| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 10
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
ANALIZA VPLIVA VSEBNOSTI VITAMINA C NA KVALITETO MOKE
Jasmina Filipič, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu opisujemo eksperimentalni postopek določanja vpliva vsebnosti vitamina C na kvaliteto moke. V prvi fazi smo pri predhodno določenih optimalnih procesnih pogojih eksperimente izvajali s farinografom, ki je aparat za določanje upora testa. V drugi fazi raziskav smo pri optimalnih procesnih pogojih beležili z ekstenzogramom časovno spreminjanje pomembnih parametrov pri procesu vzhajanja testa.
Ključne besede: Pšenična moka, gluten, vitamin C
Objavljeno: 22.12.2009; Ogledov: 2107; Prenosov: 205
.pdf Celotno besedilo (15,75 MB)

2.
Kakovost življenja mladostnikov s celiakijo
Megi Šućurović, 2011, diplomsko delo

Opis: POVZETEK Teoretična izhodišča: Celiakija je kronična bolezen tankega črevesa, ki je posledica preobčutljivosti na gluten. Gluten je osnovni protein zrnja pšenice, podobne proteine najdemo v zrnju ječmena, rži in ovsa. Gluten povzroča poškodbe sluznice tankega črevesa, kar ima za zmanjšano funkcijo tega dela črevesa in motnje v presnovi prehrane. Mladostniki od 15-19 let so ena izmed najranljivejših populacij, saj v tem obdobju pogosto samovoljno prenehajo z dieto. Namen: Cilj raziskave je bil, ugotoviti ali mladostniki s celiakijo živijo kakovostno življenje. Zanimalo nas je ali mladostniki kršijo dieto in zakaj. Metode: Raziskava je potekala s pomočjo anketnega vprašalnika, ki je vseboval 18 vprašanj, od tega 12 vprašanj zaprtega in 6 vprašanj polodprtega tipa. Anketiranih je bilo 50 mladostnikov starih od 10 do 24 let. Vsi anketirani mladostniki so člani Slovenskega društva za celiakijo. Rezultati in diskusije: Raziskava je pokazala, da več kot polovica anketiranih mladostnikov živi kakovostno življenje kljub bolezni, da nimajo težav z druženjem in da jih bolezen pri tem ne ovira. Velika večina pa se tudi dosledno drži brezglutenske diete. Še vedno pa je kar nekaj mladostnikov, ki zaradi celiakije nima prijateljev, ne živi dovolj kakovostno in se ne drži brezglutenske diete. Zato je še toliko bolj pomembna zdravstvena vzgoja mladostnikov s strani medicinskih sester ter osveščanje javnosti.
Ključne besede: Ključne besede: celiakija, gluten, brezglutenska dieta, mladostniki, zdravstvena vzgoja.
Objavljeno: 27.09.2011; Ogledov: 2281; Prenosov: 296
.pdf Celotno besedilo (726,16 KB)

3.
Otrok in celiakija
Nada Casar, 2012, diplomsko delo

Opis: Celiakija je bolezen ozkega črevesa, ki je posledica trajne preobčutljivosti na gluten pri genetsko dovzetnih posameznikih. Je avtoimuno obolenje, ki je v zadnjem času ena najpogostejših kroničnih bolezni prebavnega trakta pri otrocih in jo pravzaprav zelo težko opredelimo. Še vedno je edina znana metoda zdravljenja vseživljenjsko dosledno izvajanje diete brez glutena. V diplomskem delu smo opisali značilnosti celiakije pri otroku, pomembnost doživljenjske brezglutenske diete, vlogo medicinske sestre pri otroku s celiakijo ter zakonodajo in delovanje Slovenskega društva za celiakijo. Uporabili smo deskriptivno metodo. Na osnovi analize literature smo ugotovili, da se že na začetku uživanja brezglutenske diete pokažejo pozitivni učinki, kajti izzvenijo klinični pojavi, pri otrocih z značilnimi simptomi izgine driska, pojavi se ponoven začetek rasti. Prav tako se izboljša tudi razpoloženje otroka, ter zmanjša se tveganje za razvoj dolgoročnih zapletov. Na področju zakonodaje za bolnike s celiakijo so nekatere novosti: starši otrok s celiakijo uveljavljajo dodatek za nego otroka, otrokom pripada pravica do obnovitvene rehabilitacije, starši imajo priznano posebno davčno olajšavo, eden od staršev, ki neguje in varuje otroka ima pravico do najmanj treh dni dodatnega letnega dopusta. Tako lahko otrok s celiakijo ob dietni disciplini, ki traja doživljenjsko, živi enakovredno aktivno življenje in uresniči svoje cilje enako kot vrstniki brez omejitev v prehrani.
Ključne besede: otrok, celiakija, gluten, brezglutenska dieta, zakonodaja
Objavljeno: 04.07.2012; Ogledov: 2753; Prenosov: 368
.pdf Celotno besedilo (657,95 KB)

4.
Kakovost življenja odraslega pacienta s celiakijo
Maja Pocajt, 2013, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Celiakija je kronična vnetna bolezen tankega črevesa, za katero je histološko najbolj značilna atrofija resic. Zaradi slednje se bistveno zmanjša površina sluznice in pojavi se malabsorbcija hrane. Celiakija je posledica preobčutljivosti za gluten v hrani. Zdravljenje predstavlja dieta, ki ne vsebuje glutena. Namen: Namen diplomskega dela je predstaviti bolezen celiakijo ter ugotoviti, kakšna je kakovost življenja odraslega pacienta s celiakijo. Raziskovalna metodologija: V diplomskem delu smo uporabili deskriptivno metodo dela. Izvedli smo anketo med pacienti obolelimi za celiakijo. Kot instrument raziskovanja smo uporabili anketni vprašalnik, ki je obsegal 21 vprašanj. Od tega je bilo 18 vprašanj zaprtega tipa, 2 vprašanji polodprtega tipa ter 2 vprašanji odprtega tipa. Rezultati: Raziskava je pokazala, da večina anketiranih živi kakovostno življenje kljub bolezni. Prav tako smo z raziskavo ugotovili, da večina vprašanih upošteva brezglutensko dieto in se strinja z dejstvom, da je na tržišču dovolj brezglutenske prehrane za kakovostno življenje pacientov, obolelih za celiakijo. Pri omenjeni diagnozi potrebujejo pacienti pomoč oziroma podporo družinskih članov, kar smo s pomočjo anketnega vprašalnika tudi potrdili. Sklep: Iz rezultatov sklepamo, da pacienti s celiakijo živijo kakovostno življenje. K dobri kakovosti življenja pripomore dejstvo, da se pacienti prehranjujejo z brezglutensko prehrano ter da imajo pri svoji bolezni podporo družinskih članov in prijateljev.
Ključne besede: celiakija, gluten, brezglutenska dieta, kakovost življenja
Objavljeno: 20.02.2013; Ogledov: 1932; Prenosov: 441
.pdf Celotno besedilo (871,01 KB)

5.
DINAMIKA NASTAJANJA VIŠJIH ALKOHOLOV IN ESTROV V FERMENTIRANIH PIJAČAH IZ JEČMENOVEGA, KVINOJINEGA IN AJDOVEGA SLADU
Natalija Brečko, 2014, diplomsko delo

Opis: Namen diplomskega dela je bila uvedba in validacija analizne metode za določanje višjih alkoholov in estrov v pivu in pivu podobnih pijačah v odvisnosti od surovine in zaporednega števila fermentacij. Omenjene spojine v pivu nastajajo kot stranski produkti med procesom fermentacije in prispevajo predvsem k aromi piva tako v pozitivnem kot v negativnem smislu. Pomembnejši alkoholi v pivu, ki smo jih določali so: metanol, 1-propanol, izobutanol (IUPAC nomenklatura: 2-metilpropan-1-ol), 2-metilbutanol, 3-metilbutanol ter 2-feniletanol. Pomembnejši analizirani estri so bili: etil acetat, izoamil acetat ter 2-feniletil acetat. Ti tvorijo tradicionalni nabor pomembnejših hlapnih spojin, ki se tudi najpogosteje spremljajo v pivu. Poleg tega smo poskušali določiti tudi: vicinalna diketona 2,3-butandion (diacetil) in 2,3-pentandion ter aldehida acetaldehid in trans-2-nonenal, ki so prav tako pomembni predstavniki arome piva. Namen raziskave je bil validirati omenjeno metodo in ugotoviti ali je primerna za določanje vicinalnih diketonov in aldehida, primerjati vsebnosti zgoraj omenjenih hlapnih spojin v pivinah in pivu iz različnih surovin (ječmen, ajda, kvinoja) ter preučiti vpliv večkratne zaporedne uporabe kvasovke pri fermentaciji. Kot metodo za določevanje smo uporabili plinsko kromatografijo destilata piva. Rezultati nakazujejo, da tako surovina kot zaporedna fermentacija vplivata na končne koncentracije hlapnih snovi, kot tudi na potek njihovega nastanka med fermentacijo. Razlike pri ajdi v primerjavi z ječmenom niso tako velike, da bi močno vplivale na kvaliteto končnega produkta, pri kvinoji pa so odstopanja od tipičnega ječmenovega piva relativno velike, zato praktično ne more služiti kot brezglutenski nadomestek običajnega piva. Kvasovka, ki smo jo pri vseh eksperimentih uporabljali (S. pastorianus TUM 34/70) se je z vidika hlapnih spojin izkazala kot primerna za zaporedno fermentacijo ječmenove, ajdove in kvinojine pivine.
Ključne besede: pivo, plinska kromatografija, alkoholi, estri, validacija, gluten
Objavljeno: 28.03.2014; Ogledov: 1434; Prenosov: 136
.pdf Celotno besedilo (3,70 MB)

6.
MERJENJE ZADOVOLJSTVA ODJEMALCEV BREZGLUTENSKE PREHRANE V RESTAVRACIJAH
Maja Gujtman, 2015, magistrsko delo

Opis: V vsakdanjem življenju se pogosto srečujemo z raznimi situacijami, ko odhajamo kot zadovoljni odjemalci, na žalost pa je še več situacij, ko odhajamo jezni ali razočarani in ko se posledično omaje veza med ponudnikom storitev in odjemalcem zaradi počasne priprave, reševanja pritožb, nepravilne priprave hrane, nepravilnega komuniciranja, doplačila za brezglutenske jedi in podobnih zadev. Trg je čedalje bolj krut in brezoseben, tako za storitvene kot tudi za proizvodne dejavnosti. Kriza, ki se na trgu občuti že nekaj časa, vse skupaj le še dodatno poslabšuje. Če ponudniki želijo preživeti krizo in na trgu, se morajo prilagajati trenutnim trendom in potrebam odjemalcev, tudi odjemalcem, ki ne uporabljajo glutena. Verjemite, odjemalcev brezglutenske prehrane ni tako malo, kot se morda zdi na prvi pogled. Statistika pravi, da ima celiakijo 1–2 odstotka populacije oziroma vsaka petdeseta oziroma stota oseba (http://www.drustvo-celiakija.si/celiakija., 2014, 2014 december 20). K temu podatku nista prišteti intoleranca in alergija na gluten. Zadovoljstvo odjemalcev mora biti prednost celo v storitvenih dejavnostih, žal pa ugotavljamo, da ni vedno tako, zato smo toliko bolj zadovoljni tam, kjer se ponudniki potrudijo za nas. O njih razpravljamo s prijatelji, znanci in sorodniki ter postajamo zvesta in stalna stranka, obenem pa pripeljemo še več strank. V našem magistrskem delu se bomo osredotočili na ponudbo brezglutenskih jedi v restavracijah v Pomurju in posledično na zadovoljstvo odjemalcev brezglutenske prehrane. O celiakiji in brezglutenskih izdelkih se govori čedalje več, saj se čedalje več ljudi drži brezglutenske diete. Res je, da majhen odstotek zaradi modne muhe, ki je postala priljubljena predvsem zaradi enega izmed najboljših igralcev tenisa, Novaka Đokoviča (ki ima tudi svojo restavracijo z brezglutensko ponudbo v Novem Sadu, v Srbiji) in ker v Hollywoodu ter drugod po svetu nekatere znane osebnosti prakticirajo to dieto, hkrati pa je Hollywood, kot vemo, odmeven. Naj naštejemo le nekaj teh oseb: Jennifer Lawrence, Geri Hallivel, Chelsea Clinton, Scarlet Johannson, Jenny McCarty, Miranda Kerr, Jessica Alba, Victoria Bechkam, Lady Gaga, Miley Cyrus in še bi lahko naštevali (http://www.glutenista.com/gluten-free-celebrity-list.html, 2015, 2015 januar 19). Velika večina odjemalcev se ni sama odločila za tovrstno dieto, ampak se je morajo držati in žalostno je, da se gostinci še vedno marsikje tega ne zavedajo in nam postavljajo vprašanja, kot so: »Kaj pa komplicirate gospa? Saj v tem skoraj ni ničesar. Malo pa vam ja ne bo škodilo. Celiakija – saj sladkorja ne smete, a ne?« Zato vso pozornost v magistrskem delu usmerjamo v zadovoljevanje odjemalcev brezglutenskih izdelkov. Zadovoljni smo, ko nas obravnavajo enakovredno kot vse druge goste in ko dobimo okusno hrano brez glutena.
Ključne besede: odjemalec, ponudnik, celiakija, zadovoljstvo, nezadovoljstvo, pričakovanja, gluten
Objavljeno: 13.01.2016; Ogledov: 486; Prenosov: 66
.pdf Celotno besedilo (1,18 MB)

7.
Dietary intake in adult female coeliac disease patients in Slovenia
Marija Aja Kocuvan, Dušanka Mičetić-Turk, 2016, izvirni znanstveni članek

Opis: Objectives: The aim of the study was to assess dietary intake of coeliac disease (CD) patients and to determine if they are meeting the dietary reference values for a balanced diet. Subjects/Methods: 40 women with CD, aged from 23 to 76 participated in our study. Total daily intake was assessed by a three-day food diary. Resting metabolic rate (RMR) was calculated using Harris-Benedict equation. Considering physical activity level (PAL) 1.4, the recommended total energy expenditure (TEE) value was determined. The data was evaluated with professional evaluation software Prodi and statistically analysed. Results: 40 participants returned the food diary. The average energy intake was significantly too low to ensure the meeting of all-day energy needs (p<0.05). The meals contained a recommended proportion of protein, but a statistically significantly higher proportion of fat (p<0.05), lower proportion of carbohydrates and a significantly lower intake of dietary fibre (p<0.05). Regarding macro-, micro- elements and vitamins, there was a significant lack in the intake of calcium and iodine, folic acid, vitamin D and vitamin A (p<0.05), meanwhile iron intake was at the lower limit of the recommended intake, whereas zinc, potassium and vitamin K intake were significantly higher according to the recommended values, but were comparable with the intake of the general population in the Central European area. Conclusion: Even in subjects with adequate or low daily energy intake, their meals contained too much fat, too few carbohydrates and dietary fibre as well as inorganic substances. The patients with CD should get regular nutritional monitoring and education on the quality and balance of a gluten-free diet
Ključne besede: coeliac disease, dietary intake, gluten, gluten-free diet
Objavljeno: 05.04.2017; Ogledov: 407; Prenosov: 163
.pdf Celotno besedilo (1,19 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

8.
Effect of Bifidobacterium breve on the intestinal microbiota of coeliac children on gluten free diet
Andrea Quagliariello, Irene Aloisio, Nicole Bozzi Cionci, Donata Luiselli, Giuseppe D'Auria, Llúcia Martinez-Priego, David Pérez-Villarroya, Tomaž Langerholc, Maša Primec, Dušanka Mičetić-Turk, Diana Di Gioia, 2016, izvirni znanstveni članek

Opis: Coeliac disease (CD) is associated with alterations of the intestinal microbiota. Although several Bifidobacterium strains showed anti-inflammatory activity and prevention of toxic gliadin peptides generation in vitro, few data are available on their efficacy when administered to CD subjects. This study evaluated the effect of administration for three months of a food supplement based on two Bifidobacterium breve strains (B632 and BR03) to restore the gut microbial balance in coeliac children on a gluten free diet (GFD). Microbial DNA was extracted from faeces of 40 coeliac children before and after probiotic or placebo administration and 16 healthy children (Control group). Sequencing of the amplified V3-V4 hypervariable region of 16S rRNA gene as well as qPCR of Bidobacterium spp., Lactobacillus spp., Bacteroides fragilis group Clostridium sensu stricto and enterobacteria were performed. The comparison between CD subjects and Control group revealed an alteration in the intestinal microbial composition of coeliacs mainly characterized by a reduction of the Firmicutes/Bacteroidetes ratio, of Actinobacteria and Euryarchaeota. Regarding the effects of the probiotic, an increase of Actinobacteria was found as well as a re-establishment of the physiological Firmicutes/Bacteroidetes ratio. Therefore, a three-month administration of B. breve strains helps in restoring the healthy percentage of main microbial components.
Ključne besede: coeliac disease, gluten free diet, probiotic, Bifidobacterium breve, intestinal microbiota, qPCR, next generation sequencing
Objavljeno: 22.06.2017; Ogledov: 504; Prenosov: 62
.pdf Celotno besedilo (5,19 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

9.
Kakovost življenja pacientov s celiakijo in laktozno intoleranco
Anja Kobold, 2019, diplomsko delo

Opis: Izhodišča: Celiakija je avtoimunsko pogojeno vnetje tankega črevesa pri genetsko dovzetnih ljudeh, ki jo povzroča preobčutljivost na gluten. Laktozna intoleranca je motnja, ki nastane zaradi pomanjkanja encima laktaze. Namen zaključnega dela je ugotoviti, kakšna je kakovost življenja ljudi s celiakijo in laktozno intoleranco ter kateri dejavniki zmanjšujejo njihovo kakovost življenja. Raziskovalne metode: Uporabljeni sta bili deskriptivna metoda dela in kvantitativna raziskovalna metodologija. Kot raziskovalni instrument je bil uporabljen vprašalnik, ki je vseboval 17 vprašanj. Vzorec raziskave je zajemal 60 pacientov s celiakijo in laktozno intoleranco. Rezultati: Na podlagi raziskave smo ugotovili, da je kakovost življenja pacientov z obema boleznima dobra ob upoštevanju diete in da ponudba prehrane zadošča za kakovostno življenja obolelih. Najpogostejši trije dejavniki, ki vplivajo na njihovo kakovost življenja, so prehranjevanje v restavracijah, potovanja in finančni vložek. Anketiranim se zdi bolj obremenjujoča bolezen celiakija. Diskusija in zaključek: Pacienti s celiakijo in laktozno intoleranco živijo kakovostno, če upoštevajo strogo dieto brez glutena. Upoštevanje stroge diete brez laktoze ni bistveno. S finančno pomočjo države je potrebno zmanjšati finančno obremenitev odraslega pacienta z obema boleznima. K dobri kakovosti življenja pa pripomore tudi podpora svojcev in osveščenost ljudi o obeh boleznih.
Ključne besede: gluten, laktoza, dieta, pacient, kakovost življenja.
Objavljeno: 13.02.2019; Ogledov: 275; Prenosov: 134
.pdf Celotno besedilo (707,95 KB)

10.
Neupoštevanje brezglutenske diete pri mladostnikih s celiakijo
Sara Vidovič, 2019, diplomsko delo

Opis: Teoretična izhodišča: Celiakija je imunsko pogojena sistemska bolezen, ki jo povzročajo gluten in sorodni prolamini pri genetsko občutljivih posameznikih in je karakterizirana s prisotnostjo raznolikih kombinacij od glutena odvisnih manifestacij, specifičnih protiteles značilnih za celiakijo, HLA-DQ2 ali HLA-DQ8 in enteropatijo. Stroga izključitev glutena za vse življenje, tako imenovana brezglutenska dieta predstavlja edino varno in učinkovito zdravljenje. Čeprav je to zdravljenje zelo uspešno predstavlja težave pacientom v družinskem, socialnem in delovnem kontekstu, kar posledično poslabša njihovo kakovost življenja. Namen: Namen zaključnega dela je raziskati neupoštevanje brezglutenske diete pri mladostnikih s celiakijo. Raziskovalne metode: V zaključnem delu smo uporabili kvantitativno metodologijo dela, ki je povezana s filozofijo pozitivizma. Podatke smo dobili na osnovi anketnega vprašalnika. S pregledom in povzemanjem literature smo pripravili 21 vprašanj zaprtega tipa, ki se nanašajo na kršenje brezglutenske diete pri celiakiji. Rezultati: Raziskava je pokazala, da večina mladostnikov ne krši brezglutenske diete. Mladostniki, ki pa grešijo pri brezglutenski dieti, pa večinoma grešijo zaradi tega, ker nimajo težav kadar uživajo prehrano, ki vsebuje gluten ter zato, ker je prehrana z glutenom boljšega okusa. Težave, ki se pojavljajo pri mladostnikih, ki ne upoštevajo brezglutenske diete, so bolečine v trebuhu, napet trebuh, driska, bruhanje, prebavne težave, slabost, omotičnost, glavobol, utrujenost in srbečica. Diskusija in zaključek: Iz rezultatov sklepamo, da veliko mladostnikov krši pri brezglutenski dieti, ker nimajo težav, kadar ne upoštevajo brezglutenske diete ter zato, ker je prehrana z glutenom boljšega okusa.
Ključne besede: gluten, imunski sistem, protitelesa, upoštevanje, zapleti, kontaminacija.
Objavljeno: 07.05.2019; Ogledov: 193; Prenosov: 41
.pdf Celotno besedilo (2,11 MB)

Iskanje izvedeno v 0.25 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici