| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 4 / 4
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Goljufije, povezane z računovodstvom
Sabina Špela Skubic, 2015, diplomsko delo

Opis: Prevare v računovodskih izkazih se pojavijo kot prevare v poslovanju, ki jih slovenski revizijski standardi opredeljujejo kot namerne napačne predstavitve računovodskih informacij. Prevare v računovodskih izkazih so tiste prevare, do katerih pride v poslovanju in katere je moč odkriti v računovodskih izkazih. Različni avtorji navajajo dva pomembnejša sklopa prevar v računovodskih izkazih. To so prevare, s katerimi se želi prikazati dobiček, večji od dejanskega, in tiste, s katerimi se želi prikazati dobiček, ki je manjši od dejanskega. Različne tehnike, ki se jih poslužujejo posamezniki pri goljufijah v okviru računovodstva, so opisane v diplomskem delu. Ko odkrijemo, da je bila izvedena prevara v računovodstvu, nas zanima, zakaj. Enostavnega odgovora na zastavljeno vprašanje ne poznamo. Poznamo le več vrst teorij, ki se trudijo čim bolje odgovoriti na to vprašanje. Nekatere teorije se tako bolj osredotočajo na proučevanje značilnosti kriminalitete, druge pa bolj na značilnosti storilcev kaznivih dejanj. Ena izmed pomembnih nalog poslovodstva podjetja je zagotavljanje nadzora. Večji kot je nadzor, večja je verjetnost, da bodo prevaro odkrili. Revizijska stroka in forenzično računovodstvo nista tako le golo preverjanje postavk v bilanci stanja ali izkazu poslovnega izida, temveč tudi razumevanje poslovanja, ki se skriva za postavko. Notranji in zunanji revizorji tako igrajo pomembno vlogo pri odkrivanju in preprečevanju prevar. Namen različnega nadzora v poslovanju je ob pravem času opozoriti poslovodstvo na morebitne nepravilnosti v računovodskih listinah in tako preprečiti nadaljnjo škodo v podjetju.
Ključne besede: kazniva dejanja, goljufije, finančne goljufije, računovodstvo, preprečevanje, preiskovanje, revidiranje, forenzično računovodstvo, diplomske naloge
Objavljeno: 03.04.2015; Ogledov: 1267; Prenosov: 368
.pdf Celotno besedilo (543,07 KB)

2.
Finančne goljufije
Marko Ušaj, 2014, diplomsko delo

Opis: Problematika gospodarske kriminalitete je pri nas in v tujini čedalje bolj aktualna. Med različne oblike gospodarske kriminalitete spadajo tudi finančne goljufije in predstavljajo eno izmed najnevarnejših oblik gospodarske kriminalitete, saj storilcem omogočajo velike možnosti za zaslužek, obenem pa nudijo tudi dokaj veliko stopnjo anonimnosti. Cilji storilcev finančnih goljufij večinoma sovpadajo s cilji pri legalnih poslih, kar otežuje samo preiskovanje finančnih goljufij in posledično tudi zmanjšuje možnosti za prijetje storilcev. V diplomski nalogi je predstavljena problematika finančnih goljufij z vidika preprečevanja gospodarske kriminalitete. Samo diplomsko delo je razdeljeno na več delov. V prvem delu je podana definicija goljufije in njeni pravni okviri, poleg tega pa so prikazane tudi razlike med goljufijo in poslovno goljufijo. V osrednjem delu so predstavljene goljufije kot pojavne oblike gospodarskega kriminala in pomen finančnih preiskav pri omejevanju pojava finančnih goljufij, vključno s podatki o razširjenosti samega pojava gospodarske kriminalitete, ter nekaj primerov. V zadnjem delu pa so nakazane smernice, ki bi pripomogle k lažjemu odkrivanju in preprečevanju tega pojava.
Ključne besede: goljufije, finančne goljufije, gospodarska kriminaliteta, preprečevanje, primeri, diplomske naloge
Objavljeno: 22.01.2015; Ogledov: 1228; Prenosov: 265
.pdf Celotno besedilo (623,21 KB)

3.
Finančne goljufije na primeru nigerijskih prevar : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varstvoslovje
Sandra Polajžar, 2013, diplomsko delo

Opis: V svojem diplomskem delu sem se osredotočila na področje finančnih goljufij, ki temeljijo na nigerijski prevari. Širjenje svetovnega spleta in njihovih uporabnikov raste iz dneva v dan. Internet je za vedno spremenil način komunikacije in poslovanja. Če so pred desetletjem v poštne nabiralnike romala klasična nigerijska pisma, v katerih so goljufi prosili svoje potencialne žrtve za pomoč pri transakciji velikih vsot denarja, pa dan danes njihova iznajdljivost ne pozna meja. Na žrtve prežijo tako rekoč vsepovsod – na socialnih omrežjih, spletnih trgovinah in klepetalnicah. Naloga izhaja s področja, ki je širši javnosti še dokaj neznano. Večina ljudi prepozna klasične oblike kriminala, kot so trgovanje z drogo, orožjem, belim blagom itd. Še vedno pa ne prepoznajo spletnih goljufij, kamor spadajo tudi nigerijska goljufiva pisma, ki jim z vsakodnevno uporabo računalnika grozijo s slehernim klikom. V svoji nalogi sem predstavila pojem nigerijskih prevar, začetke in vrste le-teh. Prav tako sem predstavila značilnosti in primere nigerijskih prevar. V nadaljevanju sem preučila Slovensko zakonodajo. Glede na to, da so nigerijske prevare svetoven problem, ki tako na ravni posameznika, podjetja in države, letno povzroči veliko finančno škodo, sem se osredotočila predvsem na boj zoper nigerijske prevare. Prav tako sem opisala inštitucije, ki se borijo zoper le-te. Obravnavala sem tudi statistiko in trende prevar. Na podlagi tega sem podala ugotovitve. V nadaljevanju sem opisala posledice, ki prizadenejo tako posameznika in družbo. Na koncu naloge sem podala strnjen pregled, kako se zaščititi pred tovrstnimi prevarami.
Ključne besede: gospodarska kriminaliteta, računalniška kriminaliteta, finančne goljufije, internet, nigerijske prevare, nigerijska pisma, diplomske naloge
Objavljeno: 30.07.2013; Ogledov: 1275; Prenosov: 210
.pdf Celotno besedilo (829,57 KB)

4.
Mednarodne finančne goljufije : diplomsko delo visokošolskega strokovnega študija Varnost in policijsko delo
Sedita Ćatić Tasev, 2012, diplomsko delo

Opis: Kriminaliteta je negativen družbeni pojav, ki je stalno prisoten v vseh družbah. Ena od njegovih glavnih lastnosti je, da se kvantitativno in kvalitativno spreminja. Njene pojavne oblike so odvisne od same družbe, v kateri se pojavlja, kot tudi od gospodarskega sistema, v katerem se pojavlja, veljavne zakonodaje in vedno bolj tudi od razvoja novih tehnologij, ki žal ne prinašajo le pozitivnega napredka, ampak storilcem omogočajo in lajšajo njihovo kriminalno dejavnost. To velja predvsem za gospodarsko, finančno in organizirano kriminaliteto, kjer so storilci pogosto vsaj en korak pred organi odkrivanja in pregona. Gospodarska kriminaliteta je pojav, ki se stalno kvantitativno in kvalitativno spreminja. Njene pojavne oblike so odvisne od družbenega in gospodarskega sistema, v katerem se pojavljajo, veljavne zakonodaje, razvoja novih tehnologij in drugih dejavnikov, ki vplivajo na poslovanje. Značilnost gospodarske kriminalitete ne glede na okolje, v katerem se pojavlja, je precejšnje t. i. temno polje, saj posledice tovrstnih kaznivih dejanj največkrat niso neposredno vidne, še zlasti pri kaznivih dejanjih, pri katerih oškodovanec ni fizična ali pravna oseba, ampak država ali njeni interesi. Finančne goljufije predstavljajo še večji problem pri odkrivanju. Kriminal belega ovratnika se številčno povečuje iz leta v leto, kar dokazujejo statistični podatki iz leta 2009 ter 2010, saj je obravnavano večje število kaznivih dejanj tako v Sloveniji kot tudi v svetu.
Ključne besede: gospodarska kriminaliteta, finančna kriminaliteta, finančne goljufije, diplomske naloge
Objavljeno: 20.03.2013; Ogledov: 1219; Prenosov: 245
.pdf Celotno besedilo (358,51 KB)

Iskanje izvedeno v 0.12 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici