| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 19
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
NAPOVED PRIDELKA JABOLK V ŠVICI S POMOČJO OBDELAVE DIGITALNE FOTOGRAFIJE
Martin Dorič, 2009, diplomsko delo

Opis: Poskus napovedovanja pridelka jabolk s pomočjo obdelave digitalne fotografije je potekal med leti 2005 in 2008 v sklopu napovedi pridelka jabolk v treh kantonih Švice (Thurgau, Wallis in Waadt). V poskus so bile vključene sorte Gala, Braeburn, Jonagold, Maigold, Idared in Zlati delišes. Namen poskusa je bil proučiti natančnost napovedi pridelka jabolk s pomočjo obdelave digitalne fotografije. Hkrati pa s statističnim vrednotenjem ugotoviti morebitne vplive regije in sorte na natančnost napovedi pridelka jabolk in možnosti izboljšanja napovedi v prihodnje. Vsako leto smo v juliju najprej fotografirali vzorčna drevesa, nato pa s pomočjo računalniške obdelave napovedali pričakovani pridelek. Statistična analiza je pokazala vpliv regije na natančnost napovedi pridelka jabolk (Thurgau Io = 0,9 do 1,17; Wallis Io = 0,98 do 1,37; Waadt Io = 0,92 do 1,06). Najboljšo napoved smo dosegli pri sorti Gala (Io = 0,99), najslabšo pa pri sorti Braeburn (Io = 1,19) Standardni odklon razlike N-T je pokazal, da se pri nekaterih sortah pojavljajo občutne razlike med napovedanim in dejanskim pridelkom ob obiranju (najmanjši pri sorti Jonagold σr = 3.798 kg/ha, največji pri sorti Gala σr = 18.718 kg/ha). Ugotavljamo da metoda omogoča precej uspešno napovedovanje, vendar obstaja še precej nepojasnjenih faktorjev.
Ključne besede: Ključne besede: jabolka / število plodov / vizualizacija / obdelava fotografije / napoved pridelka
Objavljeno: 02.03.2009; Ogledov: 2636; Prenosov: 111
.pdf Celotno besedilo (4,87 MB)

4.
MOŽNOST UPORABE METODE ANALIZE SLIKE ZA ZGODNJO NAPOVED PRIDELKA JABOLK V SLOVENIJI
Edvard Tomše, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo leta 2008 izvajali poskus zgodnje napovedi pridelka jabolk s pomočjo analize slike v okviru napovedovanja pridelka jabolk za evropski program Prognosfruit. Poskus je potekal na območju Prekmurja, Slovenskih goric, okolice Maribora s Slovensko Bistrico, okolice Celja ter v Savski dolini z okolico Krškega. V poskusu so bile vključene sorte Braeburn, Elstar, Fuji, Gala, Idared, Jonagold ter Zlati delišes. Namen poskusa je bil napovedati pridelek jabolk za Slovenijo v letu 2008 ter proučiti natančnost napovedovanja pridelka jabolk z uporabo metode analize slike. Ob tem pa s statističnim proučevanjem ugotoviti morebitne vplive pridelovalca, pridelovalnega območja ter sorte na natančnost napovedi pridelka jabolk, hkrati pa iskanje možnosti izboljšanja napovedi pridelka v prihodnje. V začetku julija 2008 smo fotografirali izbrana drevesa v sadovnjakih, nato pa s pomočjo računalniške analize slike napovedali pričakovan pridelek. Statistična analiza za pridelovalce je pokazala, da se napovedan in tehtan pridelek statistično značilno najbolj razlikujeta pri pridelovalcu številka 5, najbolj točno napoved pa smo podali pri pridelovalcu številka 9, kjer je bila razlika med napovedanim in dejanskim pridelkom 99 kg/ha. Po pridelovalnih območjih je bila največja razlika v Prekmurju (Io = 2,04), najmanjša razlika med napovedanim in dejanskim pridelkom pa je bila v pridelovalnem območju Maribor (Io = 1,00) oziroma 146 kg/ha razlike Najmanjše odstopanje pri sorti Gala (Io = 1,02) oziroma 531 kg/ha, največje odstopanje pa je bilo pri sorti Fuji in sicer za 8.760 kg/ha. Rezultati ugotovitev potrjujejo hipotezo, da metoda omogoča natančno napovedovanje pridelkov, vendar obstaja še precej faktorjev, ki bi se jih dalo izboljšati.
Ključne besede: jabolka / število plodov / vizualizacija / obdelava fotografije / napoved pridelka / Slovenija
Objavljeno: 04.06.2009; Ogledov: 2332; Prenosov: 96
.pdf Celotno besedilo (5,54 MB)

5.
6.
OBJAVA IN ZLORABA FOTOGRAFIJE NA INTERNETU
Katja Ermenc, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga podaja trenutno situacijo množičnega objavljanja fotografij na svetovnem spletu s poudarkom na njeni zlorabi. Vsaka računalniško pismena oseba lahko ob potrebni tehnologiji in dostopu do interneta objavi ali kopira fotografijo na medmrežju. Posledično je nastala ogromna baza fotografij, ki nima absolutnega nadzora. Eni to izkoriščajo za osebno zadovoljstvo, dobičkonosne posle, spet drugi za zlonamerne namene. Srečujemo se tudi s fotografijami, ki imajo neprimerno vsebino in ob tem ne smemo pozabiti na najmlajše uporabnike, ki še niso sposobni popolnoma razumevati realnosti in oceniti stopnjo zaupanja ter možnosti tveganja zlorabe. Naloga tega diplomskega dela je podati pregled možnosti zlorabe fotografije na internetu ali možnosti njene preprečitve.
Ključne besede: razvoj fotografije in interneta kot medija za fotografije, formati fotografije za objavo na internetu, objava in zloraba fotografije na internetu, ponarejanje in kopiranje fotografij, problem pedofilije in sovražnega govora zajetega v fotografijah na internetu, nasveti za varnejšo uporabo interneta
Objavljeno: 12.01.2011; Ogledov: 11894; Prenosov: 436
.pdf Celotno besedilo (3,13 MB)

7.
8.
VKLJUČITEV VEČPREDSTAVNOSTNIH VSEBIN V APLIKACIJE ZA MOBILNE NAPRAVE
Robi Cavnik, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu predstavljamo večpredstavnost in pametne telefone, ter zmogljivost pametnih telefonov. Predvsem se posvečamo primerjavi treh pomembnejših mobilnih platform glede podpore za zajemanje in prikaz večpredstavnostnih vsebin. Platforme primerjamo glede preprostosti implementacij, pomoči na spletu in samih orodij, potrebnih za razvoj. Mislim, da od treh primerjanih platform najbolj izstopa Android platforma. Diplomsko nalogo zato zaključimo z implementacijo aplikacije “Kamera”, ki omogoča zajemanje in prikaz večpredstavnostnih vsebin ravno na platformi Android.
Ključne besede: večpredstavnost, video, fotografije, avdio, Android, Windows Phone, iOS, pametni telefon, platforma
Objavljeno: 20.12.2012; Ogledov: 1258; Prenosov: 103
.pdf Celotno besedilo (3,64 MB)

9.
TEHNOLOŠKI RAZVOJ FOTOGRAFIJE
Tamara Lorenčič, 2013, diplomsko delo

Opis: Prikazano bo časovno zaporedje zgodovinskih dogodkov, ki so se zvrstili od prve uporabe camere obscure in fotografskega aparata vse do danes. Posebej bo opisan tehnološki razvoj v devetnajstem in dvajseten stoletju ter revolucija v digitalni fotografiji. Vsak sodoben fotograf seveda jemlje navdih v današnji fotografiji. Kljub temu je bilo zanimivo raziskati, kakšni so bili ti vplivi v preteklosti: katera obdobja, podnebja, geografske lege, načini življenja so spodbudili ustvarjalno žilico. Za dobro fotografijo je potreben le preblisk trenutne ideje, ki izvira iz neskončnega morja kreativnih možnosti.
Ključne besede: analogna fotografija, digitalna fotografija, zgodovina fotografije, izumi v fotografiji
Objavljeno: 14.08.2013; Ogledov: 6114; Prenosov: 558
.pdf Celotno besedilo (5,06 MB)

10.
Načini uporabe prepoznavne vrste : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Janez Borovinšek, 2014, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava postopek prepoznave z uporabo prepoznavne vrste. V njej smo opisali različne vrste le teh, ki so v uporabi pri nas in v tujini. Posebej smo se osredotočili na različne načine uporabe prepoznavne vrste in izpostavili predvsem razlike med sočasno in zaporedno prepoznavno vrsto. Prepoznava ima v dokaznem postopku veliko vrednost, še posebej ob pomanjkanju drugih dokazov. Prav tako smo opisali psihološke dejavnike zaznavanje, pozornost in spomin, ki vplivajo na samo prepoznavo. Pomembno je zavedanje o tem, da različne okoliščine lahko vplivajo na pričo in sicer med samim dogodkom, ki ga mora opisati, kot tudi med procesom prepoznave. Pogosto se namreč dogaja, da tudi preiskovalci hote ali nehote vplivajo na pričo. Temu se lahko izognemo tako, da oseba, ki vodi postopek prepoznave ne ve katera oseba v prepoznavni vrsti je osumljenec. Napake pri sestavi in uporabi prepoznavne vrste v fazi prepoznave, lahko imajo za posledico obsodbo napačne osebe. Tem posledicam pa se je potrebno na vsak način izognit tako, da smo izjemno previdni in skrbni pri načrtovanju sestave in uporabe prepoznavne vrste. Namen diplomske naloge je predstaviti načine prepoznavne vrste študentom Fakultete za varnostne vede in širši javnosti ter pokazati, kako kompleksno je to na prvi pogled enostavno dejanje. Obenem je namen tudi poglobiti dosedanje znanje o načinih uporabe prepoznavne vrste in poznavanja le teh. Za pisanje diplomske naloge, ki je teoretičnega značaja, smo uporabili opisno metodo dela. Podatke smo pridobili s prebiranjem člankov in strokovne literature v slovenskem in tujem jeziku.
Ključne besede: kazniva dejanja, osumljenci, storilci, priče, prepoznave, prepoznavna vrsta, fotografije, zaznavanje, spomin, diplomske naloge
Objavljeno: 12.11.2014; Ogledov: 728; Prenosov: 93
.pdf Celotno besedilo (941,92 KB)

Iskanje izvedeno v 0.25 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici