| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Vključenost narodnozabavne glasbe v pouk glasbene umetnosti
Andrej Munda, 2020, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu proučujemo, kako je narodnozabavna glasba vključena v Učni načrt za glasbeno umetnost, kako pogosto jo učitelji razrednega pouka vključujejo v pouk glasbene umetnosti ter ali je večina narodnozabavnih skladbe primerna za vključevanje v pouk glasbene umetnosti v prvem in drugem vzgojno izobraževalnem obdobju. V raziskavo smo vključili 70 slovenskih osnovnih šol; odzvalo se jih je 33, in sicer 131 učiteljev glasbene umetnosti v prvem in drugem vzgojno izobraževalnem obdobju. Proučili smo, ali stališča učiteljev, njihova delovna doba ter okolje poučevanja vplivajo na vključitev narodnozabavne glasbe v pouk glasbene umetnosti. Ker učni načrt ne vsebuje učnih ciljev, ki bi se neposredno nanašali na narodnozabavno glasbo, smo z opravljeno raziskavo ugotavljali, katere narodnozabavne skladbe so po mnenju učiteljev razrednega pouka primerne za vključevanje v pouk glasbene umetnosti v prvem in drugem vzgojno-izobraževalnem obdobju. Ugotovili smo, da ne glede na to, ali učitelji narodnozabavno glasbo spremljajo ali ne, menijo, da bi se morala vključevati v pouk glasbene umetnosti, čeprav jih tega ne počne veliko. Z raziskavo smo tudi ugotovili, da so učitelji med ponujenimi skladbami kot najbolj primerno izbrali Čebelar Ansambla Lojzeta Slaka, najmanj primerno pa Adijo madam Poskočnih muzikantov.
Ključne besede: narodnozabavna glasba, pouk glasbene umetnosti, glasbena analiza, razredna stopnja
Objavljeno: 23.03.2021; Ogledov: 40; Prenosov: 9
.pdf Celotno besedilo (908,91 KB)

2.
Pet skladb Roberta Ožingerja
Robert Ožinger, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi z naslovom Pet skladb Roberta Ožingerja je najprej opisana kratka zgodovina jazz glasbe, sledi pregled bistvenih kompozicijskih sredstev glasbe dvajsetega stoletja, kjer pokažem uporabo le-teh tudi v mojih skladbah. Osrednji del diplomske naloge je analiza mojih petih skladb, kjer iščem povezave z jazz glasbo, klasično glasbo, kot tudi izpostavim dele, ki so po mojem mnenju nekaj novega in so s tem vredni podrobnega pogleda in analize. Metodologija, ki je bila uporabljena, je v glavnem zgodovinska, deskriptivna in metoda analize in sinteze.
Ključne besede: Robert Ožinger, jazz glasba, glasba dvajsetega stoletja, kompozicijska sredstva, glasbena analiza.
Objavljeno: 21.09.2016; Ogledov: 758; Prenosov: 59
.pdf Celotno besedilo (11,45 MB)

3.
S PLESOM IN GLASBO SKOZI LETNE ČASE
Aleksandra Cavnik, 2016, diplomsko delo

Opis: POVZETEK IN KLJUČNE BESEDE Diplomsko delo obravnava plesne in glasbene dejavnosti otrok na predšolski stopnji. V teoretičnemu delu smo se opredelili na gibalni razvoj otroka v predšolskem obdobju, razsežnosti plesa, povezavo med plesom in glasbo, plesno-gibalne dejavnosti v predšolskem obdobju, načrtovanje vzgojnega dela, analizo in refleksijo vzgojnega dela. Namen praktičnega dela je bil proučiti plesni odziv otrok na različno zvrst glasbe v drugem starostnem obdobju. Ideje o spoznavanju in doživljanju letnih časov (jesen, zima, pomlad, poletje) skozi različno glasbo so bile preko plesa realizirane v neposrednih pedagoških delovnih pogojih, v Vzgojno varstvenem zavodu Slovenj Gradec, enoti Mislinja – šola, v oddelku od 5 do 6 let, v drugi starostni skupini. Preko evalvacij neposrednega pedagoškega dela smo odgovarjali na raziskovalna vprašanja. Potrdimo lahko, da so otroci v drugem starostnem obdobju sposobni tako široke obravnave sklopov, sposobni so izpeljati urno kulturno prireditev pred širšo javnostjo, strokovni delavec lahko pri svojem delu in načrtovanju uspešno združuje vsa področja kurikula in zajame vse cilje le-tega. Lahko trdimo, da je primernost drugačnega načrtovanja zelo dobra, s tem pridobi sam strokovni delavec dobro podlago za uspešnejše načrtovanje in povezovanje področij kurikula, otrok pa preko zanimivih in razgibanih dejavnosti skozi celotno leto raste na osebni ravni.
Ključne besede: KLJUČNE BESEDE: predšolski otrok, razsežnosti plesa, plesno-gibalne dejavnosti, načrtovanje vzgojnega dela, analiza in refleksija vzgojnega dela, folklorno izročilo, glasbena pravljica.
Objavljeno: 24.08.2016; Ogledov: 939; Prenosov: 157
.pdf Celotno besedilo (1,77 MB)

4.
5.
FELIX MENDELSSOHN BARTHOLDY: Rondo capriccioso, op.14
Petra Šnofl, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je opisano življenje skladatelja Felixa Mendelssohna Bartholdyja, njegovo glasbeno izobraževanje, kompozicijska tehnika in slog ter njegov opus dela. Ker spada skladatelj v obdobje romantike, so povzete značilnosti glasbe v tem obdobju, njegovi sodobniki s krajšimi predstavitvami in glasbene oblike, ki so se uporabljale v tem času. Ker sem za temo svoje naloge izbrala delo »Rondo capriccioso, op. 14«, sem pred analiziranjem le-tega pričela s samim razvojem glasbene oblike rondo,z njegovimi značilnostmi in vrstami. Podrobno sem analizirala delo, saj sem želela ugotoviti, v kakšni obliki je skladba pisana ter kakšne so njene značilnosti.
Ključne besede: Felix Mendelssohn Bartholdy, glasba romantike, glasbena oblika rondo, Rondo capriccioso op. 14, analiza
Objavljeno: 04.04.2011; Ogledov: 4286; Prenosov: 454
.pdf Celotno besedilo (8,82 MB)

Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici