| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 37
Na začetekNa prejšnjo stran1234Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
PREDLOG ORGANIZIRANOSTI POKLICNE GASILSKE ENOTE V PODJETJU GORENJE, D.D.
Boštjan Jevšnik, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljen predlog organiziranosti poklicne gasilske enote v podjetju Gorenje (PGEG). Za potrebe podjetja v Velenju deluje 22 poklicnih gasilcev, ki skrbijo za požarno varnost. Pokritost z napravami za javljanje požara je po celotnem podjetju in z njimi upravljajo gasilci iz nadzorne sobe gasilskega doma, ki se nahaja znotraj podjetja. Gorenje ima svoje proizvodne obrate tudi drugod po Sloveniji, v njih pa ni zaposlenih poklicnih gasilcev. Za požarno varnost v teh obratih skrbijo lokalna gasilska društva. V obratih Gorenja je največ pozornosti namenjeno požarni varnosti pri vročih delih, saj v teh primerih največkrat pride do požara. Delo poklicne gasilske enote v podjetju se razlikuje od dela teritorialnih gasilskih enot. Ker je število intervencij manjše, je tudi uporaba gasilske opreme manj pogosta. Poklicni gasilci so usposobljeni za delo v obratih podjetja, problem pa se pojavi v tistih obratih, kjer poklicni gasilci niso prisotni oz. so prisotni le pri težjih delih. Opažamo, da delavci vzdrževalci v obratih, kjer ni prisotnega gasilca, svojega znanja o požarni varnosti ne utrjujejo in nadgrajujejo. Poleg tega tudi opažamo, da lokalna gasilska društva premalo poznajo obrate podjetja Gorenje in nevarne snovi, ki se uporabljajo za potrebe proizvodnje. Zato smo v ta namen v PGEG pripravili predlog obnavljanja in utrjevanja znanja na področju tistih del (izoliranih dihalnih aparatov, nevarnih snovi, gašenje požarov in prve pomoči), ki se v podjetju najpogosteje izvajajo in so z vidika požarne varnosti najbolj kritična. V obratih Gorenja, kjer gasilci niso stalno prisotni, bi pri delavcih vzdrževalcih znanje o požarni varnosti preverjali teoretično in praktično. Lokalne gasilske enote pa bi enkrat letno izvedle gasilsko vajo z gašenjem, reševanjem in evakuacijo zaposlenih. Tako bi v primeru požara dosegli večjo varnost tako zaposlenih kot gasilcev. V diplomskem delu smo predstavili požarno varnost proizvodnih obratov Gorenja ter delo PGEG. Požarno varnost smo poskušali izboljšati s predlogom o dodatnem usposabljanju gasilcev v PGEG, zaposlenih v podjetju ter s predlogom o izvajanju taktičnih gasilskih vaj za poklicne gasilce in namestitvi naprav za zgodnje odkrivanje požara.
Ključne besede: KLJUČNE BESEDE - organizacija - prenova organizacijskega sistema - požarna varnost - poklicni gasilci - usposabljanje - reševanje - Gorenje, d.d.
Objavljeno: 01.12.2009; Ogledov: 2353; Prenosov: 313
.pdf Celotno besedilo (1,98 MB)

3.
4.
5.
6.
Primerjava izobraževanj policistov in prostovoljnih gasilcev
Reimond Jeršin, 2008, objavljeni strokovni prispevek na konferenci

Ključne besede: policija, policisti, gasilci, izobraževanje, usposabljanje, primerjave
Objavljeno: 04.06.2012; Ogledov: 1033; Prenosov: 36
URL Povezava na celotno besedilo

7.
8.
Doživljanje in soočanje s poklicnim stresom pri gasilcih : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Tjaša Madjar, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje poklicni stres v gasilski enoti Murska Sobota in Gornja Radgona. Pri tem je posebej predstavljena problematika doživljanja in soočanja s poklicnim stresom, zavedanja in poznavanja posledic/simptomov in odražanje posledic stresa v zasebnem življenju gasilcev. S pomočjo standardizirane ankete (ocenjevalni list) in intervjuja smo ugotavljali kateri stresni dogodki v času intervencije pomenijo najvišjo obremenitev za gasilca, kako doživljajo stres gasilci po intervenciji, kako se spopadajo z njim, na kakšen način vpliva na njihovo zasebno življenje/zdravje, ter kakšni so predlogi za pomoč pri soočanju z gasilskim stresom v organizaciji. Raziskava je pokazala da je najbolj stresen dogodek v času trajanja intervencije smrt ali poškodba otroka. Prav tako ugotavljamo, da je poznavanje in zavedanje stresa, ter njegovih posledic slabo, prav tako je slabo poskrbljeno za soočanje z problematiko na ravni organizacije. Rezultati intervjujev so pokazali težnjo gasilcev za resnejši pristop s strani vodilnih v društvu, ter možnost za strokovno svetovanje (pomoč) s strani psihologa ali svetovalca v organizaciji.
Ključne besede: stres, poklicni stres, soočanje, gasilstvo, gasilci, vprašalniki, analize, diplomske naloge
Objavljeno: 10.07.2012; Ogledov: 1895; Prenosov: 430
.pdf Celotno besedilo (902,17 KB)

9.
PREVENTIVNO VZDRŽEVANJE V GASILSTVU
Simona Spruk, 2013, diplomsko delo

Opis: Gasilstvo je javna humanitarna dejavnost, ki izvaja gašenje, zaščito in reševanje ogroženih ljudi. To je ena izmed najpomembnejših organizacij pri nas, saj je njeno delovanje ključnega pomena za prebivalce. Zato je potrebno gasilsko opremo tudi pravilno vzdrževati. Za gasilce je bistvenega pomena, da se poslužujejo preventivnega vzdrževanja, saj le tako dobro skrbijo za svojo opremo, ki mora ustrezati standardom. Raziskavo smo izvedli na področju osrednje Slovenije, v raziskavi pa je sodelovalo 5 gasilskih društev. V diplomski nalogi smo poskušali raziskati različne dejavnike, ki vplivajo na uvedbo preventivnega vzdrževanja v gasilstvu. Cilj, ki smo ga poskušali doseči, je najti primerno orodje oziroma metodo vzdrževanja, ki bo enostavna in pregledna, ter bo vzdrževalce opomnila, katero opravilo je potrebno izvesti na točno določeni opremi oz. napravi, ob točno določenem času.
Ključne besede: vzdrževanje, preventivno vzdrževanje, vzdrževanje v gasilstvu, gasilci, gasilska oprema
Objavljeno: 24.07.2013; Ogledov: 985; Prenosov: 178
.pdf Celotno besedilo (1,96 MB)

10.
Uporaba GPS v gasilskih vozilih
Jaka Lešnik, 2013, diplomsko delo

Opis: Veliko prometnih nesreč se zgodi na lokacijah, ki niso naseljene, kjer ni hišnih številk za orientacijo in pravilno prijavo lokacije, in je zato težko locirati kraj nesreče. Še večji problem nastane, kadar na regijski center za obveščanje kliče oseba, ki sama ne ve, kje točno se nahaja. V mnogih primerih se tako gasilci odpravijo na kraj nesreče brez znane točne lokacije. Ko pa gasilci dobijo podatke o točni lokaciji, se zelo izkaže GPS sledenje intervencijskih vozil. S pomočjo GPS modula in prikaza lokacije intervencijskega vozila pri dežurnemu v enoti lahko ta spremlja točno lokacijo intervencijskega vozila in ga dodatno po potrebi usmerja. V nalogi bomo preizkusili dva različna sistema in na podlagi rezultatov izbrali boljšega za potrebe gasilcev.
Ključne besede: gasilci, GPS sledenje, prometna nesreča
Objavljeno: 17.10.2013; Ogledov: 780; Prenosov: 104
.pdf Celotno besedilo (1,73 MB)

Iskanje izvedeno v 0.31 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici