| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 6 / 6
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
„Hram likovne umetnosti“ – Natečaj za novo krilo Narodne galerije (1989)
Alja Grašič, 2021, magistrsko delo

Opis: Tema pričujočega magistrskega dela je javni natečaj za novo krilo Narodne galerije iz leta 1989. Najprej je naveden in pojasnjen razlog, zakaj je natečaj pomemben za Slovence in razvoj Narodne galerije ter s tem povezano prostorsko problematiko, ki je Narodno galerijo spremljala več desetletij. Sledi obravnava natečaja, ki mu dosedanji raziskovalci niso pripisovali večjega pomena. Tako osrednji del magistrskega dela predstavlja prva podrobnejša obravnava natečajnih načrtov, ki je opremljena s slikovnim gradivom pomembnejših tlorisov, umestitev načrtov v opuse arhitektov in primerjava prvonagrajenih natečajnih ter izvedbenih načrtov arhitekta Edvarda Ravnikarja (1907–1993). Predstavljeni so tudi pomembni slovenski arhitekti 20. stoletja, ki so sodelovali v natečaju, in njihove arhitekturne rešitve, ki slogovno variirajo od modernizma do postmodernizma. Zaradi skope obravnave natečaja v umetnostnozgodovinski literaturi magistrsko delo odgovarja na števila, do sedaj odprta raziskovalna vprašanja.
Ključne besede: Ljubljana, moderna arhitektura, Narodna galerija, natečaj za novo krilo Narodne galerije, Edvard Ravnikar, Milan Mihelič, Tomaž Medvešček, Branko Kocmut, Ivan Kocmut, Miloš Bonča, Stanko Kristl, Igor Skulj
Objavljeno: 11.05.2021; Ogledov: 116; Prenosov: 10
.pdf Celotno besedilo (4,18 MB)

2.
VLOGA GALERIJE V REINTERPRETACIJI UMETNIŠKEGA DELA PRI UČENCIH OSNOVNE ŠOLE
Marjeta Lužnik, 2015, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo primerja likovno vzgojo v šoli, ter izvenšolske dejavnosti v galeriji likovnih umetnosti. V empiričnem delu primerjamo likovna dela dveh skupin otrok - ena je bila pred ustvarjanjem izpostavljena originalnim likovnim delom v galerijskem prostoru, druga je spoznala likovna dela preko reprodukcij v razredu. V diplomski nalogi primerjamo rezultate obeh skupin.
Ključne besede: Likovna vzgoja v šoli, muzejska pedagogika, izvenšolske dejavnosti v galeriji, Jože Tisnikar, vpliv galerije, reinterpretacija likovnega dela, osnovna šola
Objavljeno: 23.03.2015; Ogledov: 868; Prenosov: 79
.pdf Celotno besedilo (3,64 MB)

3.
REVITALIZACIJA KOMPLEKSA CUKRARNE
Sanja Djorćev, 2012, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava problem prenove kompleksa Cukrarne kot pomembnega kulturno zgodovinskega objekta. Prenova predvideva gradnjo stavbe upravnega središča Mestne občine Ljubljane, ki je povezan s tovarniškim delom Cukrarne. Kljub temu, da se gradnja tega objekta še nekaj časa ne bo izvedla, je trenutno na voljo kar nekaj arhitekturnih rešitev. Pričujoča naloga se ukvarja z načrtovanjem avle v predvideni stavbi mestne uprave in bo primarno namenjena prireditvenim in razstavnim prostorom. To načrtovanje predstavlja fazo pred začetkom gradnje novega upravnega središča MOL, narekuje ureditev in rabo kompleksa Cukrarne ter sledi zmagovalni rešitvi javnega arhitekturnega natečaja. Izbran natečaj predvideva ureditev širšega območja Cukrarne in obsega Ambrožev trg, nabrežje Ljubljanice ter arhitekturno zasnovo upravnega središča. V diplomskem delu je podan predlog omenjenega faznega razvoja in možne rešitve. V prvem delu je na kratko predstavljena zgodovina kompleksa Cukrarne ter njena sprememba namembnosti skozi čas. Ta del vključuje tudi analizo treh izbranih industrijskih objektov v Evropskem prostoru, ki so bili uspešno revitalizirani in spremenjeni v kulturne namene. Glavni referenčni primer revitalizacije zapuščenega industrijskega objekta predstavlja umetnostna galerija Tate Modern v Londonu z znamenito turbinsko dvorano (The Turbine Hall). Drugi del diplomskega dela prikazuje analizo območja obdelave ter zasnovo novega multifunkcionalnega javnega razstavnega prostora v tovarniškem delu Cukrane. Predstavljen je sistem premičnih galerij ter primeri različne rabe razstavnega prostora.
Ključne besede: Cukrarna, revitalizacija, premične galerije, avla
Objavljeno: 28.09.2012; Ogledov: 1769; Prenosov: 272
.pdf Celotno besedilo (4,86 MB)

4.
METODA DELA NA TERENU: OGLED MUZEJA, GALERIJE, ARHIVA
Barbara Ajdnik, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi z naslovom Metoda dela na terenu: ogled muzeja, galerije, arhiva je predstavljena ena izmed možnosti izvajanja sodobnega pouka zgodovine. Učenci se na terenu seznanijo s kulturno dediščino, hkrati pa se navajajo na samostojno delo in razmišljanje. Opisane so značilnosti sodobnega pouka zgodovine, nato pa metoda dela na terenu; vloga terena, načrtovanje, organizacija in specifične razmere pri izvajanju terenskega dela. Predstavljeni so muzeji, galerije in arhivi kot viri poučevanja zgodovine in s tem povezane oblike in metode dela, učna načela, vzgojne vrednote, učno-delovni listi kot osnovna oblika pedagoških dejavnosti v teh institucijah in primeri nalog vezanih na muzeje, galerije in arhive ter njihovo ovrednotenje. S konkretnimi primeri učnih priprav, ki smo jih pripravili za ogled Muzeja narodne osvoboditve Maribor, Narodne galerije in Pokrajinskega arhiva Maribor, ter učno-delovnimi listi vezanimi na ogled teh ustanov, želimo prikazati, kako lahko učitelj zgodovine v osnovni šoli izpelje pouk na sodobni način izven učilnic, saj je tak način dela učencem zanimivejši, zanimanje za zgodovino večje, pouk pa kakovostnejši.
Ključne besede: Sodobni pouk, delo na terenu, kulturna dediščina, muzeji, galerije, arhivi.
Objavljeno: 10.11.2010; Ogledov: 2020; Prenosov: 419
.pdf Celotno besedilo (1,79 MB)

5.
Varovanje dragocenosti v muzejih in galerijah : diplomsko delo
Miloš Kuzmić, 2009, diplomsko delo

Ključne besede: tehnično varovanje, muzeji, galerije, umetnine, dragocenosti, predmeti, diplomske naloge
Objavljeno: 15.12.2009; Ogledov: 2128; Prenosov: 365
.pdf Celotno besedilo (1,13 MB)

6.
Iskanje izvedeno v 0.17 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici