| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 7 / 7
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
Mazanje s trdnimi mazivi : diplomsko delo visokošolskega študija
Manfred Justinek, 1997, diplomsko delo

Ključne besede: površine, fraktali, trdna maziva, mazanje
Objavljeno: 26.07.2007; Ogledov: 1618; Prenosov: 0

3.
Fraktali : diplomsko delo visokošolskega študija
Jasna Ðonlagić, 1989, diplomsko delo

Ključne besede: fraktali, Juliova množica, Mandelbrotova množica, graftal
Objavljeno: 26.07.2007; Ogledov: 1346; Prenosov: 0

4.
TEORIJA KAOSA - PEDAGOŠKI PRIPOMOČKI Z UPORABO APLETOV
Matjaž Črček, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu bom predstavil izobraževalne numerične simulacije s področja fizike kaosa, ki so prosto dostopne na spletu. Teorija kaosa je bila odkrita po letu 1950 in od takrat naprej se obzorje naravnih pojavov, v katerih igra kaos pomembno vlogo, neprestano širi. Številni pomembni raziskovalci trdijo, da se večina naravnih procesov spontano približuje robu kaosa. Posledično postaja narava vedno bolj »kompleksna« in lahko skladišči več informacij. Teorijo kaosa po pomembnosti postavljajo ob bok relativistične teorije in kvantne mehanike. Njen pomen je predvsem v tem, da dobro opisuje raznovrstne pojave v našem vsakdanjem življenju. Fizika kaosa vsebuje vrsto univerzalnosti. Slednje pomeni, da lahko vrsto povsem različnih fizikalnih sistemov opišemo z isto matematiko. Poleg tega je pogosto opaženo obnašanje izjemno robustno in neodvisno od detajlov opazovanega sistema. Kljub izjemnemu pomenu teorije kaosa za razlago pojavov v vsakdanjem življenju je poučevanje na tem področju v srednjih šolah v Sloveniji izjemno pomanjkljivo. Z namenom vpeljave primernega učnega materiala s tega področja za izobraževanje srednješolcev sem v delu na poljuden način predstavil ključne mehanizme kaosa, njegovo terminologijo ter pri tem uporabil za ilustracijo obstoječe aplete, ki so prosto dosegljivi na spletu.
Ključne besede: teorija kaosa, univerzalnost, atraktorji, logistične mape, orbitalni diagrami, fraktali
Objavljeno: 21.12.2011; Ogledov: 2125; Prenosov: 149
.pdf Celotno besedilo (9,93 MB)

5.
OCENJEVANJE FRAKTALNOSTI PROSTORSKOVPETIH KOMPLEKSNIH MREŽ
David Jesenko, 2014, magistrsko delo

Opis: V magistrskem delu opišemo dve zelo zanimivi področji računalništva, kompleksne mreže in fraktale. S kompleksnimi mrežami lahko na preprost in enostaven način predstavimo sestavljene in težko opisljive strukture. Vozlišča v našem primeru predstavljajo objekte v prostoru, povezave med njimi pa interakcije. Zato govorimo o prostorskovpetih mrežah. Drugi del magistrskega dela predstavljajo fraktali, ki s svojo lastnostjo samopodobnosti vzbujajo veliko pozornosti v svetu računalništva. Dejanske fraktale je težko opisati in prepoznati, eden od načinov pa je s pomočjo fraktalne dimenzije. S fraktalno dimenzijo lahko opišemo kakršnekoli fraktale, dimenzija pa je značilno manjša od prostora, v katerega so vpeti. V tem magistrskem delu predstavimo postopek ocenjevanja fraktalnosti mrež. Razvita metoda temelji na štetju zasedenih škatelj. Z rezultati pokažemo njeno učinkovitost pri razpoznavi fraktalnih struktur, skritih v prostorskovpetih mrežah.
Ključne besede: kompleksni sistemi, kompleksne mreže, fraktali, fraktalna dimenzija, ocenjevanje fraktalnosti, algoritmi
Objavljeno: 22.08.2014; Ogledov: 1038; Prenosov: 111
.pdf Celotno besedilo (7,62 MB)

6.
DETERMINISTIČNI IN NAKLJUČNI FRAKTALI
Amadej Mlinarič, 2014, diplomsko delo

Opis: Fraktali so zelo zanimivi in čudoviti, ob enem pa tudi zelo kompleksni, zato jih najlažje izrišemo s pomočjo računalnika. V diplomskem delu bomo predstavili različne algoritme za generiranje le-teh, pogledali si bomo nekaj najbolj zanimivih in značilnih fraktalov. Pokazali bomo kar sedem različnih algoritmov, spisanih s pomočjo programskega jezika C++ in grafične knjižnice OpenGL.
Ključne besede: fraktali, deterministični fraktali, naključni fraktali, računalniška grafika
Objavljeno: 25.08.2014; Ogledov: 886; Prenosov: 136
.pdf Celotno besedilo (4,29 MB)

7.
UPODABLJANJE FRAKTALOV Z OCULUS RIFT
Urban Stojko, 2014, diplomsko delo

Opis: V tem delu smo izdelali aplikacijo za učinkovito vizualizacijo fraktalov v 3D navideznem okolju s pomočjo biokularne naprave Oculus Rift. Pred začetkom izdelave smo se seznanili s fraktali in delovanjem Oculus Rifta. Pridobljeno znanje smo združili v aplikaciji 3DFractalCreator. Izdelana aplikacija je primerno okolje za predstavitev fraktalov.
Ključne besede: fraktali, navidezna resničnost, OpenGL, Oculus Rift
Objavljeno: 25.02.2015; Ogledov: 903; Prenosov: 75
.pdf Celotno besedilo (6,00 MB)

Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici