| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 51
Na začetekNa prejšnjo stran123456Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
ZNIŽANJE KONIČNEGA ODJEMA MOČI, S SONČNO ENERGIJO
Mihael Štampar, 2009, diplomsko delo

Opis: Osrednja tema diplomskega dela, se nanaša na možnosti rabe sončne energije, kot vir električne energije za znižanje koničnega odjema moči, v tovarni Carrera Optyl Ormož. Podana je teoretična primerjava med tremi različnimi rešitvami. V prvem primeru smo z fotonapetostnimi moduli pokrili strešne površine prvega objekta, brez dodatne konstrukcije. Drug primer je enak prvemu, vendar z dodatno konstrukcijo za vzpostavitev optimalnega vpadnega kota. V tretjem primeru izhajamo iz izhodišča največje konične moči, z vključitvijo strešnih površin drugega objekta. V nalogi je podana rešitev primerov z osnovnimi enačbami za tehnično izvedbo.
Ključne besede: fotovoltaika, obnovljivi viri energije, sončna elektrarna, konična moč
Objavljeno: 02.10.2009; Ogledov: 2594; Prenosov: 325
.pdf Celotno besedilo (1,89 MB)

5.
PREDLOG ZA UREDITEV EKOLOŠKE APARTMAJSKE ENOTE Z LASTNO SONČNO ELEKTRARNO
Rok Toplak, 2009, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je sestavljeno iz petih poglavij. V prvem poglavju, uvodu, smo opisali osnovni problem, namen, zelo pomembne cilje, iz katerih izhaja vsebina naloge, trditve, predpostavke ter omejitve in metode raziskovanja, ki so pripomogle k izdelavi naloge. V drugem poglavju, ki je teoretična osnova diplomskega dela, smo ugotavljali smernice sodobnega turizma in njegovega vpliva na okolje. Podrobneje smo se posvetili varovanju okolja, pridobivanju energije iz alternativnih virov, predvsem iz sončne energije, ki je po strateških načrtih za prihodnost v ospredju. Tretje poglavje se seli preko državne meje v Avstrijo, na avstrijsko vinsko cesto, kjer smo opisali ponudbo treh vzorčnih ponudnikov. Raziskali smo, kakšne bi bile možnosti sodelovanja z njimi in z ostalimi ponudniki na obravnavanem območju. V četrtem poglavju, zadnjem delu naloge, smo zajeli naše zamisli za razvoj vzorčnega EKO-apartmaja sredi neokrnjene narave. Naši načrti temeljijo na okolju prijaznem delovanju, zato smo našo enoto povezali s solarnimi sistemi in sončno elektrarno, kar pomeni, da apartma pridobiva lastno energijo iz obnovljivih virov. V tem poglavju smo naredili tudi SWOT analizo, ki nam je potrdila upravičenost zamisli za takšen projekt.
Ključne besede: Ključne besede: turizem, ekoturizem, okolje, narava, obnovljivi viri energije, sončna energija, trajnostni razvoj, fotovoltaika, okolju prijazna, destinacija, ponudnik, ponudba, Avstrija, avstrijska vinska cesta, Kozjak, Duh na Ostrem vrhu, wellness.
Objavljeno: 24.05.2010; Ogledov: 1909; Prenosov: 175
.pdf Celotno besedilo (2,04 MB)

6.
STRATEGIJA IZVEDBE FOTONAPETOSTNEGA SISTEMA NA JAVNEM OBJEKTU
Matej Vogrinčič, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga opisuje problem slabega koriščenja obnovljivih virov energije. Opisani so obnovljivi viri energije, pri tem pa izpostavljamo fotonapetostne celice. Diplomska naloga predstavi celoten potek načrtovanja sončne elektrarne. Predstavljeno je, kako je potrebno planirati postavitev elektrarne, na kaj je potrebno paziti, kakšna je potrebna dokumentacija in kakšni so stroški. Delo montaže je časovno opredeljeno in opisano po stopnjah. Vsebuje podatke o kalkulaciji projekta in vračilni dobi investicije. Opisan je tudi smisel izvajanja takih projektov in možnosti financiranja.
Ključne besede: fotovoltaika, sončna elektrarna, javni objekt, fotonapetostni sistem
Objavljeno: 08.06.2010; Ogledov: 1964; Prenosov: 297
.pdf Celotno besedilo (2,28 MB)

7.
ZASNOVA IN PRERAČUN DVOOSNEGA SLEDILNIKA SONCA
Janko Ferčec, 2010, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu je predstavljena zasnova in trdnostni preračun dvoosnega sledilnika sonca. Dvoosni sledilnik sonca je naprava, ki ima nameščene sončne module, ki proizvajajo električno energijo iz sonca. Naprava ima nameščena dva pogona, ki vrtita površino s sončnimi moduli tako, da je ta vedno pravokotna glede na sonce. S sistemom dvoosnega sledenja dosežemo maksimalni izkoristek . Diplomsko delo zajema nekaj osnov sončnih elektrarn ter osnove solarne geometrije. Predstavljene so razlike med fiksnimi sistemi in sledilnimi sistemi sončne elektrarne. Izračunani so geometrijski koti, ki opisujejo navidezno pot sonca. V drugem delu pa je predstavljena zasnova dvoosnega sledilnika sonca in numerični izračun nosilne konstrukcije. Predstavljen je tudi izračun posameznih sklopov na konstrukciji (izračun sornika in varov), ter sidrnih vijakov za pritrditev konstrukcije v temelj. Na koncu so še predstavljeni pogoni in način pritrditve sončnih modulov na konstrukcijo.
Ključne besede: Fotovoltaika, sončna elektrarna, dvoosni sledilniki sonca, konstrukcije, varjene konstrukcije.
Objavljeno: 10.08.2010; Ogledov: 2895; Prenosov: 486 
(1 glas)
.pdf Celotno besedilo (2,97 MB)

8.
POSTAVITEV SONČNE ELEKTRARNE V PODJETJU UNIOR ZREČE D.D.
Goran Lušo, 2010, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomska naloga opisuje problem postavitve sončne elektrarne na gospodarskem objektu. Vključuje opis delovanja sončnih celic, sestavo le teh in tudi na kratko opisane PV sisteme. V nadaljevanju so opredeljene glavne naloge, ki jih moramo izpolniti pri postavitvi sončne elektrarne. Opredeljena je lokacija, pogoji in težave na katere lahko naletimo in kako jih rešiti. Predstavljena je tudi ekonomika projekta, stroški same izgradnje in vzdrževanja elektrarne ter njena donosnost. Med glavne ugotovitve sodi dejstvo da bi bilo smiselno investirat v projekt sončno elektrarne s strani podjetja Unior Zreče d.d..
Ključne besede: fotovoltaika, sončna elektrarna, fotonapetostni sistem, sledilni sistem
Objavljeno: 11.10.2010; Ogledov: 2731; Prenosov: 327
.pdf Celotno besedilo (2,68 MB)

9.
VPLIV GEOGRAFSKE LEGE SLOVENIJE NA UPORABO SONČNE ENERGIJE
Sara Ketiš, 2010, diplomsko delo

Opis: Razvite države se vse bolj zavzemajo za kakovostnejše okolje, zato se uveljavljajo obnovljivi viri energije. Velik pomen dosega fotovoltaika. Uporaba sončne energije ima številne prednosti, vendar je na voljo premalo informacij o dejanskih izračunih uporabnosti solarnih tehnologij za bodoče uporabnike. Zato smo se v diplomskem delu osredotočili na možnosti uporabe solarne tehnologije na različnih lokacijah v Sloveniji. Obenem smo prikazali izračun proizvedene električne energije s pomočjo fotovoltaike, in približno oceno stroškov za lokacijo Ptuj. Rezultat izračuna predvidene letne proizvodnje in stroškov za malo sončno elektrarno na Ptuju je bil izjemno ugoden. Na razpoložljivi površini strehe, 98 m2, bi potrebovali 13 kWp nazivne moči. Začetni stroški investicije bi se povrnili predvidoma v 9 letih. Na podlagi pridobljenih podatkov, o fotovoltaični tehnologiji, smo mnenja, da je fotovoltaika ena boljšim alternativnih možnosti pridobivanja električne, ki bi veliko prispevala k ohranjanju naravnega okolja, v katerem živimo.
Ključne besede: fotovoltaika, sončne elektrarne v Sloveniji, ponebje, energija globalnega sončnega obsevanja, sončne celice
Objavljeno: 12.11.2010; Ogledov: 2741; Prenosov: 310
.pdf Celotno besedilo (1,29 MB)

10.
Fotovoltaika kot pomemben vir pridobivanja električne energije : diplomsko delo
Mia Dobovičnik, 2010, diplomsko delo

Opis: V današnji družbi se vedno bolj uveljavlja sodobni način življenja: vse večja industrializacija, vedno večji pretok blaga, informacij in ljudi, vse večje koncentracije prebivalcev v mestnih središčih ter hitrejši tempo življenja. Takšen način življenja je vzrok za vedno večjo porabo električne energije, kar vodi do neugodnih podnebnih sprememb ter izčrpavanje zemeljskega plina in nafte. Narava nas dejansko sili k pridobivanju električne energije iz virov, ki ne morejo poiti, hkrati pa ne onesnažujejo okolja. Takšni viri so alternativni viri energije. Poznamo več alternativnih virov energije, mi pa se bomo osredotočili na izkoriščanje sončne energije za proizvodnjo električne energije s fotovoltaiko. V diplomski nalogi bomo predstavili njene splošne lastnosti, njeno vlogo v prihodnosti in položaj glede na primarne vire pridobivanja električne energije. Predstavili bomo tudi njen veliki in hitri razvoj na trgu v zadnjih letih. Pojasnili bomo vlogo logistike pri izgradnji sončnih elektrarn, optimizirali logistične procese in procese, ki nastopajo neposredno pri izgradnji sončne elektrarne ter poskušali ugotoviti, kdaj bo električna energija, pridobljena s fotovoltaiko, konkurenčna pridobivanju električne energije iz primarnih virov.
Ključne besede: fotovoltaika, sončna elektrarna, sončni moduli, logistični procesi, optimizacija procesov
Objavljeno: 04.11.2010; Ogledov: 3079; Prenosov: 438
.pdf Celotno besedilo (1,72 MB)

Iskanje izvedeno v 0.18 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici