| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Občutljivost svetlobnih virov za gospodinjstva na kolebanje napajalne napetosti : diplomsko delo
Tomaž Sedminek, 2021, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo obravnava vpliv motenj v napetosti na časovno stalnost oddane svetlobe svetlobnih virov, ki jih uporabljamo v gospodinjstvih. Eden izmed pokazateljev kakovosti svetlobnih virov je fliker, ki je povezan s spremembami napajalne napetosti ali lastnostmi delovanja napajalnega vezja. Svetlobni vir se lahko na spremembe napajalne napetosti odzove z bolj ali manj močnim utripanjem. Za analizo omenjenega pojava smo uporabili svetlobne vire z vznožkom E27, ki je tudi najbolj razširjen vznožek v gospodinjstvih, in izmerili na sestavljeni merilni progi njihov odziv na spremembe napajalne napetosti. Diplomsko delo je bilo opravljeno v skladu z zahtevami standardov IEEE 1789 in IEC TR 61547-1, da se preveri, ali so vsi gospodinjski svetlobni viri ustrezni za uporabo v bivalnih prostorih. Ugotovitve so pokazale, da so vsi ustrezni.
Ključne besede: fliker, kolebanje napetosti, svetlobni viri, stroboskopski učinek, frekvenca.
Objavljeno v DKUM: 17.12.2021; Ogledov: 1247; Prenosov: 80
.pdf Celotno besedilo (5,43 MB)

2.
Zagotavljanje zanesljivosti delovanja energetskega omrežja s poudarkom na aktivnih kompenzacijah
Darko Mandelc, 2016, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo opisuje stanje elektroenergetskega omrežja v podjetju, ki se ukvarja z jeklarsko industrijo. Problematika, elektroenergetskega omrežja so motnje, ki jih naprave vnašajo v sistem in zaradi tega močno motijo delovanje občutljivih in kompleksnih krmilnih sistemov, kar privede do mnogih nepotrebnih izpadov. Nadalje naprave z njihovim delovanjem slabšajo prenosne zmogljivosti prenosnih vodov, porabljajo veliko jalove energije, faktor delavnosti pa je zaradi tega slabši. Motnje ne samo močno vplivajo na zanesljivost delovanja elektroenergetskega sistema podjetja, marveč motijo celotno regijo, vplivajo na finančne kazalnike podjetja, ter ne nazadnje, če amplituda motenj ni sanirana ter v mejah tolerance, nas lahko distributer električne energije zaradi nedoseganja standardov finančno kaznuje. Magistrsko delo po logičnem zaporedju prikazuje, kako in s čim motnje kar se da v največji meri odpraviti. Za to je potrebna seveda v prvi vrsti intenzivna in natančna analiza razmer v elektroenergetskem sistemu podjetja, na podlagi dobljenih rezultatov pa poiskati rešitve, ki so tako tehnično kot tudi finančno sprejemljive za lastnika na eni strani ter distributerja na drugi strani. Raziskovalno delo torej poda tehnične rešitve, ki so na eni strani že dobro raziskane in uveljavljene, ter na drugi strani predstav novitete na področju energetskih omrežij tudi s stališča aktivnih kompenzacij.
Ključne besede: elektroenergetsko omrežje, kompenzacija jalove energije, harmonik, fliker, faktor delavnosti
Objavljeno v DKUM: 04.07.2016; Ogledov: 1376; Prenosov: 160
.pdf Celotno besedilo (4,85 MB)

3.
VKLJUČITEV PROIZVODNIH ENOT OBNOVLJIVIH VIROV NA VISOKONAPETOSTNE NAPRAVE EES
Matjaž Knuplež, 2015, magistrsko delo

Opis: Magistrsko delo obravnava vključitev proizvodnih enot iz obnovljivih virov na visokonapetostne naprave elektroenergetskega sistema (EES). Analiza vključevanja proizvodnih enot na EES je izvedena za primer morebitnega vetrnega parka na območju Ojstrice. Prikazana je problematika priključevanja vetrnih elektrarn na EES, med katere spadajo fliker in sprememba napetosti, vpliv elektromagnetnega polja, povzročenega zaradi novo izgrajenega daljnovoda, ter ekonomska upravičenost samega projekta. Poudarek magistrskega dela je na zahtevah za vključevanje proizvodnih enot na EES, pri čemer smo analizirali razmere treh najprimernejših daljnovodov v okolici mesta vključitve realnega vetrnega parka.
Ključne besede: Proizvodne enote, obnovljivi viri, fliker, ekonomska upravičenost, elektromagnetno polje.
Objavljeno v DKUM: 29.05.2015; Ogledov: 1155; Prenosov: 160
.pdf Celotno besedilo (3,07 MB)

4.
5.
Iskanje izvedeno v 0.13 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici