| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 418
Na začetekNa prejšnjo stran12345678910Na naslednjo stranNa konec
1.
Podjetništvo mladih
Patricija Drozg, 2018, diplomsko delo

Opis: Podjetništvo mladih je dandanes zelo razširjeno in vse bolj moderno. Razlogi za to so lahko različni od osebnih razlogov, pa do sprememb v gospodarskem sistemu. Mladi se po končanih študijih ne zaposlujejo več na enak način kot nekoč. Opravljena raziskava v okviru diplomskega projekta je potrdila, da mladim velikokrat pri srcu leži bolj to, da ustvarijo nekaj svojega in da so pri svojem delu neodvisni; dolgočasno jim je vsak dan sedeti na enem in istem mestu ter vsak dan delati nekaj monotonega. Mladi danes radi raziskujejo ter odkrivajo nove stvari. Ustanovitev lastnega podjetja pa zahteva veliko mero odgovornosti, zagnanosti, vztrajnosti, prav tako zahteva določene finančne vložke in premagovanje ovir. Diplomski projekt je sestavljen iz dveh delov. V prvem delu smo predstavili temeljne pojme podjetništva, podjetništvo mladih, kako pridobiti finančna sredstva za nova podjetja, poleg tega pa smo predstavili tudi, s katerimi težavami, ovirami in tveganji se srečujejo podjetja ob ustanovitvi. Za namen drugega dela diplomskega projekta smo sestavili anketni vprašalnik ter v intervjujih s predstavnikoma dveh podjetij, pridobili dodaten, neposreden pogled na podjetniško pot mladih podjetnikov, napisano teorijo pa smo dodatno predstavili in potrdili.
Ključne besede: podjetništvo, podjetništvo mladih, ustanovitev podjetja, finančna sredstva, ovire
Objavljeno v DKUM: 29.11.2018; Ogledov: 1255; Prenosov: 241
.pdf Celotno besedilo (433,41 KB)

2.
UPRAVLJANJE S FINANČNIMI SREDSTVI LOKALNIH SKUPNOSTI (PRIMER OBČINA VELIKA POLANA)
Katja Hozjan, 2016, diplomsko delo

Opis: Diplomsko delo sega na področje javnih financ na lokalni ravni, natančneje na ravni občine Velika Polana. Lokalna samouprava je eden od temeljev demokracije. Danes označuje pravico in sposobnost lokalne skupnosti, da v mejah ustave in zakonov predpiše in ureja pomemben delež javnih zadev lokalne narave z lastno odgovornostjo in v interesu lokalnega prebivalstva. Temo upravljanje s finančnimi sredstvi občine Velika Polana sem si izbrala, ker se želim kot občanka občine Velika Polana podrobneje seznaniti z njenimi nalogami, financiranjem ter porabo proračunskih sredstev. Diplomsko delo je razdeljeno na dva dela, na teoretičen in praktičen del. Pri pisanju teoretičnega dela sem se predvsem naslanjala na veljavno zakonodajo s področja financiranja občin, ter upravljanje s finančnimi sredstvi v lokalni skupnosti. Občine morajo opraviti svoje naloge, saj so te bistvenega pomena za lokalno skupnost, za zagotovitev teh nalog pa občine potrebujejo finančna sredstva. Sistem spremljanja delovanja, ki se odraža na podlagi sprejetega proračuna, imenujemo proračunsko računovodstvo. Občinski proračun je kot eden izmed temeljnih dokumentov občine, saj podrobneje prikazuje financiranje občine. V praktičnem delu sem predstavila občino Velika Polana, analizirala sem proračun in zaključni račun občine Velika Polana za leto 2015. Na podlagi primerne podlage sem primerjala občino Velika Polana v zadnjih petih letih, ter analizirala koliko sredstev namenijo Pomurske občine za investicije.
Ključne besede: lokalna samouprava, financiranje občine, proračun, zakon, primerna poraba, finančna sredstva
Objavljeno v DKUM: 23.05.2017; Ogledov: 1587; Prenosov: 208
.pdf Celotno besedilo (1,39 MB)

3.
VODENJE ZALOGE ZA NAGRADNI PROGRAM V PODJETJU XY
Adrijana Lužovec, 2016, diplomsko delo/naloga

Opis: Vsako podjetje ima določene zaloge, s katerimi zagotavlja nemoten proizvodni proces. Trgovska podjetja imajo predvsem zaloge trgovskega blaga, medtem ko imajo proizvodna podjetja poleg dokončanih proizvodov še zaloge surovin, polizdelkov in nedokončane proizvodnje. V podjetju XY je vpliv zalog na poslovanje zelo velik, saj lahko zaradi nizkih zalog izgubijo potencialnega kupca, prevelike zaloge pa pomenijo sredstva, ki so vezana v njih. Zaloga je količina blaga, ki se nahaja v različnih za to vodenih skladiščih. Podjetje XY ima več različnih skladišč za zaloge, na primer skladišče za vodenje vrednotnic in skladišče za vodenje praktičnih nagrad. Če vzamemo blago iz zaloge, se bo ta zmanjšala, če blago pride v skladišče, se bo ta povečala. Trgovska in proizvodna podjetja imajo pogosto v zalogah vezan velik del finančnih sredstev. Večje ko so zaloge, manjši so dobavni roki, s tem povezani so manjši zastoji v proizvodnji in razne zamude pri dobavi blaga. Proces vključuje naročanje na zalogo, s tem povezano nabavo blaga ali materiala, proizvodnjo in njegovo distribucijo. Zaradi vseh dejavnikov si podjetje XY prizadeva skladiščiti zaloge na minimalni potrebni ravni. Najpomembnejše za podjetje XY je vodenje zaloge in zato smo se v svojem diplomskem delu osredotočili na to problematiko.
Ključne besede: zaloge trgovskega blaga, proizvodni proces, skladiščenje zalog, vodenje zalog, finančna sredstva, obratna sredstva
Objavljeno v DKUM: 30.06.2016; Ogledov: 1409; Prenosov: 167
.pdf Celotno besedilo (768,18 KB)

4.
FINANCIRANJE Z OBVEZNOSTMI DO DOBAVITELJEV KOT POLITIKA OBRATNEGA KAPITALA NA TRGU SLOVENIJE IN VELIKE BRITANIJE
Matic Kotnik, 2016, magistrsko delo

Opis: S terminom financiranje z obveznostmi do dobaviteljev je obravnavana v magistrskem delu dinamika takšnega financiranja v Sloveniji in Veliki Britaniji v obdobju pred in med finančno krizo. Kadarkoli se plačilo ne opravi sočasno z dobavo blaga oz. opravljeno storitvijo dobavitelja, ta dobavitelj zagotavlja kupcu po definiciji posojilo. Takšen vir financiranja pomeni za podjetje cenejši in hitreje dostopen vir sredstev kot kakršnikoli drug zunanji vir financiranja. Namen magistrskega dela je bil potrditi ali zavrniti dve hipotezi. Kot prvo, da podjetja v času finančne krize hkrati podaljšujejo odlog plačila dobaviteljem in dajejo daljši odlog plačila svojim kupcem. Ter kot drugo, da podjetja, ki delujejo v panogah, ki so bolj podvržena finančni krizi, povečajo financiranje z obveznostmi do dobaviteljev bolj kot tista, ki delujejo v panogah, ki niso. Testiranje je bilo v obeh gospodarstvih opravljeno za panoge finančnega sektorja, gostinstva, kmetijstva, proizvodnje, trgovine in gradbeništva. Pri testiranju prve hipoteze smo agregatne računovodske izkaze posameznih panog v Sloveniji in Veliki Britaniji analizirali z metodo indeksov s stalno osnovo, verižnih indeksov, stopnjami rasti in statističnih koeficientov. Za vse panoge v Sloveniji smo prvo hipotezo dokazano zavrgli, kar pomeni, da podjetja v teh panogah niso hkrati podaljševala in dajala daljšega odloga plačila kupcem in dobaviteljev. Za panoge v Veliki Britaniji smo hipotezo ena zavrgli samo za panogi kmetijstva in finančnega sektorja, za vse preostale panoge pa smo dokazano hipotezo ena potrdili. Pri testiranju druge hipoteze smo dovzetnost posamezne panoge določili na osnovi kriterija upada števila zaposlenih in stopnje realne rasti posamezne panoge. Na osnovi izračuna vezanih in kvantilnih rangov smo določili mesto posamezne panoge glede na vzorec. Panoge, ki so se nahajale v zgornji polovici testiranega vzorca smo upoštevali kot bolj dovzetne. Pri testiranju druge hipoteze smo na ravni obeh gospodarstev, torej Slovenije in Velike Britanije uspeli potrditi drugo hipotezo. Kar pomeni, da so podjetja, ki delujejo v panogah, ki so bolj podvržene gospodarski krizi na območju Slovenije in Velike Britanije, povečale financiranje z obveznostmi do dobaviteljev.
Ključne besede: podjetje, financiranje, viri financiranja, poslovne finance, finančna sredstva, dobavitelji, obveznosti, stroški
Objavljeno v DKUM: 27.05.2016; Ogledov: 1231; Prenosov: 124
.pdf Celotno besedilo (17,03 MB)

5.
Protipravna premoženjska korist pri storitvi gospodarskih kaznivih dejanj
Dušan Jovanovič, Miha Bratina, 2013, izvirni znanstveni članek

Opis: Avtorja v prispevku analizirata elemente kaznivega dejanja v gospodarstvu iz 240. člena Kazenskega zakonika (KZ-1), predvsem s korporacijskega vidika. Pri tem se tematika nanaša na (ne)pridobitev premoženjske koristi kot temeljne predpostavke pri storitvi gospodarskih kaznivih dejanj. Hkrati so v prispevku navedena in utemeljena izpostavljena pravna vprašanja z obsežno sodno prakso tujih sodišč. Predstavljeni so tudi nekateri primeri legalnega ravnanja znotraj korporacijskega prava, kjer so se v zadnjem času pojavile tendence za storitev kaznivih dejanj pri članih organov vodenja in nadzora v gospodarskih družbah.
Ključne besede: gospodarske družbe, premoženje, kazniva dejanja, koncerni, finančna sredstva
Objavljeno v DKUM: 21.12.2015; Ogledov: 1833; Prenosov: 145
URL Povezava na celotno besedilo

6.
7.
8.
9.
10.
Nadzor porabe sredstev Evropske unije : specialistično delo
Irena Kos, 2006, specialistično delo

Ključne besede: EU, javne finance, proračuni, programi, SOCRATES, LEONARDO DA VINCI, Slovenija, finančna sredstva, kontrola, revizija
Objavljeno v DKUM: 10.07.2015; Ogledov: 1418; Prenosov: 115
URL Povezava na celotno besedilo
Gradivo ima več datotek! Več...

Iskanje izvedeno v 8.12 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici