| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Izkušnje mladostnic s prvim ginekološkim pregledom
Nikolina Ilievska, 2021, diplomsko delo

Opis: Mladostnice se v adolescenci srečajo z veliko spremembami na psihološkem in telesnem področju. V obdobju adolescence se večina mladostnic sreča s prvim ginekološkim pregledom; le-tega spremljajo različni občutki. Največkrat so to občutki sramu, nelagodja in strahu. V diplomskem delu želimo predstaviti izkušnje mladostnic s prvim ginekološkim pregledom. Za izdelavo diplomskega dela smo uporabili »scoping« pregled znanstvene in strokovne literature. Članke smo iskali v podatkovnih bazah PubMed, SAGE, Science Direct in CINAHL ter jih s pomočjo kontrolnih seznamov Joanna Briggs Institute (JBI) kritično ocenili. Za analizo podatkov smo uporabili vsebinsko analizo. Od skupno dobljenih 255 zadetkov smo v končno analizo vključili pet člankov. Rezultati so pokazali, da imajo mladostnice mešane občutke pred prvim ginekološkim pregledom. Mladostnice se želijo pred ginekološkim pregledom posvetovati z zdravstvenim osebjem. To omogoči zmanjšanje strahu mladostnice, izboljša njihovo raven znanja in zagotovi boljšo pripravljenost na prvi ginekološki pregled ter manj neprijetnih občutkov in izkušenj. Mladostnice se srečajo z mešanimi občutki pred prvim ginekološkim pregledom. Pomembno je, da so mladostnice o prvem ginekološkem pregledu dobro informirane. Pripravljenost na prvi ginekološki pregled zmanjša strah in neprijetne občutke ter prepreči slabe izkušnjo z ginekološkim pregledom.
Ključne besede: Mladostnik, prvi ginekološki pregled, doživljanje, reproduktivno zdravje.
Objavljeno: 17.09.2021; Ogledov: 95; Prenosov: 29
.pdf Celotno besedilo (514,02 KB)

2.
3.
Rak materničnega vratu in program ZORA
Sanja Torbica, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo predstavlja rak materničnega vratu in program ZORA, ter osveščenost žensk glede preprečevanja raka materničnega vratu. Diplomsko delo je sestavljeno iz dveh delov. V prvem (teoretičnem) delu je predstavljen rak materničnega vratu, in sicer definicija bolezni, epidemiologija, etiologija, znaki bolezni, dejavniki tveganja, PAP test in zdravljenje. Opisano je tudi cepljenje proti HPV, vloga medicinskih sester pri preprečevanju raka materničnega vratu in program ZORA. V drugem (empiričnem) delu diplomske naloge so predstavljeni rezultati raziskave, s katero smo želeli ugotoviti osveščenost žensk glede rednih preventivnih pregledov pri ginekologu, seznanjenost glede raka materničnega vratu in koliko ženske poznajo program ZORA. Raziskava je bila opravljena v podjetju Gorenje gospodinjski aparati, d.d. v Velenju. Anketiranje je bilo izvedeno v mesecu oktobru 2010. Rezultati raziskave so pokazali, da večina žensk hodi na redne ginekološke preglede, kjer tudi dobijo informacije o raku materničnega vratu ter PAP testu.
Ključne besede: rak materničnega vratu, HPV, program ZORA, ginekološki pregled, PAP test
Objavljeno: 31.05.2011; Ogledov: 3223; Prenosov: 703
.pdf Celotno besedilo (966,30 KB)

4.
Reproduktivno zdravje študentk
Lidija Trop, 2010, diplomsko delo

Opis: V svetu in tudi v Sloveniji je prisotnih vedno več težav oziroma motenj v reproduktivnem obdobju ženske populacije. Skrb za zdravje, kamor spada tudi reproduktivno zdravje, sega že v zgodnje otroštvo. Kako skrbeti za reproduktivno zdravje, kakšni so preventivni postopki, ki jih vsaka ženska mora poznati in jih upoštevati, da bo zdrava v svojem fertilnem obdobju, smo raziskali in opisali v diplomski nalogi. V teoretičnem delu diplomskega dela smo predstavili definicijo reproduktivnega zdravja, dispanzersko dejavnost, diagnostične metode v ginekologiji in vlogo medicinske sestre pri zdravstveni vzgoji in varovanju reproduktivnega zdravja. V drugem, raziskovalnem delu diplomskega dela, je predstavljena raziskava, ki je bila opravljena na Fakulteti za zdravstvene vede v Mariboru in na Pedagoški fakulteti v Mariboru. Večina anketiranih študentk je v treh letih bilo na ginekološkem pregledu, prav tako je večini v tem časovnem obdobju bil odvzet bris po PAP-u. Ena tretjina študentk pozna pravilen način samopregleda dojk, a večina si dojke samopregleduje le občasno. Rezultati raziskave so pokazali, da dve tretjini anketiranih študentk živi zdravo, je pa med študentkami prisotnih še vedno preveč škodljivih razvad, ki znatno slabšajo reproduktivno zdravje.
Ključne besede: reproduktivno zdravje, dejavniki tveganja, zdravstvena vzgoja, ginekološki pregled, medicinska sestra.
Objavljeno: 09.08.2010; Ogledov: 2539; Prenosov: 324
.pdf Celotno besedilo (2,70 MB)

Iskanje izvedeno v 0.07 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici