| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Varnost energetskih objektov
Barbara Planinšič, 2015, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je obravnavano področje požarne varnosti energetskih objektov. Osredotočeno je na sončno elektrarno, v nalogi je opisana sončna energija, sestavni deli elektrarne, delovanje, varnost in zakonodaja. Podrobneje so opisane zahteve in ukrepi, za namestitev sončne elektrarne na šolske objekte. Predstavljen je tudi potek vaje evakuacije, ki jo mora šola po zakonu izvršiti vsaj enkrat letno. Izpostavljene so naloge odgovornih za požarno varnost in evakuacijo. V vzgojni izobraževalni načrt pa sta vključeni dve pripravi, ki sta namenjeni poučevanju te teme. Moje ugotovitve so, da je za varnost objektov, ki imajo nameščeno sončno elektrarno, zakonodajno zelo dobro urejeno. Sončna elektrarna, ki je nameščena na Osnovni šoli Radlje ob Dravi, ne povečuje tveganja na področju varnosti. Vsekakor so vaje evakuacije v osnovnih šolah smiselne, ker po statistikah in analizah v primeru nesreče evakuacija poteka bistveno bolj urejeno in učinkovito. Znanje o postopku evakuacije pa lahko ljudje, učenci uporabijo tudi v vsakdanjem življenju, v podobnih situacijah. Zato je tudi smotrno že same osnove o evakuacijah in gašenju požara vključiti v učni načrt tehnike in tehnologije.
Ključne besede: Viri energije, sončna elektrarna, gašenje, požarni red, požarni načrt, požarna varnost, evakuacija, učni načrt.
Objavljeno: 21.07.2015; Ogledov: 648; Prenosov: 121
.pdf Celotno besedilo (3,30 MB)

3.
Idejna zasnova letališča na vodi in njegova umestitev v prostor
Gregor Virant, 2017, magistrsko delo/naloga

Opis: Na območju slovenske obale so bili hidroplani prisotni že od zgodnjih let razvoja pomorskega letalstva, ki je razcvet doživelo v dvajsetih in tridesetih letih dvajsetega stoletja, zaton pa z začetkom druge svetovne vojne. V današnjem času je komercialno letenje z amfibijskimi letali tudi v naši bližnji okolici ponovno v porastu, prav tako pa je športno letenje z amfibijskimi letali, zaradi razreda cenejših ultralahkih amfibijskih letal, postalo dostopnejše. V Republiki Sloveniji trenutno nimamo ustrezne infrastrukture (razen kopenskih letališč), ki bi lahko sprejela in oskrbela amfibijska letala. Uporaba hidroplanov pa trenutno sploh ni mogoča, saj vodnih letališč ni. V magistrskem delu smo idejno zasnovali letališče na vodi in ga umestili v prostor Republike Slovenije ter s tem postavili osnovo za potencialno uporabo amfibijskih letal in hidroplanov v komercialne in zasebne namene, kot tudi uporabo posebnih amfibijskih letal, ki se uporabljajo za gašenje iz zraka. Del magistrskega dela smo namenili slednjim, kjer smo s pomočjo simulacije preverili ustreznost ter smotrnost uporabe takih letal, kot tudi ustreznost in primernost vodnih virov v RS za zajemanje vode v podporo gašenju požarov v naravi.
Ključne besede: amfibijsko letalo, gašenje požarov iz zraka, letališče na vodi, vodni kanal, vodno letalo/hidroplan
Objavljeno: 03.10.2017; Ogledov: 546; Prenosov: 92
.pdf Celotno besedilo (7,83 MB)

4.
Stikalne naprave za premogovnike
Aleš Jakop, 2017, diplomsko delo

Opis: Naloga zajema predstavitev stikalnih naprav, uporabljenih v elektroenergetskem omrežju ter stikalnih naprav, uporabljenih v Premogovniku Velenje. V nadaljevanju so podane glavne specifične značilnosti stikalnih naprav, uporabljenih v Premogovniku Velenje. Zaradi posebnih obratovalnih razmer (jama) morajo biti vse električne naprave kot tudi vsi stikalni aparati opremljeni s protieksplozijsko zaščito (Ex) kot tudi z zaščito ozemljitve izoliranih sistemov (sistem IT). Predstavljeno je tudi oskrbovanje Premogovnika Velenje z električno energijo, ki prehaja iz samostojnega napajanja s strani TEŠ-a ter rezervnega napajanja iz Velenja (Elektro Celje).
Ključne besede: stikalne naprave, električno omrežje, zaščita Ex, zaščita IT, skoznjiki, razlike stikalnih naprav, električni oblok, gašenje električnega obloka, plazilni tok
Objavljeno: 17.10.2017; Ogledov: 602; Prenosov: 54
.pdf Celotno besedilo (3,14 MB)

5.
Gasilska taktika in postopki - gašenje notranjih požarov
Matjaž Vovko, 2017, diplomsko delo

Opis: O požaru govorimo, ko gre za eksotermno reakcijo med gorljivo snovjo in kisikom. Pri notranjih požarih to ustvarja določene pogoje, ki jih pri zunanjih požarih ne poznamo. Gre za nevarnosti, do katerih prihaja zaradi zaprtosti prostora (npr. nabiranje dima in drugih plinov, povratni ogenj, požarni preskok, vžig plinov). Za takšne tipe intervencij gasilci potrebujejo specifično opremo. Poleg požarne obleke in čelade, ki se uporabljata na vseh tipih intervencij, je pomembna uporaba izolirnega dihalnega aparata, termo-kamere in nekaterih drugih orodij, kot so sekira, huligan, vrvi ipd., prav tako se uporablja univerzalni ročnik z regulacijskimi prstani, saj nam ta omogoča optimalno izrabo gasilnega sredstva (vode) in ustvarja vodno meglo, s katero dušimo požar. Za gašenje notranjih požarov se lahko uporablja tudi sistem Cobra, čigar prednost je, da gasilcu ni treba vstopati v prostor, kjer gori. Prav tako je pomembno tudi dobro vodenje gasilske intervencije. To se začne že ob pozivu enote na požar. Več informacij, kot jih pridobi vodja, bolje lahko ukrepa in vodi enoto. Skupine, ki izvajajo notranji napad ali preiskujejo, morajo poznati taktiko in postopke gašenja premikanja v prostoru ter preiskovanja, saj lahko le s pravilnimi postopki preprečijo nadaljnjo povzročanje škode, prav tako se s pravilnimi postopki izognemo nevarnostim. Po pogašenem požaru delo še ni dokončno opravljeno, saj se po potrebi izvaja gasilska straža, pomoč preživelim in lastnikom, ne nazadnje je potrebno ugotoviti tudi stanje lastne gasilske enote in opreme.
Ključne besede: požari, gašenje, postopki, gasilci, diplomske naloge
Objavljeno: 21.09.2017; Ogledov: 1135; Prenosov: 218
.pdf Celotno besedilo (1,23 MB)

6.
Numerična simulacija prenosa toplote pri toplotni obdelavi aluminjastih vzorcev
Luka Kevorkijan, 2018, diplomsko delo

Opis: Opravljena je numerična simulacija segrevanja in ohlajanja aluminijastih vzorcev med raztopnim žarjenjem in gašenjem. Simulacija je pripravljena z uporabo toplotne prehodnosti izračunane iz meritev temperature, kjer so vzorci obravnavani kot telesa idealne toplotne prevodnosti. Ugotovljeno je, da takšen pristop omogoča hitre in zadovoljive rezultate v primeru segrevanja dimenzijsko podobnih vzorcev med raztopnim žarjenjem. Pri ohlajanju med gašenjem z vodo ob predpostavki telesa idealne toplotne prevodnosti je napaka večja. Prikazane so meritve mehanskih lastnosti, ki pokažejo vpliv odstopanja izvedbe toplotne obdelave na končne lastnosti. Predstavljen je predlog oblikovanja velikostnih razredov vzorcev z namenom zmanjšanja razlik časov raztopnega žarjenja.
Ključne besede: numerična simulacija, prenos toplote, telo idealne toplotne prevodnosti, aluminij, raztopno žarjenje, gašenje, merjenje temperature, mehanske lastnosti
Objavljeno: 07.09.2018; Ogledov: 444; Prenosov: 59
.pdf Celotno besedilo (3,13 MB)

7.
Požarna varnost sončnih elektrarn
Klemen Ocvirk, 2018, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo zajema pregled zahtev za pravilno izgradnjo požarno varne PV-elektrarne. Skozi delo je možno pridobiti navodila, kakšna tveganja nam tak poseg v objekt doprinese. V eksperimentalnem delu so predstavljeni testi odpornosti PV-modulov na ogenj. V zaključku pridemo do ugotovitve, da se PV-elektrarne do enosmerne napetosti 1,5 kV lahko gasijo z vodo s primerne oddaljenosti.
Ključne besede: PV-elektrarna, PV-modul, požarna varnost, gašenje
Objavljeno: 24.10.2018; Ogledov: 472; Prenosov: 67
.pdf Celotno besedilo (2,46 MB)

Iskanje izvedeno v 0.12 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici