| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 29
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
Geografski informacijski sistem za beleženje opazovanih ptic
Jan Breznar, 2021, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavimo izdelan geografski informacijski sistem za beleženje opazovanj ptic in analiziranje statistike njihovih pojavitev. V prvem delu analiziramo obstoječa sorodna orodja z vidika njihovih prednosti in slabosti, kar je osnova za naše delo. Slednje predstavimo v nadaljevanju, kjer podrobneje opišemo osnovne komponente sistema, njihovo delovanje in ključne funkcionalnosti, ki izhajajo iz njih. Z rezultati pokažemo učinkovitost razvitega GIS, diplomsko nalogo pa zaključimo z navedbo možnih razširitve in nadgraditve sistema.
Ključne besede: geografski informacijski sistem, spletna aplikacija, mobilna aplikacija, geoprostorski podatki
Objavljeno: 18.10.2021; Ogledov: 18; Prenosov: 2
.pdf Celotno besedilo (1,99 MB)

2.
Elektronsko poslovanje komunalnih podjetij
Simon Pernovšek, 2018, magistrsko delo/naloga

Opis: Magistrsko delo opisuje problem uporabnikovega dostopa do informacij. Za izboljšanje komunikacije med komunalnim podjetjem in uporabnikom bi bilo smotrno uvesti dodatne komunikacijske kanale, ki uporabnikom ponujajo vpogled v uporabniške podatke in podajajo odgovore na vprašanja. Za čim bolj avtomatizirano posredovanje informacij, morajo komunalna podjetja dvigniti kakovost logistične podpore in s tem kvaliteto njihovih storitev. Uporabniki komunalnih storitev smo pri dostopu do podatkov časovno omejeni, saj ima komunalno podjetje določene uradne ure. V času uradnih ur smo lahko odsotni, zato se moramo s komunalnim podjetjem uskladiti, da bi prišli do želenih informacij ob pravem času in na pravem mestu. Vožnja do komunalnega podjetja je za zaposlene v drugih regijah okoljsko in časovno zamudna. Rešitev vidimo predvsem v načinih, ki bi uporabniku omogočala dostop do informacij in rešitev aktivnosti kjerkoli in kadarkoli. Z uvedbo spletnih portalov ima uporabnik možnost dostopa do informacij zgolj z dostopom do spleta in uporabniškimi podatki. Uporabnik lahko nemoteno uredi aktivnosti tudi ko komunalno podjetje nima uradnih ur. V magistrskem delu predstavljamo infrastrukturo in različne tehnologije, ki so vir informacij in jih spletni portal distribuira uporabniku. Z uvedbo takšnih tehnologij se digitalizirajo tudi delovni procesi in nadzor nad delom znotraj komunalnega podjetja. Nove tehnologije se razvijajo vsak dan, zato je uvedba takšnih tehnologij postala nujna.
Ključne besede: komunalno podjetje, gospodarska javna služba, oskrba s pitno vodo, odvajanje odpadne vode, čiščenje odpadne vode, ravnanje z odpadki, spletni portal, elektronsko poslovanje, geografski informacijski sistem, e-račun
Objavljeno: 24.05.2018; Ogledov: 609; Prenosov: 77
.pdf Celotno besedilo (8,77 MB)

3.
Koncept prostorske analize rabe in proizvodnje toplote v Mestni občini Maribor
Jure Čižman, Damir Staničić, Matjaž Česen, Miran Rožman, Ljubo Germič, Filip Kokalj, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Opis: Trajnostne rešitve za ogrevanje in hlajenje temeljijo na sodobnih tehnologijah in vedno večjem povezovanju različnih sektorjev rabe in proizvodnje energije – stavb, industrije, proizvodnje električne energije ter prometa. Sistemi daljinskega ogrevanja in hlajenja omogočajo povezovanje različnih sektorjev in s tem zagotavljajo učinkovito upravljanje z vsemi razpoložljivimi viri in ponori energije. Takšen pristop zahteva sistemsko črtovanje ravnanja z energijo v lokalni skupnosti, ki temelji na podrobni prostorski analizi obstoječega stanja in prihodnjega razvoja. V prispevku je predstavljen koncept prostorske analize rabe in oskrbe s toploto z uporabo orodij geografskega informacijskega sistema v Mestni občini Maribor(MOM).
Ključne besede: trajnostne rešitve, ogrevanje, hlajenje, prostorska analiza, geografski informacijski sistem
Objavljeno: 10.10.2017; Ogledov: 620; Prenosov: 49
.pdf Celotno besedilo (927,05 KB)

4.
Infrastruktura INSPIRE v Republiki Sloveniji
Amadej Pevec, 2017, magistrsko delo

Opis: V tem magistrskem delu predstavimo evropsko direktivo INSPIRE in z njo povezano infrastrukturo ter storitve v Republiki Sloveniji. Podrobneje opišemo metapodatke in ključne komponente infrastrukture INSPIRE: geoportal, metapodatkovni sistem ter omrežne storitve INSPIRE. V praktičnem delu opišemo implementacijo spletnega geografskega informacijskega sistema (GIS) in pregledovalnika ter prikažemo vzpostavitev zalednega in metapodatkovnega sistema INSPIRE v Republiki Sloveniji. Skozi validacijo predstavimo ključne izboljšave sistema v primerjavi z dosedanjim stanjem tehnike.
Ključne besede: direktiva INSPIRE, metapodatkovni sistem, geografski informacijski sistemi, prostorski podatki, GeoNetwork
Objavljeno: 18.08.2017; Ogledov: 659; Prenosov: 123
.pdf Celotno besedilo (7,44 MB)

5.
RAZVOJ SISTEMA GIS ZA PRIKAZ LOKACIJE KLICATELJA NA 113 Z ODPRTOKODNIMI ORODJI
Rok Pezdevšek, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili konfiguracijo strežnika ter izdelali spletno aplikacijo GIS policija, ki uporabniku omogoča prikaz lokacije kličočega na 113. Aplikacija je sestavljena iz grafičnega uporabniškega vmesnika, na katerem je zemljevid, s pomočjo katerega prikazujemo lokacijo klicatelja. Vizualizacijo podatkov in zemljevida opravimo s knjižnico OpenLayers in GeoServerjem. Aplikacijo smo razvili predvsem za testno uporabo na operativno-komunikacijskih centrih.
Ključne besede: geografski informacijski sistem, GeoServer, položaj kličočega
Objavljeno: 24.11.2016; Ogledov: 958; Prenosov: 96
.pdf Celotno besedilo (1,87 MB)

6.
UPORABA GEOGRAFSKIH INFORMACIJSKIH SISTEMOV PRI POUKU GEOGRAFIJE NA SPLOŠNEM SEKUNDARNEM NIVOJU IZOBRAŽEVANJA
Tanja Golob, 2016, magistrsko delo

Opis: Osrednji namen magistrskega dela je, da preučimo in predstavimo geografske informacijske sisteme (GIS-e) kot učni pripomoček, orodje, ki ga lahko uporabimo pri pouku geografije za vizualizacijo, analizo in geografsko sintezo prostorskih podatkov. V teoretičnem delu smo na podlagi analize izbranih strokovnih virov in literature opisali osnovne značilnosti GIS-ov, prednosti in slabosti GIS-ov pri pouku geografije ter njihove možnosti uporabe. Z vidika vključenosti GIS-ov v pouk geografije smo analizirali slovenski in finski učni načrt na splošnem sekundarnem nivoju izobraževanja ter preučili značilnosti projektnega učnega dela. V raziskovalnem delu magistrskega dela smo s kvalitativno metodo pedagoškega raziskovanja načrtovali projektni učni dan – dan GIS. Uporabili smo brezplačen in javnodostopen program Quantum GIS (QGIS) ter javnodostopne prostorske podatke. Izdelali smo predloge za uporabo GIS-ov pri pouku geografije, učna gradiva za dijake in dijakinje tretjih letnikov in delovna navodila za učitelje. Učitelji geografije lahko z izdelanimi učnimi gradivi učence vodijo pri usvajanju temeljnega znanja in veščin dela z GIS-i, natančneje s programom QGIS. Poudarjamo, da uporaba GIS-ov pri pouku geografije učencem omogoča razvijanje znanj in spretnosti na višjih taksonomskih ravneh, predvsem razvijanje sposobnosti za vrednotenje prostora in ugotavljanje vzročno-posledičnih procesov.
Ključne besede: geografski informacijski sistem, Quantum GIS, pouk geografije, projektno učno delo, sekundarni nivo izobraževanja
Objavljeno: 18.10.2016; Ogledov: 1311; Prenosov: 251
.pdf Celotno besedilo (8,53 MB)

7.
PROJEKT UVEDBE GEOGRAFSKEGA INFORMACIJSKEGA SISTEMA
Jože Starič, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu je opisan projekt razvoja in uvedbe geografskega informacijskega sistema (GIS) v podjetju Maxtel, d.o.o. Opisan je pristop k projektu razvoja in uvedbe, rezultati in tudi težave, s katerimi smo se srečevali med izvedbo. Ker se je pri vsakodnevnem delu kazalo, da obstoječa informacijska podpora procesom v podjetju ni primerna, smo se odločili, da bomo skupaj z zunanjim izvajalcem razvili in uvedli sodoben GIS. Pred projektom razvoja in uvedbe GIS smo skupaj z neodvisnim svetovalcem pripravili specifikacijo zahtev. V njej so natančno popisane vse zahteve, ki jih mora izpolnjevati GIS. Zaradi zahtevnosti smo projekt razdelili v dve fazi – diplomsko delo opisuje potek prve faze projekta. Za potrebe vodenja projekta smo organizirali projektno skupino, v kateri so bili predstavniki naročnika in njegovega podizvajalca ter izvajalca razvoja GIS. Pri vodenju raznolike projektne skupine so se pojavljale težave z odzivnostjo, ki smo jih sproti reševali. Med izvajanjem projekta je prihajalo do težav zaradi različnega razumevanja specifikacije zahtev (naročnik, izvajalec), kar je povzročilo večjo porabo časa za razvoj funkcionalnosti. Projekt je bil uspešno zaključen, in z uporabo sodobnega GIS v podjetju dosegamo pričakovane rezultate.
Ključne besede: - vodenje projekta - projektna skupina - geografski informacijski sistem - telekomunikacije - telekomunikacijsko omrežje
Objavljeno: 29.06.2016; Ogledov: 768; Prenosov: 45
.pdf Celotno besedilo (1,61 MB)

8.
OPTIMIZACIJA PROCESA PRIPRAVE IN POROČANJA PARAMETROV KAKOVOSTI DISTRIBUIRANE ELEKTRIČNE ENERGIJE
Peter Lubej, 2016, diplomsko delo

Opis: Električna energija ima v našem vsakodnevnem življenju pomembno vlogo. Z liberalizacijo evropskega energetskega trga je postala tržno blago, ki mora ustrezati določenim standardom kakovosti, kar spremljamo z zakonsko predpisanimi parametri. V diplomski nalogi smo načrtovali informacijsko rešitev, ki v distribucijskem elektroenergetskem podjetju optimizira proces poročanja zahtevanih parametrov. Pri tem smo izkoristili napredne topološke funkcije geografskega informacijskega sistema.
Ključne besede: kakovost električne energije, geografski informacijski sistem, SCADA, topologija
Objavljeno: 14.03.2016; Ogledov: 751; Prenosov: 62
.pdf Celotno besedilo (4,84 MB)

9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.15 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici