| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 5 / 5
Na začetekNa prejšnjo stran1Na naslednjo stranNa konec
1.
Pravni vidiki osamosvajanja Slovenije : magistrsko delo
Aljaž Verhovnik, 2021, magistrsko delo

Opis: Republika Slovenija je bila kot država utemeljena že v času Avnojskih sklepov in dogovorov o nastanku druge Jugoslavije. S sprejemom zvezne jugoslovanske ustave in posledično republiških, je Slovenija prostovoljno, na podlagi pravice do samoodločbe narodov, del svojih suverenih pravic prenesla v izvrševanje na federalno raven. Ta pravna izhodišča so bila pomembna ob koncu osemdesetih, ko se je v Sloveniji pričel proces osamosvajanja. Politika, še v času socializma, je z ustavnimi amandmaji in izvedbenimi pravnimi akti poskrbela, da je slovensko pot do samostojnosti najprej utemeljila na pravnih dejstvih. Za ta korak, ima kot ena od dejavnikov osamosvajanja, pomembne zasluge tudi zveza komunistov in njena vloga pri delovanju slovenske skupščine. Vse te pravne podlage so vrhunec dosegle ob izvedbi zgodovinskega plebiscita za samostojnost in neodvisnost Slovenije, s katerim je slovensko ljudstvo političnim oblastem naložilo, da morajo pripraviti vse aktivnosti za uspešno razglasitev samostojnosti in neodvisnosti države. Za ta korak se je bilo potrebno pripraviti tudi v smislu zavarovanja pravnih odločitev. Zato so bili pomembna tudi pravna dejanja na področju obrambe in prevzema slovenske jurisdikcije nad lastnim sistemom obrambno-varnostnih sil. Samo na tak način je Slovenija uspešno zavarovala suverenost ter obranila neodvisnost in samostojnost. Pri raziskovanju pravnih podlag za vojaško agresijo junija 1991 v Sloveniji, se poraja zanimivo vprašanje, na kakšnih pravnih osnovah je v Sloveniji posredovala JLA. Raziskovalno delo zajema analizo teh dejstev, pristojnosti zveznih organov na tem področju ter vprašanje obsega izvrševanja ukaza za vojaško posredovanje JLA v Sloveniji.
Ključne besede: suverenost, neodvisnost, samostojnost, plebiscit, federacija, vojna
Objavljeno v DKUM: 28.09.2021; Ogledov: 413; Prenosov: 56
.pdf Celotno besedilo (2,17 MB)

2.
PRESKUS VMESNIKA ZA UPRAVLJANJE IDENTITET MED DVEMA OBLAČNIMA SISTEMOMA
Robert Odreitz, 2013, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga obravnava vodenje identitet v računalniškem oblaku. Prikazani so osnovni mehanizmi v Microsoft Forefront Identity Manager 2010 (FIM). Izveden je poskus namestitve FIM v Amazon AWS. Pokazalo se je, da s trenutnim znanjem in razpoložljivimi informacijami ni možno namestiti delujoče rešitve FIM v AWS. Predlagan je osnutek specifikacije zahtevanih lastnosti vmesnika, ki bo omogočal povezavo dveh sistemov upravljanja identitet v oblačnem okolju.
Ključne besede: • računalništvo v oblaku, • sistem upravljanja identitet, • federacija identitet, • Forefront Identity Manager 2010.
Objavljeno v DKUM: 17.09.2013; Ogledov: 1677; Prenosov: 79
.pdf Celotno besedilo (7,56 MB)

3.
EVROPSKA UNIJA IN RUSKA FEDERACIJA: STRATEŠKI PARTNERKI ALI REGIONALNI TEKMICI?
Petra Culetto, 2012, magistrsko delo

Opis: Magistrska naloga se ukvarja z vprašanjem dejanskega in ne zgolj deklarativnega strateškega partnerstva med Evropsko unijo in Rusko federacijo. Dobri odnosi so namreč ključnega pomena v luči pogajanj o novem sporazumu. Ruska federacija je ena izmed najpomembnejših gospodarskih partnerk Evropske unije. Ta povezanost ju sili, da skušata kljub ne vedno enakim in včasih celo nasprotujočim si pogledom globalne in regionalne izzive reševati z medsebojnim sodelovanjem. Magistrska naloga podrobno predstavi odnose med Evropsko unijo in Rusijo ter analizira dejavnike, ki prispevajo tako k pozitivnemu razvoju odnosov kot k naraščanju napetosti. Na podlagi analize magistrsko delo zaključi z ugotovitvijo, da se soodvisnosti med partnerkama ni mogoče izogniti in da je napočil čas, da konfliktne predpostavke izkoristita kot možnosti za poglobljeno sodelovanje in vzpostavitev stabilnih politik za reševanje skupnih izzivov.
Ključne besede: Evropska unija, Ruska federacija, strateško partnerstvo, Sporazum o partnerstvu in sodelovanju, energetska soodvisnost, skupna soseščina
Objavljeno v DKUM: 12.07.2012; Ogledov: 2334; Prenosov: 431
.pdf Celotno besedilo (1,60 MB)

4.
MEDORGANIZACIJSKO UPRAVLJANJE Z IDENTITETAMI IN ENOTNA PRIJAVA
Aleksander Mihičinac, 2011, diplomsko delo

Opis: V današnji informacijski družbi se vsi vsakodnevno srečujemo z množico uporabniških imen in gesel. Storitve nas morajo znati identificirati na podlagi lastne baze uporabnikov. Konvencionalno kreiranje uporabniškega imena za vsakega uporabnika, za vsako storitev posebej je za upravljavca storitve časovno intenzivno opravilo, uporabniška izkušnja pa je kljub vloženemu trudu slaba. Na koncu običajno pripelje do nevzdrževanih uporabniških imen, ki predstavljajo nesluteno varnostno grožnjo. Z vpeljavo organizacijskega in predvsem medorganizacijskega upravljanja z identitetami, enotne prijave ter povezovanjem v federacijo uvedemo princip univerzalne identitete. Le-to uporabniku izda domača organizacija, uporabna pa je tako za prijavo v vse storitve znotraj organizacije kot tudi v storitve, pridružene federaciji. V okviru diplomskega dela smo preučili tehnologije in koncepte, razvili povezovalne in prilagoditvene elemente medorganizacijskega upravljanja identitet ter na praktičnem primeru federacije ArnesAAI predstavili rešitev.
Ključne besede: porazdeljen sistem za upravljanje z identitetami, avtentikacijska in avtorizacijska infrastruktura, izobraževalno raziskovalna federacija ArnesAAI, enotna prijava, IKT
Objavljeno v DKUM: 06.01.2012; Ogledov: 1527; Prenosov: 124
.pdf Celotno besedilo (2,80 MB)

5.
Iskanje izvedeno v 0.07 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici