| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 19
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
FAKTORING IN FORFATING KOT OBLIKI FINANCIRANJA MEDNARODNIH POSLOV
Nina Kauran, 2016, diplomsko delo

Opis: Zaradi zapletenosti poslovanja na tujih trgih in zaradi tveganj, ki se pojavljajo v mednarodni menjavi, so se razvili finančni instrumenti, ki podjetjem olajšajo nastop na tujih trgih. V diplomskem delu obravnavamo financiranje mednarodne trgovine s faktoringom in forfaitingom. Izvozniki se pri izvozu blaga ali storitev srečujejo z različnimi zahtevami uvoznikov, ki pa jih zaradi obravnavanih dveh instrumentov financiranja lažje obvladujejo in tako povečujejo svojo konkurenčnost. V teoretičnem delu diplomskega dela opisujemo splošne značilnosti faktoringa in forfaitinga kot instrumentov financiranja mednarodnih poslov, njune prednosti in slabosti, vrste faktoringa v mednarodni menjavi, tveganja, ki jih lahko obvladujemo z njuno uporabo, ter stroške obeh instrumentov. Zaradi redkih poslov forfaitinga v empiričnem delu obravnavamo le faktoring kot obliko financiranja mednarodne menjave. Ugotavljamo povezavo med višino mednarodne menjave in višino mednarodnega faktoringa za članice EU. V nadaljevanju empirične analize ugotavljamo povezavo med BDP in deležem faktoringa v mednarodni menjavi. Primerjamo tudi stroške financiranja s faktoringom v primerjavi z bančnim kreditom in predstavljamo pogodbo o faktoringu ter njene značilnosti.
Ključne besede: mednarodna menjava, financiranje, mednarodni faktoring, forfaiting, tveganja, stroški, pogodba o faktoringu
Objavljeno: 07.07.2016; Ogledov: 709; Prenosov: 147
.pdf Celotno besedilo (1,60 MB)

2.
3.
4.
5.
6.
FACTORING IN FORFAITING - PRIMERJAVA
Urša Kaučič, 2011, diplomsko delo

Opis: V tem diplomskem delu bom predstavila dve vrsti modernih finančnih transakcij, natančneje dva moderna tipa pogodb avtonomnega gospodarskega prava, to sta factoring in forfaiting. Analiza je namenjena tako pojmu in razvoju obeh omenjenih vrst, kot tudi pogodbi o factoringu in pogodbi o forfaitingu. Pozornost je namenjena primerjavi med pojmoma factoringa in forfaitinga, ter osvetlitvi podobnosti in razlik med njima glede na klasifikacijo obeh pogodb, glede na stranke, ki pri poslih sodelujejo, glede na kavzo pogodbe, glede na vrsto in način prenosa terjatev, glede na vpliv pogoja pri obeh pogodbah, glede na postopek ter pojavne oblike obeh poslov, glede na sestavine pogodbe ter glede na funkcije, ki jih obravnavani pogodbi omogočata. Povzamem lahko da sta forfaiting in factoring posla, ki omogočata financiranje trgovine na način,da pridobi prodajalec iz osnovnega posla s prenosom terjatve plačilo pred njeno zapadlostjo, s strani posebne finančne organizacije ali banke. Oba posla omogočata, da za primerno provizijo, prevzemnik nase prevzame terjatve z vsemi riziki, ki izhajajo iz njih. Razlika med factoringom in forfaitingom pa se kaže glede na vrsto terjatev, ki se prenaša, ter glede na zavarovanost terjatve.
Ključne besede: factoring, forfaiting, prenos terjatev, cesija, jamstvo del credere
Objavljeno: 17.11.2011; Ogledov: 4419; Prenosov: 605
.pdf Celotno besedilo (636,16 KB)

7.
PRAVNE ZNAČILNOSTI RAZLIČNIH POJAVNIH OBLIK CESIJE S SODNO PRAKSO
Andrej Vajdič, 2011, diplomsko delo

Opis: Namen samga prenosa tejatve je lahko različen. Sam razvoj in potrebe poslovnega sveta so nas pripeljali do tega, da je vloga cesije danes vedno večja, še posebej v smislu zavarovanja in financiranja. Cesija je pri takšnih pogodba pomemben element
Ključne besede: cesija, faktoring, forfaiting, fiduciarna cesija, inkaso cesija, cesija v izterjavo, cesija namesto izpolnitve.
Objavljeno: 10.10.2011; Ogledov: 3348; Prenosov: 1500
.pdf Celotno besedilo (621,22 KB)

8.
9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.21 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici