| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 18
Na začetekNa prejšnjo stran12Na naslednjo stranNa konec
1.
FLUKTUACIJA IN ABSENTIZEM V UPRAVNI ENOTI LJUBLJANA
Branka Tominšek, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Dandanes vse bolj prevladuje stališče, da je delavec dejansko najpomembnejše premoženje organizacije. Zato je pomembno, da se trudi izbrati, a tudi obdržati uspešen kader. Najpogostejši domnevni vzroki za zapuščanje organizacije so nezadovoljstvo delavcev, nizke plače, slabo organizacijsko vzdušje, nemotiviranost in nezmožnost osebnostne rasti oziroma napredovanja … Vsi ti razlogi lahko pripeljejo do fluktuacije in absentizma, možni pa so še mnogi drugi, bolj zapleteni in skriti razlogi.. Razumevanje in obvladovanje obeh dejavnikov je zaradi običajno negativnih vplivov na uspešnost organizacije pomembno oziroma nujno. V diplomskem delu smo v teoretičnem delu predstavili analizo in dejavnike, ki vplivajo na fluktuacijo in absentizem. V drugem, raziskovalnem oziroma empiričnem delu, pa smo se osredotočili na analizo v Upravni enoti Ljubljana. Prikazali smo obseg in strukturo fluktuacije in absentizma od leta 2010 do 2015 ter na osnovi ankete med zaposlenimi nekatere dejavnike zadovoljstva in motivacije pri delu. Ugotovili smo, da je stopnja flukuacije pričakovana oziroma normalna, stopnja absentizma pa zaskrbljujoče velika - ter podali nekaj predlogov za izboljšave.
Ključne besede: - Upravna enota Ljubljana - Zaposlovanje kadrov - Fluktuacija - Absentizem
Objavljeno: 11.10.2016; Ogledov: 668; Prenosov: 64
.pdf Celotno besedilo (1,98 MB)

2.
ANALIZA PROCESA ZAPOSLOVANJA KADROV V PODJETJU ADRIATIC SLOVENICA ZAVAROVALNA DRUŽBA D.D.
Saša Legan, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomskem delu smo v teoretičnem prikazu predstavili ključne cilje in procese pri zaposlovanju kadrov in njihovo tesno povezanost s celotno strategijo in managementom organizacije. Opisali smo planiranje, pridobivanje, izbiranje, uvajanje in motivacijo kadrov. V empiričnem delu smo proučili, kako omenjeni procesi praktično potekajo v podjetju Adriatic Slovenica zavarovalna družba d.d. Ugotavljamo, da so procesi kvalitetno zasnovani in izvedeni. Kljub temu se pri posameznih vsebinah in fazah teh procesov pojavljajo težave. Z raziskavo razmerja med prijavljenimi, izbranimi in uspešnimi kandidati za zavarovalnega zastopnika v Poslovni enoti Ljubljana smo za obdobje od leta 2005 do 2015 ugotovili sorazmerno neugodno sliko ob visoki stopnji fluktuacije kadrov. V zaključku predlagamo nekaj ukrepov za izboljšanje stanja.
Ključne besede: Zavarovalna dejavnost, Adriatic Slovenica zavarovalna družba d.d., zaposlovanje kadrov, selekcija kadrov, fluktuacija kadrov
Objavljeno: 10.10.2016; Ogledov: 869; Prenosov: 39
.pdf Celotno besedilo (704,65 KB)

3.
PLANIRANJE KADROV V OSNOVNI ŠOLI PODBOČJE
Urška Istenič, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: V diplomski nalogi smo predstavili proces planiranja in razvoj kadrov ter absentizem in fluktuacijo v Osnovni šoli Podbočje. Diplomsko delo smo razdelili na dva dela, in sicer na teoretični in empirični del. V teoretičnem delu smo definirali kadrovsko politiko in njena načela. Podrobno smo preučili tudi planiranje kadrov, kjer smo spoznali proces planiranja kadrov, pogoje, načela in dejavnike, ki vplivajo na planiranje. V nadaljevanju smo se seznanili tudi z razvojem kadrov, ki predstavlja zelo pomemben dejavnik planiranja kadrov. Na koncu pa smo predstavili tudi absentizem in fluktuacijo ter definirali vzroke, vrste, dejavnike in princip izračuna obeh. V empiričnem delu smo predstavili Osnovno šolo Podbočje, njeno strategijo delovanje ter podrobneje opredelili kadrovsko strukturo zaposlenih na dan 31. 12. 2015 ter analizirali absentizem in fluktuacijo na podlagi podatkov iz zadnjih štirih let. V raziskovalnem delu naloge so predstavljeni rezultati analize raziskave. Cilj je bil ugotoviti, kako so zaposleni zadovoljni s procesom planiranja. Rezultati raziskave so pokazali, da so z možnostjo napredovanja in organizacijo izobraževanja zaposleni v Osnovni šoli Podbočje zelo zadovoljni. Pogoji dela so po mnenju zaposlenih dobri, vendar je velik delež tistih, ki pravijo, da svojega dela ne morejo uspešno opraviti znotraj svojega delovnega časa. Veliko jih tudi razmišlja o menjavi službe. Kot najpogostejši vzrok za absentizem pa so navedli udeležbo na seminarjih, bolniški dopust ter odsotnost zaradi nege ali spremstva družinskega člana. Na osnovi teh rezultatov smo v nadaljevanju podali predloge za izboljšanje stanja.
Ključne besede: planiranje zaposlenih, fluktuacija, absentizem, razvoj kadrov
Objavljeno: 12.05.2016; Ogledov: 798; Prenosov: 80
.pdf Celotno besedilo (1,78 MB)

4.
DEJAVNIKI, KI VPLIVAJO NA PLANIRANJE KADROV V PODJETJU KNAUF INSULATION
Maruša Šuša Zavolovšek, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo je razdeljeno na teoretični in praktični del. V teoretičnem delu sem podrobneje definirala pojem managementa človeških virov in pojem kadrovske politike ter razložila, da je potrebno kadrovsko politiko in njeno izvajanje opredeliti kot sistem norm, načel in temeljnih odločitev o kadrovskih zadevah, ki morajo temeljiti na strokovnih dogajanjih in morajo biti sprejete po demokratični poti. V praktičnem delu, sem podrobneje predstavila začetke podjetja Knauf Insulation, njegov razvoj, vizijo, vpetost v širše okolje in njeno organizacijsko strukturo. Grafično sem predstavila analizo absentizma in strukturo zaposlenih po starosti, spolu in izobrazbi, ter izračunala stopnjo fluktuacije za obdobje 2009 do 2011.
Ključne besede: Kadrovska funkcija, planiranje kadrov, absentizem, fluktuacija, napredovanje.
Objavljeno: 23.10.2013; Ogledov: 1184; Prenosov: 110
.pdf Celotno besedilo (1,69 MB)

5.
PLANIRANJE KADROV V PODJETJU LITOSTROJ JEKLO D.O.O.
Marjan Kotnik, 2012, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili proces planiranja kadrov v podjetju Litostroj Jeklo d.o.o. Ključne vidike planiranja kadrov v podjetju smo primerjali s prevladujočimi teoretičnimi spoznanji in napotki za dobro delo na tem področju ter ugotavljali skladnost s praktičnimi postopki v podjetju. V teoretičnem delu smo se podrobneje seznanili s kadrovsko politiko in funkcijo, s procesi planiranja ter dejavniki, ki vplivajo na planiranje kadrov, kot so fluktuacija, napredovanje in absentizem. V empiričnem delu diplomske naloge smo podrobneje predstavili podjetje Litostroj Jeklo d.o.o. V prvem delu smo analizirali kadrovsko strukturo podjetja po spolu in stopnji izobrazbe ter po starosti in delovni dobi v podjetju. Nadalje smo opisali proces planiranja kadrov, proces pridobivanja in izbora kandidatov ter opisali stanje glede izobraževanja in strokovnega usposabljanja kadrov. V drugem delu smo naredili analizo absentizma po vrstah v letih 2005 do leta 2009 ter analizo fluktuacije v teh letih. Izdelana je tudi SWOT analiza planiranja kadrov v podjetju. Na koncu pa so podani še odgovori na raziskovalna vprašanja, ugotovitve analize in predlogi izboljšav.
Ključne besede: Planiranje kadrov, fluktuacija, absentizem, napredovanje kadrov
Objavljeno: 29.10.2012; Ogledov: 2289; Prenosov: 186
.pdf Celotno besedilo (939,56 KB)

6.
7.
ABSENTIZEM IN FLUKTUACIJA V PODJETJU ISCAR SLOVENIJA D.O.O.
Mateja Hribar, 2011, diplomsko delo

Opis: Vsako podjetje se srečuje z odsotnostjo in odhodi zaposlenih. V diplomski nalogi sta predstavljena absentizem in fluktuacija v podjetju Iscar Slovenija d.o.o. V diplomski nalogi smo opredelili kadrovsko politiko, kadrovsko funkcijo, kadre in kadrovske vire ter razvoj kadrov. Del diplomske naloge se nanaša tudi na problem fluktuacije in absentizma, kjer smo opredelili vrste, vzroke in izračune. V empiričnem dlu smo predstavili podjetje, prikazalai problem absentizma in fluktuacija v določenem obdobju od leta 2003 do leta 2010.
Ključne besede: kadrovska politika, kadrovska funkcija, razvoj kadrov, absentizem, fluktuacija
Objavljeno: 22.12.2011; Ogledov: 2089; Prenosov: 172
.pdf Celotno besedilo (1014,72 KB)

8.
PROCES ZAPOSLOVANJA KADROV V PODJETJU METREL D.D.
Anja Buh, 2011, diplomsko delo

Opis: Uspešna podjetja se vse bolj zavedajo pomembnosti kvalitete pri zaposlovanju kadrov, zato so v ta namen pripravljena investirati veliko časa, znanja, truda in potrpljenja, saj vedo, kaj pomeni dobra izbira kadrov. V diplomskem delu smo predstavili proces zaposlovanja kadrov v podjetju Metrel d.d., Horjul. V teoretičnem razdelku smo opisali osnove pridobivanja in izbora oziroma selekcije kadrov ter najpogosteje uporabljene metode na tem področju.V empiričnem delu smo na kratko predstavili podjetje Metrel d.d. in opisali, kako dejansko poteka proces pridobivanja in izbora kadrov v podjetju. Zanimala nas je tudi fluktuacija kadrov v podjetju, zato smo predstavili kritično analizo fluktuacije v preteklih letih in analizo predvidenega odliva iz zaposlitve ter določili potreben obseg dodatnega zaposlovanja glede na razvoj podjetja v prihodnosti. Analiza je pokazala, da je v podjetju sorazmerno visoka stopnja fluktuacije kadrov, ki jih mora podjetje nadomestiti z novimi zaposlitvami. Prikazan je kadrovski načrt podjetja do leta 2015. Ob zaključku smo podali nekaj predlogov, s katerimi bi dodatno izboljšali razmere pri pridobivanju in izbiri kadrov, čeprav je kadrovska funkcija v podjetju očitno zgledno urejena.
Ključne besede: Kadri, Zaposlovanje, Podjetje Metrel d.d., Fluktuacija kadrov
Objavljeno: 15.12.2011; Ogledov: 2996; Prenosov: 463
.pdf Celotno besedilo (1,03 MB)

9.
ABSENTIZEM IN FLUKTUACIJA V PODJETJU MERKUR, D.D.
Mojca Hausman, 2011, diplomsko delo

Opis: V diplomske delu smo predstavili problem absentizma in fluktuacije v podjetju Merkur d.d. Diplomska naloga je razdeljena na dva dela — teoretični in empirični del. V teoretičnem delu smo predstavili pojem fluktuacije. Opisani so vzroki, ki privedejo do fluktuacije. Definirane so vrste fluktuacije, med katerimi je najpogostejša hotena fluktuacija. V nadaljevanju so predstavljene vrste in vzroki za absentizem, nad katerimi prevladuje bolniška odsotnost. Predstavljeni so tudi primeri absentizma in fluktuacije v drugih podjetjih. Empirični del zajema predstavitev podjetja Merkur d.d. Opisana je njegova kadrovska shema. Empirični del zajema raziskavo med zaposlenimi v podjetju Merkur d.d. Analizirali smo rezultate ankete zaposlenih na delovnem mestu. Poudarek je bil na analizi vzrokov in vrst absentizma ter fluktuacije. Skušali smo ugotoviti dejanske vzroke za absentizem in fluktuacijo. Na osnovi rezultatov raziskave smo podali ugotovitve in predloge za izboljšanje stanja.
Ključne besede: Kadrovska politika, Kadrovska funkcija, Planiranje kadrov, Absentizem, Fluktuacija
Objavljeno: 14.07.2011; Ogledov: 1957; Prenosov: 220
.pdf Celotno besedilo (7,16 MB)

10.
DEJAVNIKI, KI VPLIVAJO NA PLANIRANJE KADROV
Marko Pšeničnik, 2010, diplomsko delo

Opis: Planiranje kadrov je dejavnost, ki bi morala biti v podjetjih vedno prisotna, s katero bi se morala podjetja vedno ukvarjati, da zagotovijo nemoten potek dela. A žal temu ni tako in ponavadi se menedžerji ter lastniki posvečajo obravnavani temi šele, ko v njihovi pravni entiteti pride do kadrovskih težav. Slednje nato poskušajo »ad hoc« reševati, a praksa kaže, da je to veliko manj učinkovit sistem kot če vseskozi skrbimo za kadre in imamo dober HRM sistem v podjetju. Turistične agencije, ki sem jih v tem diplomskem delu vzel kot ciljno skupino analiziranja, niso nobena izjema. Na planiranje kadrov ter izdelavo letnih ter večletnih planov zaposlovanja vplivajo predvsem absentizem, fluktuacija ter sistem oziroma možnost napredovanja kadra. Na osnovi opravljene raziskave smo ugotovili, da se v turističnih agencijah soočajo z vsemi naštetimi pojavi, ki vplivajo na planiranje kadrov. Metode za odpravljanje absentizma ter fluktuacije so različne, v glavnem pa se v turističnih agencijah poslužujejo mehkih metod: izobraževanja, pogovori, prerazporeditve kadra ipd. Vsako podjetje ima svojo sistematizacijo delovnih mest ter s tem povezano možnost napredovanja. Pomembno je, da so zaposleni seznanjeni z možnostmi napredovanja, ki jih imajo v okviru podjetja. Z ustreznim moralnim, objektivnim in učinkovitim načinom vodenja ter motiviranja svojih zaposlenih lahko omilimo vzroke absentizma ter fluktuacije. Zadovoljni zaposleni namreč ne bodo bežali v bolezenske izostanke ter ne bodo zapuščali podjetja. V samih turističnih agencijah je največji problem dejstvo, da v veliki meri zaposlujejo predvsem študente ter sodelavce za določen čas oziroma s pogodbenimi avtorskimi in podjemnimi pogodbami. Če ima podjetje zaposlene za nedoločen čas, definitivno doseže večjo pripadnost podjetju, z morebitnimi dodanimi stimulacijami pa tudi večjo motiviranost za delo. Rezultat pa je ponavadi manjša odsotnost od dela (bolniške + drugi izostanki) ter večja produktivnost dela zaposlenega.
Ključne besede: planiranje kadrov, HRM (Human resource management)- upravljanje s kadri, absentizem, fluktuacija, napredovanje
Objavljeno: 13.01.2011; Ogledov: 1850; Prenosov: 173
.pdf Celotno besedilo (385,48 KB)

Iskanje izvedeno v 0.25 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici