| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 8 / 8
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Primerjava lokacij za fisijsko in fuzijsko jedrsko elektrarno : magistrsko delo
Eva Tratnik, 2020, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu je predstavljena primerjava primernosti lokacij za fisijsko in fuzijsko jedrsko elektrarno. Najprej je predstavljen osnovni koncept in delovanje obeh vrst jedrskih elektrarn. V nadaljevanju sledi pregled nekaterih znanih dogodkov, z vzrokom nastanka zunaj območja elektrarne, iz obstoječih fisijskih elektrarn, ki so potencialno ogrozili varnost elektrarne. Nato je predstavljen postopek izbire lokacije za jedrsko elektrarno. Na izbiro lokacije vplivajo zahteve jedrske elektrarne. V nadaljevanju je pojasnjeno, zakaj se razlikujejo zahteve za fuzijsko in fisijsko jedrsko elektrarno. Vendar pa se z izbiro lokacije ne moremo izogniti vsem zunanjim dejavnikom, ki lahko vplivajo na varnost jedrske elektrarne, zato so predstavljeni načini branjenja pred zunanjimi dejavniki. Magistrsko delo povzema trenutno stanje in znanost na področju fuzijskih elektrarn.
Ključne besede: jedrska fisija, jedrska fuzija, primerna lokacija, zakonodaja
Objavljeno v DKUM: 03.07.2020; Ogledov: 560; Prenosov: 82
.pdf Celotno besedilo (1,44 MB)

2.
Meritve in analiza dozimetrov TLD in folij mangana v TRIGA reaktorju v Ljubljani
Gregor Veniger, 2017, diplomsko delo

Opis: Pridobivanje energije iz fuzije je trenutno eden večjih svetovnih projektov v katerem sodelujejo znanstveniki iz številnih držav. Tehnologija je kompleksna, eden izmed problemov je spremljanje porabe ter proizvodnje goriva, t.j. tritija, za potrebe obratovanja fuzijskega reaktorja. Za spremljanje proizvodnje tritija iz izotopov litija je bila predlagana reakcija zajetja na manganu 55, ki ima podobne aktivacijske lastnosti kot reakcija nastajanja tritija iz litija 6. V reaktorju TRIGA v Ljubljani so bile opravljene meritve aktivacije mangana 55, zlata 197 ter meritve nastajanja tritija v dozimetrih, ki vsebujejo litij. Opravljeni so bili izračuni reakcijskih hitrosti po metodi Monte Carlo. Primerjava med meritvami in izračuni potrjuje primernost mangana za spremljanje proizvodnje tritija.
Ključne besede: fuzija, fisija, mangan, zlato, triga
Objavljeno v DKUM: 25.09.2017; Ogledov: 1273; Prenosov: 102
.pdf Celotno besedilo (1,90 MB)

3.
Energija prihodnosti - jedrska fuzija
Jelena Vojvodič-Tuma, Matija Tuma, Nenad Gubeljak, Dražan Kozak, Gorazd Kosec, 2005, strokovni članek

Opis: Ocenjeno je naraščanje prebivalstva na Zemlji v naslednjih desetletjih, sočasno naraščanje potreb po primarni energiji in napisani so možni nosilci primarne energije. Razložen je princip jedrske fuzije, navedeni so robni pogoji, pri katerih je zlitje jeder sploh mogoče, in opisana je razlika med jedrsko fisijo in fuzijo. V obeh primerih se skupna masa po končani jedrski reakciji zmanjša, del mase se namreč spremeni v energijo. Prikazani so doslej vloženi napori znanstvenikov, skupaj z najnovejšim projektom ITER. Projekt naj bi končno realiziral težko pričakovano samodejno reakcijo zlitja jeder vodika v jedro helija in s tem rešil problem preskrbe človeštva s primarno energijo.
Ključne besede: fisija, fuzija, ITER, naraščanje prebivalstva, oskrba s primarno energijo
Objavljeno v DKUM: 15.03.2017; Ogledov: 984; Prenosov: 114
.pdf Celotno besedilo (212,62 KB)
Gradivo ima več datotek! Več...

4.
IZDELAVA POKONČNEGA DVOKOLESNEGA MOBILNEGA ROBOTA Z ARM MIKROKRMILNIKOM
Marko Marguč, 2013, diplomsko delo

Opis: V delu je predstavljena izdelava pokončnega dvokolesnega mobilnega robota. V diplomskem delu so definirane zahteve za posamezne komponente, opisane so tudi glavne lastnosti izbranih komponent. Dinamični model tega robota je podoben modelu invertiranega nihala, ki ga okarakterizira nestabilna pokončna lega, nelinearnost in sklopljenost koordinat, zato je regulacija takšnega sistema zahtevna. Uporabili smo robustno regulacijsko shemo, ki je bila zasnovana po metodi vodenja v drsnem režimu. Poleg tega je v delu opisano merjenje kota naklona z žiroskopom in pospeškometrom. Predstavljena je metoda za fuzijo senzorjev s komplementarnim filtrom, ki uporablja modificirano obliko diskretnega alfa beta sledilnika. Opisana je tudi programska oprema ter implementacija na mikrokrmilniku ARM. Na koncu so predstavljeni še rezultati meritev in komentar celotnega dela s predlogi izboljšav.
Ključne besede: pokončni dvokolesni mobilni robot, alfa beta filter, ARM mikrokrmilnik, žiroskopski senzor, inercialni pospeškomer, fuzija senzorjev, komplementarni filter, STM32 F3
Objavljeno v DKUM: 20.09.2013; Ogledov: 1447; Prenosov: 198
.pdf Celotno besedilo (4,21 MB)

5.
FUZIJA
Igor Košak, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje fuzijo z vidika energetike. Opisane so potrebe po električni energiji v Sloveniji in Svetu. Predstavljene so nekatere konvencionalne in nekonvencionalne elektrarne, ki trenutno proizvedejo največji delež skupno proizvedene električne energije. Predstavljena je fuzija na Soncu, kjer je zaradi visoke temperature vsa snov v stanju plazme. Na Soncu se štirje protoni zlijejo v helijevo jedro, pri čemer je masa helijevega jedra za 0,7% manjša od mase štirih protonov, kar pomeni, da se je masa po enačbi E = mc2 pretvorila v energijo. Razlaga fuzije na Soncu je privedla do proučevanja možnosti uporabe fuzije na Zemlji. Najprej je predstavljen princip delovanja fuzijske bombe, katere uspešnost je privedla do uporabe fuzije za pridobivanje električne energije. Kot najbolj primerno gorivo za fuzijsko elektrarno se uporabljata tritij in devterij, ki ju na Zemlji ni težko pridobiti. Za potek fuzije na Zemlji je potrebna temperatura okoli 100 milijonov K, zato je potrebno plazmo z mešanico devterija in tritija omejiti tako, da se ne dotika sten reaktorja v fuzijski elektrarni. Na podlagi tega so razvili dva glavna tipa fuzijskih reaktorjev in sicer stelerator in tokamak. Tokamak se uporablja v večini poskusnih reaktorjev in bo uporabljen tudi v elektrarni projekta ITER. Gre za projekt, ki bo dokončno dokazal ali ovrgel možnost uporabe fuzije za pridobivanje električne energije. V sklopu diplomske naloge je tudi nakazano kje v učnih načrtih tehnike in tehnologije v 8. razredu bi lahko vnesli fuzijo in kako bi učna ura potekala.
Ključne besede: energetika, elektrarna, fuzija, plazma, fuzijska bomba, devterij, tritij, fuzijski reaktor, projekt ITER
Objavljeno v DKUM: 23.12.2010; Ogledov: 5364; Prenosov: 351  (1 glas)
.pdf Celotno besedilo (2,96 MB)

6.
BARVNO STEKLO KOT DEL ARHITEKTURNEGA PROSTORA
Vesna Repanšek, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga predstavlja enega od načinov oblikovanja stekla - fuzijo. Za temo sem se odločila že pred časom, ko sem v Benetkah videla steklene izdelke, izdelane s to tehniko. Že od nekdaj me je zanimalo steklo in načini oblikovanja le-tega. Steklo je po mojem mnenju material, ki vedno znova očara, še posebej, kadar so mu dodane barve in ga obseva svetloba. Zato sem se naučila postopka oblikovanja stekla s fuzijo in to znanje uporabila tudi v praktičnem delu diplomske naloge. Na začetku naloge na kratko predstavim barve in stekla, njihove lastnosti in uporabnost. V nadaljevanju barve in steklo povežem v poglavju, kjer opisujem steklo v arhitekturi. Nato opišem celoten postopek fuzije in predstavim fuzijo v arhitekturi. Nadaljujem s predstavitvijo dveh umetnikov, ki sta zelo blizu mojemu načinu dela s fuzijo. Na koncu pa predstavim lastna dela, ki so nastala v tej tehniki. Pri izdelavi lastnih izdelkov sem za motiv izbrala podvodni svet - koralne grebene, ki so barviti in polni življenja. V izdelku, nastalem s fuzijo, sobivajo barve in stekla ter preliv svetlobe skoznje.
Ključne besede: barva, steklo, fuzija, uporabnost stekla, arhitektura
Objavljeno v DKUM: 11.10.2010; Ogledov: 2875; Prenosov: 277
.pdf Celotno besedilo (10,73 MB)

7.
TEHNOLOGIJA TALJENEGA STEKLA IN LIKOVNE IZRAZNE MOŽNOSTI
Andreja Štancer, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu obravnavamo tehnologijo taljenega stekla in izrazne možnosti taljenega stekla. Namen naloge je raziskati, kako je z oblikovanjem taljenega stekla pri nas ter kakšne so možnosti za trženje in prodajo izdelkov iz taljenega stekla. Obravnavani so steklo kot material, tehnološki procesi, zgodovina stekla, unikatno oblikovanje kot možnosti za trženje in prodajo izdelkov, likovno oblikovanje ter taljeno steklo, ki je podrobno predstavljeno z zgodovino in vsemi načini ter postopki obdelave stekla. Po deskriptivni in eksperimentalni raziskovalni metodi je predstavljeno lastno likovno ustvarjanje, katerega cilj je preizkusiti, kako taljenje stekla poteka v praksi, preizkusiti določene postopke oblikovanja stekla, steklo uporabiti kot del lastnega likovnega ustvarjanja ter raziskati njegove tehnološke značilnosti, ki so likovno zanimive. Predstavljeno je lastno likovno ustvarjanje uporabnih izdelkov, fuzije, Bullseye ter upogibanja v model, ki vključujejo uporabo raznih barv, tekstur in oblik. Steklo je uporabljeno kot sredstvo lastne likovne ustvarjalnosti, ki se izraža s svojo obliko in barvo, ki jo pridobi zaradi tehnološke likovne značilnosti, ta je, da se delci stekla pri visoki temperaturi in ohlajanju spojijo in prevzamejo določeno obliko. Najprivlačnejša in specifična lastnost stekla je prosojnost, ki jo lahko s pridom izkoristimo pri umestitvi likovnega izdelka v prostor, tudi glede na smer svetlobe.
Ključne besede: steklo, zgodovina stekla, taljeno steklo, fuzija, unikatno oblikovanje
Objavljeno v DKUM: 11.10.2010; Ogledov: 3130; Prenosov: 407
.pdf Celotno besedilo (5,75 MB)

8.
JEDRSKA ENERGIJA S POUDARKOM NA FUZIJI – PROJEKT ITER
David Vodušek, 2009, diplomsko delo

Opis: Danes si ne moremo predstavljati življenja brez uporabe energije. Zaloge fosilnih energijskih virov na Zemlji so močno omejene. Človeštvo bo v prihodnosti izrabilo večino primarnih energetskih zalog, ki jih je danes mogoče gospodarno izkoriščati. V naslednjih človeških generacijah bo začelo primanjkovati zemeljskega plina, premoga in izotopov urana, ki zadovoljujejo naše sedanje energetske potrebe. Nadomestili jih bodo v današnjem času manj izkoriščeni viri energije. Uporabni in zanimivi so
Ključne besede: nekonvencionalni viri energije, fuzija, jedrski reaktor, fuzijski reaktor, ITER
Objavljeno v DKUM: 23.04.2009; Ogledov: 4479; Prenosov: 227
.pdf Celotno besedilo (10,82 MB)

Iskanje izvedeno v 0.12 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici