pomočjo kontrolnih kart. Glavni cilj diplomskega dela je bil raziskati določen problem skozi postopek statističnega spremljanja proizvodnje, ter z ugotovitvijo in klasifikacijo napak izboljšati proces in s tem posledično kakovost izdelka.
Ključne besede: statistično spremljanje proizvodnje, gred polževega gonila, proizvodni proces, kontrolne karte
Objavljeno: 12.01.2012; Ogledov: 1669; Prenosov: 231
.pdf Celotno besedilo (3,00 MB)

10.
NAČRTOVANJE, IZVEDBA IN VREDNOTENJE TEHNIŠKEGA DNEVA V OKVIRU SPOZNAVANJA TEHNIŠKIH ZANIMIVOSTI V KONKRETNEM OKOLJU
Lea Kuzmič, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga NAČRTOVANJE, IZVEDBA IN VREDNOTENJE TEHNIŠKEGA DNEVA V OKVIRU SPOZNAVANJA TEHNIŠKIH ZANIMIVOSTI V KONKRETNEM OKOLJU je sestavljena iz treh delov: teoretičnega, empiričnega in praktičnega. V teoretičnem delu je opisano načrtovanje in organizacija tehniških dni ter osnovne značilnosti gonil. V empiričnem delu je s pomočjo triangulacijske metode predstavljena raziskava, ki ugotavlja, kako učenci poznajo tehniška sredstva, ali poznajo njihov pomen in uporabo v konkretnih okoljih. Podatki so bili pridobljeni s pomočjo opazovalnega lista, opazovalec je bil učitelj tehnike in tehnologije. Rezultati opazovanja so prikazani tabelarično in grafično. V praktičnem delu je predstavljena podrobna učna priprava za tehniški dan z naslovom Spoznavanje tehniških zanimivosti v konkretnem okolju.
Ključne besede: dnevi dejavnosti, tehniški dan, tehnika in tehnologija, gonila, kmetijski stroji
Objavljeno: 12.10.2009; Ogledov: 4346; Prenosov: 384
.pdf Celotno besedilo (14,64 MB)

Iskanje izvedeno v 0.29 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici