| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Predstava o idiličnem podeželju v sloveniji kot gonilo regionalnega razvoja : magistrsko delo
Zala Virant, 2022, magistrsko delo

Opis: Idilično podeželje je socialni in miselni konstrukt, ki je posledica značilnosti moderne družbe. Procesi, kot so urbanizacija, hiter tempo življenja in odtujenost, so povzročili, da sta se mnenje in vrednotenje podeželja spremenila v smeri, da družba življenje na podeželju vrednoti kot lepo, mirno, čisto, solidarno, srečno – idilično. Izoblikovala se je nova družbena predstava o podeželju, ki ga ocenjuje kot idilično okolje. Nova idilična predstava o podeželju vpliva na konkretne spremembe prostora in spreminja njegove funkcije, namene, značilnosti in identiteto. Osnovni namen magistrskega dela je raziskati, kakšno je vrednotenje podeželja v Sloveniji oziroma ali je predstava o slovenskem podeželju idilična. V teoretičnem delu smo opredelili koncept idiličnega podeželja in predstavili njegove razsežnosti, značilnosti in nastanek. Na podlagi tujih raziskav smo potrdili obstoj idilične predstave v modernih družbah in predstavili primere idiličnega podeželja. Proučili smo tudi oblikovalce predstave o idiličnem podeželju ter opredelili nove funkcije in namen podeželja. Nato smo se osredotočili na predstavitev podeželja v Sloveniji in predstavili njegovo preobrazbo, razvoj in simboliko. V empiričnem delu smo izvedli raziskavo o vrednotenju in uporabi slovenskega podeželja. Ugotovili smo, da so v predstavi o podeželju prisotne tendence idiličnosti podeželja in da je podeželje vrednoteno kot pozitivno, mirno, čisto in lepo. Na podlagi značilnosti predstave o slovenskem podeželju smo oblikovali splošne smernice za nadaljnji regionalni razvoj podeželj, ki so v skladu s predstavo in željami njihovih prebivalcev ter obiskovalcev.
Ključne besede: idilično podeželje, Slovenija, regionalni razvoj, geografija podeželja
Objavljeno v DKUM: 21.10.2022; Ogledov: 405; Prenosov: 58
.pdf Celotno besedilo (1,97 MB)

2.
Vinske ceste kot element regionalnega razvoja obmejnih območij
Vladimir Drozg, 1993, objavljeni znanstveni prispevek na konferenci

Opis: Prispevek obravnava vinske ceste kot enega izmed načinov za vzpodbujanje razvoja vinogradniških pokrajin. Navedeni so kriteriji, s katerimi določimo traso vinske ceste (krajinske kvalitete območja, razmestitev gostinske ponudbe, naselja in prireditve, naravni in kulturni spomeniki, obstoječe omrežje cest in in prometna dostopnost, dopolnilne dejavnosti ob vinski cesti)ter pričakovani učinki, ki bi se po ureditvi vinske ceste odražali v pokrajini oz. na območju (večji prihodek posameznih gospodinjstev, boljša infrastrukturna opremljenost, rekultivacija opuščenih zemljišč, zmanjševanje depopulacije, razvoj vzporednih dejavnosti). Kot primer urejanja je prikazana vinska cesta po Svečinskih goricah.
Ključne besede: geografija, urejanje podeželja, vinske ceste, Svečinske gorice
Objavljeno v DKUM: 12.05.2017; Ogledov: 847; Prenosov: 377
.pdf Celotno besedilo (4,02 MB)
Gradivo ima več datotek! Več...

3.
Konceptualne smeri v slovenski geografiji podeželja
Vladimir Drozg, Stanko Pelc, 2008, pregledni znanstveni članek

Opis: V prispevku je podan kratek pregled teoretskih in konceptualnih smeri geografije podeželja v Sloveniji. V prvem delu je prikazano različno pojmovanje termina podeželje, v drugem delu pa osnovne konceptualne usmeritve pri spoznavanju podeželja. To so: fiziognomsko morfogenetska usmeritev, funkcijsko posibilistična, procesološko strukturna in socialno kulturna usmeritev. Sledi pregled najpogostejših področij raziskovanja v slovenski geografiji podeželja.
Ključne besede: geografija podeželja, teorija geografije, Slovenija
Objavljeno v DKUM: 07.06.2012; Ogledov: 2517; Prenosov: 172
.pdf Celotno besedilo (159,39 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
Transformacija naselja Cankova
Mateja Peterka, 2011, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo prikazuje geografsko podobo naselja Cankova s poudarkom na agrarnem obdobju naselja v petdesetih letih in sedanji urbani podobi naselja. Namen naloge je predstaviti transformacijo Cankove iz agrarnega v (semi)urbano naselje. Pri izdelavi diplomskega dela so bili uporabljeni različni viri in literatura, obdelani statistični podatki ter podatki, dobljeni na terenu. Naselje Cankova leži na jugozahodnem robu Goričkega in je nazoren primer preobrazbe podeželja. Na položaj in prostorski razvoj Cankove je v preteklosti odločilno vplival hidrološki dejavnik, v novejšem času pa se je pomen naravnih dejavnikov močno zmanjšal. V diplomskem delu je obravnavana morfološka, funkcijska in socialna transformacija naselja. Pri tem je bilo ugotovljeno, da se je naselje v petdesetih letih prostorsko razširilo na nekdanja kmetijska in poplavna zemljišča ter vse bolj poenotilo zaradi sodobnih stanovanjskih zgradb, ki so nadomestile avtohtone panonske hiše; število dejavnosti se je povečalo, agrarne funkcije so izgubile pomen na račun urbanih; povečalo pa se je tudi število prebivalcev naselja ter izboljšala izobrazbena sestava.
Ključne besede: Regionalna geografija, geografija podeželja, Cankova, transformacija, urbanizacija.
Objavljeno v DKUM: 18.07.2011; Ogledov: 2676; Prenosov: 399
.pdf Celotno besedilo (7,09 MB)

Iskanje izvedeno v 0.09 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici