| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 17
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
6.
7.
ANALIZA VZROKOV ZA NOTRANJE NAPETOSTNE RAZPOKE
Marko Plank, 2011, diplomsko delo

Opis: Namen diplomske naloge je na podlagi kontrolnih in proizvodnih podatkov o izmetu, ultrazvo?ni kontroli, procesu valjanja ter kemijski sestavi, ugotoviti prevladujo? vzrok za nastanek napetostnih notranjih razpok. Opisan je tudi postopek ultrazvo?ne kontrole, s katerim se le-te ugotavljajo. Za napovedovanje nastanka notranjih napetostnih razpok smo uporabili metodo genetskega programiranja. Dobljeni model napove vse pojave notranjih napetostnih razpok. Rezultati naloge so bili prakti?no uporabni. Vzroki za nastanek napak so bili odpravljeni.
Ključne besede: valjanje, ohlajanje jekla, napetostne razpoke, ultrazvok, genetsko programiranje
Objavljeno: 31.05.2011; Ogledov: 1809; Prenosov: 217
.pdf Celotno besedilo (10,95 MB)

8.
9.
INOVATIVEN PRISTOP ZA IZBOLJŠANJE PROIZVODNEGA PROCESA S POMOČJO EVOLUCIJSKIH METOD
Nejc Cvörnjek, 2010, diplomsko delo

Opis: Človek se vse bolj in bolj zateka k naravi zato, da bi rešil probleme, s katerimi se srečuje. V diplomskem delu bom predstavil inoviranje ter tehnike ustvarjalnega razmišljanja, ki nam pomagajo pri inoviranju izdelkov, storitev in proizvodnega procesa. Nato bomo podrobneje predstavili genetske algoritme ter genetsko programiranje. Na koncu sledijo primeri, še posebej podobno pa prikažemo optimiranje potovanja obdelovanca v proizvodni hali. Pri primeru smo uporabili metodo genetskih algoritmov. Naloga je pokazala, da so evolucijske metode primerno inovativno orodje za reševanje proizvodnih problemov.
Ključne besede: Ustvarjalnost, proizvodni sistem, inovacija, invencija, optimizacija proizvodnje, evolucijske metode, genetski algoritmi, genetsko programiranje
Objavljeno: 11.10.2010; Ogledov: 2368; Prenosov: 190
.pdf Celotno besedilo (907,86 KB)

10.
Razvoj inteligentnega sistema za modeliranje nanašanja materiala z uporabo laserja
Zoran Lestan, 2013, doktorska disertacija

Opis: Lasersko nanašanje materialov predstavlja sodobno dodajalno tehnologijo, ki ima v primerjavi s preostalimi postopki nanašanja kovinskih materialov številne prednosti. Poleg minimalnega vnosa energije, kvalitetnega spoja in majhnega toplotno vplivnega območja to tehnologijo odlikuje še dobra mehanska trdnost nanesenega materiala, ki je posledica hitrega ohlajanja. Kljub perspektivnosti tehnologije pa je ta še vedno v razvojni fazi. Vpeljujejo se novi materiali ter tehnike za določitev optimalnih procesnih parametrov. V disertaciji je prikazan postopek izdelave empiričnih modelov, s katerimi lahko na podlagi uporabljenih procesnih parametrov stroja napovemo lastnosti nanesenega materiala. Za izdelavo modelov je bilo uporabljeno genetsko programiranje ter regresijska analiza, ki za iskanje regresijskih koeficientov uporablja genetske algoritme. Na podlagi eksperimentalnih podatkov sta bila izdelana modela za napovedovanje volumna in modela za napovedovanje hrapavosti. Verifikacija dobljenih modelov je bila izvedena z uporabo testne množice eksperimentalnih podatkov. Na osnovi dobljenih modelov sistem določi optimalne parametre nanašanja materiala s stališča hitrosti nanašanja, izkoristka materiala in hrapavosti površine. Določitev optimalnih procesnih parametrov stroja je bila izvedena z uporabo nedominiranega sortiranja. Rezultati ponujajo operaterju niz optimalnih nastavitev procesnih parametrov, kar omogoča izdelavo kakovostnih izdelkov.
Ključne besede: lasersko nanašanje materialov, dodajalne tehnologije, tehnologija LENS, modeliranje, genetsko programiranje, genetski algoritmi, nedominirano sortiranje.
Objavljeno: 07.08.2013; Ogledov: 1157; Prenosov: 142
.pdf Celotno besedilo (15,77 MB)

Iskanje izvedeno v 0.22 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici