| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Iskanje po katalogu digitalne knjižnice Pomoč

Iskalni niz: išči po
išči po
išči po
išči po
* po starem in bolonjskem študiju

Opcije:
  Ponastavi


1 - 10 / 29
Na začetekNa prejšnjo stran123Na naslednjo stranNa konec
1.
2.
3.
4.
5.
6.
Učinkovitost različnih shem zdravljenja okužbe z bakterijo HP v Sloveniji v letu 2008
Zvezdana Ojsteršek, 2009, diplomsko delo

Opis: V diplomskem delu smo predstavili bakterijo Helicobacter pylori, njene epidemiološke značilnosti in načine dokazovanja le-te, načine zdravljenja, ter nekatere razloge za neuspešno zdravljenje bakterije HP. Posebno poglavje smo namenili zdravljenju v Sloveniji, ki je trotirno, z dvema različnima antibiotikoma in z zaviralcem protonske črpalke. V empiričnem delu smo predstavili rezultate raziskave, ki smo jo izvedli s pomočjo anketnega vprašalnika zaprtega in pol odprtega tipa, v letu 2008, v Abakus medico Diagnostičnem centru Rogaška, v Rogaški Slatini. V raziskavo smo vključili 500 bolnikov po končanem trotirnem antimikrobnem zdravljenju. Vsi bolniki so prišli na urea dihalni test en mesec ali več po koncu zdravljenja. Zadnji mesec niso jemali antibiotikov, najmanj deset dni pred preiskavo pa tudi ne zaviralcev protonske črpalke in H2 blokatorjev. Pri bolnikih smo ob ugotavljanju uspeha zdravljenja s posameznimi shemami zdravljenja, spremljali tudi podatke o spolu in starosti. Ugotovili pa smo, da je trenutna priporočena terapija ki jo imamo do sedaj v Sloveniji uspešna, kar dokazuje rezultat, da je končni uspeh zdravljenja še vedno zelo visok z 97,7%.
Ključne besede: Helicobacter pylori, epidemiologija, virulenčni faktorji, diagnostika, zdravljenje.
Objavljeno: 14.07.2009; Ogledov: 2991; Prenosov: 308 
(1 glas)
.pdf Celotno besedilo (533,72 KB)

7.
IZRAČUN EMISIJ ONESNAŽEVAL IN TOPLOGREDNIH PLINOV IZ PROMETA V MESTU MARIBOR
Saša Tandar, 2009, diplomsko delo

Opis: Izpusti iz cestnega prometa onesnažujejo zrak v mestih. V diplomski nalogi smo izračunali emisije onesnaževal in toplogrednih plinov za cestno omrežje mesta Maribor. Opisane so prometne situacije in različni vzorci vožnje za vse kategorije cest z emisijskimi faktorji za osebna in tovorna vozila. Največ emisij je na urbanih cestah z nizkimi hitrostmi, kjer je večja poraba goriva, ter na cestah s povečanim prometom. Rezultati predstavljajo podlago za učinkovitejše urejanje prometa kot tudi načrtovanje prometnic.
Ključne besede: promet, Maribor, onesnaževala, toplogredni plini, emisijski faktorji
Objavljeno: 11.12.2009; Ogledov: 3085; Prenosov: 375
.pdf Celotno besedilo (14,53 MB)

8.
RAZISKOVANJE MOTIVACIJSKIH FAKTORJEV ŠTUDENTSKEGA DELA V SLOVENIJI
Nataša Rupnik, 2010, diplomsko delo

Opis: Diplomska naloga se ukvarja z raziskovanjem motivacijskih faktorjev študentskega dela v Sloveniji, natančneje na Filozofski fakulteti v Mariboru. Z metodo ankete je bilo preverjenih pet hipotez, ki se nanašajo na stopnjo pomembnosti posameznih motivov za študentsko delo, njihovo medsebojno povezanost, vpliv nekaterih drugih dejavnikov in posledice študentskega dela. Izkazalo se je, da je zaslužek od študentskega dela za našo populacijo predvsem sredstvo za finančno neodvisnost od staršev in lagodno življenje. Kot pomemben motiv se ob tem pojavlja tudi oblikovanje izhodišč za redno zaposlitev. Proti pričakovanjem se je izkazalo, da družbeno-ekonomski položaj študentov ne vpliva na stopnjo njihovega zanimanja za opravljanje del preko študentskega servisa, prav tako pa tudi ni povezan z njihovim zanimanjem za pridobitev boljših izhodišč za redno zaposlitev preko študentskega dela. Zanimivo je tudi, da obseg dela preko študentskega servisa ni statistično povezan z uspešnostjo pri študiju. Navedene ugotovitve kažejo na spremembo trenda na področju študentskega dela, ki sovpada s spremembami v višje-/visoko-šolskem in univerzitetnem izobraževanju. In sicer, temeljna motiva za študentsko delo nista več pridobivanje delovnih izkušenj s področja študija in sredstev, potrebnih za lažje financiranje študija (takšen je bi namreč prvotni namen študentskega dela). Ker je temu tako, želi vlada študentsko delo v prvi vrsti omejiti z Zakonom o malem delu, v drugi pa z Bolonjsko reformo.
Ključne besede: študentsko delo, motivacijski faktorji: sredstva za preživetje in financiranje študija, možnost lagodnega življenja, finančna neodvisnost od staršev, pridobivanje delovnih izkušenj, socialno mreženje, stik s potencialnimi delodajalci, gradnja osebnega delovnega profila; študentje Filozofske fakultete v Mariboru.
Objavljeno: 10.11.2010; Ogledov: 2644; Prenosov: 164
.pdf Celotno besedilo (411,38 KB)

9.
MOTIVIRANJE MEDICINSKIH SESTER IN ZDRAVSTVENIH TEHNIKOV TER SISTEM NAGRAJEVANJA
Mateja Pečnik, 2011, diplomsko delo

Opis: Problem, ki smo ga želeli raziskati, je (ne)motiviranost izvajalcev zdravstvene nege. Namen dela je bil narediti teoretični pregled motiviranja ter nagrajevanja in ugotoviti, ali je obstoječ sistem nagrajevanja in motiviranja v Zdravstvenem domu Ravne na Koroškem učinkovit in ali so zaposleni motivirani, da sledijo ciljem organizacije. V teoretičnem delu diplomskega dela smo razložili pojem motivacije in naredili povzetek vodilnih motivacijskih teorij, oblik nagrajevanja in pregled nagrajevanja izvajalcev zdravstvene nege v javnem sektorju. V raziskovalnem delu smo se odločili za uporabo kvantitativne metodologije z uporabo ankete, raziskava pa je bila omejena na Zdravstveni dom Ravne. Ugotovili smo majhne razlike v rangiranju motivacijskih faktorjev med zdravstvenimi tehniki in medicinskimi sestrami (predvsem plača, odnos z nadrejenim in izobraževanje) ter potrdili, da denarno nagrajevanje ni najpomembnejši dejavnik motiviranja in da drugi (mehki) dejavniki pomembno vplivajo na motivacijo in zadovoljstvo izvajalcev zdravstvene nege, ki je v Zdravstvenem domu Ravne na visokem nivoju. Šibke točke, na katere je raziskava opozorila, so nezadovoljstvo z višino plače, možnostjo in načinom napredovanja ter nezadovoljstvo z odnosi z nadrejenimi in statusom izvajalcev zdravstvene nege v organizaciji. Raziskava je tudi potrdila nezadovoljstvo s sedanjim sistemom nagrajevanja uspešnosti posameznikov in z odpravo plačnih nesorazmerij.
Ključne besede: motiviranost izvajalcev zdravstvene nege, motivacijski faktorji, nagrajevanje zaposlenih v zdravstveni negi, sistem plač javnih uslužbencev.
Objavljeno: 12.05.2011; Ogledov: 2838; Prenosov: 326
.pdf Celotno besedilo (1,47 MB)

10.
Ocenjevanje ekonomičnosti projektnih rešitev poslovno-stanovanjskih objektov
Matjaž Godec, 2012, delo diplomskega projekta/projektno delo

Opis: Že iz naslova projektne naloge lahko sklepamo, da bomo ocenjevali ekonomičnosti projektnih rešitev dveh poslovno stanovanjskih objektov. V poglavju 1 in 2 opisujemo namen naloge in izhodišča ter predstavljamo metodo, ki jo bomo uporabljali. V poglavju 3 predstavljamo in podrobneje opisujemo posamezna objekta. V poglavju 4 na praktičnih primerih izračunamo ter predstavimo metodo ocenjevanja ekonomičnosti, ki temelji na podlagi ocene vrednosti parametrov za lokacijske pogoje in projektno tehnične zahteve. Na podlagi pridobljene dokumentacije pripravimo izbor potrebnih podatkov, ki jih bomo uporabili za določevanje parametrov. Parametre nato primerjamo ter ocenimo. Posebej ne ocenjujemo tistih parametrov, pri katerih sta oba objekta enaka. Tako dobimo končno oceno ekonomičnosti projektnih rešitev. Oceno ekonomičnosti je smiselno uporabiti v dovolj zgodnji fazi projektiranja, torej v fazi izdelave idejnih projektov. V poglavju 5 je pripravljen izračun stroškovne vrednosti objektov.
Ključne besede: Poslovno stanovanjski objekti, ocenjevanje ekonomičnosti, parametri stanovanjskega objekta, karakteristike objektov, tlorisna površina, faktorji
Objavljeno: 26.09.2012; Ogledov: 1149; Prenosov: 106
.pdf Celotno besedilo (3,68 MB)

Iskanje izvedeno v 0.21 sek.
Na vrh
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici