| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
DOLOČEVANJE SESTAVE MAŠČOBNIH KISLIN IN NJIHOVIH PROFILOV V MEMBRANAH RDEČIH KRVNIH CELIC BOLNIKOV Z RAZLIČNIMI BOLEZNIMI Z METODO PLINSKE KROMATOGRAFIJE
Zdenka Cencič Kodba, 2011, doktorska disertacija

Opis: V doktorski disertaciji sem primerjala sestave maščobnih kislin in njihove karakteristične profile izoliranih fosfolipidov membran rdečih krvnih celic bolnikov z različnimi boleznimi z namenom, da bi preverila hipotezo, da so razlike med profili maščobnih kislin pomembne pri prepoznavanju različnih bolezenskih stanj oziroma motenj v metabolizmu. V študijo sem vključila vzorce krvi 272 bolnikov, od tega 135 bolnikov s kronično vnetno črevesno boleznijo (60 bolnikov s Crohnovo črevesno boleznijo in 75 bolnikov z drugimi vnetnimi črevesnimi boleznimi), 18 bolnikov s črevesnimi polipi, 52 bolnikov z astmo, 53 bolnic z miomi na maternici ter 14 vzorcev krvi žensk, ki miomov nimajo. 70 zdravih ljudi, ki niso oboleli za nobeno od naštetih bolezni, je predstavljalo kontrolno skupino. Izbira bolnikov je bila naključna in neodvisna od njihovih prehranjevalnih navad ali prehranskih dodatkov lipidov. Uporabila sem robustno in natančno analizno metodo ekstrakcije lipidov, separacije lipidnih razredov in izolacije fosfolipidov na silikagel trdni fazi (SPE-Si), ki sem jo izboljšala in optimizirala. Izolaciji rdečih krvnih celic je sledila metoda postopne ekstrakcije tekoče-tekoče, s katero sem povečala izkoristek izoliranih celokupnih lipidov, ki sem jih z ekstrakcijo na trdni fazi ločila na nepolarne lipide in polarne fosfolipide. Optimizacijo izolacije fosfolipidov na trdni fazi sem izvedla z vzporednim preskušanjem in uporabo tankoplastne kromatografije (TLC). Umiljenju fosfolipidne frakcije je sledila esterifikacija v metanolni raztopini borovega trifluorida. Sestavo metilnih estrov maščobnih kislin (FAME) fosfolipidov rdečih krvnih celic sem določala s plinsko kromatografijo (GC) s plamensko ionizacijskim detektorjem (FID). V membranah rdečih krvnih celic sem določila tudi dva dimetil acetala (heksadekanal in oktadekanal dimetil acetal; 16:0 DMA in 18:0 DMA), ki sta merilo oksidacijske prizadetosti celičnih membranskih fosfolipidnih plazmalogenov, ki so pomembni lipidni antioksidanti. S kemometrijskimi in statističnimi metodami sem karakterizirala vzorce glede na sestavo in vsebnost maščobnih kislin in dimetil acetalov. Študija je potrdila, da obstajajo pri opisanih bolnikih razlike v sestavi maščobnih kislin, kar bi lahko uporabili za diagnostične presejalne teste, kjer bi maščobne kisline prevzele vlogo bioloških označevalcev bolezni.
Ključne besede: rdeče krvne celice, eritrociti, celične membrane, fosfolipidi, maščobne kisline, profili maščobnih kislin, plazmalogeni, plinska kromatografija, tankoplastna kromatografija, metoda glavnih osi, klasifikacija
Objavljeno: 01.07.2011; Ogledov: 3256; Prenosov: 367
.pdf Celotno besedilo (3,00 MB)

2.
LOČEVANJE LIPIDNIH RAZREDOV S TANKOPLASTNO KROMATOGRAFIJO IN EKSTRAKCIJO NA TRDNI FAZI
Dunja Al Mahdawi, 2011, diplomsko delo

Opis: Za ločevanje lipidov v njihove razrede smo uporabili metodo tankoplastne kromatografije (TLC) in jo po optimizaciji prenesli na metodo ločevanja na trdni fazi (SPE). Vse teste smo izvedli na standardnih spojinah najbolj značilnih predstavnikov lipidov. Rezultate smo ovrednotili na podlagi primerjave kromatogramov, ki smo jih dobili s preizkusi nekaj kombinacij razvijalnih raztopin na TLC in adsorpcijskih faz na SPE. Za našo metodo sta najbolj primerni razvijalni raztopini heksan : dietileter (65 : 35 (v/v)) in kloroform : metanol:voda (65 : 25:4 (v/v/v)), razvijalni raztopini kloroform : metanol:ocetna kislina (100 : 5 : 2 (v/v/v)) in heksan :dietileter : metanol : ocetna kislina (90 : 20 : 5 : 2 (v/v/v)) sta zaradi slabše ločljivosti lipidov manj primerni. Iz rezultatov je razvidno, da je za našo metodo najprimernejša kolona s silikagel polnilom proizvajalca Varian, ki jo kondicioniramo s kloroformom in metanolom. Aminske SPE kolone različnih proizvajalcev niso bile primerne. Uspešni rezultati testov ponovljivosti in obnovljivosti metode so pokazali, da je uporabljena analizna metoda primerna za ločevanje izbranih lipidov v posamezne lipidne razrede.
Ključne besede: lipidi, fosfolipidi, ekstrakcija tekoče-tekoče, tankoplastna kromatografija (TLC), ekstrakcija na trdni fazi (SPE).
Objavljeno: 03.05.2011; Ogledov: 2732; Prenosov: 518
.pdf Celotno besedilo (1,89 MB)

3.
UPORABA EKSTRAKCIJSKIH IN KROMATOGRAFSKIH METOD ZA SEPARACIJO BIOLOŠKO AKTIVNIH SNOVI
Miha Oman, 2010, diplomsko delo

Opis: Biološko aktivne snovi so substance, ki imajo efekt na tkiva živih organizmov. V diplomski nalogi smo raziskovali različne separacijske procese za izolacijo takih komponent iz rastlinskih materialov. Osredotočili smo se predvsem na ekstrakcijske in kromatografske metode separacije in primerjali smo konvencionalne metode z metodami s superkritičnimi fluidi. Najprej smo opravili visokotlačne ekstrakcije (ekstrakcije s superkritičnim fluidom — SFE) bučne pogače s propanom. Eksperimente smo izvedli pri različnih pogojih, opazovali smo kinetiko in končni izkoristek bučnega olja vsake superkritične ekstrakcije. Po teh eksperimentih smo bučno pogačo ekstrahirali še z različnimi organskimi topili (petroleter in etanol). Primerjali smo izkoristke med posameznimi tipi ekstrakcij in preverili ali so prisotna organska topila v ekstraktu. Ko smo vse ekstrakcije opravili, smo različne metode med seboj na splošno primerjali. Poskušali smo določiti, kakšne so prednosti in slabosti ene in druge in dejanska uporaba v industriji. V drugem delu diplomske naloge smo se ukvarjali s kromatografskimi postopki separacije. Izvedli smo konvencionalno kolonsko kromatografijo surovega lecitina pri različnih temperaturah (25 °C, 40 °C in 60 °C). Iz surovega lecitina, v katerem je veliko fosfolipidov, smo poskušali skoncentrirati fosfatidilholin, ki je pomemben za žive organizme, saj sestavlja celične membrane. Kakor je SFE alternativa konvencionalnim ekstrakcijam, je kromatografija s superkritičnimi fluidi (SFC) alternativa konvencionalni kolonski kromatografiji. V naslednji fazi smo zato raziskovali parametre, ki so pomembni za pripravo metode separacije s SFC. Uporabili smo superkritični CO2 in se pri tem seznanili o njegovih lastnostih. Po opravljenih eksperimentih smo različne kromatografije primerjali med seboj in razpravljali o potencialni uporabi v industriji.
Ključne besede: ekstrakcija, kromatografija, superkritični fluidi, fosfolipidi, propan, CO2
Objavljeno: 13.09.2010; Ogledov: 2412; Prenosov: 421
.pdf Celotno besedilo (1,63 MB)

4.
Iskanje izvedeno v 0.1 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici