| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 113
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Vpliv fintech družb na bančništvo
Tina Knez, 2021, diplomsko delo

Opis: Finančna tehnologija je postala del našega vsakdana. Ljudje uporabljamo FinTech storitve skoraj vsak dan, se pa marsikdo ne zaveda, kaj vse finančna tehnologija (FinTech) nudi in predstavlja. Njena glavna dejavnost in naloga je nuditi uporabnikom finančne storitve s pomočjo nove, moderne tehnologije in mobilnih naprav. Tako jim nudi novejšo, cenejšo, sodobnejšo, enostavnejšo in hitrejšo uporabo finančnih storitev. V prvem poglavju diplomskega dela bomo opredelili problem, namen, cilj ter hipoteze, ki jih bomo skozi diplomsko delo preverili. V drugem poglavju bomo predstavili finančno tehnologijo, njeno zgodovino, uporabnike in pa nekaj prednosti in slabosti, ki jih prinaša. V tem poglavju se bomo dotaknili tudi razširjenosti FinTech družb tako globalno kot v Sloveniji. V tretjem poglavju bomo predstavili vpliv FinTech družb na celotno bančništvo. Opisali bomo negativne in pozitivne učinke, ki jih je banka zaradi pojava FinTech družb deležna, in primerjali družbi med seboj po postavljenih kriterijih. V zadnjem, četrtem, poglavju bomo pozornost namenili FinTech družbam na slovenskem finančnem trgu in opravili analizo izbranih storitev.
Ključne besede: Bančništvo, FinTech družbe, finančne storitve, digitalizacija, finančna tehnologija.
Objavljeno: 18.10.2021; Ogledov: 125; Prenosov: 14
.pdf Celotno besedilo (979,34 KB)

2.
Primerjalna analiza mobilnih denarnic
Neja Sedovnik, 2020, diplomsko delo

Opis: Sodobna tehnologija vedno bolj vpliva na način plačevanja in želi kupcu zagotoviti čim bolj hitro in preprosto izkušnjo plačila. Obstaja že veliko vrst elektronskih plačilnih sredstev, ki gotovino vedno bolj potiskajo v preteklost. Da pa vse finančne storitve delujejo kar se da dobro, pa skrbijo finančne ustanove, katere se specializirajo za opravljanje na trgu denarja in kapitala. Med novejša plačilna sredstva spada mobilna denarnica. Ta posamezniku omogoča, da lahko opravi nakup brez fizične denarnice in nepotrebnega kopičenja računov. Na njej se shranjuje vsa zgodovina transakcij, kar olajša uveljavljanje garancij. Kakšni so pogoji in način plačila z mobilno denarnico smo opisali na primeru Apple Pay, mBills in VALÚ. Glede na pridobljene podatke smo opravili primerjalno analizo mobilnih denarnic in opisali osebno izkušnjo plačila z izbrano mobilno denarnico.
Ključne besede: Mobilna denarnica, elektronska plačilna sredstva, elektronski denar, finančne storitve, finančne ustanove.
Objavljeno: 28.10.2020; Ogledov: 235; Prenosov: 40
.pdf Celotno besedilo (589,71 KB)

3.
TRŽENJE FINAČNIH STORITEV V PODJETJU ZA FINANCIRANJE VOZIL
Sabina Renko, 2016, diplomsko delo

Opis: Nakup osebnega vozila je za vsakega posameznika poseben dogodek. Že pri sami izbiri vozila se pojavi veliko vprašanje in takoj zatem še negotovost, kako zagotoviti sredstva za nakup izbranega osebnega vozila. Lahko se odločimo za nakup z gotovino ali pa izberemo eno izmed možnih oblik oziroma vrst financiranja, ki jih ponujajo finančne institucije na trgu, npr. kredit, finančni ali operativni leasing. Kaj je ugodnejše, bomo poskušali predstaviti v diplomski nalogi. Za katero obliko financiranja se bo odločil, je v največji meri odvisno od vsakega posameznika oz. od zaloge lastnih sredstev, že obstoječih mesečnih obveznosti in podobno. Vsak mora sam ugotoviti, kakšna je njegova plačilna sposobnost oziroma kakšen znesek je sposoben mesečno poravnavati ob enaki kakovosti življenja. Ni nujno, da je vedno cenovno najugodnejša varianta tudi najboljša. V diplomski nalogi bomo predstavili možnosti in načine nakupa osebnega vozila, predvsem se bomo osredotočili na finančni leasing.
Ključne besede: trženje, finančne storitve, plačilna sposobnost, kredit, finančni leasing, operativni leasing
Objavljeno: 27.07.2016; Ogledov: 518; Prenosov: 76
.pdf Celotno besedilo (666,46 KB)

4.
PROJEKT OBVLADOVANJA IN ZNIŽEVANJA STROŠKOV V PODJETJU S PODROČJA FINANČNIH STORITEV
Jasmina Geč, 2015, diplomsko delo/naloga

Opis: Diplomska naloga obravnava podjetje iz področja finančnih storitev, ki je eno izmed vodilnih podjetij za izterjavo dolgov v Sloveniji. S pomočjo anketnega vprašalnika in dobljenimi rezultati, prikazanimi s pomočjo grafov, vodstvu podjetja opišemo pomen zmanjševanja stroškov in predlagamo metode, ki bodo olajšale njihove odločitve v prihodnosti.Rezultati praktičnega dela so pokazali, da je zmanjševanje stroškov naporen, predvsem pa dolgotrajen projekt. Področja, kjer se lahko vidno zmanjšajo stroški, so potovanja, komunikacija in informacijska tehnologija, profesionalne storitve, pisarniški material ter rezervni deli. In nenazadnje, če želijo podjetja ohranjati neko ravnovesje med uspešnim poslovanjem in zadovoljstvom zaposlenih, varčevanje le na področju stroškov dela zagotovo ne predstavlja prave odločitve.
Ključne besede: finančne storitve, stroški, obvladovanje stroškov, prihodki, poslovanje podjetja
Objavljeno: 27.01.2016; Ogledov: 1388; Prenosov: 137
.pdf Celotno besedilo (967,52 KB)

5.
Success factors in new financial services development
Mojca Nekrep, 2009, izvirni znanstveni članek

Opis: V članku proučujemo uspešnost razvoja novih finančnih storitev v odvisnosti od razvojnega procesa in vplivnih dejavnikov: trženjska sinergija, kakovost novih finančnih storitev, značilnosti trga, organizacijska kultura in znanje. Rezultati raziskave, ki smo jo izvedli na vzorcu finančnih institucij v Sloveniji, kažejo, da je uspešnost inovacijskih aktivnosti najmočneje odvisna od uvedbe novih storitev na trg in od značilnosti slovenskega finančnega trga. Za uspešnost pa so pomembni tudi dejavniki organizacijska kultura znanje in trženjska sinergija.
Ključne besede: inovacije, inovativnost, modeli, finančne ustanove, finance, storitve, Slovenija
Objavljeno: 10.07.2015; Ogledov: 617; Prenosov: 29
URL Povezava na celotno besedilo

6.
OBDAVČITEV FINANČNIH STORITEV
Miha Jecić, 2015, diplomsko delo

Opis: Finančne storitve so izjemno pomemben del gospodarstva vsake države. Nujnosti obdavčitve le-teh se zaveda tudi Evropska Unija, zato je posredna obdavčitev finančnih storitev predmet številnih diskusij. Možnih rešitev je omejeno število, pri čemer se vsaka članica EU sama odloči, kakšno rešitev bo sprejela, znotraj pravnih okvirov EU. Predstavljene rešitve pa nimajo učinka samo na državni proračun, ampak lahko močno vplivajo na konkurenčnost finančnih ustanov. Zgolj ustrezanje evropskim zahtevam in pravilom tako ne pomeni zadovoljive rešitve, ampak je to le eden od pogojev za dobro rešitev. V Sloveniji to rešitev predstavlja Zakon o davku na finančne storitve, sprejet leta 2012. Ta sicer ustreza pogojem evropske Direktive o DDV, se pa zato odpirajo vprašanja ustreznosti zakona z vidika načela prepovedi dvojne obdavčitve ter vpliva na konkurenčnost finančnega sektorja. Slednji očitek davčna uprava zavrača. Vse to je pripeljalo do različnega tolmačenja zakonodaje s strani stroke ter davčne uprave na drugi strani, prav tako pa do neskladnosti med samimi pojasnili davčne uprave. Zaradi tega je bilo podanih več predlogov za odpravo pomanjkljivosti, ki pa niso bili upoštevani niti v fazi sprejemanja, niti v fazi spreminjanja zakona. Ker tudi upoštevanje teh ne bi odpravilo vseh očitanih pomanjkljivosti, terja ta tematika širšo obravnavo posredne obdavčitve finančnih storitev, vključno z oprostitvami, saj nekatere predstavljene rešitve ne zadevajo tega zakona. Za ustrezno rešitev je zato pri samem postopku sprejemanja zakona nujno upoštevanje davčne stroke ter primerjava predlagane rešitve z že sprejetimi rešitvami v drugih državah.
Ključne besede: finančne storitve, zavarovalne storitve, davek na finančne storitve, DDV, oprostitve, opcija za obdavčitev
Objavljeno: 06.07.2015; Ogledov: 835; Prenosov: 157
.pdf Celotno besedilo (777,89 KB)

7.
PROBLEMATIKA OPROSTITEV DAVKA NA DODANO VREDNOST OD FINANČNIH STORITEV
Sabina Lamut, 2013, magistrsko delo

Opis: Problematika obdavčitve finančnih storitev z davkom na dodano vrednost se odraža v težko določljivi vrednosti opravljenih finančnih storitev in posledično v davčni osnovi, od katere bi se lahko obračunaval in plačeval davek na dodano vrednost. Bančna transakcija sestoji iz treh pomembnih delov: glavnice, ki predstavlja prenos denarnih sredstev in ne sme biti obdavčena, čiste obrestne mere, ki prav tako ne sme biti obdavčena z davkom na porabo, saj predstavlja nadomestilo varčevalcem za odložitev porabe, in stroška posredništva, ki naj bi predstavljal davčno osnovo, saj gre za storitve, opravljene med varčevalcem in posojilojemalcem. Banka torej pridobi tako imenovano obrestno maržo, ki je razlika med prejetimi in danimi obrestmi ter predstavlja strošek posredovanja, ki ga je opravila banka. Bistven problem glede določitve vrednosti navedenega stroška je v tem, da je ta vključen v obrestnih merah, saj varčevalci prejmejo obresti, ki so nižje od čiste obrestne mere, posojilojemalci pa plačajo višjo mero obresti, kot je čista obrestna mera. Poleg navedenega osnovnega problema, ki je vodil v oprostitev plačila davka na dodano vrednost od finančnih storitev, je pomembno tudi dejstvo, da bi bil učinek obdavčitve finančnih storitev viden zgolj pri opravljanju teh storitev s strani bank in drugih finančnih organizacij v razmerju do končnih potrošnikov. Davčni zavezanci bi v primeru obdavčitve finančnih storitev imeli pravico do odbitka vstopnega davka na dodano vrednost, ki je sedaj nimajo (razen v nekaterih državah, kjer je možna izbira opcije glede obdavčitve finančnih storitev). Pri tem se pojavljajo težave zaradi kršenja temeljnega načela nevtralnosti, prihaja pa tudi do višjih stroškov zaradi kaskadnosti skritega davka na dodano vrednost.
Ključne besede: finančne storitve, DDV, prave in neprave oprostitve, zakonodaja EU, sodbe sodišča EU, načelo nevtralnosti, kaskadnost DDV, metode za izračunavanje odbitnega deleža, primerjava obdavčitve finančnih storitev med državami EU, definicija finančnih storitev;
Objavljeno: 06.02.2014; Ogledov: 1870; Prenosov: 354
.pdf Celotno besedilo (303,23 KB)

8.
9.
10.
Iskanje izvedeno v 0.65 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici