| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
ANALIZA STROŠKOV SONČNE ELEKTRARNE S SLEDILNIM SISTEMOM IN BREZ SLEDILNEGA SISTEMA
Sebastjan Segeri, 2013, diplomsko delo

Opis: V diplomski nalogi je izvedena analiza stroškov naložbe in vzdrževanja sončne elektrarne s sledilnim sistemom in brez sledilnega sistema. Obravnavana sta primera sončnih elektrarn moči 8 in 50 kW. Predstavljeni so osnovni gradniki sončnih elektrarn. Razloženi so postopki priključitve sončne elektrarne, postavitev sončnih elektrarn in proizvodnja električne energije s sončno elektrarno. Podrobno so opisani posamezni stroški naložbe ter stroški vzdrževanja sončne elektrarne. Finančna analiza je izvedena s pomočjo programa RETscreen.
Ključne besede: fotovoltaična sončna elektrarna, sledilni sistem, proizvodnja električne energije, analiza stroškov.
Objavljeno: 18.02.2013; Ogledov: 1499; Prenosov: 173
.pdf Celotno besedilo (3,85 MB)

2.
ZASNOVA IN DIMENZIONIRANJE JEKLENE HALE TLORISA 30X65 M S FOTOVOLTAIKO
Sabina Salamon, 2014, diplomsko delo

Opis: Sončna energija spada med najpomembnejše obnovljive vire energije. Izkoriščanje sončne energije je okolju prijazno, brezplačno, neomejeno in z ekonomskega vidika tudi donosno. Namen diplomske naloge je zasnova in dimenzioniranje jeklene hale tlorisa 30 x 65 m s fotovoltaiko, ki bo služila skladiščenju gradbenega materiala in proizvajanju električne energije. Konstrukcija je izdelana iz jekla S 235 in S 275. Temelji so dimenzionirani iz armiranega betona C 25/30 in armature S 500. Statična in dinamična analiza konstrukcije je izvedena po evropskih standardih EUROCODE. Na koncu je prikazana vrednost objekta in vračilna doba investicije.
Ključne besede: gradbeništvo, jeklene konstrukcije, industrijska jeklena hala, fotovoltaika, fotovoltaična elektrarna
Objavljeno: 07.05.2014; Ogledov: 1190; Prenosov: 263
.pdf Celotno besedilo (12,87 MB)

3.
Analiza delovanja 12,5 kW fotovoltaične elektrarne za lastno oskrbo z električno energijo
Andrej Jezeršek, 2014, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava delovanje 12,5 kW fotovoltaične elektrarne za lastno oskrbo z električno energijo. Ob tem je predstavljena tudi gradnja takšne sončne elektrarne. V jedru diplomskega dela so predstavljeni rezultati izvedenih meritev na fotovoltaični elektrarni, pri čemer so določene vrednosti faktorjev celostnega harmonskega popačenja napetosti in tokov. Rezultati so prikazani grafično in tabelarično v programskem okolju Matlab-Simulink. Predstavljen je tudi simulacijski model obravnavane fotovoltaične elektrarne, izveden v Matlab-Simulinku, s pripadajočimi izračunanimi napetostmi, toki in faktorji celostnega harmonskega popačenja.
Ključne besede: fotovoltaična elektrarna, višje harmonske komponente, elektroenergetsko omreţje, simulacijski model, izvedba meritev
Objavljeno: 03.07.2014; Ogledov: 554; Prenosov: 119
.pdf Celotno besedilo (3,63 MB)

4.
POŽARNA VARNOST FOTOVOLTAIČNIH ELEKTRARN
Mitja Cerjak, 2014, diplomsko delo

Opis: V Sloveniji se hitro povečuje število fotovoltaičnih elektrarn, ki so vgrajene na stavbah, hkrati pa se s hitrim napredkom te tehnologije postavi vprašanje tudi glede požarne varnosti. Cilj te diplomske naloge je predstavitev delovanja fotovoltaične elektrarne, v ta del spadajo osnove fotovoltaike, sestavni deli in zaščitni elementi elektrarne. Teoretično smo predstavili osnove požarne varnosti, kot so teorija gorenja, odkrivanje, javljanje in gašenje požara, ter požarno-gradbene zahteve. V praktičnem delu diplomskega dela smo predstavili vse tri fotovoltaične elektrarne v podjetju TEB, d. o. o., in ukrepe, ki jih izvajajo za zagotovitev ustrezne požarne varnosti.
Ključne besede: fotovoltaična elektrarna, sončna elektrarna, PV požarna varnost, gorenje
Objavljeno: 03.11.2014; Ogledov: 2142; Prenosov: 274
.pdf Celotno besedilo (2,78 MB)

5.
SERVISIRANJE IN VZDRŽEVANJE FOTOVOLTAIČNIH ELEKTRARN
Simon Žuman, 2016, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo najprej opisali posamezne gradnike fotovoltaičnih elektrarn, vključno s strelovodno zaščito. V nadaljevanju smo opisali nadzor fotovoltaičnih elektrarn. Osredotočili pa smo se na okvare fotovoltaičnih elektrarn, ki so lahko posledica slabega servisiranja in vzdrževanja. V zadnjem delu diplomskega dela smo opravili analizo okvar in ocenili razpoložljivost fotovoltaičnih elektrarn.
Ključne besede: fotovoltaična elektrarna, servisiranje in vzdrževanje, okvare fotovoltaičnih elektrarn, razsmernik, fotonapetostni modul
Objavljeno: 04.07.2016; Ogledov: 390; Prenosov: 39
.pdf Celotno besedilo (2,43 MB)

Iskanje izvedeno v 0.14 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici